Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Henkilötietolaki


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

VerikysymysMitä Vartiotorniseuran päätoimistossa  tapahtuu?


 


Tietosuojavaltuutettu joutui ohjeistamaan Jehovan todistajien yhdyskuntaa työnhakulomakkeen sisällön takia

Jehovan todistajien seurakuntaan kuuluva henkilö lähetti sähköpostiini vuoden 2015 alussa työnhakulomakkeen, mikä pitää täyttää, jos haluaa vapaaehtoistyöhön Suomen haaratoimistoon (Beteliin). Niinpä tuo lomake julkaistiin täällä.

Koska lomake sisälsi paljon outoja työntekoon liittymättömiä kysymyksiä, päätin kysyä asiasta tietosuojavaltuutetulta. Tietosuojavaltuutettu alkoi tutkia asiaa ja pyysi Suomen Jehovan todistajien haaratoimistolta selvitystä asiasta. Tällä sivulla julkaistaan kaikki asiaan liittyvät dokumentit. Ne ovat julkista tietoa.


Lue lisää...


Jehovan todistajien tekemät muistiinpanot ovelta ovelle työssä

Jehovan todistajat ovat tunnettuja ovelta ovelle saarnaamistyöstään. Vähemmän tunnettua on, että Jehovan todistajat ovat jo vuosikymmenien ajan tehneet yksityiskohtaisia muistiinpanoja ovilla käydyistä keskusteluista kertomatta tätä ovenavaajille tai kysymättä siihen heidän lupaansa. Nämä muistiinpanot sisältävät henkilötietoja ja myös arkaluontoisia tietoja kuten ihmisten uskonnollisia näkemyksiä.

Tietosuojavaltuutettu teki jo vuonna 2000 kannanoton, jonka mukaan Jehovan todistajien kotikäyntien jälkeen tekemät muistiinpanot muodostavat henkilörekisterin, ja henkilötietolain mukaisesti tietojen keräämiseen vaaditaan lupa niiltä, joiden tietoja kirjataan ylös.
Jehovan todistajien täytyi Vartiotorniseuran ohjeiden mukaan edelleen tehdä yksityiskohtaisia muistiinpanoja oven avaajista.

Tee heti käynnin jälkeen muistiinpanoja. Kirjoita muistiin henkilön nimi ja osoite, päivämäärä ja kellonaika sekä se, mistä puhuitte ja mitä kirjallisuutta hän mahdollisesti otti. Sanoiko hän kuuluvansa johonkin uskontokuntaan? Onko hänellä perhettä? Kertoiko hän kiinnostuksen kohteistaan tai huolenaiheistaan? Tällaiset tiedot auttavat sinua valmistautumaan tuleviin keskusteluihin. Kirjoita muistiin myös se, milloin lupasit palata ja mihin kysymykseen lupasit vastata.” (Valtakunnan palveluksemme, marraskuu 2011, s.1).

Jehovan todistajien muistiinpanokäytäntö muuttui, kun sekä EU-tuomioistuin että KHO tekivät lopulliset ratkaisunsa jutussa.

Lue lisää...


Omien tietojen tarkistaminen Jehovan todistajien rekistereistä

Henkilötietolain mukaan jokaisella on oikeus tarkistaa häntä itseään koskevat tiedot. Jehovan todistajien suomen haaratoimisto ja seurakunnat kieltäytyvät kuitenkin järjestelmällisesti antamasta kenellekään hänen pyytämiään tietoja. Ensin haaratoimisto voi ilmoittaa, että kyseisestä henkilöstä ei ole mitään tietoja. Seuravaksi tuleekin sitten ilmoitus: Kaikki tätä henkilöä koskevat tiedot on tuhottu. Tiedot olivat siis olemassa, mutta niitä ei haluttu antaa. Näyttää siltä, että Suomen haaratoimiston "lakiosaston" suurin tehtävä on tällä hetkellä viranomaisten harhauttaminen ja suoranaisten valheiden syöttäminen "totuutena". Lue lisää...


Jehovan todistajien keräämät arkaluonteiset tiedot ja niiden lähettäminen seurakunnista haaratoimistoon

Betel ja seurakunnat keräävät ja säilövät edelleen myös arkaluonteisia tietoja. Virallisessa rekisteriselosteessaan, mikä on pyydettäessä näytettävä, näistä ei mainita sanallakaan. Mutta vanhimmistoille tammikuussa 2009 lähettämissä kirjeissään Betel pyytää edelleen keräämään tarkat tiedot ja toimittamaan ne Beteliin ns. erikoiskuorissa. Lisäksi osa näistä arkaluonteisista tiedoista on sellaisia, että niitä säilytetään määräämättömään aikaan asti. Ja näitä tietoja ei asianomainen itse saa nähtäväksi.

Jehovan todistajien haaratoimiston edustajan Veikko Leinosen kommentteja Kotimaa-lehden haastattelussa 04.12.2008:

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen toteaa Kotimaan verkkolehdelle, että he tulevat jatkossa toimimaan tietosuojavaltuutetun antamien ohjeiden mukaan. Hänen mielestän ne eivät kuitenkaan aiheuta tämänhetkisiin käytäntöihin suuria muutoksia. Sellaista tietoa, mikä ei kuulu tarkastusoikeuden alaisuuteen, me emme tarvitse.

Jäsenrekisteriin riittä tiedoiksi tapahtunut ero ja sen päivämärä. Aiemmin olemme kirjanneet ylös myös eroamiseen johtaneet syyt. Nämä tiedot on hävitetty eikä niitä kerätä enää, Leinonen kertoo.

Leinonen ei täsmennä, mitä kaikkea muuta nyt tarpeettomaksi katsottua tietoa Jehovan todistajien jäsenrekisterissä on aiemmin ollut. Hän sanoo kuitenkin, että rekisteriin ei ole kerätty arkaluonteisia asioita, kuten seksuaalisuuteen, terveydentilaan tai uskonnolliseen vakaumukseen liittyviä tietoja. Lue lisää...

Leinonen ei pysynyt totuudessa antaessaan haastattelua. Tammikuussa 2009 haaratoimisto lähetti seurakuntien vanhimmille kirjeen, jossa sivulla 3 pyydettiin keräämään hyvin yksityiskohtaisia tietoja erotetuista, myös arkaluontoisia tietoja, joiden keräämistä on rajoitettu lakitekstin mukaan. Tammikuussa 2009 haaratoimisto myös julkaisi vanhimmille uudet ohjeet tietojen toimittamisesta seurakunnista haaratoimistoon. Miksi Leinonen valehteli Kotimaa-lehden haastattelussa? Lue lisää...
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu