Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Demonit


Jehovan todistajien julkaisema kirjanen "Kuolleiden henget".

Kirjasen kannessa on kaksi kysymystä:
 • Voivatko ne auttaa tai vahingoittaa sinua?
 • Onko niitä todella olemassa?
Tämän sivun kuvat ja osa tekstistä on lainattu sitaattioikeuden perusteella "Kuolleiden henget" -kirjasesta, julkaisija Vartiotorniseura.


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
 


Millainen on Jehovan todistajien demonioppi?


Miksi monet Jehovan todistajat pelkäävät demoneja vielä aikuisinakin? Onko siihen löydettävissä perusteet Raamatusta? Millaisia perusteita on Jehovan todistajilla?

Jehovan todistajat julkaisivat vuonna 1994 32-sivuisen kirjasen "Kuolleiden henget", mikä auttaa ymmärtämään Jehovan todistajien demonioppia. Kirjasen kannen näet tällä sivulla vasemmalla puolella. Vaikka tuo kirjanen on aivan ilmeisesti valmistettu lähinnä Afrikan maita varten, se on voimassa myös kaikkialla muualla; sanovathan Jehovan todistajat itsekin, että opetus on samanlaista kaikkialla maailmassa.

*** w08 15/2 s. 18-19 kpl 10 Jäljittele suurinta Lähetystyöntekijää ***

Olemme hyvin kiitollisia siitä, että saamme ”uskolliselta ja ymmärtäväiseltä orjalta” raamatullisia julkaisuja, jotka auttavat meitä opettamaan yhdenmukaisesti ja suorittamaan työmme evankelistoina (Matt. 24:45; 28:19, 20).

Kirjasen otsikko on "Kuolleiden henget". Uskovatko Jehovan todistajat siihen, että kuolleet ihmiset ovat jotenkin elossa ja voivat vaikuttaa toisiin ihmisiin? Lyhyesti sanottuna, eivät usko. Jehovan todistajat lainaavat usein mm. tätä raamatunkohtaa todistaakseen, että kuolleet eivät vaikuta mitenkään elävien elämään:

(Saarnaaja 9:5)  – –Sillä elävät tietävät kuolevansa, mutta kuolleet eivät tiedä yhtään mitään, eikä heillä ole enää palkkaa, sillä heidän muistonsa on unohdettu.

Kirjasen otsikko viittaa siihen, että varsinkin Afrikassa ihmisten usko kuolleiden henkiin on vahva. Tässä lainaus kirjasen johdannosta:

*** sp s. 2-3 Johdanto ***

Johdanto

”Kasvoin eräässä pohjoisen provinssin pienessä kylässä”, kertoo Dauda Sierra Leonesta. ”Kerran poikasena ollessani perheeni kiisteli toisen perheen kanssa eräästä maa-alueesta. Molemmat väittivät maata omakseen. Poppamies kutsuttiin ratkaisemaan kiistaa. Hän antoi eräälle miehelle peilin ja sitten peitti hänet valkoisella kankaalla. Pian kankaan alla ollut mies alkoi vapista ja hikoilla. Katsoessaan peiliin hän huudahti: ’Näen vanhan miehen lähestyvän! Hänellä on valkoiset vaatteet. Hän on pitkä ja vanha, hänellä on harmaat hiukset, ja hän kävelee selkä hiukan köyryssä.’

”Hän kuvaili isoisää! Sitten hän tuli hysteeriseksi ja huusi: ’Ellette usko, mitä sanon, niin tulkaa itse katsomaan!’ Kukaan meistä ei tietenkään uskaltanut mennä! Poppamies rauhoitti häntä pirskottamalla hänen päälleen lehdistä ja vedestä tehtyä taikanestettä, jota hän piti kalebassipullossa.

”Peilissä näkyneen miehen välityksellä puhunut ’isoisä’ sanoi, että maa kuului meidän perheellemme. Hän sanoi isoäidilleni, että tämän tulisi viljellä tuota maata murehtimatta. Toinen perhe hyväksyi tuomion. Kiista oli ratkaistu.”

Tällaiset kokemukset ovat yleisiä Länsi-Afrikassa. Siellä samoin kuin muissakin osissa maailmaa lukemattomat miljoonat ihmiset uskovat, että kuolleet siirtyvät henkimaailmaan, josta he pystyvät tarkkailemaan maan päällä olevien ihmisten elämää ja vaikuttamaan siihen. Onko tämä uskomus todenmukainen? Ovatko kuolleet todella elossa? Elleivät ole, niin keitä sitten kuolleiden hengiksi tekeytyvät ovat? On hyvin tärkeää tietää oikeat vastaukset näihin kysymyksiin. Kyse on elämästä ja kuolemasta.

Kirjanen käsittelee aihetta laajasti. Tässä on sisällysluettelo:

Sisällys
 • 4  Henget eivät ole eläneet ja kuolleet maan päällä
 • 7  Miljoonia henkiluomuksia
 • 8  Kapina henkimaailmassa
 • 11  Demonit ovat tappajia!
 • 13  Demonit uskottelevat kuolleiden olevan elossa
 • 19  Demonit yllyttävät kapinaan Jumalaa vastaan
 • 23  Palvele Jehovaa, älä Saatanaa
 • 28  Suurenmoinen tulevaisuus
 • 30  Paratiisimaa
Sivulla 7 selitetään henkien alkuperä.

*** sp s. 7 Miljoonia henkiluomuksia ***

Miljoonia henkiluomuksia

Raamattu kertoo, että on olemassa monia henkiluomuksia. Jehova itse on henki. – Johannes 4:24; 2. Korinttolaisille 3:17, 18.

Kerran Jehova oli yksin kaikkeudessa. Sitten hän alkoi luoda henkipersoonia, joita sanotaan enkeleiksi. He ovat voimakkaampia ja älykkäämpiä kuin ihmiset. Jehova loi paljon enkeleitä; Jumalan palvelija Daniel näki näyssä sata miljoonaa enkeliä. – Daniel 7:10; Heprealaisille 1:7.Jumala loi nämä enkelit jo ennen kuin hän teki maan. (Job 38:4–7) Ketkään heistä eivät ole aikoinaan maan päällä eläneitä ja kuolleita ihmisiä.

Kirjanen selittää sivulla 8 näin:

*** sp s. 8 Kapina henkimaailmassa ***

Kapina henkimaailmassa

Kaikki Jehovan luomat henkipersoonat olivat hyviä. Sitten yksi enkeli muuttui pahaksi. Hän on Saatana Panettelija. Saatana halusi, että maan päällä olleet ihmiset palvoisivat häntä Jehovan asemesta. Tapahtui näin:

Eedenin puutarhassa oli monia puita, joissa kasvoi herkullisia hedelmiä. Jehova sanoi Aadamille ja hänen vaimolleen Eevalle, että he voisivat vapaasti syödä niistä. Mutta oli yksi puu, josta Jumala kielsi syömästä. Hän sanoi, että jos he söisivät siitä, he kuolemalla kuolisivat. – 1. Mooseksen kirja 2:9, 16, 17.

Eräänä päivänä, kun Eeva oli yksin, käärme puhui hänelle. Todellisuudessa puhumassa ei tietenkään ollut käärme, vaan Saatana Panettelija sai näyttämään siltä kuin käärme olisi puhunut. Saatana sanoi Eevalle, että jos Eeva söisi kiellettyä hedelmää, hänestä tulisi viisas kuten Jumala. Lisäksi hän sanoi, että Eeva ei kuolisi. Molemmat lausunnot olivat valheita. Eeva kuitenkin uskoi Saatanaa ja söi hedelmää. Myöhemmin hän antoi sitä Aadamille, ja hänkin söi. – 1. Mooseksen kirja 3:1–6.

...

Muita kapinallisia enkeleitä

Myöhemmin jotkut muut enkelit muuttuivat pahoiksi. Nämä enkelit huomasivat maan päällä kauniita naisia ja halusivat sukupuolisuhteisiin heidän kanssaan. Niinpä he tulivat maan päälle ja pukeutuivat ihmisruumiiseen, miehiksi. Sitten he ottivat nuo naiset itselleen. Tämä oli vastoin Jumalan tarkoitusta. – 1. Mooseksen kirja 6:1, 2; Juudas 6.

Se aiheutti myös paljon vaikeuksia ihmiskunnalle. Näiden enkelien vaimot synnyttivät lapsia, jotka eivät kuitenkaan olleet tavallisia lapsia. Heistä kasvoi väkivaltaisia ja julmia jättiläisiä. Lopulta maa tuli niin täyteen väkivaltaa, että Jehova päätti tuhota jumalattomat ihmiset suurella tulvalla. Ainoat vedenpaisumuksessa säilyneet ihmiset olivat vanhurskas Nooa ja hänen perheensä. – 1. Mooseksen kirja 6:4, 11; 7:23.

Jumalattomat enkelit kuitenkin palasivat henkimaailmaan, he eivät kuolleet. Mutta heitä rangaistiin. Heidän ei sallittu palata Jumalan vanhurskaiden enkelien perheeseen. Jehova ei myöskään enää antanut heidän pukea ylleen ihmisruumista. Ja lopulta he kuolevat suuressa tuomiossa. – 2. Pietari 2:4; Juudas 6.


Jehovan todistajien väitteen mukaan Saatana heitettiin alas maahan vuonna 1914, kun ensimmäinen maailmansota syttyi. Kirjanen kertoo tästä näin:

*** sp s. 10 Kapina henkimaailmassa ***

Saatana heitetään taivaasta

Tämän vuosisadan alkupuolella taivaassa käytiin sota. Raamatun Ilmestyskirja kuvailee, mitä tapahtui: ”Ja taivaassa syttyi sota: Miikael [kuolleista herätetty Jeesus Kristus] ja hänen [hyvät] enkelinsä taistelivat lohikäärmettä [Saatanaa] vastaan, ja lohikäärme [pahoine] enkeleineen taisteli, mutta ei päässyt voitolle, eikä heille löytynyt enää sijaa taivaassa. Niinpä suuri lohikäärme heitettiin alas, se alkuperäinen käärme, jota kutsutaan Panettelijaksi ja Saatanaksi, joka eksyttää koko asuttua maata; hänet heitettiin alas maahan, ja hänen [pahat] enkelinsä heitettiin alas hänen kanssaan.”

Mikä oli tulos? Kertomus jatkuu: ”Tämän vuoksi iloitkaa, taivaat ja te niissä asuvat!” Hyvät enkelit saattoivat iloita, koska Saatana ja pahat enkelit eli henget eivät enää olleet taivaassa. Entä sitten maan päällä olevat ihmiset? Raamattu sanoo: ”Voi maata ja merta, koska Panettelija on tullut alas teidän luoksenne suuren vihan vallassa tietäessään, että hänellä on lyhyt aika.” – Ilmestys 12:7–9, 12.
Saatana ja hänen jumalattomat kumppaninsa johtavat harhaan maan päällä olevia ihmisiä ja aiheuttavat heille paljon ahdistusta. Näitä jumalattomia enkeleitä kutsutaan demoneiksi. He ovat Jumalan vihollisia. Kaikki he ovat pahoja.


Jehovan todistajien näkemyksen mukaan Saatana riehuu nyt maan päällä suuren demonijoukkonsa kanssa ja aiheuttaa vaikeuksia ihmisille. Tästä syystä Jehovan todistajat pelkäävät demoneja. Kun  he siirtävät lapsilleen tämän opetuksen, hekin pelkäävät ja saavat pitkäaikaisia traumoja peloista.

Kirjanen pelottelee sivulla 11 ja 12 Jehovan todistajia ja muita ihmisiä näin:

*** sp s. 11-12 Demonit ovat tappajia! ***

Demonit ovat tappajia!

Saatana ja demonit ovat aina olleet julmia ja vaarallisia. Muinoin Saatana surmasi uskollisen Jobin karjan ja palvelijat. Sitten hän surmasi Jobin kymmenen lasta panemalla ”suuren tuulispään” tuhoamaan talon, jossa he olivat. Sen jälkeen Saatana löi Jobiin ”pahoja paiseita, kantapäästä kiireeseen asti”. – Job 1:7–19; 2:7.Jeesuksen päivinä demonit tekivät joistakuista mykkiä ja sokeita. (Matteus 9:32, 33; 12:22) He piinasivat erästä miestä ja panivat hänet viiltelemään itseään kivillä. (Markus 5:5) He myös panivat erään pojan huutamaan, paiskasivat hänet maahan ja ’kouristivat häntä rajusti’. – Luukas 9:42.Nykyään Saatana ja demonit ovat yhtä murhanhimoisia kuin ennenkin. Oikeastaan he ovat lisänneet ilkeämielistä toimintaansa, koska heidät on heitetty pois taivaasta. Eri puolilta maailmaa saadut tiedot todistavat heidän julmuudestaan. He kiusaavat joitakuita sairaudella. Toisia he ahdistelevat öisin antamatta heidän nukkua tai aiheuttamalla heille hirvittäviä painajaisunia. Toisia he käyttävät sukupuolisesti hyväkseen. Toisia he taas ajavat mielenvikaisuuteen, murhaan tai itsemurhaan.

Jehovan todistajat myöntävät itsekin, että demonipelko piinaa monia ihmisiä.

*** sp s. 12 Demonit ovat tappajia! ***

Demonit tekevät nykyään joistakuista väkivaltaisia; he ahdistelevat toisia öisin ja aiheuttavat heille hirvittäviä painajaisunia.

Kirjanen kertoo sivulla 13 näin:

*** sp s. 13 Demonit uskottelevat kuolleiden olevan elossa ***

Demonit uskottelevat kuolleiden olevan elossa

Raamatussa sanotaan, että Saatana ”eksyttää koko asuttua maata”. (Ilmestys 12:9) Saatana ja hänen demoninsa eivät halua meidän uskovan Jumalan sanaan, Raamattuun. He yrittävät saada ihmiset uskomaan, että kuolleet ovat elossa jossakin henkimaailmassa.

...

*** sp s. 15 Demonit uskottelevat kuolleiden olevan elossa ***

Meediot

Saatana eksyttää ihmisiä myös meedioiden välityksellä. Meedio on ihminen, joka pystyy ottamaan vastaan sanomia suoraan henkimaailmasta. Hyvin monet ihmiset, myös itse meediot, uskovat näiden sanomien tulevan kuolleiden hengiltä. Mutta kuten olemme Raamatusta nähneet, se on mahdotonta. – Saarnaaja 9:5, 6, 10.

Keiltä nämä sanomat sitten tulevat? Itse demoneilta! Demonit pystyvät tarkkailemaan ihmistä, kun hän on elossa; he tietävät, miten tuo henkilö puhui, miltä hän näytti, mitä hän teki ja mitä hän tiesi. Siksi heidän on helppo jäljitellä ihmisiä, jotka ovat kuolleet. – 1. Samuelin kirja 28:3–19.


Sivulla 17 kerrotaan, että "demonit johtavat harhaan unien, näkyjen ja äänien välityksellä". Sivun 19 väite on se, että "demonit yllyttävät kapinaan Jumalaa vastaan". Sivulla 21 spiritismi liitetään asiaan näin:

*** sp s. 21 Demonit yllyttävät kapinaan Jumalaa vastaan ***

Jumala tuomitsee spiritismin

Jotkut ottavat yhteyttä demoneihin suoranaisesti tai ihmismeedion välityksellä. Tätä sanotaan spiritismiksi. Voodoo, noituus, taikuus, povaus ja vainajien puoleen kääntyminen ovat kaikki spiritismin muotoja.

Raamattu tuomitsee tällaiset tavat sanoessaan: ”Älköön keskuudessasi olko ketään, joka – – tekee taikoja, ennustelee merkeistä, harjoittaa noituutta tai velhoutta, joka lukee loitsuja, kysyy vainaja- tai tietäjähengiltä tahi kääntyy vainajien puoleen. Sillä jokainen, joka senkaltaista tekee, on kauhistus Herralle.” – 5. Mooseksen kirja 18:10–12.Jehovan todistajien elämä ei yleensä tapahdu tässä ja nyt. Niinpä demoniongelmaankaan ei tule apua ennen kuin tulevaisuudessa. Ratkaisu pahojen henkivoimien ongelmaan tulee henkimaailmasta. Hyvät henget nujertavat lopulta pahat henget, ja lopultakin ihmiskunta saa olla rauhassa. Kirjasen sivu 28 kertoo lopullisesta ratkaisusta näin:

*** sp s. 28-29 Suurenmoinen tulevaisuus ***

Suurenmoinen tulevaisuus

Saatana ja hänen demoninsa eivät enää kauan petä ihmiskuntaa. Jehova on jo heittänyt heidät pois taivaasta. (Ilmestys 12:9)

Lähitulevaisuudessa Jumala jälleen toimii Saatanaa ja hänen demonejaan vastaan. Apostoli Johannes sanoi Jumalalta saamassaan näyssä: ”Ja minä näin taivaasta tulevan alas enkelin, jolla oli syvyyden avain ja suuri kahleketju kädessään. Ja hän otti kiinni lohikäärmeen, sen alkuperäisen käärmeen, joka on Panettelija ja Saatana, ja sitoi hänet tuhanneksi vuodeksi. Ja hän heitti hänet syvyyteen ja sulki ja sinetöi sen hänen jälkeensä, jottei hän enää eksyttäisi kansoja, ennen kuin ne tuhat vuotta ovat päättyneet.” (Ilmestys 20:1–3) Myöhemmin Panettelija ja hänen demoninsa tuhotaan ikuisiksi ajoiksi. – Ilmestys 20:10.


Myös maan päällä olevista pahoista ihmisistä tehdään loppu. – Psalmi 37:9, 10; Luukas 13:5.

Tämä nettisivu ei ota kantaa siihen, ovatko Jehovan todistajien opetukset demoneista täysin Raamatun mukaisia vai eivät. Sen sijaan näyttää vahvasti siltä, että Jehovan todistajien demonipelkoon on voimakkaat syyt.

Miten tällaista vakavaa ja pelottavaa aihetta pitäisi käsitellä niin, etteivät herkät ihmiset pelästy ja menetä tasapainoaan? Minä ainakaan en tiedä vastausta tähän. Minä vain esitän tällä sivulla sen, mitä Jehovan todistajat uskovat demoneista ja mitä eivät usko.

Johanneksen poikaKun on kyse näin synkästä aiheesta, on syytä tasapuolisuuden vuoksi esitellä pieni "loppukevennys" juttuun. Aiemmin tällä sivulla oli yksi kuva, minkä yhteydessä Vartiotorniseura ei kertonut alkuperäistä "lähdettä" (varmaan unohtivat). Tässä lukijoille vertailun vuoksi nämä kuvat. Toinen on otettu tästä "Kuolleiden henget" -kirjasesta ja toinen saksalaisesta "Stern"-lehdestä. Kas kummaa, hiukset ovat lähes identtiset. :D

  
  


Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu