Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Rikokset


 

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
 


Seksuaalirikokset Jehovan todistajien yhteisössäValitettavasti Jehovan todistajien yhteisössäkin tapahtuu rikoksia. Oikeuskomiteoissa käsitellään joskus epäiltyjä raiskaustapauksia ja lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Suomen lain mukaan näiden rikosten tutkinta kuuluu kuitenkin viranomaisille. Lapsen hyväksikäyttöepäilystä on seurakunnan vanhimmilla lain mukaan ilmoitusvelvollisuus poliisille. Vanhimmilla ei ole näin ollen edes harkintavaltaa tässä asiassa.

Seuraavat linkit vievät sivuille, jossa tätä asiaa käsitellään tarkemmin.Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö - Mitä vanhinten salainen ohjekirja (v. 2010) kertoo siitä?

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos. Jehovan todistajat käsittelevät myös rikosasioita omissa oikeuskomiteoissaan, niin myös epäilyjä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämän kaltaisten asioiden tutkiminen kuuluu aina  viranomaisille, ei minkään uskonnollisen yhteisön sisäisille tuomioistuimille.

Aikaisemmin Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on uhriksi joutunutta kielletty kertomasta asiasta poliisille. Nyt vanhinten salainen ohjekirja ei sitä kiellä, mutta ei myöskään kehota tekemään ilmoitusta poliisille. "Lastensuojelulain mukaan kaikilla ilmoitusvelvollisilla on velvollisuus ilmoittaa kaikista seksuaalirikosepäilyistä heti suoraan poliisille ja sen lisäksi tehdä lastensuojeluilmoitus". Näin uutisoi Kotimaa24. Lue lisää...Kirje kaikille vanhimmistoille 01.10.2012: Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttöJehovan todistajien järjestössä on jo vuosikymmenten ajan esiintynyt lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Barbara Andersson on kertonut tästä laajasti Yhdysvalloissa.

Barbara Anderson on entinen Jehovan todistaja. Hän työskenteli aiemmin Jehovan todistajien maailmankeskuksessa (päätoimistossa) New Yorkissa Brooklynissa. Hän teki työtä mm. hallintoelimen kirjoitusosaston avustajana, teki tutkimustöitä lehtiartikkeleja varten ja kirjoitti Herätkää!-lehteen joitakin artikkeleita 1980-luvun lopussa ja 1990-luvun alussa. Hän perehtyi asemansa ja työnsä vuoksi myös siihen, miten pedofiilitapauksia hoidettiin päätoimistossa ja seurakunnissa. Hän yritti saada toimintatapoihin sellaisia muutoksia, että pedofiilit eivät olisi voineet jatkaa toimintaansa seurakunnissa. Hänet erotettiin 2002 juuri ennen kuin pedofiliaa käsittelevä TV-ohjelma esitettiin.

Hallintoelin julkaisi lokakuussa 2012 ohjeet kaikille vanhimmistoille, miten heidän täytyy toimia, jos seurakunnassa ilmenee lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Tuo kirje oli pitkään luettavissa vain englannin kielellä. Nyt kirje on julkaistu asiasta kiinnostuneille suomen kielellä.


Lue lisää...UUT teki selvityksen epäiltyjen seksuaalirikosten käsittelystä  oikeuskomiteoissaUUT julkaisi 12.05.2014 uuden selvityksen oikeuskomiteoista, koska monet entiset Jehovan todistajat lähettivät 03.05. tehdyn selvityksen jälkeen omia kokemuksiaan raiskauksista ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreista tehtiin oikeukomiteoissa syyllisiä, heitä ei uskottu, he saivat sanktioita, heitä kiellettiin kertomasta kenellekään eikä varsinkaan viranomaisille.
 
Linkit selvitykseen:


Ristiriita "kahden todistajan" vaatimuksessa

Jehovan todistajat noudattavat yleensä sellaista periaatetta, että väärinteolla täytyy olla kaksi tai kolme todistajaa, jotta voidaan ryhtyä oikeudellisiin toimiin seurakunnassa. Onko tuo periaate käytössä johdonmukaisesti? Vaaditaanko kaikkiin tapauksiin aina vähintään kaksi todistajaa?

Ei todellakaan, ja se on hyvin epäoikeudenmukaista ja väärin. Se asettaa erilaiset tapaukset hyvin eriarvoiseen asemaan.

Vartiotorni-lehti kertoo kahden todistajan vaatimuksesta näin:

*** w97 15/8 s. 27-28 Miksi ilmoittaa siitä mikä on pahaa? ***

Tarvitaan vähintään kaksi todistajaa, jotta syytös voitaisiin vahvistaa (Johannes 8:17; Heprealaisille 10:28). Jos henkilö kiistää syytöksen ja sinun todistuksesi on ainoa, asia jätetään Jehovan käsiin (1. Timoteukselle 5:19, 24, 25). Näin tehdään tietoisina siitä, että kaikki on ”täysin paljastettua” Jehovalle ja että, jos tuo ihminen on syyllinen, hänen syntinsä ’tavoittavat’ hänet lopulta (Heprealaisille 4:13; 4. Mooseksen kirja 32:23).

Lue lisää...Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa olevan täytyy ilmoittaa hyväksikäytöstä
Kotimaa24 uutisoi lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä näin:

"Uskonnollisen yhdyskunnan palveluksessa tai luottamushenkilönä toimivan on lain mukaan ilmoitettava poliisille epäilyt lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, sanoo rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen. Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia toteutettuja rikoksia ja suunniteltuja törkeitä rikoksia."

"Jehovan todistajien ohjeistus on Tolvasen mukaan selvässä ristiriidassa lain kanssa".
  
Lue lisää...
 


YLE: "Jehovan todistajat kielsi kertomasta raiskauksesta poliisille"Entisten Jehovan todistajien mukaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on käsitelty myös rikosasioita. Komitea on kieltänyt kertomasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä poliisille. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on pyytänyt selvitystä, kuinka poliisi voisi käsitellä paremmin uskontojen uhrien tapauksia.

Kuvataiteilija Kirsi-Maria Aho   Kirsi-Maria Aho, Kuva: YLE

Jehovan todistajien entinen jäsen Kirsi-Maria Aho kohtasi seksuaalista hyväksikäyttöä parikymmentä vuotta sitten. Hyväksikäytön vuoksi hän joutui uskonyhteisön oikeuskomitean kuultavaksi. Hyväksikäyttäjä ei kuulunut Jehovan todistajiin.

– Kyseessä oli rikos. Mies ensin raiskasi minut ja sen jälkeen käytti seksuaalisesti hyväkseen. Tämä olisi ollut poliisin asia, mutta vanhimmisto kielsi viemästä asiaa poliisille, koska Jehovan nimeä ei saa viedä lokaan, Aho kertoo.

Lue lisää...

Katso video YouTubesta.74-vuotias Jehovan todistaja -vanhin tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen pedofiliasta Espoon käräjäoikeudessa

Iltasanomat julkaisi vuonna 2008 uutisen, missä kerrotaan suomalaisen Jehovan todistaja -vanhimman pedofiliatuomiosta. Mies oli kierrosvalvoja, mikä vastaan kirkon hierarkiassa piispaa.


Lue lisää...YLE TV2, Silminnäkijä 12.12.2002

Jehovan todistajat ja pedofiilien suojelu

YLE esitti BBC:n dokumentin, jossa kerrotaan kuinka lasten hyväksikäyttäjiä suojellaan systemaattisesti seurakunnissa. Tässä otteessa hallintoelimen Ted Jaraczin ja Suomen jehovantodistajien tiedottajan Veikko Leinosen haastattelu.


Veikko Leinonen, Kuva: YLE

Katso video YouTubesta.


Barbara Andersonin kirjoituksia

   Barbara Andersson

Jatkoa, Barbara Anderson, osa 2

Herätkää! käsittelee hyväksikäyttöä

Järjestöllä on salassapitosääntö, joka vaatii oikeuskomiteaan osallistuvan todistajan puhuvan asiasta vain ja ainoastaan oikeuskomiteassa ja muuten pysymään vaiti. Niinpä kuulin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä Järjestössä ensimmäisen kerran vasta vuonna 1984.

Eräs nuori nainen, jonka kanssa työskentelin Rakennusinsinöörien osastolla, kertoi meille eräästä hänen entisen kotiseurakuntansa pedofiliasta pidätetystä tunnetusta vanhimmasta. Sain myöhemmin selville kyseisen vanhimman tulleen tuomituksi ja lähetetyksi vankilaan, jossa hän oli kolme vuotta. Tämä suosittu ja karismaattinen vanhin hyväksikäytti tytärtään ja monia muita nuoria tyttöjä seurakunnassaan vuosikaudet, sekä pelotteli heidät vaikenemaan asiasta, mikä oli helppoa saavuttaa auktoriteetin omaavalta aikuiselta.

Tuolloin kuvittelin tämän olevan vain yksittäistapaus, mutta myöhemmin huomasin kuinka väärässä olin.

Lue lisää...
 

Marco Palo: "Neljäkymmenvuotiaana jätin vartiotorniseuran


Tämä sivu kertoo Marco Palosta, joka joutui hallintoelimen jäsenen hyväksikäyttämäksi Vartiotorniseuran päätoimistossa Brooklynissä. Haastattelut on tehty kahdessa osassa.

Leo Greenlees käytti minua hyväksensä 2-3 kertaa. Tämä oli vissiin, niin sanotusti, muka nähnyt minussa jotain mihin oli erityisesti ihastunut. Leo uhkasi: jos kerrot tästä vanhemmillesi tai kenellekkään, tulen sanomaan heille, että olen saanut sinut kiinni pornolehti taskussasi! Olin 9-10 vuotias ja ajattelin, että tämä olisi minun syntini ja olen itse syyllinen kaikkeen tapahtuneeseen. Minun tietoni mukaan oli ainakin 3-4 poikaa, joita Leo Greenlees oli käyttänyt hyväkseen. Myös sain kuulla, että yksi näistä uhreista olisi myöhemmin halunnut mennä työskentelemään Brooklynin Beteliin, mutta häntä ei hyväksytty, koska tiedettiin tämän olevan yksi Leon uhreista, ja pelättiin, että tämä olisi tunnistanut Leo Greenleesin. – En ollut ainoa tämän pedofiilin uhri.

Lue lisää...Jehovan todistajat määrättiin maksamaan miljoonia miehelle, jota kirkon johtaja käytti hyväkseen

        

Kalifornialainen tuomari on määrännyt Jehovan todistajat maksamaan lähes 11 miljoonaa euroa miehelle, jota kirkon johtaja käytti seksuaalisesti hyväkseen 1980-luvulla. Asiasta kertoi uhrin asianajaja.

Kirkon vanhimmat olivat määränneet miehen opettamaan uhrille raamattua, vaikka he tiesivät, että tämä oli myöntänyt ahdistelleensa toista poikaa vuonna 1982.


Lue lisää...Jehovan todistajia syytetään Yhdysvalloissa hyväksikäytön salaamisesta

Hillsborossa Oregonissa sijaitsevaa Jehovan todistajien seurakuntaa syytetään kahden lapsen seksuaalisen hyväksikäytön salaamisesta.

Erään uhreja edustava asianajan mukaan Jehovan todistajat on kiinnostuneempi maineestaan kuin rikosten selvittämisestä.
Kuva: The Oregonian

Lue lisää...

 


Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu