Jehovan todistajien salaiset dokumentit
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Uutissivuille * Hakusivulle * Vuotosivuston etusivulle


Viimeisin päivitys 17.10.2014
Veikko Leinonen, Jukka Ropponen ja Jouni Palmu
Kuva: YLE uutiset

Jehovan todistajien johtomiehet Suomessa vasemmalta oikealle:
  • Veikko Leinonen
  • Jukka Ropponen
  • Jouni PalmuJehovan todistajien  haaratoimisto oli harmissaan tietosuojavaltuutetun päätöksestä 09.10.2000

Suomen haaratoimisto lähetti 07.12.2000 kirjeen kaikille seurakunnille. Kirjeessä tarkasteltiin kahta ovelta ovelle -saarnaamistyöhön liittyvää viranomaispäätöstä.

1) Eduskunnan oikeusasiamies oli 24.10.2000 antanut päätöksen, jossa lyhyesti sanottuna vahvistettiin Jehovan todistajien oikeus saarnata ovelta ovelle.

2) Tietosuojavaltuutettu oli 09.10.2000 tehnyt ratkaisun, missä hän vaati ovelta ovelle -työssä kerättäviin muistiinpanoihin oven avaajan suostumuksen. Samalla tietosuojavaltuutettu totesi, että Jehovan todistajien tekemistä muistiinpanoista muodostuu henkilörekisteri, ja rekisterinpitäjä on tässä tapauksessa JT-seurakunta.

Jehovan todistajat olivat aikaisemmin käyttäneet muistiinpanojen tekemiseen painettuja lomakkeita. He kuitenkin lopettivat niiden käytön ja kuvittelivat, että asia on sillä selvä, ja muistiinpanoja voi edelleen tehdä ilman luvan kysymistä. Asia ei kuitenkaan ole niin. Tietosuojavaltuutetun ratkaisussa ei oteta kantaa, mihin muistiinpanot kirjataan. Näin ollen myös omat vihkot tai muut muistiinpanovälineet muodostavat henkilörekisterin, kun niihin kerätään tietoja oven avaajista, ja näiden tietojen keräämiseen ovilla tarvitaan aina ovenavaajan suostumus. Alla näet tietosuojavaltuutetun ratkaisun kokonaisuudessaan.Tietosuojavaltuutetun kannanotto löytyy täältä.

Kun haaratoimisto lähetti 07.12.2000 kirjeen seurakunnille, olisi ollut reilua liittää kirjeeseen tietosuojavaltuutetun kannanotto kokonaisuudessaan. Näin julistajat olisivat tulleet tietämään asian täsmällisesti.

Nyt kävi niin, että haaratoimiston kirjeessä vähäteltiin koko asiaa ja käytännössä julistajille annettiin lupa jatkaa entiseen malliin ja kerätä muistiinpanoja ilman lupaa, kunhan ei käytetä valmiita lomakkeita.

Jehovan todistajien johtomiehiä harmittaa tietosuojavaltuutetun kannanotto. Kirjeestä se käy selvästi ilmi. Tässä pari lainausta:

Jotkut Valtakunnan hyvän uutisen kertomista vastustavat henkilöt ovat tehneet kanteluita ja väittäneet, että muistiinpanomme ovat tietosuojalain vastaista tietojen keräämistä ja ihmisten luettelointia. ---

--- Joku oli tietosuojavaltuutetulle antanut meidän vuosia sitten käyttämämme muistiinpanolomakkeen, vaikka me emme niitä ole enää painaneet ja käyttäneet EU:n tietosuojadirektiivin voimaantulon jälkeen.

Voit lukea tästä koko haaratoimiston kolmesivuisen kirjeen.

     
Jehovan todistajat eivät ole tähän päivään (17.10.2014) mennessä hyväksyneet sitä, että ovelta ovelle -työssä pitäisi kysyä oven avaajien suostumus. Voit lukea lisätietoja asiasta täältä.Takaisin Johanneksen pojan kotisivujen etusivulle tästä     * * *   Salaiset dokumentit avattu elokuusssa 2014