Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Kirja "Elämä ja terveys"

Kirjan "Elämä ja terveys" kannet. Kirjan on julkaissut Al Sano. Kirja on painettu Kustannusosakeyhtiö Vartiotornin kirjapainossa vuonna 1942.


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
 


Terveyskirjallisuutta ja Jehovan todistajien oppia 2. maailmansodan aikana Suomessa


Harvat nykyiset suomalaiset Jehovan todistajat tietävät, että toisen maailmansodan aikana Suomessa ei Vartiotorni-seura ollut toiminnassa. Se oli lakkautettu. Jehovan todistajien työ Suomessa ei kuitenkaan sodan aikanakaan täysin pysähtynyt. Lakkauttamiseen oli varauduttu ja perustettu uusi yhdistys, ”Jumalanvallan julistajat” ja lakkautetun Vartiotorni-seuran koko omaisuus oli siirretty liikeyritykselle nimeltä ”Kustannusosakeyhtiö Vartiotorni”.

Koska Suomessa ei voitu vapaasti levittää Vartiotorni-lehtiä suurelle yleisölle, keksittiin kiertotie saarnata sanomaa. Al Sano -niminen liikeyritys oli saanut kansainvälisen Vartiotorniseuran presidentiltä Rutherfordilta luvan julkaista ”totuutta” muun kirjallisuuden ohessa. Al Sano julkaisi ”terveyskirjoja”, missä oli myös Jehovan todistajien oppi esillä.

Vuosikirja 1990 kertoo sodan aikaisesta tilanteesta näin:

*** yb90 s. 165-166 Suomi ***

Seura lakkautetaan

Marraskuun 30. päivänä 1939 alkoi talvisota Neuvostoliiton joukkojen hyökätessä Suomeen. Taistelut jatkuivat runsaat kolme kuukautta. Sitten kesäkuussa 1941 Suomi Saksan epävirallisena liittolaisena joutui mukaan jatkosotaan. Sotatila merkitsi ongelmia hengellisen ravinnon tuottamisessa ja jakelemisessa. Yhteydet päätoimistoon katkesivat. Sodasta erossa pysyneen Ruotsin kautta voitiin kuitenkin saada jossain määrin hengellistä ravintoa viiden sotavuoden aikana. Mutta millainen vaikutus sodan syttymisellä oli viranomaisten asenteeseen työtämme kohtaan?

Sotahysterian ja kansallismielisen hengen lisääntymisen suojissa Valtakunnan työn vastustajat papiston yllyttäminä painostivat hallitusta lopettamaan todistajien toiminnan. Oikeusministeriö julisti 18. tammikuuta 1940 kirjaset Hallitus ja rauha ja Vapaus kansoille takavarikoitaviksi. Neljä kuukautta myöhemmin, pitkän oikeustaistelun jälkeen, tuomioistuin julisti 28. toukokuuta 1940 Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura r.y:n lakkautetuksi.

”Jumalanvallan julistajat”

Aavistaen jo ennalta kielteisen oikeudenpäätöksen veljet viisaasti myivät 13. huhtikuuta 1940 Seuran koko omaisuuden vasta perustetulle Kustannusosakeyhtiö Vartiotornille. Niinpä kun viranomaiset tulivat takavarikoimaan Seuran omaisuutta, he saattoivat vain tyrmistyksekseen todeta, ettei Seuralla ollut enää omaisuutta.

Jo ennen odotettua hyökkäystä Seuraa vastaan veljet olivat 15. helmikuuta 1940 perustaneet rekisteröimättömän yhdistyksen nimeltään ”Jumalanvallan julistajat”. Kun tuomioistuin oli lakkauttanut Vartiotorni-seuran, kaikki toiminta tapahtui tämän uuden yhdistyksen nimissä.

*** yb90 s. 172-173 Suomi ***


Liikeyritys hengellisen terveyden hyväksi

Vuodesta 1932 eteenpäin oli toiminnassa Al Sano -niminen liikeyritys. Se toi maahan ja myi luontaistuotteita, ja lisäksi se myös julkaisi Al Sano -nimistä lehteä sekä terveyskirjallisuutta. Joitakin veljiä oli mukana tässä yrityksessä, ja se tuli hyvin läheisesti yhdistetyksi Seuraan.

Juuri ennen veli Rutherfordin kuolemaa vuonna 1942 häneltä oli saatu lupa, että tämä yritys saisi julkaista totuutta jonkin muun kirjallisuuden nimissä, mikäli Seuran kirjallisuus kiellettäisiin. Niinpä nyt painettiin Al Sanon terveyskirjoja, ja sen lehdessä Terveyttä kaikille julkaistiin jonkin verran Vartiotornin kirjoituksia.

Kenttäpalvelusta suoritettiin hieman epätavallisella tavalla kiellon alaisuudessa. Kalle Salavaara muistelee: ”Varsinainen asiamme oli sama kuin nytkin: halusimme osoittaa ihmisille, että Jumalan valtakunta on lopullinen ja ainoa ratkaisu heidän kaikkiin ongelmiinsa. Tämä vaati teokraattista strategiaa ja kärsivällisyyttä. Ihmiset saattoivat kysyä: ’Oletteko te sieltä uskovaisten apteekista?’ ja alkaa laajasti kuvailla vaivojaan. Kun niihin oli sitten suositeltu jotakin ja tarjottu terveyskirjallisuutta, saatoimme siirtyä Valtakunnan sanomaan: ’Vanhenemista ja kuolemaahan nämä terveystuotteet eivät voi estää, mutta eikö olisi ihanaa saada elää ikuisesti terveenä ja nuorena?’ Siitä se alkoi, useinkin hyvin hedelmällinen keskustelu.”

Tällä sivulla esitellään lyhyesti yksi ”terveyskirja”, mikä oli luontaistuotefirma Al Sanon julkaisema, ja joka oli painettu Kustannusosakeyhtiö Vartiotornissa.

Kirjan nimi on ”Elämä ja terveys”. Se on painettu vuonna 1942. Kirja sisältää seuraavat luvut:
  1. Mieli
  2. Ravinto
  3. Työ ja erilaiset harjoitukset
  4. Mielen ravitseminen
  5. Kauneudenhoito
  6. Miten sairautta on hoidettava?
  7. Solu
  8. TäydellisyysSivulla 13 on väliotsikko "Iloinen ja rauhallinen mieli". Lainataan pari ajatusta tästä:

Hyvä mieli vaikuttaa erittäin elvyttävästi koko olemukseemme. Hyvän mielen erittäin tärkeänä edellytyksenä on hyväsydämisyys, hyväntahtoisuus. Hyväsydämisten ihmisten kesken säilyy helposti rauha, ilo ja yksimielisyys.

Sivulla 15 on väliotsikko "Itsensähillitseminen". Kirja kertoo siitä mm. näin:

Apostoli Paavali sanoo: "Tulkoon lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon." (Filippiläisille 4:5) Englantilaisessa Raamatussa "lempeys" on kännetty sanalla "kohtuullisuus". Molemmat sanat ovat hyvät. Kaikki liiallisuus ja kiihko vaikuttaa epäedullisesti elimistöömme.

...

Itsensähillitsemisen täytyy tapahtua jo ajatusmaailmassa.

Sivun 16 väliotsikko on "Sukupuolinen puhtaus".

On havaittu, että sukupuolirauhasilla on hyvin suuri vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Jumalan ja koko ihmiskunnan vihollinen, Saatana, tietää sen myöskin erittäin hyvin, ja siksi hän on kaikkina aikoina koettanut saada ihmiset poikkeamaan tavalla tai toisella siveyden tieltä irstauteen ja hillittömyyteen. Onnistuakseen juonessaan hän turvautuu "seurusteluun" eli lemmenleikkiin, jota hän erilaisten asiamiestensä ja välikappaleidensa avulla nimittää rakkaudeksi, mutta joka on itse asiassa monelle ollut äärettömän suurin vaikeuksiin ja tuskiin johtanut petos.

Sivun 18 väliotsikko on "Mielen tasapaino".

Miten äärettömän herkkä onkaan ihmisen hermosto. Määrättyjen asioiden näkeminen tai kuuleminen voi saada joko kasvot kalpenemaan tai punan poskille. Voipa tämä vaikutus olla niin voimakas, että toiset pyörtyvät.

...

Kuinka helposti silmät voivatkaan heijastaa sitä, mitä mielessä liikkuu.Väliotsikko sivulla 22 "Ruoka ja juoma"

Jumala loi ihmisen niistä aineksista, joista maa on pantu kokoon. Elintoiminnoissaan ihminen käyttää näitä aineksia, jotka käytön jälkeen poistuvat ihmisruumiista, josta syystä ne täytyy yhä uudelleen jollakin tavalla korvata ulkoapäin.

...

Tuoremehuja joko marjoista tai hedelmistä on pidettävä parhaimpina juomina. Lämpimiä juomia voidaan valmistaa erilaisista juurista, joista erittäinkin mainittakoon voikukanjuuri, lehdistä ja yrteistä, joista taas mainittakoon luserni, mansikan ja vadelman lehdet ym. Toiset laskevat maidonkin juomaksi, mutta sanottakoon heti, että maitoa on pidettävä ruokana.

Sivu 23, väliotsikko "Ruoka"

Ruoka näyttelee erittäin tärkeää osaa ihmisen elämän ylläpitämisessä. Ihmisen ensimmäinen harha-askel tapahtui syömisen yhteydessä, ja sen jälkeen on siinä suhteessa tehty ja tehdään yhä suunnattomasti erehdyksiä, jotka usein ovat tehneet ihmiselämän erittäin tuskalliseksi.

Sivulla 25 kirja esittelee hedelmiä: Ananakset, appelsiinit, aprikoosit, banaanit, granaattiomenat jne. Sivulla 26 on luettelo vihanneksista ja salaateista. Kirje esittelee seuraavilla sivuilla myös juureksia, keittoja, tärkkelyspitoisia ravintoaineita, sokereita, rasvoja ja öljyjä.

Sivulta 37 lähtien kirja luettelee tärkeimpien ravintona käytettyjen aineitten huomattavimpia ominaisuuksia. Tässä malliksi muutamia:

Ananas on arvokas kurkkusairauksissa. Siitä on ollut myöskin apua hermostuneessa hengenahdistuksessa.

Aprikoosit sisältävät runsaasti kaliumia ja rautaa. Erittäin vaikuttava verenvähyydessä ja luultavasti myöskin munuaistulehduksessa.

Avokaato. (Se on suuri päärynän muotoinen, puna- tai vihreäkuorinen kellervämaltoinen luumarja. Sillä on herkullinen maku. Se kasvaa lämpimissä maissa.) Se on arvokas, rakentava ravintoaine, joka parantaa ummetusta. Erittäin sovelias salaateissa.

Hapankaali on erinomainen "aamujuoma" ja vaikuttaa ulostuttavasti.

Humala. Siitä tehty tee poistaa suolistosta kaasuja.

Karhunmarjaa on suositeltu ripuliin.

Kukkakaali on hyvä luuvaloa vastaan.

Liha. Kaikki liha sisältää myrkkyä, jota sanotaan virtsahapoksi, ja lihaa tulisi syödä kohtuullisesti. Pureskeleminen ei auta sulamista, ja siitä syystä muutamat sanovat, että on parempi, kun sitä ei pureskele liian hienoksi.

Mustikka sisältää antiseptisiä ominaisuuksia, ja sitä voidaan käyttää piirakoissa.

Parsa saattaa ruumiin nesteet toimintaan. Toisinaan se kiihoittaa rakkoa ja munuaisia.

Pippuri vaikuttaa kuten muutkin mausteet epäedullisesti elimistöön.

Puolukka. Arvellaan hyväksi luuvaloa vastaan.

Pähkinät sisältävät runsaasti munanvalkuaista ja rasvaa. Käytettäköön lihan asemesta, mutta ei milloinkaan raskaan aterian lopussa.

Sianliha on hyvin happoa synnyttävä. Sitä pitäisi syödä harvoin ja pienissä määrin. Muutamat etevät lääkärit sanovat sitä saastaiseksi ja vaaralliseksi ravinnoksi.

Silava sisältää vähän munanvalkuaisainetta, ja sitä voidaan syödä vapaasti, jos se on lihavaa ja keitetty mureaksi.

Sokeri (ruskea) antaa tarmoa ja lämpöä sekä polttoainetta lihaksille. Vältä valkoista sokeria, koska siitä on voima poistettu, ja se muodostaa liiaksi happoa.

Tee ei sisällä minkäänlaista ravintoa. Jos lehtiä pidetään enemmän kuin kaksi minuuttia kuumassa vedessä, niin muodostuu parkkihappoa, joka on hyvin epäterveellistä.

Vesi. Puhtain ja virkistävin vesi sisältyy mehukkaisiin hedelmiin.

Sivulta 50 lähtien kirjassa esitellään mineraaleja ja kivennäisaineita. Tässä muutama esimerkki:

Fluori. Sitä tarvitaan silmiin ja hampaisiin. Sitä on hyvin pieniä eriä munankeltuaisessa, maidossa ja jyvien uloimmissa kerroksissa.

Kloori auttaa ruoan sulamisessa. Sitä on taateleissa, tavallisessa suolassa, merivedessä, kalliosuolassa ja maidossa.

Magnesium rakentaa luita ja estää niiden pehmenemisen. Sillä arvellaan olevan ehkäisevä vaikutus ihosairauksissa, ruoansulatushäiriöissä, maksaviassa ja syövässä. Se siis auttaa näiden sairauksien vastustamisessa. Sitä on salkopavuissa, kurkuissa ja taateleissa.

Pii. Sitä tarvitaan hermoihin, hiuksiin ja kynsiin. Sitä on pienissä erin lähdevedessä, muutamien hedelmien kuorissa ja jyvien kuorissa.

Rikki estää hiusten ja kynsien murtumisen. Tärkeä iholle. Seuraavat aineet sisältävät sitä: leseet, ruis, vehnä, selleri, kurkku, kookospähkinä, juusto, kerma.

Sivulta 53 lähtien kerrotaan vitamiineista.

Vitamiini A. Sen puuttuminen estää kasvua, alentaa tartunnan vastustuskykyä ja vaikuttaa epäedullisesti silmän sarveiskalvoon. Seuraavat aineet sisältävät sitä: aprikoosit, tomaatti, parsa, porkkana, ulkona kasvaneiden kasvisten vihreät lehdet, pinaatti, voi, kerma, kokomaito, kalanmaksaöljy, munankeltuainen, munuainen ja maksa.

Vitamiini B. Sen puuttuminen aiheuttaa beriberiä, ruoansulatushäiriöitä, ihosairautta ja mielenmasennusta. Seuraavat aineet sisältävät sitä: karhunmarja, grapehedelmä, appelsiini, vaapukka, tomaatti, parsa, pavut, vihreät lehtikasvikset, purjosipuli, peruna, pinaatti, hunaja, leseet, ruis ja toiset kokojyvät, brasilianpähkinä, pähkinä, (laiha) liha, haima, hiiva.

Vitamiini C. Sen puuttuminen aiheuttaa keripukkia ja vertavuotavia ikeneitä. Seuraavat ainekset sisältävät sitä. Grapehedelmät, sitroona, appelsiini, mansikka, tomaatti ja melkein kaikki toiset hedelmät, kaali (tuore, raaka), kurkku, purjosipuli, salaatti, peruna ja monet toiset kasvikset.Tässä luvussa on paljon erilaisia aiheita. Ruumiinrakenne. Hermot ja aivot. Aivot. Muistitaito. Siihen liittyen paljon erilaisia harjoituksia. Kristityn vaellus. Sympaattinen hermosto. Silmä. Silmien hoito. Nikamain- ja niskanhoito. Kirkkaat silmät. Kuuloelin. Miten kuuloelintä on hoidettava? Hajuelin. Makuelin. Tunto. Kyky seurustella henkien kanssa. Kykyjen harjoittaminen. Tarpeiden huoltaminen.

Tässä ote sivulta 107: "Kyky seurustella henkien kanssa"Sivulla 126 on varoituksen sana otsikon "Kauneudenhoidon irvikuvaksi" alla.

Kauneudenhoidon irvikuvaksi voitaisiin nykyään sanoa monien ihmisten kauneudenhoitoa, jossa puuteri ja erilaiset värit näyttelevät tärkeintä osaa. Raittiisti ajattelevasta ihmisestä tuntuu oudolta ajatella näiden keinotekoisten aineitten käyttämistä kauneutensa lisäämiseksi. Tietenkin asiaa voidaan jossain määrin ymmärtää sellaisiin henkilöihin katsoen, jotka syystä tai toisesta näyttävät harmailta ja kuihtuneilta, joskin luonnollisin keinoin voitaisiin saada ehkä paljonkin tyydyttävämpi tulos, mutta kun juuri parhaimmassa iässä olevat henkilöt käyttävät puutereita ja värejä, niin se tekee erittäin tympäisevän vaikutuksen.

Kirja kertoo sivulla 130, että kauneudenhoidon tulee lähteä sisältäpäin. Rumat ajatukset, sanat ja teot vaikuttavat rumentavasti, mikä ennemmin tai myöhemmin tulee ilmeiseksi. Voi olla luonnostaan kauniita ihmisiä, joihin nämä rumat sisäiset piirteet eivät niin vaikuta, mutta ellei mielenmuutosta tapahdu, ne lopulta vaikuttavat varmasti.

Kasvojen hoidosta kirja antaa tällaisia neuvoja sivulla 131:Kirja antaa neuvoja myös hiusten hoitoon, hampaitten hoitoon, käsien hoitoon, jalkojen hoitoon, kynsien hoitoon ja hyvään ryhtiin ja vaatetukseen.

Hyvästä ryhdistä kirjassa on sivulla 135 tällaista tekstiä:

Hyvä ryhti vaikuttaa edullisesti koko ihmisen ulkoasuun. Siihen kuuluu suora, joustava käynti. Venytteleminen ja vetelehtiminen tekevät ympäristöön hyvin epäedullisen vaikutuksen. Hyvä ryhti ei kuitenkaan merkitse ylpeää ryhtiä, vaan sen tulee olla ilmaisu kunnioittavalle ja arvokkaalle mielentilalle, joka kiitollisena olemassaolostaan katsoo eteenpäin ja ylöspäin voidakseen huomata kaiken, mikä tulee eteen.Sivulla 139 on alaotsikko "Mistä taudit aiheutuvat?" Kirjassa luetellaan muutamia taudin aiheuttajia:

Pahat henget, synti, väärä mielentila, liikarasitus, irstailu, epäjumaluus, rauhaton elämä, myöhään valvominen, sopimaton ravinto, nautintoaineet, kylmettyminen, myrkyttyminen, laiskotteleminen ja erilaiset tapaturmat.

Alaotsikon "Pahat henget" alla sivulla 140 kerrotaan näin:

Raamattu osoittaa selvästi, että Jumalan suuri vastustaja, Saatana, on perimmäinen syy kaikkiin sairauksiin. Ensimmäisellä, monumentaalisella valheellaan hän johti ensimmäisen ihmisparin sairauksien ja kuoleman tielle. Tämä valheitten valhe, "ette suinkaan kuole" (1. Mooses 3:4), eli oppi sielun kuolemattomuudesta vei ihmisen pois elämän ja terveyden lähteeltä. Siitä syystä ei kukaan, joka tästä valheesta pitää kiinni, voi saavuttaa elämää. Jumala on antanut kirjoittaa sanaansa, että kaikkien valehtelijoitten osana on täydellinen häviö. Saatana koettaa apulaistensa, langenneiden enkelten, pahojen henkien eli demonien, kautta syöstä ihmiset lopulliseen tuhoon aiheuttaen kaiken muun pahan ohella suoranaista sairauttakin. Niinpä Jeesus paransi sairaita ajamalla pois ihmisistä näitä pahoja henkiä eli riivaajia. Mainitsemme tässä vain yhden tapauksen. Jeesuksen tykö tuotiin "mykkä mies, joka oli riivattu. Ja kun riivaaja oli ajettu ulos, niin mykkä puhui." (Matteus 9:32,33) Meidänkin päivinämme johtuu hyvin paljon sairautta näistä samoista pahoista hengistä eli riivaajista. Erittäinkin on tämä ilmeistä ns. mielenvikaisten joukossa, joista hyvin monet ovat riivattuja. Ainoastaan Jumalan voima voi nuo poloiset auttaa tuosta tilasta.

Alaotsikko "Irstailu" sivulta 147 lähtien sisältää tällaista tekstiä:

Väärinkäytökset sukupuolisissa asioissa aiheuttavat myöskin usein erilaisia sairauksia. Puhumattakaan niin pitkälle menevistä tapauksista, joista on seurauksena veneeriset taudit, on paljon toisia asioita, jotka aiheuttavat lievempiä tai vaikeampia sairaustapauksia. Usein saamme nähdä, miten ns. "rakastuneet" kuihtuvat ja riutuvat lemmen "tulen" polttamina. Mutta sanottakoon suoraan, että kaikenlainen luonnottomuus ja kiihkon valtaan joutuminen sukupuolisissa asioissa vaikuttaa epäedullisesti terveyteen. Raamattu osoittaa kaikella selvyydellä, että jos himot pääsevät valtaan, ne johtavat helposti kuoleman kuiluihin. Ns. rakkausromaanit ja niitä esittävät elokuvat ovat omiaan kiihoittamaan kaikenlaiseen irstailuun. Joka tahtoo pysyä terveenä, hillitköön itsensä ja harrastakoon kaikkea sitä, mikä on raitista ja puhdasta.

Seitsemäs luku on nimeltään "Solu". Se alkaa sivulta 159.

Luku alkaa näin:

Jehova Jumala, kaikkeuden suuri Luoja, on nähnyt hyväksi sisällyttää elämän ja terveyden soluihin.

Soluvaltion hyvinvoinnista riippuu ihmisen terveys ja elämä. Koko ihmisruumis on kokoonpantu suunnattomasta määrästä soluja. Niitä on paljon tutkittu ja on päästy moneen erittäin hämmästyttävään ja mielenkiintoiseen tulokseen, joskin solusta yhä edelleen täytyy sanoa, että ne ovat mysteerioiden mysteerio - salaisuuksien salaisuus. Mutta jo se, mitä me niistä tiedämme, avartaa hyvin suuressa määrässä käsitystämme elämän ja terveyden äärettömän syvästä alkulähteestä.

Kirjassa todettiin edellä, että solut ovat salaisuuksien salaisuus. Se ei tietenkään estä Jehovan todistajia tietämästä sellaista, mitä muut eivät tiedä. Tosin tietolähde puuttuu. Miksi voidaan sanoa näin?

Sivulla 169 on kuva 1, joka esittää solua:Kuvan alla on teksti:

Tämä kuvaa pienen lapsen solurakenteeseen sisältyviä huomatuimpia osia. Ympyrä 1 kuvaa ihmisen kykyä olla kosketuksessa Jumalan kanssa. Ympyrä ja siitä lähtevät säteet ovat valkoisia, mikä kuvaa sitä, että tämä kyky on pikkulapsella vielä uinuvassa tilassa. Rengas 2 kuvaa mieltä, jota usein sanotaan myöskin sydämeksi. Rengas 3-8 kuvaa ruumiin eri osia. Suorakaide 9 kuvaa suonta, jossa solu liikkuu.

Sivulla 170 on kuva 2:Kuvan alla on teksti:

Tämä kuvaa huomatuimpia osia sellaisen ihmisen solurakennelmasta, joka on antanut sydämensä kokonaan Jumalalle. Siksi ympyrä 1 on kuvattu keltaisella värillä. Silloin jumalallinen vaikutus virtaa koko olemukseen, mitä keltaisesta ympyrästä lähtevät keltaiset nuolet kuvaavat.

Sivulla 171 on kuva:Kuvan alla on teksti:

Tämä kuva esittää huomatuimpia osia sellaisen henkilön solurakennelmasta, joka on hylännyt Jumalan kieltäytyen tottelemasta Korkeinta ja Hänen jumalanvaltaista hallitustaan. Sitä kuvaa musta ympyrä. Siitä lähtevät mustat nuolet kuvaavat Jumalan hylkäämisestä johtuvaa kuolemaa tuottavaa vaikutusta asianomaisen koko olemukseen.

Sivulla 172 on kuva:Kuvan alla on teksti:

Tämä kuvaa sellaisen henkilön maan päällistä loppuvaihetta, joka on saanut evankeliumikauden "korkean kutsun" siirtyä maallisista elinehdoista taivaallisiin elinehtoihin. Inhimillinen luonto, jota edellisissaä kuvissa on esittänyt punainen väri, on kulutettu loppuun Herran uskollisessa palveluksessa. Henkilö on valmis poissiirrettäväksi. Keltainen väri on vallalla, ja mieli on puhtaan valkoinen, valmiina astumaan Jumalan eteen Jeesuksen valtuutuksen mukaan: "Autuaat ovat puhdassydämiset (puhtaat mieleltään), sillä he saavat nähdä Jumalan" - Matteus 5:8


Kirjan viimeinen luku alkaa sivulta 187. Sen otsikko on "Täydellisyys".Väliotsikoita on kaksi:
"Taisteleminen ja kilvoitteleminen" ja "Aikakausien suurin huippukohta".

Kirja päättyy Psalmiin 150:

(Psalmit 150:1-6) 150 Ylistäkää Jahia! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhässä paikassaan. Ylistäkää häntä hänen voimansa taivaanlaajuudessa.  2 Ylistäkää häntä hänen mahtavien tekojensa takia. Ylistäkää häntä hänen suuruutensa runsauden mukaisesti.  3 Ylistäkää häntä torven toitotuksin. Ylistäkää häntä kielisoittimin ja harpuin.  4 Ylistäkää häntä tamburiinein ja piiritanssein. Ylistäkää häntä jousin ja huiluin.  5 Ylistäkää häntä sointuvin symbaalein. Ylistäkää häntä kalskahtelevin symbaalein.  6 Jokainen hengittävä ylistäköön Jahia. Ylistäkää Jahia!
  


Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu