Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Historiaa
Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
 Historiaa - Mitä Jehovan todistajien yhteisössä on vuosien varrella tapahtunut?
Viimeisin päivitys 16.07.2023
Kuva: JP

Tälle sivulle on koottu muutamia yksittäisiä asioita Vartiotorni-seuran ja Jehovan todistajien historiasta. "Uuden polven" Jehovan todistajien on hyvä tietää jotain siitä, mitä heidän järjestönsä piirissä on vuosien varrella tehty ja tapahtunut. On myös hyvä tietää, mitä Vartiotorni-seura on julkaissut kauan sitten.

 Historiaa - osa 118: Lisätietoja vuonna 1973 pidetystä suuresta konventista Helsingin Olympiastadionilla
Tämä historiajuttu on jatkoa 14.07.2023 julkaistulle tekstille, jossa olivat pääosassa Helsingin Sanomien Aikakoneesta poimitut kirjoitukset vuoden 1973 konventista.

Tässä jutussa käsitellään ensin Thorleif Johanssonin omakohtaista konventtikokemusta ja sen jälkeen vilkaistaan Vartiotorni- ja Harätkää! -lehdissä julkaistuja otteita konventista.

Lue lisää...Historiaa - osa 117: 50 vuotta sitten, heinäkuussa 1973, pidettiin suuri konventti Helsingin OlympiastadionillaHelsingin Sanomat jakoi pienen palan Suomen Jehovan todistajien historiaa 12.07.2023.

”VOITTO Ilmestyskirjan pedosta saadaan vasta kun peto makaa tuhottuna. Me emme anna vastustajan estää saarnaamme: Jehovan teokraattinen järjestö voittaa. Ilmestyskirjan peto on Yhdistyneet Kansakunnat. Me voimme voittaa tuon vihollisjärjestön”.

Näin saarnasi Suomen Jehovan todistajien johtaja Erkki Kankaanpää kansainvälisen konventin alkajaispäivän pääesitelmässä Helsingin olympiastadionilla.

Lue lisää...

 

Historiaa - osa 116: Aamulehti julkaisi lokakuussa 1995 uutisen, jonka mukaan verensiirrosta kieltäytyminen johti kuolemaan"Poika kuoli lääkäreiden silmien alla"

Jehovalaisten usko kieltää verensiirron

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa maanantaina kuolleen 19-vuotiaan Jehovan todistajiin kuuluneen pojan vanhemmilla oli hyvin tiedossa tilanteen vakavuus. Nuorukaisen pelastamiseksi hänen hemoglobiininsa olisi pitänyt saada nousemaan, mutta sekä vanhemmat että poika tajuissaan ollessaan kielsivät verensiirron.

Lue lisää...
Historiaa - osa 115: Cedar Pointin konventti sata vuotta sittenJW.ORG:n sivuilla juhlitaan Cedar Pointin konventin satavuotisjuhlia. Mitä Cedar Pointissa julistettiin? Oliko konventin ohjelmassa jotain erikoista? Uskovatko tämän päivän Jehovan todistajat yhä Cedar Pointissa opetettuihin profetioihin?

Vartiotorni-seuran juhlahumussa taisi unohtua ne asiat, joista Rutherford puhui. Ne ovat sen verran kiusallista luettavaa nykyisille Jehovan todistajille, että on tarpeen välttää korvien punastumista ja vaieta mieluummin niistä "totuuksista", joita Rutherford julisti.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 114: Demonien väkivaltahallitus maan päälläTämä juttu antaa hiukan tietoa siitä, millainen Jehovan todistajien maailmankuva ja historiakäsitys oli 1930-luvulla.

Otetaan aluksi pieni näyte Kultaisen Ajan tekstistä:

Neanderthal-rodun aivokoppa on verrattain pieni, minkä johdosta ajatellaan tässä tavatun alimman kulttuuriasteen alkuperäinen ihminen.
- - -
Cromagnon-rotuun kuuluvat olivat suuria ihmisiä, pitkiä ja voimakkaita, joilla oli hyvin kehittyneet aivot ja perin suuri älykkyys.
- - -
Neanderthal-luurankoja ja Cromagnon-luurankoja tavataan ympäri maata kaikkialla, rinnatusten samassa maakerroksessa. Nuo kaksi rotua ovat siis eläneet samaan aikaan, samoilla paikoilla, samalla kulttuuriasteella, samoissa olosuhteissa, ja ne ovat hukkuneet samassa onnettomuustapauksessa.
- - -
Cromagnon-rotu oli demonien sankarijälkeläisiä, Neanderthal-rodun, jolla on selvä huonontumisen leima, taas ollessa ihmisiä, luultavasti Kainin sukua, joka kertomuksen mukaan rappeutui ja huononi suvustaan. Nämä kaksi rotua elivät aivan rinnatusten ennen vedenpaisumusta, Kainin huonontuneen ja pahan suvun epäilemättä aivan nopeasti totuttua demonien kulttuuriin.

Lue lisää... 
Historiaa - osa 113: Mitä Iltalehti julkaisi Jehovan todistajista 2000-luvun alussa?Iltalehden arkistoa pääsevät lukemaan Iltalehti Plussan tilaajat. Silloin voi lukea Plus-juttuja ja tuoreita näköislehtiä, mutta sen lisäksi myös arkistossa olevia vanhoja lehtiä.
 
Tässä jutussa lainataan otteita muutamista Iltalehden 2000-luvun alussa julkaisemista kirjoituksista, jotka koskevat Jehovan todistajia.

Lue lisää...
Historiaa - osa 112: Edward Dunlap - Hallintoelimen Inkvisition uhriEdward Dunlap oli Jehovan todistaja 47 vuotta. Hän oli aloittanut järjestössä palveluksen vuonna 1933. Hänet kastettiin vuonna 1935. Sen jälkeen hän toimi tienraivaajana, työskenteli Betelissä, toimi matkavalvojan sijaisena, palveli Gilead-koulussa, toimi kierros- ja piirivalvojana ja teki töitä Betelin kirjoitusosastolla.

Pitkä ura järjestön palveluksessa päättyi samalla tavalla kuin hallintoelimen jäsenen Raymond Franzin ura. Ed erotettiin oppikysymysten takia luopiona.

Lue lisää...
Historiaa - osa 111: Al Sano Helsingin SanomissaUskontoon liittyvä "humpuuki" näyttää kulkevan käsi kädessä terveyteen liittyvän "humpuukin" kanssa Jehovan todistajien järjestön historiassa. Monet ovat lukeneet Russellin ja Rutherfordin "humpuukijuttuja", mutta monet eivät tiedä, mitä "humpuukia" Jehovan todistajat markkinoivat Suomessa Al Sano -osuuskunnan nimissä, kun se mainosti ja myi terveystuotteitaan.

Lue lisää...
Historiaa - osa 110: Helsingin Sanomat kertoi Jehovan todistajien konventista, joka pidettiin 50 vuotta sittenJehovan todistajien kesän suuret konventit olivat aikaisemmin täysin toisenlaisia kuin nykyisin. Viimeiset kolme vuotta kesän konventit on pidetty netissä, ja puhujina on ollut ainoastaan hallintoelimen jäseniä ja näiden avustajia.

Ennen koronapandemiaa Jehovan todistajat kokoontuivat joko suurissa halleissa tai stadioneilla. Suomen konventeissa tarjoiltiin ruoka, joten omia eväitä ei tarvinnut ottaa mukaan.

Lue lisää...Historiaa - osa 109: Mitä Iltalehti julkaisi Jehovan todistajista 1990-luvulla?Iltalehden arkistoa pääsevät lukemaan Iltalehti Plussan tilaajat. Silloin voi lukea Plus-juttuja ja tuoreita näköislehtiä, mutta sen lisäksi myös arkistossa olevia vanhoja lehtiä.

Seuraavassa jutussa lainataan otteita muutamista Iltalehden 1990-luvulla julkaisemista kirjoituksista, jotka koskevat Jehovan todistajia.

Lue lisää...
Historiaa - osa 108: Mitä Iltalehti julkaisi Jehovan todistajista 1980-luvulla?Iltalehden arkistoa pääsevät lukemaan Iltalehti Plussan tilaajat. Silloin voi lukea Plus-juttuja ja tuoreita näköislehtiä, mutta sen lisäksi myös arkistossa olevia vanhoja lehtiä.

Seuraavassa jutussa lainataan otteita muutamista Iltalehden 1980-luvulla julkaisemista kirjoituksista, jotka koskevat Jehovan todistajia.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 107: Onko Venuksessa ollut dinosauruksia?Suomenkielisen Kultainen Aika -lehden (nykyisin tunnetaan Herätkää! -lehtenä) lokakuun numero vuodelta 1933 sisältää mainion katsauksen planeettoihin ja tähtiin.
 
Lue lisää...

 


Historiaa - osa 106: C.T. Russellin mielestä pelkästään Raamattua lukemalla vajoaa pimeyteen kahdessa vuodessa


Kuva: Wikipedia

C.T. Russell korotti omat tutkielmansa Raamatun rinnalle ja jopa sen yläpuolelle. Syyskuun 15. päivän Vartiotorni-lehdessä vuodelta 1910 sanotaan näin:

"Ne [RAAMATUN TUTKIELMAT] eivät ole vain kommentteja Raamatusta, vaan ne ovat käytännössä itse Raamattua"

Lue lisää...
Historiaa - osa 105: Uusi Maailma -lehti kertoi ilmastonmuutoksesta, kansojen välisestä ystävyydestä ja paavien elämästä

Nykyinen Herätkää! -lehti on ilmestynyt aikaisemmin nimillä Kultainen Aika ja Lohdutus. Yksi vähemmän tunnettu lehden nimi oli Uusi Maailma. Lehti ehti ilmestyä vähän aikaa tuolla nimellä suomeksi 01.01.1938 - 15.02.1940.

Tässä jutussa luodaan pieni katsaus lokakuussa 1938 julkaistuun Uusi Maailma -lehteen. Nostetaan siitä esiin kolme juttua:
 • Muutoksia ilmastossa
 • Kansojen välinen ystävyys - petollinen asia
 • Paavien elämästä
Lue lisää...Historiaa - osa 104: Pastori C.T. Russellin elämäkerta


Kuva: Watchtower Library

Charles Taze Russellilla oli merkittävä osa Kansainvälisen raamatuntutkijain seuran perustamisessa 1980-luvun loppupuolella. Myöhemmin tuosta uskonnollisesta järjestöstä alettiin käyttää nimeä Jehovan todistajat.

Suomenkielisessä Wartio-Torni -lehdessä julkaistiin vuonna 1917 C.T. Russellin elämäkerta.

Elämäkerrassa päähuomion saa kertomus Russellin viimeisistä päivistä. Hän oli pitkällä ja raskaalla saarnamatkalla, ja terveys heikkeni koko ajan. Russell ei ottanut vastaan lääkäriä, vaikka hänen tilanteensa olisi ehdottomasti vaatinut lääkärintarkastusta ja hoitoa. Elämäkertaa lukiessa tulee tunne, että Russell "ajoi itsensä loppuun" tällä matkalla. Eikö hän tahtonut enää elää? Oliko vuoden 1914 pettymys niin suuri, että hän halusi luovuttaa?

Lue lisää...
Historiaa - osa 103: Katsaus vuoden 1937 marraskuun Kultaisen Ajan näköislehteen
Nykyinen Herätkää! -lehti oli alunperin nimeltään Kultainen Aika. Suomeksi lehti ilmestyi Kultainen Aika -nimellä vuodesta 1921 vuoteen 1937 saakka. Millainen lehti oli ulkoasultaan?

Tarkastellaan yhtä Kultaisen Ajan numeroa. Vuoden 1937 marraskuun 1. päivän lehden kannessa kysytään kuvan alla pienellä: "Mihin pommit huomenna putoavat?" Kannessa on myös kahden valtion nimet: Abessiinia ja Espanja.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 102: Uolevi Ahon kirja "Luomiskertomus"


Kuva: Uolevi Ahon kirjan kansi

Tämä juttu on jatkoa näille kolmelle aikasemmalle jutulle:
 • Suomen haaratoimisto vaati Jehovan todistajia lähettämään Mainos-TV:lle kiitoskirjeitä Luomiskertomus-ohjelman esittämisen jälkeen vuonna 1971
 • Kauko Saarentaus kertoo Luomiskertomus-ohjelman tekemisestä
 • Mitä Katso- ja Antenni-lehdet kirjoittivat vuonna 1971 esitetystä ohjelmasarjasta Luomiskertomus?
Nämä kaikki kirjoitukset käsittelevät YLE:n TV1-kanavalla vuonna 1971 lähetettyä Mainos-TV:n kustantamaa ohjelmaa Luomiskertomus.

Lue lisää...
 


Historiaa - osa 101: Vartiotorni-lehdissä oli jatkuvaa valitusta Amerikan kieltolaista


Kuva: Pixabay

Yhdysvaltain kieltolaki kielsi alkoholin valmistuksen, kuljetuksen ja myynnin koko Yhdysvalloissa vuosien 1920–1933 välillä.

J.F. Rutherford oli Vartiotorni-seuran presidentti vuosina 1916 - 1942. Hänellä oli päävastuu tuona aikana huolehtia Vartiotorni-lehtien teksteistä.

Miten kieltolain vaikutus näkyi Vartiotorni-lehtien kirjoituksissa?

Lue lisää...
Historiaa - osa 100: Omenapiirakka ja veri


Kuva: Pixabay

Jukka Helenius piti vuosituhannen vaihteen tienoilla esitelmän, jonka teema oli Jumalinen viisaus tieteellisessä maailmassa. Esitelmästä valtaosa koski verensiirtokieltoa ja veretöntä hoitoa.

Helenius kertoi kuvauksen omenapiirakasta. Ottiko Helenius rusinat pullasta, tai kanelit omenapiirakasta, kun hän kertoi kuvauksen, jonka oli tarkoitus auttaa ymmärtämään verensiirtokieltoa ja pienen pienten "fraktioiden" sallimista?

Lue lisää...
  Historiaa - osa 99: Joulukuun 1929 Kultainen Aika -lehti julisti voimakkaasti rokotusten vastaista sanomaa


Kuva: Vartiotorni-seura

Kultaisen Ajan joulukuun numerossa 1929 sivulla 198 kerrotaan lehdestä näin:

Kultainen Aika, joka ilmestyy kaikilla sivistyskielillä noin 700000 painoksena, on ainoa lehti koko maailmassa, joka kaikissa eri ihmisalaa koskevissa asioissa asettuu selvästi Jumalan valtakunnan kannalle Perkeleen järjestöä vastaan.

Kultainen Aika kirjoitti joulukuussa 1929 myös rokotuksista. Lehti kertoi mm. näin:

Rokotus on suurinta puoskarointia. - - - Jokainen rokkotaudin leviäminen on alkanut rokotetuista henkilöistä. - - - Rokotus ei ainoastaan ole suojaamatta isorokkotartunnalta, se suorastaan estää tämän kulkutaudin täydellistä häviämistä. jne.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 98: Rutherfordin demonioppi


Kuva: Vartiotorni-seura

Vartiotorni-seuran presidentti J.F. Rutherford opetti demoneista mm. näin:

"Maan neljä tuulta" viittaava ilmakehässämme eläviin demoneihin. Näitten tuulien eli ilmavaltojen (perkeleitten) irralleen laskeminen näyttää merkitsevän sitä, että Jumala ottaisi pois pidättävän kätensä, josta seuraisi suuri ahdistus.

Ne ovat mitä hienointa kaasua, jota sähkö pitää koossa, ja niitä on lukemattomia myriadeja.

Demoneilla on valta käyttää riivaamiensa puhekykyä.

Ne voivata jäljitellä ruusun tuoksua.

Ne tekevät temppuja ja käyttävät näissä ilmiöissä sähkövoimaa.

Lue lisää...
  Historiaa - osa 97: Keitä olivat Raamatussa mainitut "Aamutähdet"?


Kuva: Wikipedia

J.F. Rutherford oli Vartiotorni-seuran presidentti vuosina 1916 - 1942. Sinä aikana hän kirjoitti suuren määrän kirjoja. Yksi näistä on Vapautus, joka julkaistiin vuonna 1926.

Tuossa kirjassa kerrotaan mielenkiintoisella tavalla "Aamutähdistä". Keitä he olivat?

Asia selviää, kun tarkastellaan Vapautus-kirjasta sivuja 11-35.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 96: Russellin käsityksen mukaan kaikki olemassaolo, elämänsiemen eli elämänvoima, tulee isästä, eikä äidistä


Kuva: Vartiotorni-seura

Wikipedia kertoo, että jälkeläisen oma geenimateriaali sisältää sen molempien vanhempien geenimateriaalia, ja jälkeläisen ominaisuuksissa on molempien vanhempien piirteitä.

Russellilla oli vähän toisenlainen näkemys. Hän kirjoitti:

Kaikki olemassaolo, elämänsiemen eli elämänvoima, tulee isästä, eikä äidistä.

Lue lisää...
 


Historiaa - osa 95: Jeesuksen Kristuksen toinen tuleminen ja toinen läsnäolo - 1874?


Kuva: Dokumentti

Jehovan todistajien "historiakirja" Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia (1993) kertoo Russellista ja aikaennustuksista sivulla 74 näin:

Barbour sai Russellin vakuuttumaan siitä, että Kristuksen näkymätön läsnäolo oli alkanut vuonna 1874.

Suurelle osalle Jehovan todistajia vuosi 1874 ei sano yhtään mitään. Siltikin tämä vuosi esiintyi yleisesti Vartiotorni-Seuran julkaisuissa toistuvasti. Tällöin sillä aina tarkoitettiin ja sen yhteydessä puhuttiin Jeesuksen toisesta tulemisesta ja hänen alkaneesta läsnäolostaan.

Lue lisää... Historiaa - osa 94: Charles Taze Russell uskoi, että Jumala mahdollisesti tuotti kasvi- ja eläinlajit kehitysopin avulla


Kuva: Vartiotorni-seura

Russellin kirja Uusi luomus, joka julkaistiin vuonna 1904, kertoo yllättävän seikan, jota useimmat Jehovan todistajat eivät nykyisin tiedä. Russell uskoi, että Jumala on mahdollisesti luonut kasvi- ja eläinlajit "kehitysopin" (evoluution) avulla. Mutta ihmistä ei.

Lue lisää...
 


Historiaa - osa 93: Vartiotorni-seura arvaili, milloin Jeesus tiesi "päivän ja hetken", josta puhuttiin Matteuksen 24:36:ssa


Kuva: Vartiotorni-seura

Vartiotorni-seuran julkaisema kirja Jumalan harppu kertoi, milloin maailman loppu tulee:

Pakanoiden hallituksen päättyminen merkitsee sentähden ehdottomasti nykyisen järjestyksen loppumista, ja siis maailman loppua. Meidän tulisi siis odottaa huomaavamme 1914 vanhan maailman eli hallitusmuodon lopun alkuvuodeksi. Ja että tämä oli tapahtuva Herran läsnäolossa, sen hän selvästi sanoi.

Jumalan harppu myös "tiesi", milloin Jeesus sai tietää "päivän ja hetken", jonka aikaisemmin tiesi vain Isä.
 
Lue lisää...Historiaa - osa 92: Vartiotorni-seuran lähettämä kirje todistaa yhteyden spiritismiin


Johannes Greber, kuva: Wikipedia

Jehovan todistajien järjestö on käyttänyt Johannes Greberin tekemää Uuden testamentin käännöstä perustellakseen Uuden maailman käännöksen tekstivalintoja. Mitä pahaa siinä on? Johannes Greber käytti spiritismiä apuna kääntäessään Raamattua.
 
Lue lisää...
 


Historiaa - osa 91: Raikas tuulahdus vuodelta 1913Vanhat suomenkieliset Vartiotorni-lehdet tarjoavat hyvän läpileikkauksen Vartiotorni-seuran toiminnasta yli sata vuotta sitten. Vuonna 1913 oli samoja aiheita käsittelyssä kuin nyt. Kastekysymyksiä esiteltiin, maailmanloppua odotettiin, annettiin raportteja toiminnasta ja kehotettiin keräämään kotiin ruokaa sitä varten, että olisi tulossa poikkeusolot.
 
Lue lisää...Historiaa - osa 90: Jumalan pojat ja ihmisten tyttäret


Kuva: From Paradise Lost to Paradise Regained, julkaistu 1958

Suomenkielisessä Vartiotornissa oli 01.01.1932 kirjoitus, jossa Vartiotorni-lehden kirjoittaja paljastaa asenteensa naisia kohtaan. Naiset ovat kirjoittajan mielestä
 • turhamaisia
 • itserakkaita
 • ylpeitä
 • aistillisia
 • hekumallisia
 • viettelevitä
 • jne.
Lue lisää...
 


Historiaa - osa 89: Russellin keksimä pyramidioppi oli virallisesti voimassa kymmeniä vuosia


Kuva: Raamatuntutkijat

Jehovan todistajien "historiakirja" Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia (1993) kertoo Russellin pyramidiopista näin:

Noin 35 vuoden ajan pastori Russell ajatteli, että Gizen suuri pyramidi oli Jumalan kivitodistaja, joka vahvisti Raamatun ajanjaksojen paikkansapitävyyden (Jes. 19:19). Jehovan todistajat ovat kuitenkin luopuneet ajatuksesta, että jollakin Egyptin pyramidilla olisi jotain tekemistä tosi palvonnan kanssa.

Millainen oli Russellin pyramidioppi. Miksi siitä luovuttiin?

Lue lisää...
 


Historiaa - osa 88: Katsaus vuoden 1912 joulukuun suomenkieliseen Vartiotorni-lehteen


Kuva: Vartiotorni 1.15.1931

Jehovan todistajien oppitulkinnat vaihtuvat usein. Siksi on mielenkiintoista katsoa, miten yli 100 vuotta sitten julkaistu suomenkielinen Vartiotorni kertoi mm. 1914 vuoden odotuksesta ja luomisesta.

Vartiotorni tuo selvästi esiin, että vuotta 1914 odotettiin kiihkeästi Raamatuntutkijoiden (nyk. Jehovan todistajien) piirissä.

Luomispäivien pituus oli vuoden 1912 Vartiotornissa aivan erilainen kuin nykyään.

Lue lisää...Historiaa - osa 87: Vuoden 1931 Vartiotorni esittää "tieteellisesti" vedenpaisumuksen syyt


Kuva: Vartiotorni 1.15.1931

Jehovan todistajien vanha kirjallisuus on kiinnostavaa. Sen totuusarvo vaihtelee kovin paljon riippuen siitä, minkä vuoden Vartiotorni-lehtiä lukee.

Otetaan tarkasteluun Vartiotorni-seuran käsitys Nooan ajan vedenpaisumuksesta. Tarkastellaan sitä nimenomaan siitä näkökulmasta, miten sen tulkitsi vuonna 1931 Vartiotorni-seura käyttäen "tieteellistä" päättelykykyä.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 86: 4 videoleikettä Jehovan todistajien hallintoelimen entisen jäsenen Raymond Franzin haastatteluista


Kuva: YouTube

Raymond Franz vieraili Puolassa vuonna 2007. Nämä videoleikkeet on otettu silloin tehdystä haastattelusta.

Lue lisää...
Historiaa - osa 85: Hallintoelimen entinen jäsen Raymond Franz kertoo


Kuva: YouTube

"On sanottava, että se oli elämäni suurimpia pettymyksiä. Oli raju herätys todellisuuteen, kun näin, mitä oikeasti tapahtui. Olin kuvitellut hallintoelimen olevan miesryhmä, jolla Jumalan sana, Raamattu, oli keskeisellä sijalla kaikissa heidän tekemissään päätöksissä. Olin kuvitellut, että he tutkivat perin pohjin Raamattua varmistuakseen, että kaikki mitä he tekivät, perustuisi lujasti siihen. Kun aloitin hallintoelimen jäsenenä, huomasin, että Raamattuun vedottiin harvoin ja sitä käytettiin harvoin. Sen sijaan keskusteltiin pääasiassa järjestön omista säännöistä ja miten niitä tulisi soveltaa."

Näin alkaa YouTube-video, jossa Jehovan todistajien entinen hallintoelimen jäsen Raymond Franz kertoo ajastaan hallintoelimen jäsenenä.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 84: Jehovan todistajien järjestö tuomitsi karttamisjärjestelyn vuonna 1947, mutta otti sen noin viisi vuotta myöhemmin itse käyttöön


Kuva: Vartiotorni-Seura

Herätkää! -lehden artikkelissa vuodelta 1947 järjestö tuomitsi suorin sanoin katolisen kirkon harjoittaman ekskommunikaation, eli erottamis- /karttamisjärjestelyn Raamatun vastaisena ja pakanallisena.

Eikä kulunut kuin 5 vuotta, kun järjestö itse otti käyttöön saman erottamis- /karttamisjärjestelyn!

Lue lisää...
Historiaa - osa 83: Vartiotornin mukaan Aadam oli ensimmäinen Jumalan profeetta


Kuva: Vartiotorni-seura

Otsikon kertoma ajatus voi tuntua hieman kaukaa haetulta. Mutta Vartiotorni-seuran kirjallisuus kertoo aivan selvästi, että "Esi-isämme Aadam julkaisi uskollisesti henkeytettyjen tiedonantojen sarjan ensimmäisessä Raamatun asiakirjassa, 1. Mooseksen kirjan 1:1:sestä 2:4:nteen (Um), mikä on ilmeisesti hänen kirjoittamansa."

Tuo maininta on vuoden 1955 heinäkuun 15. päivän Vartiotornissa. Samassa lehdessä kerrotaan lisäksi, että Aadam oli myöskin toisen Raamatun asiakirjan, 1. Mooseksen kirjan 2:5–5:2, kirjoittaja.

Lue lisää...
Historiaa - osa 82: Kirja "Täyttynyt salaisuus" kertoi suuren lohikäärmeen, vanhan kyyn, heittämisestä maan päälle


Kuva: JW.ORG

Tässä jutussa tarkastellaan Ilmestyskirjan 12. lukua. Miten paljon Täyttynyt salaisuus -kirjan selitys eroaa kirjan Ilmestyksen huipentuma -kirjan selityksestä? Onko selityksissä mitään samaa?

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 81: Mitä kirja "Täyttynyt salaisuus" kertoi Ilmestyskirjan ratsastajista?


Kuva: JW.ORG

Jehovan todistajat yrittävät väittää, että heidän oppinsa ei muutu, mutta yksityiskohdat tarkentuvat. Tämä ajatus osoittautuu täydeksi hölynpölyksi, kun verrataan vuonna 1917 julkaistun kirjan Täyttynyt salaisuus käsityksiä Ilmestyskirjan kuudennesta luvusta. Täyttyneen salaisuuden kuudennen luvun ratsastajilla ei ole mitään yhteistä Jehovan todistajien järjestön nykyisen näkemyksen kanssa. Niinpä ei voida sanoa, että näkemys olisi tarkentunut. Ei. Näkemys on täysin erilainen, se on muuttunut. Vartiotorni-lehti myönsi vuoden 2000 maaliskuun 15. päivän numerossa, että Täyttyneet salaisuuden tarjoamat selitykset olivat enimmäkseen hämäriä.

Lue lisää...Historiaa - osa 80: Vartiotorni-seuran presidentti N. H. Knorr piti Helsingin kansainvälisessä konventissa loppupuheen vuonna 1973


Kuva: Tuomas Yläjuurakko

Helsingingin olympiastadionilla pidettiin suuri kansainvälinen konventti kesällä 1973. Konventti kesti viisi päivää. Osanottajia oli melkein 30000. Konventtiin osallistui myös Vartiotorni-seuran silloinen presidentti, Nathan H. Knorr. Hän piti mm. konventin loppupuheen.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 79: Vartiotorni-seura käytti spiritistitaustaisen Johannes Greberin Uuden testamentin käännöstä
Miten Jehovan todistajien järjestö suhtautuu spiritismiin? Virallisesti se vastustaa kaikkea, mikä mahdollisesti liittyy spiritismiin.

Mutta onko järjestö "hyödyntänyt" spiritismiä jotenkin? Valitettavasti on. Jehovan todistajien järjestö on käyttänyt Johannes Greberin tekemää Uuden testamentin käännöstä. Mitä pahaa siinä on? Johannes Greber on käytti spiritismiä kääntäessään Raamattua.

Lue lisää...
Historiaa - osa 78: Kirja "Täyttynyt salaisuus" lupasi "Suurelle joukolle" taivaspaikan


Kuva: Vartiotorni-seura

Kirja Täyttynyt salaisuus on nykyisille Jehovan todistajille hyvin kiusallinen kirja. Sen oppinäkemykset poikkeavat merkittävästi nykyisistä tulkinnoista. Jos joku nykyinen Jehovan todistaja alkaisi opettaa Täyttyneen salaisuuden oppeja seurakunnassa, hänet erotettaisiin "luopiona". Kirjan opetuksista on tosiaankin tullut "luopioajatuksia", vaikka kirjan ilmestymishetkenä oppeja pidettiin "totuutena".

Tarkastellaan Täyttyneestä salaisuudesta, mitä se opetti Ilmestyskirjan "Suuresta joukosta" ja verrataan sitä näkemystä nykyiseen näkemykseen. Onko oppi "tarkentunut" vai muuttunut?

Lue lisää...
Historiaa - osa 77: Miten kirja "Täyttynyt salaisuus" vaikutti "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan" valitsemiseen?


Kuva: JP

Jehovan todistajien oppitulkinnan mukaan Jeesuksen valitsemalla "uskollisella ja ymmärtäväisellä orjalla" on tärkeä osa hengellisen ruoan jakamisessa "viimeisinä päivinä". Jehovan todistajat väittävät, että tuo "orja" on heidän keskuudessaan.

Heinäkuun 17. päivänä vuonna 1917 julkaistiin uusi kirja Täyttynyt salaisuus (suom. 1919). Miksi tämän kirjan julkaisuajankohta on tärkeä?

Lue lisää...
Historiaa - osa 76: Erkki Kankaanpään esitelmä "Muuttaako totuus elämääsi?"Kuva: YLE

Erkki Kankaanpään piti vuonna 1982 esitelmän Muuttaako totuus elämääsi? Esitelmässä hän käsitteli mm. sitä, miksi ja miten ihmisten pitäisi muuttua.

Esimerkkejä aiheista:
 • Alkoholin väärinkäyttö
 • Tupakka ja huumeet
 • Seksuaalinen moraalittomuus
Esitelmään sisältyi myös kolme kokemusta. Yksi niistä kertoi, kuinka kuolemaantuomitusta miehestä tuli Jehovan todistaja.

Lue lisää...
Historiaa - osa 75: Holger Richterin kirjoitukset Helsingin Sanomien mielipidepalstalle


Richard Holger Richter 2009, kuva: JP

Turun yliopistossa julkaistussa pro gradu -tutkielmassa vuonna 1990 yhtenä informanttina oli entinen Jehovan todistaja Richard Holger Richter. Gradun alaviitteessä mainittiin kaksi mielipidekirjoitusta, jotka Richter oli kirjoittanut ja jotka oli julkaistu Helsingin Sanomissa. Ensimmäinen oli vuonna 1971 ja toinen 1972. Mitä Richter kirjoitti?

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 74: Vuonna 1990 julkaistu pro gradu -tutkielma antaa tärkeää tietoa jehovantodistajuudesta


Kuva: Wikipedia

Turun yliopistossa julkaistiin joulukuussa 1990 167-sivuinen pro gradu -tutkielma, jossa käsiteltiin uskonnollista painostusta. Tutkielmaan oli haastateltu suurta joukkoa ihmisiä, joiden uskonnollinen tausta vaihteli. Informanteista kuudella oli Jehovan todistajat -tausta.

Tutkimuksessa tuodaan tapauskertomusten avulla esille yksittäisten henkilöiden kokemuksia uskonnollisesta painostuksesta.

Painostuksen yleisimmät toteuttamistavat informanttien kokemusten mukaan ovat seuraavat: oman ajattelun kieltäminen, henkilökohtaisten asioiden uteleminen, pakollinen osallistuminen seurakunnan tilaisuuksiin, mielipiteiden vaientaminen, vapaa-aikaan, harrastuksiin ja ulkonäköön puuttuminen, ystävyyssuhteiden katkaiseminen, helvetillä tai kadotuksella uhkaaminen, vanhimmiston puhuttelun vaatiminen, seurusteluun, ystävien valintaan, persoonaan ja tunteiden esille tuomiseen puuttuminen.

 
Lue lisää...

 


Historiaa - osa 73: Mitä seurauksia on ollut Vartiotorni-seuran ohjeista välttää lasten hankkimista lopun ajan viimeisinä päivinä?


Kuva: Pixabay

Vartiotorni-seura on ohjeillaan, neuvoillaan ja määräyksillään säädellyt Jehovan todistajien elämää vuosikymmenten ajan hyvin vahvasti. Suurimmaksi osaksi nämä säännöt ja toimintamallit ovat koskeneet ns. "hengellistä elämää", ts. kokouksia, saarnaamista ja Raamatun tutkimista, mutta Vartiotorni-seura on ohjannut myös "normaalin elämän" asioita, kuten avioitumista, lasten hankkimista, koulutusta ja työn tekemistä. Miten hyviä ovat olleet ne ohjeet ja neuvot, joita Vartiotorni-seuran kirjallisuudessa ja puheissa on annettu?

Ohjeiden "hyvyyttä" voidaan tarkastella mm. niiden seurausten perusteella, joita ohjeiden noudattaminen on saanut aikaan. Ovatko ohjeet edistäneet Jehovan todistajien onnellisuutta? Vai onko ohjeiden noudattaminen aiheuttanut peruuttamatonta vahinkoa ja pettymystä Jehovan todistajien elämässä?

 
Lue lisää...
Historiaa - osa 72: Vartiotorniseuran 1950-luvulla julkaiseman kirjallisuuden kuvitus


Kuva: Vartiotorniseura

Aikaisempi juttu käsitteli Vartiotorniseuran kirjallisuuden kuvitusta 1940-luvulla. Nyt tarkastellaan 1950-lukua.

Lyhyesti voisi sanoa, että mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa. Kaikki näyttää samanlaiselta. Jeesuksella ei ole partaa. Paratiisin Eeva näyttää anorektikolta, vaikka paratiisissa oli runsaasti ruokaa.

 
Lue lisää...
Historiaa - osa 71: Vartiotorniseuran 1940-luvulla julkaiseman kirjallisuuden kuvitus


Kuva: Vartiotorniseura

Tässä yläpuolella on kuva parrattomasta Jeesuksesta, joka ratsastaa vikuroivalla hevosella. Se on julkaistu vuonna 1944 kirjassa The Kingdom is At Hand.

Tässä jutussa tarkastellaan muutamien 1940-luvulla julkaistujen kirjojen kuvitusta aikajärjestyksessä. Merkille pantavaa on se, että kirjoissa Jeesus esittäytyy parrattomana. Rutherford ajoi Jeesuksen parran, mutta ei siinä vielä kaikki. Hän ajoi parran myös Jeesuksen opetuslapsilta. Johannes Kastaja on poikkeus, hän on saanut pitää partansa.

 
Lue lisää...
Historiaa - osa 70: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, osat viisi, kuusi ja seitsemän


Kuva: Wikipedia

Tällä sivulla tarkastellaan lyhyesti C.T. Russellin Raamatun tutkielmien viimeisiä osia:
 • Osa 5: Sovitus Jumalan ja ihmisten välillä (v. 1899)
 • Osa 6: Uusi luomus (v. 1904)
 • Osa 7: Täyttynyt salaisuus (v. 1917)
Russellin kuudennen kirjan sisältö osoittaa, että sen ajan raamatuntutkijat oli paljon armollisempi ja rakkaudellisempi järjestö kuin nykyiset Jehovan todistajat. Erotettuihin suhtauduttiin asiallisesti ja ystävällisesti. Heidät suljettiin vain seurakunnan etujen ulkopuolelle, mutta muuten heitä kohdeltiin inhimillisesti, toisin kuin nykyään.

Russellin ajan seurakunnissa oli paljon vapaampi tunnelma kuin nykyisissä Jehovan todistajien seurakunnissa. Kokouksissakin sai vapaasti esittää kysymyksiä tai olla eri mieltä oppikysymyksistä. Toisin asia on nykään. Jos jollekin yksilölle tulee opillinen riita seurakunnan kanssa, hän joutuu helposti erotetuksi "luopiona".

 
Lue lisää...
Historiaa - osa 69: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, kolmas osa, Tulkoon valtakuntasi


Kuva: Watchtower Library

Raamatun tutkielmien kolmannessa osassa Russell esittelee mm. kuuluisan pyramidioppinsa, johon hän näyttää ihastuneen suuresti. Tulkoon valtakuntasi on julkaistu alun perin vuonna 1890. Suomeksi tämä kirja on julkaistu vuonna 1920.

Pyramidioppi oli voimassa kauan. Se kumottiin vasta 1920-luvun loppupuolella. "Historia"-kirja kertoo näin:

Noin 35 vuoden ajan pastori Russell ajatteli, että Gizen suuri pyramidi oli Jumalan kivitodistaja, joka vahvisti Raamatun ajanjaksojen paikkansapitävyyden (Jes. 19:19). Jehovan todistajat ovat kuitenkin luopuneet ajatuksesta, että jollakin Egyptin pyramidilla olisi jotain tekemistä tosi palvonnan kanssa. (Ks. ”Wartio-Torneja” 15.1. ja 1.2.1929.)

Lue lisää...Historiaa - osa 68: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, toinen osa, Aika on lähellä


Kuva: JW.ORG

Russellin kirjasarjan toisessa osassa, Aika on lähellä, pääosassa ovat ennustukset ja vuosiluvut. Russell ilmoittaa useita vuosilukuja, jotka ovat tärkeitä ja joilla on tietty merkitys. Tässä on muutama esimerkki:
 • Aadamista alkaneet kuusi suurta "tuhatvuotispäivää" päättyivät vuonna 1873.
 • Samana vuonna alkoi seitsemäs "tuhatvuosipäivä".
 • Kristuksen toinen tuleminen (läsnäolo) alkoi 1874.
 • Pakanain ajat loppuivat vuonna 1914.
 • Päivitetty kirja toistaalta kertoo, että pakanain ajat päättyvätkin vasta noin vuoden 1915 loppuessa
Kaikki nämä vuosilukuennustukset osuivat harhaan.

Lue lisää...
Historiaa - osa 67: C.T. Russell - Raamatun tutkielmia, ensimmäinen osa, Jumalan aikakausisuunnitelma


Kuvat: Vartiotorniseura ja Raamatuntutkijat, Oulu

Jehovan todistajien "historiakirja", Jehovan todistajat – Jumalan valtakunnan julistajia

(1993), kertoo Russellin kirjan julkaisemisesta näin:
Raamatun totuuksien julistamisessa otettiin merkittävä askel eteenpäin vuonna 1886, kun julkaistiin ensimmäinen osa luvatusta kirjasarjasta, jonka nimi oli Millennial Dawn (Tuhatvuotissarastus) ja jonka kirjoitti C. T. Russell. Ensimmäinen osa oli nimeltään Jumalan aikakausisuunnitelma. ... Lopulta C. T. Russell kirjoitti viisi muuta kirjaa Tuhatvuotissarastus-sarjaan.

Tuhatvuotissarastus-sarjan osia alettiin kutsua Raamatun tutkielmiksi, mikä nimi otettiin pieniin painoksiin vuoden 1904 lokakuusta lähtien, ja uutta nimeä alettiin käyttää yleisemmin vuodesta 1906 lähtien. Sarja alkoi ilmestyä suomeksi vuonna 1910.

Lue lisää...
Historiaa - osa 66: Köyliön vankilassa veljiä painostettiin kuunnelman avulla voimakkaasti aloittamaan tienraivausKuva: Pixabay

Jehovan todistajat joutuivat Suomessa aikoinaan vankilaan asepalveluskysymyksen takia.

Köyliön vankilassa nuoret Jehovan todistajat tekivät vuonna 1970 kuunnelman, jonka aiheena oli oikeudenkäynti. Kuunnelmassa syyttäjä syytti veljiä siitä, että he eivät olleet riittävästi osallistuneet saarnaamiseen eivätkä olleet kaikki tienraivaajia, vaikka heillä olisi ollut aikaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää...
Historiaa - osa 65: Rutherfordin vuonna 1939 julkaisema kirja "Pelastus" ei oppitulkinnoiltaan ihan vastaa nykyisiä käsityksiä "totuudesta"


Kuva: Pelastus-kirja

Vuonna 1939 englanniksi julkaistu kirja Pelastus käännettiin suomeksi ja julkaistiin vuonna 1941. Kirja on Jehovan todistajien kirjaksi melko tyypillinen, pelotellaan Harmagedonin sodalla ja kerrotaan Jehovan todistajien kanta moniin oppikysymyksiin.

Otetaan malliksi kaksi otetta kirjasta:

Jumala ilmaisee täydellisen vihansa Saatanaa ja hänen järjestöään kohtaan Harmagedonin taistelussa. Hän pysähdytti vihansa ilmaisemisen 1918, mutta aloittaa sen jälleen Harmagedonin taistelussa.

Tuleeko pelastus kaikille ihmisille siitä huolimatta, haluavatko he pelastua vai eivät? Ei, se ei kuulu niille, jotka eivät halua sitä.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 64: Heikki Kankaanpään puhe vuonna 1979 "Jehovan päivä lähestyy"


Kuva: Vartiotorniseura

Jehovan todistajien kokouksissa ja konventeissa on pidetty valtava määrä puheita, joissa kerrotaan maailmanlopusta. Yksi tällainen puhe oli Heikki Kankaanpään puhe, jonka teema oli Jehovan päivä lähestyy. Kankaanpää piti tuon puheen 01.07.1979. Se pidettiin kesän konventissa.

On sanomattakin selvää, että Kankaanpään puheen tarkoitus oli pitää Jehovan todistajat varuillaan ja tietoisina lopun ajasta. Jehovan todistajien järjestön jatkuva maailmanlopun hokeminen saa useimmat seurakuntien julistajat pysymään tiukasti järjestön yhteydessä ja ohjauksessa, koska mitä järkeä olisi lähteä pois juuri ennen kuin loppu tulee, koska vain Jehovan todistajien järjestön sisäpuolella voi pelastua Harmagedonista. Näin Vartiotorniseura on opettanut.

Mitä Kankaanpää sanoi puheessaan?

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 63: Kalle Salavaaran puhe "Edistyminen Jumalan järjestön mukana"


Kuva: JP

Kalle Salavaara piti vuoden 1975 lopussa Helsingissä puheen Edistyminen Jumalan järjestön mukana. Monet pitävät häntä ehkä Suomen parhaana Jehovan todistaja -puhujana. Eikä syyttä. Salavaaran puhe on voimakasta, selkeää ja hyvin persoonallisella tyylillä esitettyä. Myös huumori on Salavaaran puheissa aina läsnä. Se elävöittää puhetta ja saa kuulijat pysymään tarkkaavaisina.

Salavaara uskalsi sanoa asiat suoraan, kiertelemättä ja kaartelematta. Hän laittoi koko persoonansa likoon puhuessaan. Hän uskoi siihen, mistä puhui.

Lue lisää...
Historiaa - osa 62: Jehovan todistajat eivät kerjää milloinkaan rahaa. He eivät koskaan pyydä ... kuljeta kolehtihaavia, ota pääsymaksua ...Kuva: Wikipedia

Onko totta, että Jehovan todistajat eivät koskaan pyydä lahjoituksia? Tässä jutussa tarkastellaan 1950- ja 1960-lukuja.

Lue lisää...
Historiaa - osa 61: Vuoden 1973 Herätkää! esitti väärän profetian sukupolvesta, joka ei katoa


Kuva: JW.ORG

Vuonna 1973 Jehovan todistajat uskoivat vielä vanhaan "kunnon" sukupolvioppiin. Sen jälkeen tuo oppi on muuttunut monta kertaa. Millainen oli sukupolvioppi vuonna 1973?

Lue lisää...
Historiaa - osa 60: Valeuutisia ja vääristelyä vuodelta 1973


Kuva: Vartiotorniseura

Herätkää! 8.12.1973 käsitteli Russellin ennustusta vuodesta 1914. Herätkää! lainasi artikkelissa järjestön ulkopuolisia lähteitä, joiden oli tarkoitus antaa ymmärtää, miten maailmallisetkin ovat kiinnittäneet ennustukseen huomiota.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 59: Valtakunta oikeudessa


Kuva: Pasi Turusen kirja

Vartiotorniseuran varapresidentti Fred Franz antoi 1950-luvun alussa Skotlannissa pidetyssä oikeudenkäynnissä paljon puhuvan todistajanlausunnon.

Kysymys:

Todistajalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä "Vartiotornissa" tai - - - "Herätkää"-lehdissä esiintyvät ohjeet, ja olla kuuliainen niille, eihän?

Franzin vastaus:

Hänen on pakko ne hyväksyä.

Mitä Franz vastasi tähän kysymykseen:

Onko sellaisella ihmisellä, joka on jossakin päin maailmaa ilman mahdollisuutta saada teidän yhtiönne traktaatteja ja julkaisuja ja on riippuvainen yksinomaan Raamatusta, mitään pelastumisen toivoa?

Lue lisää...
Historiaa - osa 58: Usko ja tiede löysivät samat kauhukuvat


Kuva: Petri Suni / HS

Vuonna 1997 Helsingin Sanomat julkaisi kiinnostavan jutun, jossa vertailtiin Jehovan todistajien esittämiä uhkakuvia tieteen esittämiin uhkakuviin. Mitä yhteistä niillä on? Mitä eroja niillä on? Minkälaisia ratkaisuja ongelmiin tarjotaan?

Lue lisää...

 Historiaa - osa 57: Mitä Katso- ja Antenni-lehdet kirjoittivat vuonna 1971 esitetystä ohjelmasarjasta "Luomiskertomus"?


Kansalliskirjasto: Kuva: JP

Katso-lehti julkaisi laajan jutun Luomiskertomus-ohjelmasarjasta. Tässä on pieni ote ohjelmasarjan puheenjohtajan haastattelusta.

Toimittaja:

Tuntuiko idea heti alkuun sinusta mielenkiintoiselta?

Kauko Saarentaus:

Kyllä se mielenkiintoiselta tuntui, mutta kun Aho pyysi meikäläistä sarjaan puheenjohtajaksi, vähän säpsähdin. Ajattelin, että en totisesti lähde sinne haukuttavaksi ja parjattavaksi. Mieleeni tulivat fanaattiset uskovat veljet ja kuvitelmissani jo näin kiivaita uskonkiistoja. Uskonto kun kertakaikkiaan on asia, josta syntyy riitoja. Tämä taas johtuu pelkästään uskovaismaailman kirjavuudesta. Uskonsuuntia on kymmeniä ja jokainen on omasta mielestään oikeassa. Ja mikä pahinta; kaikki muut ovat karmeasti väärässä. Tätä minä vähän pelkäsin enkä aikonut lähteä mukaan.

Lue lisää...

 Historiaa - osa 56: Kauko Saarentaus kertoo Luomisnäytös-ohjelman tekemisestä


Kuva: Oltiinpa kerran -kirja

"Kauko Saarentaus on osa radion ja TV:n historiaa. Suomen kansa muistaa hänet suosittuna TV-uutisten lukijana ja radion Viisasten kerhon vetäjänä. Hän on armoitettu tietomies."

Näin kerrotaan Kauko Saarentauksen omaelämäkertateoksessa Oltiinpa kerran -kirjan takakannessa.

Kauko Saarentaus oli juontajana myös ohjelmasarjassa Luomiskertomus, joka esitettiin vuonna 1971. Kirjassa on yhden luvun verran kerrottu tuosta legendaarisesta ohjelmasarjasta, jossa oli hyvin laaja joukko keskustelemassa elämän peruskysymyksistä Raamatun pohjalta. Myös Jehovan todistajilla oli ohjelmasarjassa edustajansa.

Lue lisää...
Historiaa - osa 55: Veikko Leinonen ja siviilipalvelus vuonna 2007


Kuva: YLE

Vuonna 2007 Veikko Leinonen oli yhdessä pääesikunnan komentajakapteeni Jyrki Kivelän kanssa YLE:n studiossa keskustelemassa siviilipalveluksesta.

Toimittaja kysyi Leinoselta mm. näitä asioita:

Vuosittain noin 150 Jehovan todistajaa vapautuu lain nojalla asevelvollisuudesta ja myös siviilivelvollisuudesta. Minkä takia?

Eivätkö Jehovan todistajat ole missään mielessä valmiita joustamaan esimerkiksi juuri menemällä siviilipalvelukseen?

Kuinka paljon Jehovan todistajat tuntevat sympatiaa totaalikieltäytyjiä kohtaan?

Lue lisää...

 Historiaa - osa 54: Erottaminen ja karttaminen 1960-luvulla


Kuva: Pixabay

Jehovan todistajilla on nykyisin käytössä erottamisjärjestely, jonka seurauksena julma ja ihmisoikeuksia rikkova pakotettu karttaminen ahdistaa ja masentaa suurta joukkoa entisiä ja nykyisiä Jehovan todistajia. Karttaminen ei aiheuta mielipahaa vain kartetuissa vaan yhtä lailla niissä Jehovan todistajissa, joiden on pakko karttaa rakkaita sukulaisiaan ja entisiä "ystäviään".

Onko tämä järjestely ollut voimassa koko jehovantodistajuuden ajan? Siihen ehkä palataan myöhemmin. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan lähinnä sitä, millainen tuo erottamisjärjestely ja sitä seurannut karttaminen oli 1960-luvulla? Oliko suhtautuminen erotettuihin "lempeämpää" kuin nykyisin? Otettiinko inhimilliset tekijät huomioon?

Lue lisää...
Historiaa - osa 53: Suomen haaratoimisto vaati Jehovan todistajia lähettämään Mainos-TV:lle kiitoskirjeitä Luomiskertomus-ohjelman esittämisen jälkeen vuonna 1971


Kuva: MTV

YLE:n TV1-kanavalla lähetettiin vuonna 1971 Mainos-TV:n kustantama ohjelma "Luomiskertomus". Tuossa moniosaisessa ohjelmassa keskustelivat mm. eri kirkkokuntien edustajat ja Jehovan todistajat useista Raamattuun liittyvistä asioista. Monet ohjelman katsojat olivat järkyttyneet kahden suuren kirkon edustajien lausunnoista. Näytti siltä, että kirkkojen edustajat eivät uskoneet Raamattuun.

Haaratoimisto käski Jehovan todistajia kirjoittamaan kiitoskirjeitä Mainos-TV:lle ohjelman johdosta. Nuo kiitoskirjeet eivät olleet yksilöiden omasta halusta kirjoitettuja. Haaratoimisto käynnisti erikoiskampanjan, jotta Mainos-TV olisi saanut 1000 kirjettä.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 52: Suomen haaratoimiston kirje kaikille seurakunnille julisti lokakuussa 1968 pikaista loppua tälle maailmalleVartiotorniseura oli innoissaan, kun se oli julkaisemassa Herätkää! -lehden erikoisnumeroa vuoden 1968 joulukuussa. Suomen haaratoimisto lähetti etukäteen kaksisivuisen kirjeen kaikille seurakunnille lokakuussa 1968. Kirjeessä kerrottiin mm. näin:

Tämä numero on nimeltään "Onko myöhempi kuin luuletkaan?" Lyhyessä muodossa se esittää vastaansanomattomat todisteet siitä, että aika on melkein loppunut tältä sukupolvelta. Se kokoaa yhteen suuren joukon todisteita sellaisella tavalla, mitä teillä nyt ei ole käytössänne. Lisäksi se tarttuu lujasti epäilijöiden vastaväitteisiin. Se raivaa ne tieltä yksi kerrallaan ja tekee selväksi, että Raamattu pitää paikkansa ja että heidän on tärkeätä toimia sopusoinnussa sen kanssa ja tehdä siten nyt.

Lue lisää...
Historiaa - osa 51: Painostusta ja tietojen keräämistä 1960- ja 1970-luvuillaJehovan todistajien järjestö kannustaa ja painostaa Jehovan todistaja -yksilöitä suorittamaan enemmän ja enemmän saarnaamistyötä. Tämä on tilanne nyt 2000-luvulla, mutta näin asia on ollut jo kymmenien vuosien ajan.

Toiminnan tehostaminen, yksilöiden valvonta ja tietojen kerääminen liittyvät toisiinsa. Valvomalla yksilöiden toimintaa heitä voidaan myös painostaa. Yksi tärkeä osa painostustoiminnassa on kierrosvalvojien käyttäminen valvontaan ja ohjaukseen.

Lue lisää...
Historiaa - osa 50: "Internetin parjauskampanja ei ole vaikuttanut millään tavalla toimintaamme"

Konventin puheenjohtaja kertoi eräästä vuoden 2006 konventtipuheesta näin:

Vaikka Jumalan kansan työn pysäyttämiseksi on tehty monia ilkeitä yrityksiä, Jumalan henkeytetyssä Sanassa vakuutetaan: "Mikään vastustava ase tai kieli ei menesty". Suomen haaratoimistossa palvellut veli Raimo Kuokkanen kertoo nyt, miksi tämä pitää paikkansa.

Ote puheesta:

Kerran veli Russellilta kysyttiin, miksi hän ei puolustaudu, kun siihen aikaan oli aina soimaajia. Aina yritettiin Russellia vastaan hyökätä. Hän sanoi: "Et voi koskaan päästä kovin pitkälle, jos pysähdyt potkimaan jokaista haukkuvaa koiraa."

Lue lisää...

 

 
Historiaa - osa 49: Veikko Leinonen ja mielenosoitusJP-sivujen toimitus sai 04.07.2018 yllättäen ja pyytämättä historiallisen videon, joka käsittelee Jehovan todistajien konventtia ja mielenosoitusta 2000-luvu alkupuolella. Veikko Leinonen, Helka Belt ja Joni Valkila antoivat Ajankohtaiselle kakkoselle haastattelun.

Videolla vilahtaa myös vanha, jo vuosia sitten lakkautettu, entisten Jehovan todistajien internet-keskustelupalsta, H2O.

Veikko Leinonen kielsi toimittajia kuvaamasta konventissa puhetta, joka käsitteli mm. "luopioita". Siinä puheessa mainittiin mm. näin:

Karta luopioita. Varo Internetiä. Luottamalla Jehovan järjestöön voimme erottaa vieraan äänen oikeasta. Me tiedämme, mikä on totuus. Otamme mielellään vastaan hallintoelimeltä tietoa.

Videon lähetti Oona.

 
Lue lisää...
Historiaa - osa 48: Vartiotornissa kerrotaan, että nykyisin ei saa enää laillisesti tappaa luopioita

Mooseksen laissa oli määräys tappaa ne ihmiset, jotka todettiin "luopioiksi" kansan keskuudessa. Vuoden 1953 huhtikuun 15. päivän Vartiotornilehden lukijoiden kysymyksessä käsiteltiin tätä asiaa. Lehdessä todettiin sitten, että nykyiset maalliset lait rajoittavat tällaista toimintaa. Suora lainaus:

Me voimme ryhtyä toimenpiteisiin luopioita vastaan vain tietyssä määrässä, so. molempien lakikokoelmien mukaisesti. Maan laki ja Kristuksen kautta vaikuttava Jumalan laki kieltää meitä tappamasta luopioita, vaikka he olisivat meidän omia sukulaisiamme lihan ja veren sitein.

Lue lisää...
Historiaa - osa 47: Vuoden 1968 Vartiotorni-lehti kiinnitti Jehovan todistajien huomion vuoteen 1975Jehovan todistajien järjestö on usein ennustanut maailmanloppua. On ilmoitettu tiettyjä vuosia, kuten 1914, 1925 ja 1975. Jehovan todistajat itse joskus väittävät, että mitään tällaista ei ole ennustettu. Mitä kerrotaan suomeksi ilmestyneessä Vartiotorni-lehdessä 01.11.1968 vuodesta 1975?

Tämä 1968 vuoden Vartiotorni on vähän aikaa sitten julkaistu Vartiotornin Verkkokirjastossa, joten jokainen voi lukea sitä netistä.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 46: Vartiotorni 15.12.1966 s.570 -
PILAOIKEUDENKÄYNTI KRISTITTYJÄ VASTAAN
Portugalin häpeä!
Kesäkuun 10. päivän iltana 1965 Feijón Jehovan todistajain seurakunta oli kokoontunut rauhallisesti erääseen Lissabonin esikaupungin yksityskotiin. - - Silloin, noin kello 22, hajottivat - - poliisit kokouksen ja pidättivät 49 heistä.
- - Osa hallituksen syyttäjän yksityiskohtaisesta syytöksestä kuului:
"Julistan kaikkien syytettyjen syyllistyneen rikokseen valtion turvallisuutta vastaan ja kiihottaneen kollektiiviseen tottelemattomuuteen, joka on edellyteetty ja rangaistava rikoslain 174. artiklan mukaan. . . . He muodostavat poliittisen liikkeen, joka on lähtöisin eri maista tavoitteenaan kansankerrosten ja erikoisesti nuorison tottelemattomuus agitaatio ja kumouksellisuus."

Lue lisää...
Historiaa - osa 45: Oulun konventtisali valmistui, Pohjois-Suomen Jehovan todistajat olivat innoissaan


Kuva: Kellon konventtisalin myyntiesite

"Meidän ilomme liittyy nyt siihen, että Jehova on siunannut niin, että olemme saaneet tämän uuden, kauniin palvontapaikan, konventtisalin."

Näin alkoi Oulun konventtisalin vihkiäistilaisuus vuonna 1989. Vanha patjatehdas oli saatu muutettua konventtisaliksi. Sitten tilaisuuden puheenjohtaja luovutti puheenvuoron seuraavalle vanhimmalle. Haastatteluja ohjaava Olavi Pohjola sanoi näin juhlallisesti:

"Me puhumme täällä Pohjois-Suomessa ajanlaskusta ennen konventtisalin rakentamista ja sen jälkeen sitten".

Tästä nähdään, kuinka suuri asia Pohjois-Suomen Jehovan todistajille oli uusi konventtisali. Se oli heille tärkeä ja rakas. Onko se vieläkin tärkeä?n.

Lue lisää...
Historiaa - osa 44: Uskonnollisille yhteisöille laadittiin eettiset säännöt


Helsingin Sanomissa julkaistiin 08.08.1995 kirjoitus, jossa kerrottiin uskonnollisten yhteisöjen eettisistä säännöistä. Työryhmä, jossa oli edustettuna myös Jehovan todistajat, laati eettiset säännöt, joiden tarkoituksena oli vähentää hengellistä väkivaltaa.

1990-luvun alussa Kirkon tutkimuskeskuksen kyselyn mukaan kolmannes suomalaisista oli sitä mieltä, että Jehovan todistajat käyttävät henkistä väkivaltaa eli pyrkivät nujertamaan mielipiteen.

Lue lisää...
Historiaa - osa 43: Aatteen vuoksi ilman joulua

Helsingin Sanomat julkaisi 24.12.1972 jutun, jossa kerrottiin joulusta. Kirjoituksessa oli haastateltu Jehovan todistajaa. Teuvo Kantola perusteli lehdelle, miksi Jehovan todistajat eivät vietä joulua.

Lue lisää...
Historiaa - osa 42: Jehovan todistajien presidentti N. H. Knorr lupasi "Harmagedonin taistelun tämän sukupolven aikana"

Helsingin Sanomat kertoi 26.08.1955, että Suomeen oli saapunut Jehovan todistajien korkein johtaja. N. H. Knorr.

- Uskomme, että Harmagedonin taistelu, jossa epäuskoiset tuhotaan ja jonka jälkeen Jumalan valtakunta pystytetään maan päälle, tulee tapahtumaan vielä tämän sukupolven aikana, huomautti Jehovan todistajain presidentti Mr. N. H. Knorr, joka on saapunut maahamme täällä tk. 25 - 28. päivinä pidettävään "Voittoisan valtakunnan" konventtiin.

Lue lisää...
Historiaa - osa 41: Jehovan todistajien asevelvollisuus Suomessa


   Kuva: Pixabay

Helsingin Sanomat kirjoitti useita juttuja Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vuosina 1959 - 1984. Miten asiat kehittyivät niin, että lopulta Suomessa Jehovan todistajille annettiin täydellinen vapauttaminen myös siviilipalveluksen suorittamisesta?

Lue lisää...
Historiaa- osa 40: Uusi toimitalo Jehovan todistajille

   Kuva: Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat julkaisi 07.06.1962 kirjoituksen Jehovan todistajien haaratoimiston rakentamisesta Vantaalle (silloin Helsingin maalaiskuntaan).

Lue lisää...
Historiaa - osa 39: Mikä oli "Ruhtinasten talon" kohtalo?


   Kuva: Vartiotorniseura

Nyt JP-uutisten lukijoilla on harvinainen tilaisuus kurkistaa vuoden 1940 lokakuun 1. päivän Lohdutuslehteen. Mitä siinä opetettiin?

Esimerkiksi näitä asioita opetetiin vuonna 1940:
 • Maan päällä oli silloin ihmisiä, joiden ei tarvitse kuolla milloinkaan
 • Daniel, Johannes Kastaja ja muut vanhan ajan uskolliset tulevat asumaan Beet-Sarimissa, "Ruhtinasten talossa", kun he saavat maallisen ylösnousemuksensa. Tuo talo oli rakennettu vuonna 1929.
Lue lisää...Historiaa - osa 38: Mitä YLE on kirjoittanut Jehovan todistajista?

   Kuva: YLE

YLE on Suomen arvostetuin media. Se nostaa usein julkisuuteen sellaisia asioita, mistä muut mediat vaikenevat. Niinpä ei ole ihme, että YLE on vuosien varrella julkaissut paljon juttuja myös Jehovan todistajista. Tähän katsaukseen on kerätty kymmenen juttua vuosilta 2007 - 2011. Yllättävän monessa jutussa oli kyse siviilipalveluksesta.

Lue lisää...
Historiaa - osa 37: Pitäisikö seurakunnan ryhtyä toimiin, jos kastettu kristitty hyväksyy ihmiselimen, esimerkiksi sarveiskalvon tai munuaisen, siirron?Sarveiskalvosiirre, tikit näkyvät valkoisina, kuva: Wikipedia

Elinsiirrot ovat pelastaneet tuhansien ihmisten hengen. Elinsiirrot ovat myös parantaneet tuhansien ihmisten elämänlaatua. Miten Jehovan todistajat suhtautuivat elinsiirtoihin vuonna 1980? Toukokuun Vartiotorni-lehdessä oli lukijoiden kysymys tuosta aiheesta.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 36: Vartiotorniseuran yltiöpäinen itsevarmuus oli vertaansa vailla jo 1960-luvulla
Ylimielinen, ylemmyydentuntoinen, toisia halveksiva, ylpeä...

On monia sanoja, joita voidaan soveltaa Vartiotorniseuraan ja varsinkin sen ylimpään johtoon. Tämä asenne on edelleen nähtävissä vuonna 2017, mutta tuollainen käytös oli tunnusomaista jo 1960-luvulla.

Yllä mainitut sanat todistaa oikeiksi Vartiotorniseuran oma kirjallisuus.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 35: Mitä Vartiotorniseura kirjoitti 1960-luvulla Etelän ja Pohjan kuninkaista?
Vartiotorniseura kirjoitti Danielin kirjan ymmärtämisestä näin mahtipontisesti 1960-luvulla:

"Ainoastaan raamatullisesti taidollisten sallitaan ymmärtää Danielin kirja ja muukin Raamattu. Mutta yksikään jumalattomista ei voi ymmärtää eikä tule ymmärtämään sitä eikä saamaan pelastusta."

Sisällyttikö Vartiotorniseura itsensä mukaan noihin "raamatullisesti taidollisiin"? Ilmeisesti, ja tuo omahyväinen käsitys vahvistuu, kun lukee muutaman otteen 1960 luvun kirjallisuudesta.


Lue lisää...
Historiaa - osa 34: Vuoden 1969 APU-lehti kertoi Jehovan todistajien elävän lopun aikojaErkki Kankaanpää, kuva: APU-lehti

APU-Lehti vuonna 1969:

Jehovan todistajat uskovat maailman tuhon tulevan meidän aikanamme, siksi he keskittyvät julistamiseen ja pitävät osallistumista arkielämään toisarvoisena.

Heidän elämäänsä säätelevät ankarat raamatulliset lait, jotka kieltävät mm. verensiirron. Tapasimme Jehovan todistajan, joka sovittaa asevelvollisuuttaan vankilassa ja toisen, joka valmistautuu taivaaseen hallitsemaan maanpäälliseen paratiisiin jääviä.

Lehdessä mainitaan mm. että avioliittoa ei suositella enää ajan vaarallisuuden ja lyhyyden vuoksi.

Lue lisää...
Historiaa - osa 33:
Tuulikannel, vihkisormus, hirmuliskot ja Johannes Greberin raamatunkäännös

  Kuva: Pixabay

Vartiotorniseuralla on tarve ”tietää kaikki” ja asettaa sääntöjä tämän ”tiedon” perusteella Jehovan todistajille. Tämä tieto muuttuu jatkuvasti, joten on väärin käyttää tällaisesta tiedosta nimitystä ”totuus”, niin kuin Vartiotorniseura tekee.

Ei oikeastaan ole niin pientä ja mitätöntä asiaa, mihin Vartiotorniseura ei haluaisi ottaa kantaa. Eikä Vartiotorniseura juuri halua jättää minkäänlaista liikkumavaraa Jehovan todistajien omille ajatuksille, mielipiteille ja tulkinnoille.

Lue lisää...

 

Historiaa - osa 32: Poika sai kirjeen isoäidiltään vuonna 1971
Vuonna 1971 eräs Jehovan todistaja -isoäiti lähetti 16-vuotiaalle lapsenlapselleen kirjeen, missä hän yritti saada pojan kääntymään Jehovan toditajaksi. Kirjeen kirjoittamisen aikaan oli enää neljä vuotta siihen hetkeen, milloin Harmagedonin sodan piti tulla. Tuo vuosi oli 1975. Sen jälkeen olisi aloitettu paratiisin rakentaminen. Isoäiti oli itse ollut todistajana jo 29 vuotta, ja hän oli huolissaan siitä, että poika kulkee laveaa tietä ja tulee tuhoutumaan.

Lue lisää...
Historiaa - osa 31: Lukijoiden kysymykset ja niiden vastaukset horjuttavat monien luottamusta hallintoelimen "viisauteen"


   Kuva: Pixabay

Vartiotorni-lehdissä on ollut vuosien mittaan kymmeniä lukijoiden kysymyksiä, joissa on pohdittu milloin mitäkin asia, joskus aivan mitättömän pieniltäkin tuntuvia asioita. Kysymyksiin liittyvät vastaukset ovat siinä mielessä kiinnostavaa luettavaa, että joskus samaan kysymykseen annetaan muutaman vuoden päästä aivan erilainen vastaus. Miksi?

Hallintoelin on yksipuolisesti julistautunut "uskolliseksi ja ymmärtäväiseksi orjaksi" muutama vuosi sitten. (Matteus 24:45-51) Se väittää jakavansa sitä hengellistä "ruokaa", mitä Kristus on käskenyt jakaa. Jos tuo "orja" olisi todella Kristuksen ruokaa jakamassa, miksi "orjan" jakelema opetus vaihtuu usein toiseksi, joskus ihan päinvastaiseksi. Otetaan yksi pieni esimerkki tästä.


Lue lisää...Historiaa - osa 30: Vartiotorni-lehden lukijoiden kysymyksiä sukupuoliasioista vuonna 1970

   Kuva: Pixabay

Vuonna 1970 helmikuun 15. päivän Vartiotorni-lehdessä sivulla 94 oli pitkä otsikko palstalla "Lukijoiden kysymyksiä". Se kuului näin:

Olemme saaneet melkoisen joukon kysymyksiä naineilta henkilöiltä, jotka tiedustelevat sukupuoliasioita niiden katsantokantojen johdosta, joita maailmalliset lähteet laajalti ovat julkaisseet. Nämä kysymykset ovat koskeneet sukupuolisuhteita, syntyvyyden säännöstelyä, sterilisaatiota ja aborttia. Me selitämme tässä näitä asioita siinä määrin kuin näemme olevamme siihen valtuutettuja.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 29: Vartiotornin raamattu- ja traktaattiseura -nimisen yhdistyksen perustaminen sääntöineen SuomessaJehovan todistajien vuosikirja 1990:

Oikeusministeriö julisti 18. tammikuuta 1940 kirjaset Hallitus ja rauha ja Vapaus kansoille takavarikoitaviksi. Neljä kuukautta myöhemmin, pitkän oikeustaistelun jälkeen, tuomioistuin julisti 28. toukokuuta 1940 Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseura r.y:n lakkautetuksi.

Vartiotorni-seuran lakkautuspäätöksen kumoaminen osoittautui hyvin vaikeaksi. ...
Valtioneuvosto hyväksyi Jehovan todistajat uskonnollisen yhdyskunnan 31. toukokuuta 1945. ... Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseurankin uudelleenrekisteröinti onnistui lopulta 9. helmikuuta 1949..

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 28: YLE:n Elävässä arkistossa on muutama kiinnostava dokumentti Jehovan todistajista

   Kuva: YLETällä sivulla esitellään viisi vanhaa videoa Jehovan todistajista. Ne ovat kaikki YLE:n tuotantoa.

Voit nähdä seuraavat videot:
 • Silminnäkijä - Kastetusta kartetuksi
 • Veli vartiotornista
 • Todistajat
 • Usko Jehovaan
 • Harmagedon ja paratiisi
Lue lisää ja katso videot täältä...Historiaa - osa 27: Entinen hallintoelimen jäsen Raymond Franz kertoi kirjassaan hemofiliapotilaiden saamista hoito-ohjeista

Hemofilia johtuu perinnöllisestä muutoksesta hyytymistekijöissä eli hyytymisfaktoreissa. Siksi veri ei hyydy normaalisti. Hyytymishäiriötä hoidetaan antamalla puuttuvaa hyytymistekijää suonensisäisenä ruiskeena. Tuo valmiste on tehty verestä.

Koska hemofiliapotilaiden hoitoon liittyy verestä saatavat valmisteet, tämä on ollut ongelma Jehovan todistajille, jotka ovat perinteisesti kieltäytyneet verensiirroista ja
verituotteiden vastaanottamisesta.
 
   Entinen hallintoelimen jäsen Raymond Franz

Itse hallintoelimeen vuosina 1971-1980 kuulunut Raymond Franz kertoo kirjassaan, millainen soppa tämä hemofiliapotilaiden hoito aikaisemmin oli.

Lue lisää...
Historiaa - osa 26: Harmagedon ja Paratiisi - YLE teki ohjelman vuonna 1987


Sisar 1, kuva: YLE

Ote sisar 1:n haastattelusta:

Siihen aikaan puhuttiin vuodesta 1975. Ei suoranaisesti sanottu, että loppu tulee, vaan sanottiin, että vuoden 1975 syksyllä tapahtuu jotain hyvin mullistavaa ihmiskunnalle. Silloin päättyy ihmiskunnan 6000. vuosi. 1975 syksyllä. - - - Pelon vallassa elin vuosikausia. - - - Vuosi 1975 tuli, ja syksy tuli. Loppua ei tullut...


Sisar 2, kuva: YLE

Ote sisar 2:n haastattelusta:

Toimittaja: Paratiisiin pääsevät vain ne, jotka ottavat sanoman vastaan?

Sisar 2: Kyllä, Jumalalla on oikeus asettaa jotkut mittapuut siihen, miten häntä tulee palvella, ja sen mukaan hän sen ratkaisee.

Lue lisää...
Historiaa - osa 25: Kierrosvalvoja Reima Laine yritti estää sananvapauden ja mielipiteenvapauden toteutumisen vuonna 2005


Kuva: Pixabay, edit: JP

Vartiotorniseura ei salli avointa keskustelua eikä sen omien asioiden kriittistä tarkastelua. Reima Laine puhui vakavia sanoja kotonani vuonna 2005, kun hän yritti tukkia suuni. Reima Laineen mukana oli toinen vanhin, joka oli ollut jo aiemmin kaksi kertaa kotonani kuulustelemassa minua muiden vanhimpien kanssa. Syynä olivat "ajatusrikokset".

Lue lisää...

  

 
Historiaa - osa 24: Riku Richter, aikansa rohkea toisinajattelija

Riku Richter
Riku noin 90-vuotiaana, kuva: JP

Riku Richter, oikealta nimeltään Richard Holger Richter, syntyi vuonna 1919. Hän kiinnostui Jehovan todistajien opetuksista parikymppisenä nuorukaisena. Riku otti Jehovan todistajien kasteen vuonna 1940 Turussa.

Riku on kuulunut moniin Jehovan todistajien seurakuntiin, mm. Oulunkylän, Kallion ja Laaksolahden seurakuntiin. Koska Riku oli nuoruudessaan opiskellut suullista esitystaitoa, hän kehittyi taitavaksi puhujaksi. Niinpä ei ole ihme, että Vartiotorniseura käytti Rikua paljon puhujana.

Jossain vaiheessa Riku huomasi, että Jehovan todistajien opetukset eivät kaikilta osiltaan perustuneet Raamattuun. Niinpä hän alkoi tutkia lähemmin asioita. Yksi merkittävä asia Rikulle oli se, onko Raamatun mainitsema ylienkeli Mikael sama persoona kuin Jeesus Kristus.

Lue lisää...

 Historiaa - osa 23: Millä tavalla Vartiotorniseura on opettanut Jehovan todistajia saarnaamaan?- Minulla on enemmän lehtiä kuin voin lukea.
- Minä olen luterilainen.
- Miksi tulette niin usein?
- Kuulun kirkkoon, eikä minua kiinnosta.
- Minulla on oma uskontoni.

Kun Jehovan todistajat kävivät ovelta ovelle -saarnaamistyössä 1950- ja 1960-luvuilla, he kohtasivat tuollaisia kommentteja. Miten Jehovan todistajia opetettiin tuohon aikaan voittamaan haasteet?

Valtakunnan palvelus -lehtisessä oli säännöllisesti aihe "Hyvän uutisen esittäminen". Tuolla palstalla oli muutama kappale, joiden avulla Jehovan todistajat voivat etukäteen valmistautua sellaisiin yleisiin tilanteisiin, joita monet kohtasivat.

Lue lisää...

 

 
Historiaa - osa 22: Mitä Vartiotorni-lehdissä kysyttiin vuonna 1958?Vartiotorni-lehti julkaisee silloin tällöin "lukijoiden kysymyksiä". Tuo tapa on ollut käytössä jo kymmeniä vuosia.

Mitä lukijat kysyivät vuonna 1958?

Tässä on yksi kysymys, mihin Vartiotorni vastasi:

Eräs Jehovan todistaja, joka väittää kuuluvansa voideltuun jäännökseen, meni äskettäin sairaalaan ja otti verensiirron vapaaehtoisesti. Pitäisikö hänen sallia osallistua leipä- ja viinivertauskuviin muistonvietossa?

Toinen samaan aihepiiriin liittyvä kysymys:

Voidaanko voideltua veljeä, joka on kerran erotettu, mutta nyt otettu takaisin ja joka on nyt koeajalla, käyttää rukoilemassa muistonviettoaikaan?

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 21: Mitä Vartiotorni-lehti kertoi Harmagedonin sodasta vuonna 1958?Jehovan todistajat ovat odottaneet Harmagedonia kiihkeästi. Koko ajan se on ollut tulossa "ihan pian". Näin ollen myös Vartiotorni-lehdessä on ollut jatkuvasti kirjoituksia, missä varoitellaan Harmagedonin sodasta.

Vuonna 1958 marraskuun 15. päivän lehdessä Harmagedonista kerrottiin mm. seuraavaa:

Harmagedon on suurempi kuin koko maapallon tai "avaruudenkin" laajuisesti käytävä ydinsota. Raamattu osoittaa, että Harmgagedon on jumalien välinen sota ja kaikkeuden käsittävä laajuudeltaan.
- - -
Maan päällä olevista ihmisistä ovat Jehovan puolella kaikki, jotka ovat antautuneet täysin hänelle ja jotka seuraavat uskollisesti Jeesusta Kristusta. Verrattuina maan miljardeihin näitä on totisesti harvoja. He ovat niitä harvoja, jotka vaeltavat elämään johtavaa kapeaa eli ahdasta tietä.
- - -
Saatanan puolella ovat kaikki muut ihmiset, yli 99,9 prosenttia.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 20: Vuoden 1964 Herätkää! -lehti kertoi, miksi mies ja nainen eivät voi olla tasavertaisia avioliitossaMikä on vaimon paikka ja millainen on hyvä vaimo?

Herätkää! -lehti käsitteli tätä teemaa vuoden 1964 lehdessä. Helmikuun 8. päivän lehti kertoi, mikä ero on miehellä ja naisella:

Koska miehen tehtävä on huolehtia vaimostaan ja suojella häntä, hänelle annettiin isällinen, suojeleva vaisto. Hänet tehtiin aktiivisemmaksi, kun sen sijaan nainen on passiivinen.
- - -
Kun siis naiset tavoitellessaan samanlaisia oikeuksia miehen kanssa, alkoivat kilpailla heidän kanssaan todistaakseen, että he osaavat suorittaa tehtäviä yhtä hyvin kuin miehetkin, he eivät osoittaneet heille kuuluvalla tavalla alamaisuutta.
- - -
Koska naiset eivät ole alistuneet omaan osaansa, he eivät ole saaneet onnea edes avioliiton intiimeistä suhteista.
- - -
Hyvä vaimo ei siis ole uppoutunut omiin suunnitelmiinsa ja haluihinsa, vaan yrittää miellyttää miestään. Silloin hänen miehensä tuntee olevansa mies ja hän toimii kuin mies.


   Kuva: Vartiotorniseura

Lue lisää...

 


 
Historiaa - osa 19: Oman auton omistavan Betelin työntekijän kyydissä matkustavan on maksettava matkasta kilometrien mukaan
Joillakin Betelissä vapaaehtoistyössä olevilla voi olla käytössään oma henkilöauto. Heille haaratoimisto maksaa kilometrikorvausta oman auton käytöstä. Vuotuinen katto korvattaville kilometreille on 14000 kilometriä. Vuonna 2001 Betelin maksama kilometrikorvaus oli 1,20 mk/km.

Joskus beteliläisen oman auton kyydissä saattaa kulkea myös muita Jehovan todistajia. Haaratoimiston ohje on, että myös heidän tulee maksaa auton omistajalle kilometrien mukaan korvaus. Vuonna 2001 tuo korvausmäärä oli 0,20 mk/km.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 18: Mitä Uuras Saarnivaara ajatteli Jehovan todistajista?

 
Uuras Saarnivaara oli suomalainen filosofian ja teologian tohtori, kristillinen kirjailija ja merkittävä hengellinen vaikuttaja. Hän syntyi vuonna 1908 ja kuoli vuonna 1998.

Saarnivaara oli varsin tuottelias kirjailija. Wikipedian mukaan hän kirjoitti yli 20 teosta. Niiden joukossa on myös kirjat, mitkä käsittelevät adventisteja, mormoneja ja Jehovan todistajia.

Saarnivaara oli varsin jyrkkä mielipiteissään. Niinpä ei ole mikään ihme, että hän Jehovan todistajista kirjoittaessaan vaikuttaa jopa tylyltä, kun hän kertoo sellaisista näkemyksistä, mitkä eivät vastaa hänen omiaan näkemyksiään.

On kiinnostavaa tarkastella yhtä pientä, hyvin pientä, vihkosta, minkä hän on kirjoittanut Jehovan todistajista. Tuo vihkonen on kooltaan vain 7 senttiä leveä ja 14,5 senttiä korkea. Sivuja siinä on vain 24. Tuon vihkosen nimi on "Jehovan todistajat Raamatun valossa". Se on painettu vuonna 1974.

Lue lisää...

 

 
Historiaa - osa 17: Miksi vuoteen 1975 kohdistuneet odotukset eivät toteutuneet?

 
Kuva: Vartiotorniseura

Tuomas Yläjuurakko kertoo vuonna 2011 julkaisemassaan kirjassa "Lyö maahan ... Vakaumus vastaan muu maailma" miten vuoteen 1975 kohdistuneet odotukset hallitsivat Jehovan todistajien elämää sekä heidän suorittamaansa julistustyötä jo 60-luvulta alkaen.

Kirjan toinen päähenkilö Raimo Riekkinen vakuuttui jo tuolloin nuorena koulupoikana, että hänellä on ainutlaatuinen etu kuulua uskontokuntaan, joka on ainoa oikea uskonto.
 
Olivatko vuoteen 1975 kohdistuneet odotukset niin vankalla perustalla, ettei sitä voitu pitää pelkkänä herkkäuskoisuutena niin kuin heidän vastustajansa syyttivät. Raimo muiden uskonveljiensä kanssa uskoi vahvasti, että Jumala järjestönsä välityksellä on paljastanut heille totuuden.


Lue lisää...
Historiaa - osa 16: "Miljoonat, jotka nyt elävät, eivät kuole koskaan"


Vuonna 1918 Vartiotorni-seuran vasta valittu presidentti Rutherford puhui Yhdysvalloissa Los Angelesin Temple Auditorium -nimisessä luentosalissa Kaliforniassa. Hänen aiheensa oli hätkähdyttävä: ”Maailma on loppunut, mutta miljoonat, jotka nyt elävät, eivät ehkä kuole koskaan.”

Kun hän myöhemmin käsitteli samaa aihetta ja julkaisi aiheesta kirjasen, sana "ehkä" oli pudotettu pois.

Puheessa oli mielenkiintoinen ennustus vuodesta 1925. Silloin piti alkaa vanhan ajan uskollisten maallinen ylösnousemus. Heitä varten oli hankittu talo, joka tunnetaan nimellä Beet-Sarim.

J.F. Rutherfordin kuva: Vartiotorniseura

  

Beet-Sarim, kuva: Vartiotorniseura


Lue lisää...

 


Historiaa - osa 15: Hallintoelimen jäsen Guy Pierce piti puheen Hämeenlinnassa 2004

Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Guy Pierce piti puheen Hämeenlinnan konventtisalilla 25.08.2004. Puheen teema oli "Pysykää siis valveilla, osoittautukaa tekin olevanne valmiit".

  Guy Pierce, kuva: JW.ORG

Guy Pierce piti puheensa englanniksi, mutta se käännettiin suomeksi. Jari Kuittinen toimi kääntäjänä.

Lue lisää...

Historiaa - osa 14: Konventeissa on ollut ja on edelleen käytössä "rintamainoskortit", miksi?


Vuoden 1987 konventin rintamainoskortti

Jehovan todistajilla on ollut tapana käyttää suurissa konventeissa ns. "rintamainoskortteja", missä on mainittuna konventin teema, henkilön nimi ja seurakunta. Vartiotorniseura suosittelee tämän kortin käyttämistä matkalla konventtiin, huoltoasemilla, ravintoloissa, hotelleissa, konventtipaikalla ja myös paluumatkalla.

Miksi kortteja käytetään?

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 13: Otto Mäkelä oli loistava puhuja

Vanhemmat Jehovan todistajat muistavat varmasti Otto Mäkelän ja hänen legendaarisen puheensa "Mikä on totuus?" Nuoremmille henkilöille on ehkä tarpeen kertoa Otosta ja hänen elämästään joitakin yksityiskohtia.

Lue lisää... 
Historiaa - osa 12: Kaarlo Hartevan paatokselliset saarnat


Gramofoni, kuva: Vartiotorniseura

Kaarlo Harteva oli yksi ensimmäisiä raamatuntutkijoita (nyk. Jehovan todistajia) Suomessa. Hän oli syntynyt vuonna 1882. Hänet kastettiin Ruotsissa 1910.

Kaarlo Harteva oli hyvin aktiivinen raamatuntutkija ja piti paljon julkisia puheita. Hän myös puhui 1930-luvun lopulla useita Rutherfordin saarnoista suomennettuja alle viiden minuutin mittaisia puheita äänilevyille. Niitä saarnoja sitten soitettiin mm. talosta taloon -työssä kannettavien matkagramofonien avulla.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 11: Vuonna 1924 Jehovan todistajat (raamatuntutkijat) uskoivat, että Jeesus oli alkanut hallita jo vuonna 1874

Jehovan todistajien koko historia on täynnä oppimuutoksia.

Vanha Vartiotorni-lehti, kuva: Vartiotorniseura

Vielä vuonna 1924 Jehovan todistajien (tai oikeammin silloin: Raamatuntutkijoiden) käsitys oli tämä:

Varmaankaan ei Jumalan tosi vihkiytyneellä lapsella ole pienintäkään epäilyn aihetta siitä, että Herra Jeesus on läsnä ja on ollut vuodesta 1874 lähtien; että elonkorjuu on ollut käynnissä siitä ajasta saakka; että useimmat pyhistä ovat nyt kootut.

Lue lisää...
Historiaa - osa 10: Oliko Harmagedon 40 vuotta sitten lähempänä kuin nyt?

Otsikon kysymys on kieltämättä hieman oudosti muotoiltu. Sen tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, miksi 1970-luvulla maailman lopun odotus oli niin voimakasta ja siitä puhuttiin koko ajan. Suomen haaratoimiston "kakkosmies" Harold Mouritz oli sanonut vuoden 1972 puheessaan näin: "Me emme ainoastaan elä lopun aikaa vaan me elämme lopun lopun aikaa, joka on niin lähellä että on vaikea tajuta sitä." 


Kuva: Vartiotorniseura

Jos 1970-luvulla elettiin jo "lopun lopun ajassa", eikö meidän pitäisi vuonna 2014 elää "lopun lopun lopun lopun ajassa"? Jos näin olisi, eikö sen pitäisi heijastua Vartiotorniseuran julkaisuissa?


Lue lisää...

 


Historiaa - osa 9: Tienraivaajien elämä ei ole helppoa

Jehovan todistajien keskuudessa on ns. "tienraivaajia". Koska tienraivaajat käyttävät kymmeniä tunteja joka kuukausi saarnaamisen eri piirteisiin, heillä täytyy olla hyvin laadittu aikataulu. Muuten tavoitteeseen pääsy ei onnistu.


Tienraivaajia, kuva: e-Watchman

Tienraivaaja voi pääsääntöisesti tehdä vain osapäivätyötä, joten käytettävissä oleva rahamäärä on hyvin pieni. Monissa maissa asuminen ja ruoka ovat kallistuneet niin, että toimeentulo ei ole helppoa.

Vartiotorniseura tietää tienraivaajien haasteet. Näin ollen se pyrkii myös rohkaisemaan tienraivaajia. Aika ajoin tienraivaajat saavat kirjeitä haaratoimistosta.

Lue lisää..
.
 


Historiaa - osa 8: "Ilmestyksen huipentuma"-kirja uudistettiin poikkeuksellisella tavalla v. 2006

Jehovan todistajien opetus muuttuu koko ajan. Uusia tulkintoja tulvii niin, että tavallisten rivijäsenten on vaikea pysyä "totuuden" tasolla.

Yleensä Vartiotorniseura hoitaa "tiedon" päivityksen niin, että se julkaisee uuden kirjan, missä on uusin "totuus". Sen jälkeen vastaavaa vanhaa kirjaa ei enää käytetä.
Vartiotorniseura on yhden kirjan kohdalla toiminut hiukan toisin. Kirjan "Ilmestyksen suurenmoinen huipentuma" (v. 1988) tilalle ei julkaistukaan uutta kirjaa sen jälkeen, kun kirjan sisältämät tiedot olivat vanhentuneet. Vartiotorniseura keksi toisenlaisen ratkaisun. Kirjan lukijoille lähetettiin "korjauspaketti" vuonna 2006. Kirjasta piti poistaa vanhentuneet kohdat ja tilalle liimata "uuden valon mukaiset" tekstit.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 7: Puntasen kirjeet

Suomen Jehovan todistajilla oli vuosina 2002 - 2003 internetissä epävirallinen keskustelupalsta. Palsta oli suljettu ja salainen, sitä ei siis päässyt lukemaan kukaan "ulkopuolinen". Jäsenyyttä varten täytyi todistaa jollain tavalla, että hakemuksen jättänyt on todella aito Jehovan todistaja.

Palstan oli perustanut eräs sisar, joka asui Etelä-Suomessa. Parhaimmillaan keskustelupalstaan kuului noin 30 - 40 Jehovan todistajaa eri puolilta Suomea. Mukana oli myös muutamia seurakunnan vanhimpia.


Jossain vaiheessa Kuopiosta kotoisin oleva Jehovan todistaja -vanhin Markku Puntanen sai tietää kyseisestä keskustelupalstasta. Puntanen ei itse siihen ryhmään missään vaiheessa kuulunut, mutta hän oli erittäin huolissaan tällaisesta epävirallisesta keskusteluryhmästä, missä voitiin keskustella suhteellisen vapaasti jehovantodistajuudesta. Häntä huolestutti myös se, että palsta oli JT-sisaren perustama ja valvoma. Puntasen mielestä palstan valvojina olisi pitänyt olla vanhimmat, ei sisar. Mieluummin Puntanen olisi halunnut lakkauttaa koko palstan.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 6: Millaisia ovat kierrosvalvojan raportit vierailuviikoilta?

Kirja "Järjestetyt tekemään Jehovan tahto" kertoo sivulla 46 kierrosvalvojan tehtävistä näin:

Hallintoelin järjestää pätevien vanhinten nimittämisen kierrosvalvojiksi. Haaratoimisto määrää heidät vierailemaan säännöllisesti, tavallisesti kahdesti vuodessa, kierrokseensa kuuluvissa seurakunnissa.

Suomessa on tällä hetkellä (v. 2014) 17 kierrosvalvojaa.

Jehovan todistajien järjestön kierrosvalvoja vastaa kirkon arvoasteikossa suurin piirtein piispaa. Hänellä on jonkin verran henkilökohtaista vaikutusvaltaa, ja hän voi ohjeillaan ja ehdotuksillaan vaikuttaa seurakuntien hyvinvointiin ja ongelmien ratkaisuun.

Vierailuviikon aikana kierrosvalvoja laatii seurakunnasta raportin, missä käsitellään seurakunnan "hengellistä tilaa".


Lue lisää...

 


Historiaa - osa 5: Vartiotorniseura haluaa päättää elämästä ja kuolemasta?

Suhtautuminen verensiirtoon ei Jehovan todistajalle ole henkilökohtainen asia. Verensiirron ottaminen on yksi erotusperusteista. Näin ollen Jehovan todistaja ei voi ottaa verensiirtoa rangaistuksen pelosta, vaikka hänen oma omatuntonsa sallisikin sen. Mahdollisen erottamisen seurauksena olisi kaikkien JT-sukulaisten ja -ystävien menettäminen karttamisen seurauksena.


Kuva: JW.ORG

Miten Vartiotorniseura valvoo sitä, että jokainen Jehovan todistaja varmasti kieltäytyy verensiirrosta? Yksi tapa valvoa tätä asiaa on valtakirja, jonka allekirjoittamalla Jehovan todistaja antaa seurakunnan vanhimmille luvan päästä näkemään kaikki hänen potilastietonsa.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 4: Jehovan todistajien haaratoimisto ohjeisti tienraivaajia veroilmoitusten teossa 1990-luvulla

Jehovan todistajien joukossa on paljon ns. "tienraivaajia", jotka tekevät kymmeniä tunteja "hyvän uutisen julistustyötä" kuukausittain. He ovat sitoutuneet siihen.

Kun joku on tienraivaaja, se tarkoittaa käytännössä sitä, että lähes joka päivä täytyy käydä ovelta ovelle -työssä muutaman tunnin ajan. Siitä taas seuraa se, että tienraivaajat voivat yleensä tehdä vain osapäivätyötä, 
jolloin ansiot jäävät pieniksi.


Joskus on syntynyt vaikeuksia veroviranomaisten kanssa. He eivät oikein ole ymmärtäneet, että tienraivaajat voivat tulla toimeen pienellä rahalla. Niinpä veroilmoituksen teossa täytyy olla tarkkana.
Haaratoimisto on ojentanut "auttavan kätensä" tienraivaajille lähettämällä ohjeita veroilmoituksen tekoa varten.

Haaratoimiston ohjeessa vuodelta 1994 mainitaan mm. se, ettei tienraivaajien kannattaisi kertoa verottajalle mitään siitä, jos ovat saaneet aterioita tai muuta avustusta toisilta Jehovan todistajilta. Haaratoimisto pyytää kertomaan, että ateriat tai avustukset on saatu "ystävältä" tai "sukulaiselta".


Tämän jutun kuva: JW.ORG.

Lue lisää...

 


Historiaa - osa 3: Jehovan todistajien  haaratoimisto oli harmissaan tietosuojavaltuutetun päätöksestä 09.10.2000


Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio, kuva: YLE

Tietosuojavaltuutettu oli 09.10.2000 tehnyt ratkaisun, missä hän vaati ovelta ovelle -työssä kerättäviin muistiinpanoihin oven avaajan suostumuksen.

Suomen haaratoimisto lähetti seurakuntiin kirjeen 07.12.2000. 
Olisi ollut reilua liittää kirjeeseen tietosuojavaltuutetun kannanotto kokonaisuudessaan. Näin julistajat olisivat tulleet tietämään asian täsmällisesti.

Nyt kävi niin, että haaratoimiston kirjeessä vähäteltiin koko asiaa ja käytännössä julistajille annettiin lupa jatkaa entiseen malliin ja kerätä muistiinpanoja ilman lupaa, kunhan ei käytetä valmiita lomakkeita.

Lue lisää...

 Historiaa - osa 2: Matkustaminen kansainvälisiin konventteihin


Kuva: JW.ORG

Vartiotorniseura järjestää silloin tällöin kansainvälisiä konventteja eri puolilla maailmaa. Konventteihin kutsutaan Jehovan todistajia kymmenistä maista.

Miten noihin kansainvälisiin konventteihin pääsee? Voivatko tavalliset rivijäsenet matkustaa vapaasti noihin konventteihin?

Lue lisää...
Historiaa - osa 1: Helsingin seurakuntien yhdistäminen


Lauttasaaren vk-sali, Kuva: Google Earth

Vuosituhannen vaihteen jälkeen Helsingin keskustan alueella olevat seurakunnat joutuivat vaikeuksiin. Kokouksessa kävijöiden määrä laski, ja lopulta tilanne oli niin paha, että yli puolet istuimista oli kokousiltoina tyhjinä.

Seurakuntien vanhimmat pohtivat tilannetta ja tulivat siihen tulokseen, että viidestä seurakunnasta tehtäisiin neljä.

Tavallisille rivijäsenille ei tämän kaltaisia tietoja tietenkään kerrottu etukäteen. Kirjeessä on tällainen maininta:

Jotta vältettäisiin tarpeettomia puheita ja pohdintoja julistajien keskuudessa, on parasta, että nämä asiat ensin valmistellaan hyvin ja ne pidetään luottamuksellisina siihen saakka, kunnes niistä on aika kertoa kaikille seurakunnille samaan aikaan.

Lue lisää...
Entinen Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Raymond Franz kertoo, mitä tapahtui Vartiotorniseuran päätoimistossa

   Raymond Franz

Raymond Franz kuului Jehovan todistajien järjestön hallintoelimeen v. 1971-1980. Hänet kuitenkin erotettiin ensin hallintoelimesta ja sitten myös JT-seurakunnasta. Hän oli ollut tuottamassa mm. kirjaa "Aid to Bible Understanding", mikä edelsi nykyistä "Raamatun ymmärtämisen opas" -tietokirjaa. Franz ei kannattanut jyrkkää suhtautumista erotettuihin.

Franz kirjoitti kaksi kirjaa. "Omantunnon käännekohta" julkaistiin v. 1983 ja "Kristillistä vapautta etsimässä" v. 1995. Kirjat kertoivat Vartiotorniseuran historiasta, opetuksista ja toimintatavoista. Hänellä oli myös sellaista omakohtaista kokemusta Raamatun selittämiseen, mikä ei ole mahdollista kuin hallintoelimeen kuuluneelle "sisäpiirin" henkilölle.

Lue lisää...Barbara Anderson kertoo, mitä tapahtui Jehovan todistajien päätoimistossa

   Barbara Andersson

Barbara Anderson on entinen Jehovan todistaja. Hän työskenteli aiemmin Jehovan todistajien maailmankeskuksessa (päätoimistossa) New Yorkissa Brooklynissa. Hän teki työtä mm. hallintoelimen kirjoitusosaston avustajana, teki tutkimustöitä lehtiartikkeleja varten ja kirjoitti Herätkää!-lehteen joitakin artikkeleita 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Hän perehtyi asemansa ja työnsä vuoksi myös siihen, miten pedofiilitapauksia hoidettiin päätoimistossa ja seurakunnissa. Hän yritti saada toimintatapoihin sellaisia muutoksia, että pedofiilit eivät olisi voineet jatkaa toimintaansa seurakunnissa. Hänet erotettiin 2002 juuri ennen kuin pedofiliaa käsittelevä TV-ohjelma esitettiin.

Lue lisää...Erkki Kankaanpään haastattelu Kansan Uutisissa 1985: "Maailmanloppu. Nyt."


Erkki Kankaanpää, kuva: Kansan Uutiset

Erkki Kankaanpää oli kymmeniä vuosia Suomen Jehovan todistajien "ykkösmies". Hänet muistetaan karismaattisena puhujana ja koko yhteisön "isähahmona". Erkin sanoja kuunneltiin. Niillä oli painoarvoa.

Vuonna 1985 Kansan Uutiset haastatteli Erkki Kankaanpäätä. Haastattelussa Kankaanpää maalaili värikkäästi kuvaa tulevaisuudesta. Hän kertoi, että sen sukupolven aikan, jona hän itsekin eli, tulisi tapahtumaan suuria asioita.
- Nyt elävät ihmiset tulevat näkemään kaksi suurta sotaa. Ensiksi käydään lopullinen taistelu idän ja lännen järjestelmien välillä. Sen jälkeen kaikki kansat YK:n johdolla tuhoutuvat Harmagedonin taistelussa jumalallisia sotajoukkoja vastaan, uhkaa Jehovan todistajain toiminnanjohtaja Erkki Kankaanpää.

Lue lisää...
Pieni katsaus Vartiotorniseuran profetiaan - Opettiko Jehovan todistajien järjestö Harmagedonin tulevan todella vuonna 1975?Vartiotornissa 1968

Jotkut Jehovan todistajat väittävät, ettei Vartiotorniseura ole ennustanut vuotta 1975 sinä vuotena, milloin Harmagedonin oli määrä tulla. "Juupas-eipäs" väittelyiden vähentämiseksi tällä sivustolla annetaan tietoa, jonka perusteella jokainen voi todeta, oliko Vartiotorniseura herättelemässä voimakasta "lopun ajan lopun" ajan odotusta juuri vuoden 1975 tienoille. Tämä sivusto sisältää Vartiotorniseuran omaa materiaalia, jolla perusteella voi tehdä johtopäätökset.


Lue lisää...
 


Historian havinaa

Erkki Kankaanpää
Erkki Kankaanpää, kuva: YLE

Suomen Jehovan todistajista on säilynyt muutamia dokumentteja vuosikymmenten takaa. Seuraavalla sivulla esitellään niistä kaksi.

Lue lisää...
Miten Jehovan todistajat käyttivät gramofoneja saarnaamistyössä?

1930- ja 1940-luvuilla joillakin Jehovan todistajilla oli saarnaamistyössä mukana gramofoneja.Lue lisää...
Aaroninpoika kertoo: "Vartiotorniin kapaloitu ja siitä ulos kasvanut"

Aaroninpoika

Vanha Aaron ”lasisilmä” (1853 -1932) palasi Amerikoista viimevuosisadan aivan alkuvuosina 1902 Zion's Watch Tower Amerikan arkussaan. Hänestä oli tullut siellä Russellin Raamatuntutkija.

Lue lisää...

   


Uskovaisten apteekki


Suomessa julkaistiin toisen maailmansodan aikana "terveyskirjoja", joihin oli ujutettu myös Jehovan todistajien oppeja. Vuosikirja 1990 kertoo: "Ihmiset saattoivat kysyä: ’Oletteko te sieltä uskovaisten apteekista?’ ja alkaa laajasti kuvailla vaivojaan. Kun niihin oli sitten suositeltu jotakin ja tarjottu terveyskirjallisuutta, saatoimme siirtyä Valtakunnan sanomaan."Lue lisää...
Mikä on Vartiotorniseura?
Vartiotorniseuran historiaa, tärkeitä vuosilukuja
(koonnut 06.06.2013 nimimerkki "Koostaja" Suomi24-keskustelupalstalle)


- 1852 Charles Taze Russell syntyi perheeseen, joka kuului presbyteeriseen kirkkoon.

- 1869 Joseph Franklin Rutherford (tuleva presidentti) syntyi Missourissa 8.11.1869 baptistiperheeseen. Nuorena Rutherford opiskeli yliopistossa oikeustiedettä. Hänen vähävarainen perheensä ei kyennyt maksamaan opiskeluja joten hän hankki tuloja myymällä tietosanakirjoja ovelta ovelle.

- 1870 C. T. Russell tapasi Adventistikirkon jäseniä, ollessaan lähes uskonsa menettänyt ja löysi uutta kiinnostusta uskontoa kohtaan.

- 1870-luvulla Charles Taze Russell aloitti raamatuntutkiskeluryhmän.

Lue lisää...

  


Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu