Lyö maahan... - Vakaumus vastaan muu maailma

 
Lyö maahan...
Vakaumus vastaan muu maailma


Eräs suomalainen Jehovan todistaja -mies päätti kirjoittaa kirjan omasta elämästään. Kirja on kirjoitettu nimimerkillä "Tuomas Yläjuurakko". Kirjassa esiintyvien henkiöiden nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojelemiseksi. Myöskään kirjassa mainittuja paikkakuntia ei ole nimetty, niinpä lukija ei voi tietää, missä päin Suomea nämä kirjassa kerrotut tapahtumat ovat sattuneet.

Tällä nettisivulla käsitellään hieman tuota kirjaa, minkä jokaisen nykyisen ja entisen Jehovan todistajan pitäisi lukea. Tämä omakustannekirja on niin merkittävä ja ainutlaatuinen Suomessa, että se todella ansaitsee tulla huomatuksi teoksena, mikä paljastaa rehellisesti ja avoimesti Jehovan todistajien järjestön opetukset, tavat ja sen paniikin, jos joku alkaa ottaa todella selvää opetuksista ja Vartiotorniseuran historiasta.Kirjan päähenkilö (Raimo) oli kuulunut pienestä pitäen JT-seurakuntaan. Hän toimi vanhimpana noin 20 vuoden ajan. Sitten hän alkoi tarkastella Vartiotorniseuran opetuksia kuin suurennuslasin läpi, koska hän oli huomannut, että osa opetuksesta muuttui, joskus jopa takaisin entiseen vanhaan tulkintaan, kuten esim. oppi esivalloista. Hän myös pettyi siihen, että Vartiotorniseura niin voimakkaasti ennusti vuoden 1975 olevan käännekohta maailman historiassa. Silloin tulisi Vartiotorniseuran mukaan kuluneeksi 6000 vuotta ihmisen luomisesta, ja Jehovan todistajat julistivat ja ennustivat tuolle vuodelle tämän järjestelmän loppua. Kun loppu ei tullutkaan, Vartiotorniseura vyörytti syyn "joidenkin innokkaiden yksilöiden" syyksi, vaikka todellisuudessa hallintoelin oli tuon ennustelun takana. Kaiken lisäksi Vartiotorniseura oli kertonut, että Jehovan todistajat eivät ole tämän lopun ajan lopun suhteen "pimeydessä" niin kuin maailman ihmiset, koska Jehova oli sen "orjan" välityksellä Jehovan todistajille "paljastanut".

Tämä vanhin alkoi ottaa selvää, oliko "uskollisen ja ymmärtäväisen orjan" välittämä tieto todella tietoa Jehovalta vai pelkkää ihmisten kuvittelua. Jos "orjan" välittämä tieto olisi tullut Jehovalta, siihen ei olisi ollut tarpeen tehdä jatkuvia muutoksia. Jos se taas ei ollutkaan Jehovalta, Vartiotorniseura syyllistyi vakavaan rikkeeseen, se profetoi Jehovan nimessä asioita, mitä Jehova ei ollut käskenyt.

Vartiotorniseura itse väittää saavansa opetuksensa Jehovalta, kuten tämä lainaus osoittaa:

*** w96 1/1 s. 30 ’Käsittele totuuden sanaa oikein’ ***
”Uskollinen ja ymmärtäväinen orja” on nimitetty nykyään antamaan Jumalan palvelijoille ruokaa oikeaan aikaan ja auttamaan heitä ymmärtämään ”Jumalan erittäin moninainen viisaus”. Jehova paljastaa henkensä välityksellä syvällisiä raamatullisia totuuksia tämän luotettavan orjan kautta, joka julkaisee hengellistä ”ruokaa oikeaan aikaan”. (Matteus 24:45–47; Efesolaisille 3:10, 11; vrt. Ilmestys 1:1, 2.)

Kun "orja" on ennustanut Jehovan nimessä asioita, mitkä eivät ole toteutuneet, millä tavalla Jehova Raamatun mukaan suhtautuu tällaiseen profetoimiseen?

(5. Mooseksen kirja 18:20-22) 20 Mutta sen profeetan, joka julkeaa puhua minun nimessäni sanan, jota en ole käskenyt hänen puhua, tai joka puhuu muiden jumalien nimessä, sen profeetan on kuoltava. 21 Ja jos sanot sydämessäsi: ”Mistä tiedämme, mitä sanaa Jehova ei ole puhunut?”, 22 niin kun profeetta puhuu Jehovan nimessä eikä se sana tapahdu eikä toteudu, se on sana, jota Jehova ei ole puhunut. Julkeuttaan se profeetta sen puhui.

Kun kirjan päähenkilö Raimo huomasi, ettei voi uskoa kaikkiin "orjan" kautta tulleisiin opetuksiin, hän luopui vanhimman tehtävästä, koska opetusvastuu on vakava asia.

Raimo halusi keskustella kaikista oppikysymyksiin liittyvistä ongelmakohdista vanhinten ja kierrosvalvojien kanssa, mutta nämä olivat kovin haluttomia puhumaan asioista. Kävi niin, että lopulta Raimo joutui kartetuksi, vaikka hän ei ollut tehnyt mitään väärää. Vartiotorniseuran virallisen kannan mukaan vanhimmat yrittävät "auttaa" niitä, joilla on epäilyksiä. Mutta tuo on vain teoriaa ja nyt myös käytännössä todistettu.

Yksi kummallinen episodi sattui eräässä Vartiotornin tutkistelussa valtakunnansalilla, kun aineistossa kysyttiin henkilökohtaista mielipidettä erääseen asiaan, ja Raimo vastasi rehellisesti juuri niin kuin tunsi asian olevan. Mielipidettähän tässä kysyttiin eikä täsmällistä oppia. Tämän mielipiteen kertomisen jälkeen vanhimmat yrittivät pystyttää oikeuskomitean Raimoa vastaan, mutta tällä kertaa Betel tuli apuun ja lähetti kierrosvalvojan nuhtelemaan vanhimpia siitä, että he mielipiteen takia yrittivät erottaa Raimon, kun juuri sitä oli kysytty.Kirjassa on yli 600 sivua, ja se alkaa siitä, kun Raimon isä Veikko on jatkosodassa, ja pappi käy rintamalla "rohkaisemassa" sotilaita. Pappi käyttää aika rajua kieltä puhuessaan venäläisistä. Hän sanoo mm. näin: "Sotilaat, esivaltamme miekka, lyö maahan idän saasta!" Pappi sanoi näin, vaikka oli puhumassa rintamalla Neuvostoliiton alueella, kun jotkut havittelivat Suur-Suomea. Tämä ajatus, "lyö maahan" jäi kytemään Veikon mieleen. Hän ei ymmärtänyt, miten venäläinen olisi huonompi ihminen kuin suomalainen, molemmat oli pakotettu sotimaan. Ilmaus "Lyö maahan" saa uuden merkityksen myöhemmin Veikon pojan Raimon elämässä, kun Jehovan todistajat korottavat itsensä muiden uskontojen yläpuolelle; muut ovat ikäänkuin "saastaa".

Kun Raimo julkaisi tämän kirjansa, hänet erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta. Tämä tapahtui keväällä 2012. Suomen haaratoimisto ja paikallinen vanhimmisto eivät suvainneet sitä, että asioista kerrotaan niiden oikeilla nimillä.

Lisävalaistusta siihen, miksi kirjan kirjoittaja erotettiin, löytyy tästä linkistä. Siinä on Raimon kirje Suomen Jehovan todistajien haaratoimistoon ja haaratoimiston lyhyt vastaus.Kirjalijan sähköposti: tuomas.ylajuurakko@gmail.com
Kirja on tilattavissa kirjakaupoista ja verkkokirjakaupoista (kuten Adlibris.com), joissa kirjan hinta ja toimituskululut kaupasta riippuen hieman vaihtelee.Maistiaisia kirjasta (skannauksia):

Sivut 5-8 (Sisältö)
Sivut 265-267 (Vuoden 1975 odotusta)
Sivut 349-357 (Lopun viipyminen aiheuttaa pohdintaa)
Sivut 417-421 (Ensimmäinen kirje haaratoimistolle)Lyö maahan -kirjan jatko-osa (v. 2014) löytyy täältä.

"Tuomas Yläjuurakko" julkaisi toisen romaaninsa syksyllä 2012. Lue lisää täältä.
  


   
Tässä on pieni väläys eräästä kokouksesta. On meneillään Vartiotorni-lehden tutkistelu. Kirja "Lyö maahan" kertoo sivuilla 436 ja 437 mm. näin:

*** w96 15/2 s. 14-15 kpl 8-11 Iloisia nyt ja ikuisesti ***
Nuo nykyajan hengelliset israelilaiset saattoivat lisäksi alkaa viljellä ja rakentaa vehreää hengellistä paratiisia, kuvaannollista Eedenin puutarhaa.
9 Edellä oleva mielessämme tarkastellaanpa uudelleen Jesajan lukua 35 ja katsotaan ensin jakeita 1 ja 2. Se, mikä oli näyttänyt vedettömältä seudulta, alkoi nyt todella kukkia ja olla yhtä tuottoisa kuin Saaronin muinaiset tasangot. Katsotaanpa sitten jakeita 5–7. Jäännös, josta jotkut ovat yhä elossa ja toimeliaita Jehovan palveluksessa, koki sen, että siihen kuuluvien ymmärryksen silmät avattiin. He pystyivät ymmärtämään paremmin, mitä vuonna 1914 ja sen jälkeen oli tapahtunut. Se on vaikuttanut myös niihin moniin meistä, jotka muodostavat jäännöksen rinnalla nykyään palvelevan ”suuren joukon” (Ilmestys 7:9).

10 Ajattelehan vaikka itseäsi. Luitko Raamattua säännöllisesti ennen kuin tulit Jehovan todistajien yhteyteen? Jos luit, niin miten paljon ymmärsit lukemastasi? -- Yksinkertaisesti sanoen Raamattu on avautunut sinulle, ja voit selittää monia sen opetuksia toisille, kuten epäilemättä olet tehnytkin.

11 Meidän jokaisen olisi kuitenkin hyvä kysyä itseltämme, miten olemme oppineet kaiken sen, mitä tiedämme Raamatun totuudesta. Olinko löytänyt kaikki nuo edellä mainitut kohdat ennen kuin aloin tutkia Jehovan kansan kanssa? Olinko ymmärtänyt ne ja tehnyt oikeat päätelmät niiden tärkeydestä? Rehellinen vastaus näihin kysymyksiin on todennäköisesti kielteinen. Kenenkään ei tulisi pahastua tästä väittämästä, mutta voidaan sanoa, että pohjimmiltaan olit sokea näiden raamatunkohtien ja niiden merkityksen suhteen. Eikö tämä pidäkin paikkansa? Ne olivat Raamatussa, mutta et nähnyt niitä etkä tajunnut niiden merkitystä. Miten siis silmäsi avautuivat hengellisesti? Sen kautta, mitä Jehova on tehnyt, jotta Jesajan 35:5 täyttyisi voidellussa jäännöksessä. Sinun silmäsi ovat vuorostaan avautuneet. Et ole enää hengellisessä pimeydessä.

Kirjoitus esitti vakavan itsetutkistelukysymyksen kaikille, myös Raimolle. Mistä minun Raamatun ymmärrykseni on peräisin? Missä määrin minun maailmalliset sukulaiseni ymmärtävät Raamattua? Eivätkö he ole todellisuudessa täysin sokeita Raamatun totuuksien suhteen? Onko minun näkökykyni saatu tämän lehden ja tämän järjestön avulla? Näitä kysymyksiä pyöri Raimon päässä, eikä hän voinut sitä kiistää, etteikö tämä järjestö ollut tehnyt tätä mahdolliseksi. Mutta emmekö me ole sitten enää tuon ajan jälkeen olleet missään määrin hengellisessä pimeydessä? Kaikki asiatko on sen jälkeen ymmärretty selvästi ja oikein? Raimolla oli omat vakavat ja toteennäytetyt syynsä kuitenkin epäillä, ettei asia taida olla aivan näin selvä. Puheenjohtaja esitti tuolloin juuri näitä kappaleita koskevan sivun alalaitaan painetun kysymyksen, joka oli hyvin poikkeuksellinen mielipidettä koskeva kysymys.

- Mitä itse ajattelet näistä muutoksista?
Raimo nosti kätensä ja sai vastausvuoron.
- Uskollisen ja ymmärtäväisen orjan sanotaan jakavan hengellistä ruokaa oikeaan aikaan. Lopunaikaa koskeva opetus ei kuitenkaan ole ollut minun mielestäni opetusta oikeaan aikaan, koska ajankohtiin liittyvää opetusta on jouduttu muuttamaan. Muutoksia ei olisi tarvittu, jos opetus olisi tapahtunut oikeaan aikaan.

Saliin laskeutui täysi hiljaisuus. Tuntui kuin kaikki olisivat pidättäneet hengitystään.

- Onko muita mielipiteitä, kysyi puheenjohtaja.
- Kyllä meidän saamamme opetus on nykyisin ainutlaatuista ja minun mielestäni voidaan meidän sanoa todella olevan yltäkylläisessä hengellisessä paratiisissa, vastasi vieraileva puhuja.

Tutkistelu jatkui tämän jälkeen normaalisti.
Illalla Raimo sai puhelinsoiton, jossa vanhin ilmoitti haluavan keskustella Raimon kanssa. ...

Sivulla 438 kirja kertoo sitten, millainen tuo keskustelu olisi.

- Jättäkääpä takit sinne eteisin puolelle, sanoi Raimo kahdelle vanhimmalle.
- Me ei viivytä nyt tämän pidempää. Tulimme vain kutsumaan sinut tuomiovaltaisen komitean kuultavaksi eilisen sopimattoman käytöksesi vuoksi, sanoi toinen vanhimmista.
- Mitä niin sopimatonta minä sitten eilen tein, että oikein komitea piti perustaa, kysyi Raimo.
- Sinä hyökkäsit avoimesti ja röyhkeästi Seuraa vastaan yleisessä kokouksessa, täsmensi toinen vanhimmista.
- Onko kyse siitä mielipidettä koskevasta kysymyksestä, johon vastasin ja kerroin mielipiteeni, koska sitä juuri kysyttiin, kysyi Raimo.
- Puhutaan siitä sitten komiteassa. Komitean kokous on perjantaina kello 18 salilla. Odotamme sinun tulevan sinne vastaamaan kysymyksiimme, kertoi vanhin.


Tuo edellä kerrottu tapaus kertoo korutonta kieltään siitä, että Jehovan todistajilla ei ole sananvapautta eikä uskonnonvapautta edes silloin, kun suoraan kysytään mielipidettä. Mielipiteen tulisi olla Seuran sen hetkinen virallinen kanta, mikä tosin voi muuttua ajan kuluessa.Hiukan miettimisen aihetta.

Vartiotorniseura tunnustaa, että "orjaluokka" ei ole erehtymätön.

*** w02 1/12 s. 17 kpl 18 Nauti Jumalan sanan henkilökohtaisesta tutkimisesta ***
18 Vaikka orjaluokkaa kuvaillaan ”uskolliseksi ja ymmärtäväiseksi”, Jeesus ei sanonut sen olevan erehtymätön.

Toisaalta Vartiotorniseura väittää, että opetus tulee Jehovalta.

*** w99 1/10 s. 18 kpl 6 Sinä voit kestää loppuun asti ***
Jehova on antanut ”uskollisen ja ymmärtäväisen orjan” välityksellä myös ajankohtaiset lehdet Vartiotorni ja Herätkää! sekä muita Raamattuun perustuvia julkaisuja (Matteus 24:45).

Väärääkään "orjaluokan" opetusta ei saisi kyseenalaistaa.
 
*** w09 15/11 s. 14 kpl 5 Arvosta paikkaasi seurakunnassa ***
Älkäämme koskaan kyseenalaistako sanoin tai teoin Jehovan nykyään käyttämää viestintäkanavaa (4. Moos. 16:1–3).
 

    


30.05.2012 (Päivitetty 18.01.2016)
- Johanneksen pojan kotisivut