Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Kuolemantapaukset


Kuva: Vartiotorniseura


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
Miten Jehovan todistajat saarnaavat hautausmailla, krematorioissa, ruumishuoneilla ja muualla, missä kuolema on läsnä?

Kun joku menettää läheisensä kuolemassa, hän voi nopeasti kohdata Jehovan todistajia "sattumalta". Onko Jehovan todistajilla tapana saarnata hautausmailla tai etsiä omaisten osoitteita lehtien kuolinilmoitusten perusteella? Päättele itse seuraavien tekstilainausten perusteella.


*** Valtakunnan Palveluksemme 10/94 s. 7 Käytä uutta kirjasta tehokkaasti ***

Käytä uutta kirjasta tehokkaasti

1 Olimme hyvin iloisia saadessamme viime piirikonventissamme uuden kirjasen Kun joku rakkaasi kuolee. Sen pitäisi vedota kaikkien elämänalojen ihmisiin, sillä hyvin monet ovat murehtineet jonkun heille rakkaan ihmisen menetystä. Sen viehättävien valokuvien ja piirrosten vuoksi sitä pitäisi olla helppo levittää. Sivun 29 dramaattinen maalaus Lasaruksen herättämisestä kuolleista osoittaa Jeesuksen ”voimakkaan halun tehdä tyhjäksi kuoleman aiheuttamat vahingot”. Koko seuraavan sivun täyttävässä kuvassa esitetään iloinen ylösnousemustapahtuma uudessa maailmassa. Miten tämän pitäisikään lämmittää surevien sydäntä!

2 Tämä kirjanen voi auttaa surevien lohduttamisessa. Se on suunniteltu keskustelumaista käsittelemistä varten. Pääkohtia koskevat kysymykset ovat kunkin jakson lopussa tekstiruudussa sen sijaan, että ne olisivat jokaisen sivun alalaidassa. Voit käyttää näitä ”Kysymyksiä pohdittavaksi” -tekstiruutuja tavalla, joka mielestäsi hyödyttää opetettavaa parhaiten.

3 Kun käyt jonkun luona, valikoi kirjasesta ne kohdat, joita käsittelet. Sinusta voi tuntua sopivalta näyttää sivun 2 sisällysluetteloa ja pyytää puhuteltavaa sanomaan, mikä kiinnostaa häntä. Pane herkästi merkille kunkin yksilön tarpeet. Anna hänen ilmaista tunteensa ja osoita sitten, miten kirjanen antaa lohdutusta. Kussakin jaksossa käytetään runsaasti raamatunkohtia, jotka esittävät perustan toivollemme.

4 Sivun 5 väliotsikon ”Todellista toivoa on” alla korostetaan lohduttavaa, Raamattuun perustuvaa toivoa kuolleille. Tämän tulisi lisätä kiinnostusta käsitellä sivuilta 26–31 löytyvää aineistoa ”Varma toivo kuolleille”. Sivun 27 tekstiruudussa on lisää ”Lohduttavia raamatunkohtia”. Sureva ovenavaaja havaitsee pian, että Jehova on todella ”kaiken lohdutuksen Jumala” (2. Kor. 1:3–7).

5 Välissä olevat jaksot käsittelevät tahdikkaasti rakkaan ihmisen kuolemasta aiheutuvia reaktioita. Ne osoittavat, miten selviytyä surusta ja mitä toiset voivat tehdä tällaisina ahdistavina aikoina. Sivulla 25 on tekstiruutu, jonka otsikko on ”Lasten auttaminen kuolemaa koskevissa kysymyksissä”. Tämän pitäisi todella auttaa vanhempia, joilla on tämä ongelma selvitettävänä.

6 Pidä ylimääräistä kirjasta mukanasi ja käytä sitä todistaessasi vapaamuotoisesti. Haluat ehkä käydä alueellasi sijaitsevissa krematorioissa tai ruumishuoneilla kysymässä, haluaisivatko siellä työskentelevät saada kirjasen lohduttaakseen surevia perheitä. Tai voit ehkä tahdikkaasti lähestyä surevia hautausmailla, kun he käyvät menettämänsä rakkaan ihmisen haudalla.

7 Iloitsemme siitä, että Jehova on Jumala, ”joka lohduttaa alas painettuja” (2. Kor. 7:6). Pidämme etuna saada osallistua ’kaikkien murheellisten lohduttamiseen’ (Jes. 61:2).

*** Valtakunnan Palveluksemme 6/93 s. 1 Miksi traktaatit ovat niin arvokkaita palveluksessamme nykyään ***

Miksi traktaatit ovat niin arvokkaita palveluksessamme nykyään

1 Vartiotornissa 1. tammikuuta 1991 sivulla 30 oli kokemus, jonka otsikkona oli ”Traktaatti radalla muutti heidän elämänsä”. Se kertoi rautatien huoltotöiden valvojasta, joka löysi kiskon alta traktaattimme. Hän luki sen heti ja kertoi sitten vävylleen: ”Tänään olen löytänyt totuuden!” Molemmat miehet tilasivat lisää kirjallisuutta ja tutkivat sitä. Yli sata heidän jälkeläisistään on nykyään toimeliaita totuudessa. Tämä osoittaa, mihin vain yhden traktaatin lukeminen voi johtaa.

2 Käytä tilaisuudet hyväksesi: Veljet käyttävät joka puolella maailmaa hyväkseen tilaisuuksia levittää traktaatteja. Eräs todistajatyttö huomasi, että hänen opettajansa oli surullinen miehensä äidin kuoleman johdosta. Nuori sisar kirjoitti opettajalleen lohdutuskirjeen ja liitti mukaan traktaatin Mitä toivoa on kuolleilla omaisillamme?. Opettaja kirjoitti pienen kiitoskirjeen ja puhui sitten nuoren sisaremme kanssa. Nyt tämä opettaja ottaa häneltä säännöllisesti lehdet.

3 Jotkut julistajat, jotka todistivat hautausmaalle johtavalla tiellä, näkivät ihmisten valkaisevan hautakiviä. Julistajat käyttivät tilaisuutta hyväkseen ja tarjosivat heille traktaatteja. Seuraavana päivänä oli pyhäpäivä, jonka kuluessa monet ihmiset käyvät hautausmaalla, joten julistajat päättivät seisoa hautausmaan portilla tarjoamassa traktaatteja. Yli viisisataa traktaattia levitettiin, ja vain kolme ihmistä kieltäytyi ottamasta traktaattia. Seuraavana vuonna julistajat palasivat ja levittivät yli tuhat traktaattia ja vain kuusi kieltäytyi. Monet osoittivat syvää arvostusta. Eräs mies luki traktaatin lähtiessään hautausmaalta, ja pian sen jälkeen hän palasi puhumaan traktaatin antaneen sisaren kanssa. Hän sanoi: ”Haluaisin erään henkilön lukevan tämän sanoman. Saisinko toisenkin lehtisen?”

4 Traktaatit ovat kätevän kokoisia ja helppoja ottaa mukaan kaikkialle. Käydessämme vapaamuotoisia keskusteluja sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa meidän tulisi pyrkiä sanomaan lyhyesti jotakin sellaista, mikä voisi johtaa keskusteluun jostakin meillä olevasta kahdeksasta traktaatista. Näin voidaan tehdä, kun jutellaan naapurien kanssa, ollaan ostoksilla tai odotetaan jotakuta, kyläillään sukulaisten luona sekä monissa muissa tilanteissa.

5 Miksi tehokas: Traktaatit vetoavat värikkyydellään. Ne ovat lyhyitä. Ihmiset, joita tapaamme todistaessamme ovelta ovelle ja vapaamuotoisesti, eivät joudu suuren kysymyksen eteen eivätkä tunne, että heidän on pakko lukea valtava määrä aineistoa. Sanoma on kuitenkin kiinnostava ja sisällökäs. Lukija saa vankan raamatullisen näkemyksen traktaatissa käsitellystä aiheesta. Kun eräs nuori mies oli saanut traktaatin Elämä rauhaisassa uudessa maailmassa ja hänen kanssaan oli tarkasteltu sitä, hän huudahti: ”En ole koskaan kuullut näin rohkaisevia tietoja maailman tilanteesta!”

6 Haluamme käyttää näitä traktaatteja kaikissa sopivissa tilanteissa. Monet julistajat ovat havainneet, että niillä voi aloittaa kätevästi keskusteluja talosta-taloon-työssä. Monet nykyisistä tutkisteluista aloitettiin traktaatin avulla. Tämän Valtakunnan Palveluksemme sivulla 4 on joitakin käytännöllisiä ehdotuksia siitä, miten traktaatteja voidaan käyttää tehokkaasti. Traktaatit ovat todellakin pieniä mutta arvokkaita apuvälineitä palveluksessamme.

*** Valtakunnan Palveluksemme 5/72 s. 2 Käytätkö kesäajan viisaasti? ***

Käytätkö kesäajan viisaasti?

Niin virkistävää kuin kesän tulo onkin, havaitset sen merkitsevän myös vaikeuksia tavata ihmisiä kotoa, varsinkin jos työskentelet kaupunkialueella. Monet heistä ovat menneet maaseudulle – voisitko auttaa heitä siellä? Esimerkiksi seuraavat kunnat ovat hyvin vähän käytyjä alueita: Anttola, Enonkoski, Juuka, Kestilä, Kiihtelysvaara, Rääkkylä, Taivalkoski, Temmes, Teuva, Tuupovaara, Tuusniemi, Varpaisjärvi, Värtsilä. On myös lukuisia seurakuntia, jotka olisivat kiitollisia avusta alueensa käymisessä. Jos voit käyttää jonkin aikaa auttaen hyvän uutisen viemisessä ihmisille, jotka saavat vain harvoin tilaisuuden kuulla totuutta, kirjoita tai soita meille. Ilmoita samalla osoitteesi, milloin voit työskennellä, montako osallistuu työhön ja minne voisit mennä. Voisitko käyttää aikaasi kesällä viisaammin kuin kertoen totuutta?

Entä aiotko matkustaa jonnekin kesällä? Ellet tiedä, missä määräpaikkakuntasi seurakunta kokoontuu, voit tiedustella sitä Seuralta. Läheinen yhteistoiminta veljien kanssa siellä on varmasti virkistävää, ja sinulle varataan halukkaasti myös mahdollisuus osallistua palvelukseen missä tahansa oletkin.

Jos olet sidottu kaupunkioloihin, havaitset varmaan voivasi laajentaa palveluskenttääsi. Kuten muistat, apostolit ja Jeesus eivät puhuneet vain kodista kotiin, vaan suuri osa heidän työstään tapahtui ulkosalla, missä ihmiset olivat. Niin, missä ihmiset nyt ovat? Ehkäpä kävelemässä puistoissa, hautausmailla, rannoilla, kaduilla, katsomassa nähtävyyksiä. Lähestymällä heitä tahdikkaasti tällaisissa paikoissa monet julistajat ovat saaneet erinomaisia tuloksia. Lyhytkin todistus tai lehtien, traktaattien tai jakeluilmoitusten jättäminen voi herättää kiinnostusta. Monia on vaikea tavata kotoa, mutta heidät voi tavata ulkosalla. Miksi et olisi valpas käyttämään tilaisuuksia siihen!


Kuolinilmoitusten perusteella myös joskus Jehovan todistajat etsivät ihmisiä saarnatakseen heille. Tässä kaksi esimerkkiä Valtakunnan Palveluksemme -lehtisestä:

*** Valtakunnan Palveluksemme 4/08 s. 8 Lohduta surevia ***

Lohduta surevia

1 Läheisen kuolema on musertava kokemus, varsinkin niille, joilla ei ole Valtakunnan toivoa (1. Tess. 4:13). Monien mielessä pyörii siksi kysymyksiä: Miksi ihmiset kuolevat? Mihin kuolleet menevät? Näemmekö kuolleita läheisiämme enää milloinkaan? Seuraavassa on joitakin ehdotuksia siitä, miten voimme lohduttaa sellaisia palveluksessa tapaamiamme ihmisiä, jotka surevat sukulaisensa tai ystävänsä kuolemaa (Jes. 61:2).

2 Ovelta ovelle. Ollessamme ovelta-ovelle-työssä saatamme tavata ihmisen, jolta on juuri kuollut perheenjäsen. Onko hänellä vielä tunteet pinnalla? Onko surevia sukulaisia parhaillaan hänen luonaan? Silloin saattaa olla parasta esittää asia lyhyesti (Saarn. 3:1, 7). Kenties voimme ilmaista osanottomme, antaa sopivan traktaatin, lehden tai kirjasen ja lähteä pois. Voimme palata sopivampaan aikaan kertomaan enemmän Raamatun lohduttavasta sanomasta.

3 Joskus tilanne voi olla sellainen, että jo ensitapaamisella voidaan sanoa enemmän. Vaikka tällöin ei kannatakaan ryhtyä oikaisemaan ovenavaajan vääriä näkemyksiä, voimme ehkä lukea hänelle Raamatun ylösnousemuslupauksesta (Joh. 5:28, 29). Vaihtoehtoisesti voimme kertoa, mitä Raamattu sanoo kuolleiden tilasta (Saarn. 9:5, 10). Jokin Raamatun ylösnousemuskertomus voisi myös lohduttaa (Joh. 11:39–44). Vielä yksi mahdollisuus on tarkastella uskollisen Jobin sanoja, joista heijastuu luottamus Jehovaan (Job 14:14, 15). Ennen lähtöä voisimme tarjota kirjasta Mitä meille tapahtuu kun kuolemme? tai Kun joku rakkaasi kuolee tai jotain muuta sopivaa kirjasta tai traktaattia. Voimme myös jättää puhuteltavalle Raamattu opettaa -kirjan ja kiinnittää hänen huomionsa 6. lukuun. Sitten voimme sopia, että käsittelemme aihetta lisää seuraavalla kerralla.

4 Muita tilanteita. Jos valtakunnansalissa pidetään muistotilaisuus, tuleeko paikalle ei-uskovia? Heitä varten voisi laittaa esille kirjallisuutta, jossa on lohduttavaa aineistoa. Ehkä sama voidaan tehdä myös muualla pidettävissä muistotilaisuuksissa. Toisinaan sanomalehtien kuolinilmoitusten perusteella on voitu kirjoittaa lyhyt lohduttava kirje sureville perheenjäsenille. Erään kerran muuan leskimies, joka oli saanut tällaisen kirjeen ja muutaman traktaatin, meni tyttärensä kanssa julistajan asunnolle ja kysyi: ”Tekö lähetitte minulle tämän kirjeen? Haluaisin tietää enemmän Raamatusta.” Mies ja tytär alkoivat tutkia Raamattua ja käydä seurakunnan kokouksissa.

5 Saarnaajan 7:2:ssa sanotaan: ”Parempi kuin mennä pitotaloon on mennä surutaloon.” Yleensä sureva kuuntelee Jumalan sanaa herkemmin kuin ilonpitäjä. Meidän kaikkien tulisi tarttua tilaisuuksiin lohduttaa ihmisiä, jotka surevat läheisensä kuolemaa.


*** km 2/70 s. 8 Hyvän uutisen esittäminen kirjeitse ***

Hyvän uutisen esittäminen kirjeitse

1 Eräs rampa sisar joutuu suorittamaan suurimman osan todistamistyöstään kirjoittamalla kirjeitä. Hän on hyvin ahkera Jehovan palveluksessa ja iloitsee hyvästä menestyksestä työssään saaden monia vastauksia kirjeisiinsä. Mitä hän sanoo kirjeissään? Keille hän kirjoittaa? Mistä hän saa osoitteet?

2 Jos lukisit yhtä hänen kirjeistään, sinusta tuntuisi, että hän seisoo ovellasi ja puhuu sinulle. Usein kirje alkaa tähän tapaan: ”Hyvää päivää. Nimeni on –––. Kirjoitan kertoakseni Teille jotakin siitä, mitä Raamattu sanoo ’tosi uskonnon löytämisestä’. Toivon tämän kirkastavan päivänne.” Jatkaessaan kirjettä hän käyttää tavallisesti Valtakunnan Palveluksessa hahmoteltua saarnaa esittäen sen omin sanoin. Hän kirjoittaa siis aivan kuin olisi henkilökohtaisesti puhumassa jollekulle ystävällisellä tavalla.

3 Monet seurakunnassa tietävät, että sisarella on ollut menestystä todistaessaan kirjeitse, joten he antavat hänelle sellaisten ihmisten nimiä ja osoitteita, joille he haluaisivat hänen kirjoittavan. Hän kirjoittaa ihmisille, joita hän ja toiset julistajat ovat tavanneet sairaalassa. Eräs veli tapasi liikemiehen, joka asuu toisessa osassa maata. Mies ilmaisi kiinnostusta totuuteen. Niinpä veli antoi hänen nimensä ja osoitteensa tälle sisarelle, joka jatkoi kiinnostuksen kehittelyä postitse. Joitakin nimiä hän saa kuolinilmoituksista. Tai jos paikallisessa lehdessä on tietoja äideistä, jotka ovat saaneet lapsen, tai kihlautuneista, hän kirjoittaa heille Raamatun hyvästä uutisesta rohkaisuksi uusien vastuiden omaksumisessa. Niiden nimiä ja osoitteita, joita ei ole onnistuttu tapaamaan ovelta-ovelle-työssä, on annettu sisarelle, ja hän kirjoittaa heille. Myös puhelinluetteloa ja muita lähteitä on käytetty.

4 Sisar on hyvin ahkera ja hyvin onnellinen teokraattisista eduistaan. Huolimatta olosuhteista, joissa elämme, me kaikki voimme osallistua hyvän uutisen julistamiseen toisille. Me, jotka olemme ruumiillisesti siihen kykeneviä, haluamme käyttää aikamme ja voimamme talosta-taloon-työssä ja muissa tavallisissa palvelusmuodoissa. Tarkoitus ei ole, että liikuntakykyiset julistajat ja tienraivaajat käyttävät paljon aikaa kirjeiden kirjoittamiseen. Mutta ne, jotka ovat sidotut vuoteeseen tai kotiinsa pysyvästi tai tilapäisesti sairauden, huonon sään tai muiden syiden takia, voivat käyttää hyvin aikaansa ja voimaansa Jehovan palveluksessa yllä mainitulla tavalla. Me tajuamme ajan kiireellisyyden. Mahdollisimman täysipainoinen osallistumisemme Jehovan palvelukseen on tärkeätä, sillä jäljellä oleva aika on lyhyt.


 

Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu