Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Karttaminen


Jehovan todistajien virallinen tiedottaja Veikko LeinonenTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
 


Veikko Leinonen lukee Vartiotorniseuran julkaisuja - miten erotettuja kartetaan?


Veikko Leinonen, Suomen Jehovan todistajien virallinen tiedottaja, vähättelee medialle antamissaan haastatteluissa karttamista tai kieltää sen kokonaan. Kuitenkin Vartiotorniseuran virallisilla internet-sivuilla Leinonen lukee sellaista aineistoa, mikä käsittelee karttamista. Ristiriitaistako? Voit päätellä itse, kun kuuntelet seuraavat esimerkit.
 

Kuuntele tästä.

Voit samalla seurata kirjoitettua tekstiä tästä:

Miten meidän tulisi suhtautua erotettuihin?

Harva asia tuottaa meille suurempaa tuskaa kuin se, että sukulaisemme tai läheinen ystävämme erotetaan seurakunnasta katumattomana synnintekijänä. Se, miten suhtaudumme tätä asiaa koskeviin Raamatun neuvoihin, voi paljastaa, kuinka syvästi rakastamme Jumalaa ja kuinka uskollisesti tuemme hänen järjestelyjään. Tarkastellaan joitakin tähän aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Miten meidän tulisi suhtautua erotettuihin? Raamattu sanoo: ”Lakatkaa olemasta jokaisen sellaisen veljeksi kutsutun seurassa, joka on haureellinen tai ahne tai epäjumalanpalvelija tai herjaaja tai juoppo tai kiristäjä, älkääkä edes syökö sellaisen kanssa.” (1. Korinttilaisille 5:11.) Jokaisesta, joka ”ei pysy Kristuksen opetuksessa”, sanotaan: ”Älkää koskaan ottako häntä vastaan kotiinne tai sanoko hänelle tervehdystä. Sillä se, joka sanoo hänelle tervehdyksen, on osallinen hänen pahoihin tekoihinsa.” (2. Johanneksen kirje 9–11.) Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä. Vartiotornissa 15.11.1981 todettiin sivulla 25: ”Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?

Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä. Ensinnäkin on kyse uskollisuudesta Jumalaa ja hänen Sanaansa kohtaan. Emme tottele Jehovaa vain silloin kun se on helppoa, vaan myös silloin kun se on vaikeaa. Rakkaus Jumalaan saa meidät noudattamaan kaikkia hänen käskyjään, koska ymmärrämme, että hän on oikeudenmukainen ja rakkaudellinen ja että hänen lakinsa ovat parhaaksemme (Jesaja 48:17; 1. Johanneksen kirje 5:3). Toiseksi katumattoman väärintekijän karttaminen suojelee meitä ja muita seurakunnan jäseniä hengelliseltä ja moraaliselta saastutukselta sekä pitää yllä seurakunnan hyvää mainetta (1. Korinttilaisille 5:6, 7). Kolmanneksi se, että pidämme lujasti kiinni Raamatun periaatteista, voi hyödyttää erotettuakin. Tukemalla oikeuskomitean päätöstä saatamme koskettaa sellaisen väärintekijän sydäntä, joka ei ole siihen mennessä ottanut vastaan vanhinten tarjoamaa apua. Läheisten kallisarvoisen toveruuden menettäminen voi saada hänet ”tulemaan järkiinsä”, tajuamaan väärintekonsa vakavuuden ja ottamaan tarvittavat askeleet voidakseen palata Jehovan luo (Luukas 15:17).

Entä jos sukulainen erotetaan? Perheenjäsenien läheisten siteiden vuoksi uskollisuutemme Jehovan lakeja kohtaan voi joutua kovalle koetukselle. Miten meidän tulisi suhtautua erotettuun sukulaiseen? Emme voi tässä käsitellä kaikkia mahdollisia tilanteita, mutta keskitymme kahteen tavanomaiseen tilanteeseen.

Joissakin tapauksissa erotettu perheenjäsen voi yhä asua samassa taloudessa muun perheen kanssa. Koska erottaminen ei katkaise perhesiteitä, perheen normaali päivittäinen kanssakäyminen voi jatkua. Omalla toiminnallaan erotettu on kuitenkin katkaissut hänen ja uskovien perheenjäsenten välisen hengellisen siteen. Uskolliset perheenjäsenet eivät siksi voi enää nauttia hengellisestä toveruudesta hänen kanssaan. Erotettu ei esimerkiksi kotona ollessaan ottaisi osaa perheen yhteiseen raamatuntutkisteluun. Jos erotettu on alaikäinen lapsi, vanhemmilla on kuitenkin edelleen vastuu opettaa ja kurittaa häntä. Siksi rakastavat vanhemmat voivat johtaa lapselle raamatuntutkistelua. (Sananlaskut 6:20–22; 29:17.)

Toisinaan taas erotettu sukulainen ei enää asu kotona perheensä kanssa. Vaikka jonkin välttämättömän perheasian hoito voikin joissakin harvinaisissa tilanteissa vaatia yhteydenpitoa, tällainen kanssakäyminen tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä. Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona. Uskollisuus Jehovalle ja hänen järjestölleen saa heidät sen sijaan tukemaan raamatullista erottamisjärjestelyä. Heidän uskollinen menettelynsä koituu väärintekijän parhaaksi ja voi auttaa häntä hyötymään saamastaan kurituksesta (Heprealaisille 12:11).

Dokumentit löytyvät Jehovan todistajien virallisilta internetsivuilta seuraavista osoitteista:

Äänitteen voit ladata tästä, ja tekstin voit lukea tästä linkistä.

 


Tässä kaksi muuta Veikko Leinosen lukemaa tekstiä, mitkä käsittelevät myös karttamista:

Vartiotorni 2013 15/1 s. 15 kpl 19

AUDIO LEINOSEN LUKEMANA

teksti

"Rakkaan perheenjäsenesi on tarpeen nähdä, että olet lujasti päättänyt asettaa Jehovan kaiken muun – myös perhesiteenne – edelle.

"Älä etsi tekosyitä, joiden nojalla voisit olla yhteydessä erotettuun perheenjäseneen esimerkiksi sähköpostitse."Vartiotorni 2012 15/4 s. 12 kpl 16

AUDIO LEINOSEN LUKEMANA

teksti

"Entä jos joku sukulaisemme tai läheinen ystävämme on erotettu? Tällainen tilanne koettelee, olemmeko uskollisia tuolle henkilölle vai Jumalalle. Jehova tarkkailee meitä nähdäkseen, noudatammeko hänen käskyään pidättyä kanssakäymisestä jokaisen kanssa, joka on erotettu."
 


On kiinnostavaa, että Veikko Leinonen lukee ääneen Vartiotorniseuran virallisia karttamisohjeita, mutta samalla kiistää julkaisuudessa karttamisen. Miten Veikko Leinonen vastasi YLE:n uutisten haastattelussa 08.05.2014 karttamiseen liittyviin kysymyksiin:

"Uskonnollinen yhteys katkeaa, perhesiteet ja rakkaus säilyvät"

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kommentoi oikeuskomitean rangaistuksista noussutta kohua Yle Uutisille. Leinosen mukaan ministereiden kutsuun vastataan myönteisesti.

– Se on hyvä tarjous ja oikein mielellämme asiaa selvitämme.

Toimittaja: Keskustelussa on tarkoitus käsitellä muun muassa sitä, miten Jehovan todistajien perusoikeudet toteutuvat, jos he joutuvat oikeuskomitean kuultavaksi ja mahdollisesti karttamissäännösten alaiseksi. Mitä te ajattelette siitä, että tätä asiaa nimenomaan käsitellään?

– Meille Jehovan todistajille perheen ykseys ja perheen hyvinvointi on uskonnollisesti oikein tärkeä asia. Me kovin paljon pidämme huolta siitä, että perheissä asiat menee hyvin ja siinä mielessä että näistä asioista keskustellaan, niin ei siinä ole meille mitään vastenmielistä. Ja halutaan toisillekin kertoa millä lailla näemme vaivaa perheiden hyvinvoinnin kanssa.

Toimittaja: Onko se vaivannäköä se, että teidän sääntöjänne rikkoneet joutuvat tämän oikeuskomitean eteen?

– Tällä ei oikeastaan ole tekemistä sen kanssa, koska tämä nyt esiin nostettu oikeuskomiteakysymys on sellainen, joka on meidän näkemyksemme mukaan aika paljon toisenlainen. Silloin kun jollakulla on ongelmia niin meidän vanhimmat, jotka paimentavat meidän seurakuntaamme, niin he haluavat auttaa. Ja siitä on kysymys silloin aina kun on tällaisia keskusteluja.

Toimittaja: Mutta sitten käy niin, että joskus tämä joka on syytettynä jostakin joutuu eroon läheisistään?

– Tuo on sellainen asia, että tässä on hyvin paljon sekavaa ja väärinymmärrystä ja väärinesitystä, että ei tähän ole mitenkään mahdollista vastata näin lyhyesti.

Toimittaja: Mutta siitähän on selviä tietoja, että jos on joutunut erotetuksi Jehovan todistajista niin ei saa pitää yhteyttä läheisiinsä?

– Ei asia ei ole noin ollenkaan. Ilman muuta saa pitää yhteyttä läheisiinsä. Kysymys on siitä, että jos joku eroaa tai erotetaan jehovan todistajista, niin uskonnollinen yhteys katkeaa mutta perhesiteet, perheen jäsenten välinen rakkaus, se säilyy. Tää asia on julkisuudessa esitetty kyllä väärin.

Toimittaja: Kiistättekö te sen, että tämän uskonnollisen yhteisön jäsenyydestä erotetut eivät saisi pitää yhteyttä vanhempiinsa?

– Kyllä. Nimenomaan saa pitää yhteyttä vanhempiinsa.

Lähde: YLE uutiset.

Kerrataanpa vähän. Ensin YLE:n uutinen:
 


Mitä Veikko Leinonen lukikaan ääneen aiheesta "Miten meidän tulee suhtautua erotettuihin?":

Emme ole tekemisissä erotettujen kanssa hengellisissä emmekä muissakaan yhteyksissä. ...  Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä. ... Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona.Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu