Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Kokemuksia Betelistä


Vartiotorniseuran päätoimisto Yhdysvalloissa New Yorkissa


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
Moni Jehovan todistaja järkyttyi siitä, millaista oli asua ja työskennellä päätoimistossa Brooklynin Betelissä

Jehovan todistajien päätoimisto (maailmankeskus) sijaitsee USA:ssa New Yorkin kaupungissa Brooklynissa. Tällä sivulla on omakohtaisia kokemuksia Brooklynin Betelistä. Betel ei olekaan niin "pyhä" paikka kuin annetaan ymmärtää. Kokemukset on alunperin kerrottu englannin kielellä, mistä ne on käännetty suomeksi."Mikä oli järkyttävin Betel-kokemuksesi" ja "Betelin säännöt".

Nimimerkki "Balaamsass" oli nuorena miehenä Brooklynin Betelissä ja kirjoittaa JWN:ssä seuraavaa:

Yksi kummallisimmista asioista joista en voinut puhua Betel-aikoina tai sen jälkeen 2-3 todistajan säännön takia. Yhtenä aurinkoisena iltapäivänä olin vapaalla tehtyäni yövuoroa ensimmäisten parin kuukauteni aikana. Olin kuullut, että Squib-rakennuksen katolla oli painonnostovälineitä, joten meni katolle tarkistaakseni asian. Katto oli tyhjä lukuunottamatta yhtä vanhaa tyyppiä (seitsemänkymppinen) ottamassa aurinkoa Speedoissa. (yök… vanha äijä Speedoissa, minä olin noin 20). Tämä vanha tyyppi oli yksi halintoelimen jäsenistä. Ei nimiä… (mutta hänen lempinimensä oli Bam Bam).

Hän valpastuu ja aloittaa keskustelun… oletko uusi? Mistä olet kotoisin? "San Franciscosta" sanoin… wow, tuntui että taustamusiikki olisi nopeasti käynnistynyt... ("rakkauden katse")… Hänen silmänsä suurenevat ja hän pyytää minua levittämään aurinkovoidetta koko selkäänsä. San Franciscossa kasvaneena olin tottunut vanhoihin "queeneihin" (tietyllä tavalla käyttäytyvä homoseksuaali). Sanoin "Anteeksi, minun on mentävä" ja yksinkertaisesti lähdin. Mitä helv… Myöhemmin joku kuiskaili, että katolle ei kannata mennä yksin. Kesti vuosia, ennen kuin hän "tuli ulos". Loppujen lopuksi häntä pyydettiin hiljaisesti poistumaan NYC:stä ja hallintoelimestä, palvelemaan vähemmän aurinkoisessa paikassa… mutta "hyvässä asemassa". :)

Siivojat kävivät levyjäni läpi kun olin töissä… helkkarin nuuskijat… antoivat minut ilmi Home Overseerille (Betelin valvojalle?) … He olivat kai eniten järkyttyneitä Pink Floyd -levyn kuvista… The Wall… He kysyivät mitä ajattelin tehdä levyille. Kysyin mitä he haluvat minun tekevän niille koska en koskaan kuunnellut niitä (levysoitin oli rikki). He sanoivat, että minun täytyy päättää mitä tehdä niille ja sitten kertoa heille. Selvästi annettiin ymmärtää, että mikäli en heittäisi niitä pois, olisin pulassa. Olin jo jättänyt ilmoituksen lähtemisestä kuukauden aikana… siispä piilotinK ne ja kerroin heittäneeni ne pois. He löysivät ne uudistaa juuri ennen kuin lähdin ja kirjoittivat kirjeen seurakuntaani siitä miten paha olin. Haha… Inhoan niitä paskiaisia.

MochaLatte:

Minun järkyttävin Betel-kokemukseni oli kun mieheni alkoi seurustella jonkun toisen vaimon kanssa ja minun ei annettu olla mukana oikeuskomitean tapaamisissa kuulemassa mitä hän sanoi tai varmistamassa, että hän olisi rehellinen suhdettamme koskevissa asioissa. Ja että häntä ei erotettu, vaikka hän ei koskaan pyytänyt minua ottamaan häntä takaisin ja selvästi kertoi aikomuksistaan olla sen sisaren kanssa. Ja kun puhuin muille kuten veli Sydlikille ja toiselle palvelusosaston veljelle joka oli perheystävä, annettiin ymmärtää että olin ollut suhteessa frigidi. Ja miten jokainen Betel-vanhin näytti tietävän mitä mieheni oli sanonut mutta minulla ei sisarena ollut oikeutta tietää. Kaikki tämä (ja enemmänkin) oli hyvin järkyttävää, mutta jälkikäteen olen iloinen, että se tapahtui, koska se auttoi työntämään minut ulos. Heidän vertaustaan käyttääkseni, olin kuin tuuletin josta oli sammutettu virta: pyörin edelleen, mutta hitaammin ja hitaammin kunnes lopuksi pysähdyin.

zengalileo:

Löytää veljiä masturboimassa. 3 kertaa. ( Paul Chavar####, Joe Neiderhi###, and Matt Olem##.)

Joutua pakotetuksi kirjoittamaan myönteisiä arvioita Osha-dokumentteihin (turvallisuusarvio). Kirjoitin osioon jossa kysyttiin yksittäisen henkilön arvioita turvallisuusohjelmasta. Minulle kerrotiin, että kaikkien vastausten kysymyksiin tuli olla "Kyllä" ja jokaiseen kategoriaan tuli antaa korkein numero. Ilmoitin, että heidän ei tulisi kertoa Betelin jäsenille mitä lomakkeeseen tulee kirjoittaa, koska sen kuuluu olla kunkin ihmisen henkilökohtainen mielipide. Puolen tunnin kuluttua Bob Sch@@n ja Dan Mar$#al pyysivät minut puheilleen ja pyysivät pyyhkimään pois sen mitä olin kirjoittanut. (Se oli muuten ensimmäinen viikkoni Farmilla.) Sanoin heille, että omatuntoni ei olisi puhdas jos pyyhkisin ne. Sanoin että he voivat pyyhkiä jos haluavat. Bob otti kynän, tuhahti tyytymättömänä, pudisti päätään ja pyyhki pois kommenttini.

Humaltuminen piknik-alueella A-rakennuksen takana Matty Ole###n, Randy Babbi##n, Shane Ol$#^n, veljeni Dannyn, Ruben Po&&a$n ja Chris D@R@n kanssa (yritän tässä piilottaa oikeat nimet.) Kerran jouduimme melkein tappeluun maalausverstaan kusipäiden kanssa. Ruben heitti heitä olutpullolla joka meni vähän yhdestä ohi. Ruben oli aivan päissään. Maalausverstaan tyypit tulivat kysymään kysymyksiä, kuten kuka heitti sen ja kuinka monta olutta olimme juoneet. Piilotimme Rubenin koska hän oli eniten kännissä, minä puhuin koska olin vähiten humalassa. Puhuimme heidät unohtamaan koko homman, mutta seurauksena oli muutamia kireitä hetkiä. Ihan kuin olisimme olleet hetken aikaa valmiita tappelemaan.

Tappeluun joutuminen autossa Dave L@ckin kanssa. Hän oli kiukkuinen jostain mitä oli tapahtunut jalkapallopelissä ja tönäisi minua autossa. Hakkasin hänen päätään pari kertaa takaoven ikkunaa vasten. Sitten yksi kavereista etupenkillä hyppäsi takapenkille väliimme.

Kun Shane Gat#s kertoi minulle, että minun ei koskaan tule "uhmata vanhinta" kun uhmasin häntä jossain typerässä asiassa. Sitten kun pelasin baseballia hänen kanssaan syötin huonoja syöttöjä tahallani koska hän oli sellainen kusipää ja hän räjähti minulle, keskeytti pelin ja syytti minua siitä mitä tein. En tietenkään myöntänyt. Toinen joukkue antoi hänelle lopuksi kaksi ylimääräistä syöttöä kun hän oli valittanut tarpeeksi pitkään. Hän sai valitettavasti hyvän lyönnin, mutta ei kestänyt häviämistä. Todellinen itkupilli.

Löysin melkein Cindy Pe**s and Don Lar$#nin "harjoittamassa" rappukäytävässä. Cindy soitti klarinettia ja Don saksofonia. Molemmat jäivät kiinni puolisoidensa pettämisestä pian sen jälkeen.

Se kun Butch Braina$d tarttui minuun ja kiskoi minut pois eläinten syöttöautomaatilta kun vaadin työvuoroja ja Butch halusi jonkun toisen tekevän tuotantoennätyksen. Tämä meni melkein tappeluksi koska hän repi ja töni minua. Se olisi ollut pahoinpitely jos olisin kutsunut polliisit. Olisi pitänyt.

Pro-Wrapilla työskentely oli tuhmin vaiheeni Betelissä. Työskentelin silloin Matty Ole#@^n kanssa. Hänen tiedettiin olevan härskein mutta hyvin hyvin hauska. Hän oli yksi niistä jotka löysin kylpyhuoneesta itseään hieromassa. Mutta se oli myöhemmin. Luulimme, että voimme puhua mistä tahansa halusimme koska koneessa oli niin kova ääni. Kun sisaria ei oltu yhtenä päivänä määrätty työskentelemään kanssamme puheet äityivät tosi rumiksi. Itse asiassa Gina Jackm@^ -niminen sisar oli yhtä härski kuin jotkut pojista. Joka tapauksessa, olimme suoraan vierailijoiden reitillä, juttelimme, hymyilimme ja vilkutimme vierailijaryhmille koko päivän samalla kun puhuimme seksistä, naisten anatomiasta, tisseistä ja kaikenlaisista jutuista. Kierroksella oleva veli nauliintui katsomaan minua kun sanoin jotain härskiä ja hänen silmänsä suurenivat. Sitten hän meni ryhmän vetäjän luokse ja viittoi jotain. Ryhmää vetänyt sisar järkyttyi ja kiirehti ryhmää ohitsemme hyvin nopeasti. Tyyppi katseli meitä edelleen. Tajusin, että hän luki huuliltamme. Oops.

LittleMac:

Minusta epäilemättä pakollinen, "sormitesti", eturauhastutkimus joka tehtiin kaikille "uusille pojille" lääkärintarkastuksen yhteydessä.

Minusta se oli sairas tapa psykologisen hallinnan saamiseksi. Minulla on ollut lääkärintarkastuksia koko elämäni työpaikalla, koulussa ja sairaalakäynneille, mutta tämä oli ainut paikka missä sitä vaadittiin. Kuinka monella 19-vuotiaalla on riski saada eturauhasen laajentuma?

(Tämän käytännön vahvistaa kaksi muuta kirjoittajaa.)

mann337:

Suhteita? Voi luoja. Niitä oli paljon. Näin monia. Luulen pääsyyksi sen, että niin moni pari oli naimissa omalla pienellä alueellaan ja nyt he näkivät suuren maailman ensimmäistä kertaa. Sisaret näkevät kaikki nämä veljet jotka ovat hurmaavia, hyvännäköisiä jne. ja tajuavat mistä ovat jääneet paitsi. He eivät ole enää tyytyväisiä kotikaupungin aviomieheensä. Moni sisar flirttaili minulle ja jätin sen huomiotta, mutta jos en olisi, se olisi voinut mennä pitkälle. Jotkut veljet eivät voineet vastustaa kiusausta.

wheres caleb:

Tapasin monia lahkon nimekkäitä ihmisiä. Jotkut ovat mahtavia, toiset säälittäviä tyyppejä. Kyynisyys oli käsin kosketeltavaa. Pidän sitä nyt yhtenä henkisesti epäterveimmistä ympäristöistä johon ihminen voi kuulua. Ainoat siitä myönteisesti puhuvat ovat sosiaalisesti häiriintyneitä ihmisiä, rehellisesti sanoen. (Ajattelen nyt tiettyä kierrosvalvojaa.)

Näin seurakuntia hajotettavan (rehellisesti sanoen ei kovin yleistä), vanhimmistoja erotettavan ja joidenkin harhaisten Betel-vanhinten äärimmäistä kostonhalua.

Koko Betel-rakennelma on surkea mutta sen annetaan jatkua koska kaikki puutteet voidaan laittaa Saatanan syyksi. Usko on vahva, ikävää että heidän "oikea" totuutensa on vain tarinoita.

jwfacts:

Olin ollut Betelissä pari kuukautta kun Betel-vanhin kävi kimppuuni. Yhtenä aamuna kävelin hänen ohitseen ja tervehdin häntä lempinimellä jolla olin kuullut kaikkien kutsuvan häntä. Olin kauhuissani kun hän tarttui kurkkuuni, työnsi minut seinää vasten ja sanoi "minun nimeni on veli Sukunimi, jos koskaan kutsut minua tuolla nimellä, tapan sinut".

Betel oli nopea herääminen siihen faktaan, että ei ole pyhää henkeä joka ohjaisi Beteliä, se on ainoastaan kakkosluokan tehdas jota johtavat taidoiltaan heikot päälliköt. Vaikka siellä oli monia mukavia ihmisiä, moni ei ollut, aloin kyseenalaistamaan vakavasti sitä miksi JT:t olisivat enemmän pelastuksen arvoisia kuin ketkään muut.

Quendi:

Kun kävin tienraivaajien palveluskoulua monta vuotta sitten, yksi oppilaista oli entinen beteliläinen, mies jonka itse asiassa opin tuntemaan ja pitämään hänestä. Hän ei koskaan puhunut paljoa kokemuksistaan siellä paitsi kertoi, että ensimmäisenä päivänä Betelissä yksi senioreista pyysi hänet sivuun ja totesi: "Tärkein asia täällä asumisesta on ymmärtää, että: PUOLET MEISTÄ OVAT TÄÄLLÄ KOETELLAKSEEN TOISTA PUOLTA." Tämän kuuleminen sai minut iloiseksi siitä, että en mennyt käymään siellä, palvelemisesta puhumattakaan.

jnrtigbfxd0:

Minulla ei henkilökohtaisesti ollut järkyttäviä kokemuksia Wallkillista. En silti pitänyt siitä miten kylmä ja vakava ilmapiiri oli, vaikkakin kun olin siellä jotkut tyypit tiettävästi joutuivat nyrkkitappeluun keskenään postitusosastolla ja heidät yksinkertaisesti siirrettiin eri osastoille. Minun ja muutaman muun mielestä tämä oli väärin, heidät olisi pitänyt lähettää pois, siispä me vitsailimme että meidän pitäisi vain tapella niin pääsisimme paremmalle osastolle.

cobaltcupcake:

En koskaan ollut beteliläinen, mutta ex-mieheni ja veljeni olivat. Veli oli siellä 18 vuotta ja kohosi merkittävään asemaan vesi- ja viemärijärjestelmän päälliköksi Watchtowerin Farmilla.

Me kuulimme huhuja, että Leo Greenleesin käskettiin lähteä Betelistä, joten soitin veljelleni kysyäkseni asiasta. Hän vastasi kylmimmällä mahdollisella äänellä: "Mistä kuulit siitä?" Sanoin: "Yhdeltä seurakuntamme sisarelta." Hän vastasi. "SE on perheasia. Kaikki mitä SINUN tulee tietää on Vartiotornissa."

brotherdan:

Tässä muutamia (sääntöjä) jotka muistan:

1. Pöydän pää määrää mihin suuntaan ruoka kiertää. (Joka ruokapöydällä oli vastaava, "pöydän pää".)

2. Ei sormien nuolemista (ei vaikka syöt barbeque-kanaa)

3. Vain kaulukselliset paidat ovat sallittuja mikäli et työskentele korjaustöissä

4. Paidoissa ei saa olla minkäänlaista logoa

5. Oven täytyy olla auki, mikäli huoneessa on poika ja tyttö (toimistot mukaanlukien)

6. Sinun odotetaan tekevän tai ylittävän kenttätuntien keskiarvon vaikka tekisit työtä lauantaisin ja sunnuntaisin olisi kokous

7. Sinun tulee maksaa 3 dollaria henkilölle joka kuljettaa ryhmääsi Betelistä kokoukseen

8. Sinun täytyy mennä JOKAISEEN aamupalvelukseen, eikä myöhästyä sekuntiakaan. Näkyvillä on kello, että tiedät SEKUNNILLEEN milloin kello on 7:00

9. Heavyä ja rap-musiikkia ei sallita. Ne ovat peruste erottamiselle.

10. Ei mitään alle 18-vuotiailta kiellettyjä elokuvia. Nämäkin ovat peruste erottamiselle.

11. Avioparien ei saa pitää "meteliä" harrastaessaan seksiä. Itse asiassa veljen mennessä naimisiin hänen tulee tavata päällikkönsä ja käydä "seksikeskustelu" siitä mikä on sallittua (vain lähetyssaarnaaja-asento) ja mikä ei ole.

12. Et saa käyttää hissiä (jos olet mies) kunnes 15 vuotta kokoaikaista palvelusta on täynnä.

13. Sänky tulee pedata joka aamu armeijatyyppisesti (on tietty tapa kääntää peitot ja päällyspeitot).

14. Taloudenhoitajan tulee ilmoittaa sinulle mikäli hän löytyy mitään "sopimatonta" huoneestasi. Mutta he eivät saa katsoa komeroihin (niinpä).

15. VOIT tilata Sport Illustrated -lehden, mutta sinun täytyy allekirjoittaa paperi jonka mukaan he saavat "tuhota" uimapukunumeron ja jättää sen toimittamatta sinulle.

brotherdan:

Vain kolme esinettä kaapin tasoilla.
Ei koristeita lattialla.
En muista hissisääntöä.
Taloudenhoitaja kävi AINA läpi tavarani. Joskus hän soitti ja pyysi saada lainata joitain tavaroita. Pidin hänestä ja annoin hänen tehdä niin, mutta mitä helv…

Betel on organisaation keskus. Monet teistä ovat huomauttaneet, että lahkomentaliteetti on siellä näkyvissä enemmän kuin missään muualla. Olen täydellisesti samaa mieltä.

leavingwt:

Ei rullaluistelua Brooklyn Heightsissa.
Brooklynin beteliläisiä kiellettiin omistamasta polkupyörää.

Keskimääräinen aika Betelissä on kaksi vuotta. (Tämän vahvistaa toinen kirjoittaja.)

elderelite:

Hissisäännön selkiyttämiseksi: et saanut käyttää sitä 6. kerrokseen asti. Eli 6. kerroksen alapuolella piti kävellä. Ja pahus kun minun huoneeni oli 6. kerroksessa.
Ei logolla varustettuja paitoja MISSÄÄN koskaan (myöskään vapaalla).
Työhön MILLÄ TAHANSA säällä AINA.
Sinun täytyi pukeutua kaikille aterioille (kauluspaita ja solmio) riippumatta siitä mikä työsi oli. Eli kävit suihkussa ja vaihdoit vaatteet ainakin kolme kertaa päivässä.
Sinun täytyi pukeutua KÄVELLÄKSESI työhön (kauluspaita ja solmio).

life is too short:

Olin naimisissa oleva sisar kun menimme määräaikaisina työskentelemään 90 Sandsiin. Luulin että sisaret laitettaisiin taloudenhoitajiksi tai vastaaviksi mutta minä olin huoltotöissä. En koskaan käyttänyt sirkkeliä tai nostanut raskaita esineitä, mutta minun odotettiin nostavan yli 40 kg pääni päälle työssä jota tein. Se oli todellakin miesten työtä. Päällikköni sanoi jatkuvasti, että olen laiska ja että olen Betelissä vain ilmaisen ruoan ja asumisen takia. Olin hyvin loukkaantunut. Mikään ei ollut tarpeeksi hyvää päällikölleni. … Kerran päällikkö halusi minun nousevan rakennustelineille neljänteen kerrokseen, pelkään korkeita paikkoja todella paljon ja teline liikkui koska sitä ei ollut kiinnitetty oikein. Olin kauhuissani ja jähmetyin … Lopulta hän päästi minut takaisin sisään, mutta oli todella vihainen minulle. En osannut tehdä mitään oikein.

Aivan kuten brotherdan sanoi, aamupalvelukseen täytyi laittaa mekko, sitten vaihtaa työvaatteisiin, sitten mekkoon lounaalle, sitten työvaatteisiin, sitten mekkoon, sitten mennä kotiin. Kävin suihkussa 4-5 kertaa päivässä.

Jeff S.:

Karl Klein oli muistaakseni se, joka todellakin räjähti eri aiheista säännöllisesti. Yhtenä lauantaiaamuna hän kertoi tarinan JT-pariskunnasta jotka aloittivat suhteensa pettämällä puolisoitaan ja joutumalla erotetuiksi. Kun heidät oli otettu takaisin ja he olivat menneet naimisiin, he saivat lapsen jolla oli Downin syndrooma. Klein toisteli useaan kertaan miten tämän pariskunnan "mongoloidi" lapsi oli Jumalan rangaistus heidän uskottomuudestaan Jehovalle kun he harjoittivat haureutta ja heidät erotettiin. Se järkytti Betel-perhettä pahasti ja hän joutui pyytämään anteeksi kommenttejaan.

Billy the ex-Bethelite:

Paikalliset pukeutumiskoodit Bethelien ja eri rakennusten välillä olivat järjettömiä. Sait olla vapaa-ajan vaatteissa tiettyinä ajankohtina, mutta muodollisemmissa toisina. Jaracz oli niin hullu pakonomaisten pukeutumissääntöjen ja siisteyden suhteen, että useimpien ostoksille menevien beteliläisten (vapaa-ajan vaatteissa) täytyi vaihtaa pukuun lähtiessään aulan kautta (ainoat ulko-ovet) ja sitten keksiä joku paikka missä vaihtaa vapaa-ajan vaatteisiin. Haluaisit mennä hölkkäämään sillalle? Oli rajoitetut ajankohdat ja paikat missä saatoit olla niin epäpyhässä vaatetuksessa.

TheListener:

Meillä oli tapana viitata todistajiin jotka eivät olleet Betelissä "maailmallisina todistajina".Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu