Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Rukoukset


Kuva: Vartiotorniseura


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
Jehovan todistajien rukoukset - miten ja mitä asioita rukoillaan?

Jeesus rukoili paljon. Hän myös kertoi, mitä asioita syntisten ihmisten olisi sopivaa rukoilla. Raamatussa on kerrottu ns. "mallirukous", mikä sisältää kaikki oleelliset piirteet rukouksesta. Tässä on tuo mallirukous kokonaan lainattuna:

(Matteus 6:9-15) 9 Teidän on siis rukoiltava näin: ’Meidän Isämme taivaissa, olkoon sinun nimesi pyhitetty. 10 Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. 11 Anna meille tänään leipämme täksi päiväksi, 12 ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin olemme antaneet anteeksi velallisillemme. 13 Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan vapauta meidät paholaisesta.’ 14 Sillä jos te annatte ihmisille anteeksi heidän hairahduksensa, niin taivaallinen Isännekin antaa teille anteeksi, 15 mutta jos taas ette anna ihmisille anteeksi heidän hairahduksiaan, ei Isännekään anna anteeksi teidän hairahduksianne.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen sanoo, ettei hän rukoile noilla sanoilla. Sen sijaan hän ottaa ajatuksia Jeesuksen mallirukouksesta.

(Veikko Leinonen, Helsingin Sanomat 14.02.2013) Usein pidän ohjeena "Isä meidän" -rukousta, josta poimin tärkeitä kohtia. En kuitenkaan toista rukousta sellaisenaan.

Millaisia ovat käytännössä Jehovan todistajien rukoukset? Se riippuu paljon siitä, onko kyseessä seurakunnan kokouksessa seurakunnan puolesta pidetty rukous, vanhimmiston kokouksessa pidetty rukous vai jonkun yksilön pitämä rukous hiljaisesti.

Tässä on eräs tosielämän esimerkki vanhimmiston kokouksessa pidetystä rukouksesta vuodelta 2005:

Jehova, rakas taivaallinen Isämme, käännymme sinun puoleesi nyt yhdessä veljinä kiitollisina siitä että me olemme kaikki voineet vihkiä elämämme sinulle ja näin kukin pyrimme parhaamme mukaan tekemään sinun tahtosi ja täyttämään niitä vastuita mitä meille olet seurakunnassa ja järjestössäsi uskonut. Kiitämme siitä, että sinä myös osoitat meille sanasi ja järjestösi avulla, millaisia ohjeita ja neuvoja sinä annat meille sanastasi, ja miten sinä ohjaat ja haluat ohjata meidän välityksellä myös ystäviä seurakunnassa rakentamaan uskoa sinuun ja sanaasi, ja tällä tavalla voisimme myös seurakuntana olla toimeliaita ja palvella uskollisesti uskollisen ja ymmärtäväisen orjan ohjauksessa.

Pyydämme, että antaisit pyhän henkesi vaikuttaa meissä kaikissa, jotta voisimme keskustella näistä asioista ja pyrkimyksenä on erityisesti se, että voisimme löytää sellaisia ajatuksia ja näkemyksiä, joilla voisimme mennä eteenpäin yhdessä osoittaen uskollisuutta sinulle ja järjestölle ja uskolliselle ja ymmärtäväiselle orjalle, joka ohjaa meitä monissa käytännön asioissa ja antaa meille opetusta ja ohjaa sitä opetusta, mitä meille annetaan, jotta voisimme kaikki olla sopusoinnussa tuon ohjauksen kanssa tulevina päivinä ja aikoina. Näin pyydämme, Isä, pyhän henkesi johtoa ja ohjausta, ja esitämme rukouksemme ja kiitoksemme Jeesuksen nimessä. Aamen.

Jos hiukan haluaa verrata Jeesuksen mallirukousta ja Jehovan todistajien vanhimmiston kokouksessa pidettyä rukousta, huomaa ison eron. Jeesus ei sisällyttänyt rukoukseen lainkaan "järjestöä" eikä "uskollista ja ymmärtäväistä orjaa". Jeesuksen rukous oli Jumalalle esitetty rukous, Jeesus ei tarvinnut mitään välikappaletta siihen, ei järjestöä eikä orjaa. Lisäksi Jeesuksen esittämä rukous oli lyhyt ja ytimekäs.

Jeesus varoitti muutamista piirteistä rukouksien yhteydessä. Tässä pari lainausta:

(Markus 12:38-40) 38 Ja opettaessaan hän sanoi sitten: ”Varokaa kirjanoppineita, jotka tahtovat käyskennellä kauhtanoissa ja tahtovat tervehdyksiä toreilla 39 ja etumaisia istuimia synagogissa ja huomattavimpia paikkoja illallisilla. 40 Juuri he ahmivat leskien talot ja näön vuoksi pitävät pitkiä rukouksia; he tulevat saamaan raskaamman tuomion.”

(Luukas 18:9-14) 9 Mutta hän puhui myös muutamille, jotka luottivat itseensä, että olivat vanhurskaita, eivätkä pitäneet muita minään, tämän kuvauksen: 10 ”Kaksi miestä meni ylös temppeliin rukoilemaan, toinen fariseus ja toinen veronkantaja. 11 Fariseus seisoi ja alkoi rukoilla itsekseen näin: ’Oi Jumala, minä kiitän sinua siitä, etten ole niin kuin muut ihmiset, kiristäjät, epävanhurskaat, avionrikkojat, enkä myöskään niin kuin tämä veronkantaja. 12 Minä paastoan kahdesti viikossa, minä annan kymmenykset kaikesta, mitä omakseni hankin.’ 13 Mutta veronkantaja, joka seisoi jonkin matkan päässä, ei tahtonut edes nostaa silmiään taivasta kohti, vaan löi toistuvasti rintaansa ja sanoi: ’Oi Jumala, ole suosiollinen minulle syntiselle.’ 14 Minä sanon teille: tämä meni alas kotiinsa vanhurskaammaksi todistettuna kuin tuo, sillä jokainen, joka korottaa itsensä, nöyryytetään, mutta joka nöyrryttää itsensä, se korotetaan.”

Monet Jehovan todistajat pitävät ruokarukouksen ennen ateriaa. Monet rukoilevat nukkumaan mennessään. Mutta näistä ei sen enempää, ne ovat yksityisiä rukouksia.

Julkisista rukouksista konventeissa esitetyt rukoukset ovat sen sijaan käytännön esimerkkejä siitä, mitä kuuluu Jehovan todistajien rukouksiin ja mitä ei kuulu. Tässä pari näytettä:Jokainen voi käyttää havaintokykyään ja arvioida, ovatko Jehovan todistajien esittämät rukoukset "linjassa" Jeesuksen esittämän mallirukouksen kanssa.Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu