Jehovan todistajien salaiset dokumentit
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * Hakusivulle * Vuotosivuston etusivulle


Viimeisin päivitys 20.10.2014
Veikko Leinonen, Jukka Ropponen ja Jouni Palmu
Kuva: YLE uutiset

Jehovan todistajien johtomiehet Suomessa vasemmalta oikealle:
  • Veikko Leinonen
  • Jukka Ropponen
  • Jouni PalmuMillaisia ovat kierrosvalvojan raportit vierailuviikoilta?

Kirja "Järjestetyt tekemään Jehovan tahto" kertoo sivuilla 46 - 50 kierrosvalvojan tehtävistä näin:

Hallintoelin järjestää pätevien vanhinten nimittämisen kierrosvalvojiksi. Haaratoimisto määrää heidät vierailemaan säännöllisesti, tavallisesti kahdesti vuodessa, kierrokseensa kuuluvissa seurakunnissa. ...

Koska kierrosvalvoja tarkastaa seurakunnan paperit tiistai-iltapäivänä, niiden tulee olla hyvässä järjestyksessä ja saatavilla ennen kuin hän saapuu. ...

Vieraillessaan seurakunnassa kierrosvalvoja on läsnä säännönmukaisissa seurakunnan kokouksissa.

Suomessa on tällä hetkellä (v. 2014) 17 kierrosvalvojaa.

Jehovan todistajien järjestön kierrosvalvoja vastaa kirkon arvoasteikossa suurin piirtein piispaa. Hänellä on jonkin verran henkilökohtaista vaikutusvaltaa, ja hän voi ohjeillaan ja ehdotuksillaan vaikuttaa seurakuntien hyvinvointiin ja ongelmien ratkaisuun.

Vierailuviikon aikana kierrosvalvoja laatii seurakunnasta raportin, missä käsitellään seurakunnan "hengellistä tilaa".

Raportti sisältää paljon lukuja. Numeroilla ja luvuilla mitataan yleensäkin Jehovan todistajien "hengellisyys", ja siksi niitä on myös kierrosvalvojan raportissa. Mutta lukujen lisäksi kierrosvalvoja antaa myös tekstimuotoisen arvion seurakunnan tilasta.

Tässä raportissa (vuodelta 2001) Ari Hakkarainen toteaa Töölön seurakunnasta mm. näin:

Seurakunnalla on hyvä hengellinen suunta. Monet nuorista ovat edistyneet hyvin. Se näkyy kokouksissa ja palveluksessa. Palvelushenki on muutenkin erinomainen. Alueitten käymiseen on panostettu ja se näkyy käytyjen alueiden määrässä. Tienraivaajat auttavat toisia -ohjelma pyörii hyvin, ja sekin on omiaan kasvattamaan palvelushenkeä. Myös vanhinten ote ja aktiivisuus on esimerkillistä.

Hakkarainen ehdottaa raportissaan aloittamaan tutkistelu ihmisten kanssa "epäsuorasti" niin että oven avaaja ei edes huomaa, että hän "tutkii" Jehovan todistajan kanssa.

Ystäviä voisi kannustaa tekemään listan niistä paikoista, jotka voivat ruveta tutkimaan ja sitten käydä tarjoamassa sitä. On syytä muistaa myös epäsuorat tavat aloittaa tutkistelu. Silloin emme erityisesti mainosta, että nyt tutkitaan, vaan lähdetään näyttämään, miten omasta Raamatusta löytyy vastauksia ja mennään jatkamaan. Monet tutkistelut alkavat ovenraossa ja siksi aloitukset eivät voi olla kovin pitkiä.

Hakkarainen antaa myös muutaman konkreettisen ohjeen auttaa yksinäisiä ja hengellisesti heikkoja.

Muuttoliikkeen vuoksi on paljon uusia seurakuntalaisia, on muuten yksinäisiä tai hengellisesti heikkoja, heitä pyritään nyt huomioimaan. Käydään heidän luonaan, pyydetään kentälle, keskustellaan kokouksissa ja päätettiin vielä osoittaa vieraanvaraisuutta heitä kohtaan pyytämällä heitä kylään.

Tässä on kierrosvalvojan raportti vuodelta 2001. Sen jälkeen on myös seurakunnan erittelyraportti vuodelta 2000. Kyseessä on Helsingin Töölön seurakunta.
   Takaisin Johanneksen pojan kotisivujen etusivulle tästä     * * *   Salaiset dokumentit avattu elokuusssa 2014