Mitä lehdistö kirjoittaa Jehovan todistajista?


Satakunnan Kansa 22.07.2012

Erotetusta tulee elävä ruumis”

Riku Roslund

STT, HELSINKI


Satakunnan Kansa

Nuori mies katsoi vuonna 1976 televisiosta Montrealin olympialaisia. Kun selostaja muistutti, että seuraavat kisat järjestetään neljän vuoden päästä Moskovassa, miehen isä hymähti ylimielisesti. Mitään seuraavia kisoja ei tule, hän tokaisi itsevarmasti.

Isä, vannoutunut Jehovan todistaja, viittasi järjestönsä ennustamaan maailmanloppuun. Sitä ei nähty, mutta parikymppisen Antero Saarenpään mielessä alkoi itää epäilyksen siemen. Mitä muuta hänelle oli kerrottu väärin?

Yhteisön oppien ja käytännön elämän välillä paljastui ristiriitoja. Hämmentävintä oli, että rakkauden sanomaa korostavat Jehovan todistajat osasivat olla kaikkea muuta kuin rakastavia.
Rakkaus loppui, jos oli eri mieltä. Epäsuosioon joutnutta seurakuntalaista välteltiin ja mitätöitiin.

Maailma oli mustavalkoinen. Piti olla puolesta tai vastaan. Saarenpää ei jaksanut painia omantuntonsa kanssa, elämä oli kuin raskas kulissi. Kun asioita kyseenalaisti, leimattiin luopioksi.
– Luopio kategorisoidaan saatanasta seuraavaksi. Minulle on vain hieman epäselvää, kumpaan suuntaan, hän murjaisee.

Noista ajoista voi jo vitsailla. Saarenpää erosi Jehovan todistajista vuosia sitten. Ratkaisusta piti maksaa kallis hinta, kun ihmissuhteet, tärkeimmätkin, haihtuivat.
Entisestä ei jäänyt jäljelle juuri muuta kuin vaimo, mutta ei Saarenpää enempää kaivannutkaan. Päätös ei ollut helppo. Elämä piti rakentaa alusta.
– Kun sinut erotetaan, lakkaat olemasta heille. Olet elävä ruumis.

Kun Anteron puoliso Marja Saarenpää alkoi epäillä Jehovan todistajien opetuksia, hän luuli olevansa viallinen. Niin hyvin oli oppi mennyt perille. Entistä elämäänsä hän kuvailee suorittamiseksi. Arkea leimasi pohjaton riittämättömyyden tunne ja syyllisyys siitä, ettei ikinä ollut tarpeeksi hyvä.

– Rima oli valtavan korkealla, kun piti olla hyvä Jehovan todistaja, hyvä vaimo, hyvä äiti ja hyvä naapuri. Tunsin itseni aasiksi, joka juoksee porkkanan perässä, mutta ei saavuta sitä.
Kerran aikuisuuden kynnyksellä tuli kutsu seurakunnan vanhimmista koostuvan oikeuskomitean kuultavaksi.

Saarenpäätä epäiltiin yhteisön sääntöjen rikkomisesta. Kokemus oli niin karmea, ettei hän halua vielä vuosikymmenien jälkeenkään puhua asiasta.
– Se oli elämäni nöyryyttävimpiä ja halventavimpia kokemuksia. En suosittele kenellekään nuorelle komiteaan menemistä, jos pokka riittää siitä kieltäytyä.

Mutta se on mennyttä. Asiat on käsitelty, yli on päästy. Vaikka matka ei ole ollut helppo, Saarenpäillä on toisensa. Nykyisin elämä tuntuu elämisen arvoiselta. Marja Saarenpää on saanut paljon iloa opiskelusta. Jehovan todistaja -aikoina koulunkäynti jäi vähiin. Sitä ei katsottu tarpeelliseksi, koska tulevaisuutta ei pitänyt olla.

Kaikki entiset Jehovan todistajat eivät ole selvinneet yhtä hyvin kuin Saarenpäät. Läheisten menettäminen on ajanut monet ammattiauttajan pakeille. Saarenpäiden mukaan Jehovan todistajilla on sääntö, jonka mukaan entisiin jäseniin pitää katkaista välit. Sääntö koskee myös perheenjäseniä. Edes tervehtiä ei saa.

Käytäntöä kutsutaan karttamiseksi. Järjestön mukaan kyseessä on rakkauden osoitus, jonka avulla eksynyt sielu halutaan palauttaa ruotuun.
Saarenpäiden mielestä karttaminen on henkistä väkivaltaa, joka hajottaa perheitä ja myrkyttää ihmisten mielen.

Mitä?

Sydämetöntä kohtelua”

Entiset Jehovan todistajat kertoivat viime vuonna julkaistussa väitöstutkimuksessa syitä yhteisöstä eroamiseensa:

” Opin, että ei saa kritisoida eikä kysellä. Huomasin, miten nämä lehdet ja kirjat johdattelevat ihmisiä. Alkoi häiritä,
että kysymyksetkin annetaan valmiina.”

Elämä oli tavattoman raskasta. Seurakunnassa
ummistettiin silmät joistakin rikoksista. Ja sitten tämä
pedofiliatapaus, joka johti uhrin itsemurhaan.”

Siellä ei ollut ymmärtämystä ihmisiä kohtaan, joilla
meni huonosti. Kohtelu oli yllättävän sydämetöntä. ”

Mieheni oli uskoton seitsemän vuotta, ja tapausta
käsiteltiin vanhimmistossa. Hänet päästettiin helpolla,
ja minä jäin tilanteessa ihan yksin.”

Kävin sanomassa vanhimmille, että äiti lyö minua.
Tuli kauheana pettymyksenä, että kukaan ei välitä.”

LÄHDE: VARTIOSSA MAAILMAA VASTAAN – TUTKIMUS JEHOVAN TODISTAJA -YHTEISÖSTÄ ERONNEIDEN KOKEMUKSISTA


Oikeuskomiteassa kysellään nuorilta seksistä

STT

HELSINKI


Jehovan todistajilla on oma oikeuskomitea, jossa kuullaan yhteisön sääntöjen rikkomisesta epäiltyjä seurakuntalaisia.

Seurakunnan vanhimpien muodostamassa oikeuskomiteassa voidaan käsitellä yksityiskohtaisesti esimerkiksi kokemuksia esiaviollisesta seksistä. STT:n haastattelemien entisten Jehovan todistajien mukaan kysymykset voivat liittyä kiihottumiseen ja kumppanin kosketteluun. Kuultavaksi voidaan kutsua myös alaikäisiä.

– Nuoria voidaan laittaa kuulusteluissa melkoiseen piinapenkkiin, kertoo liikkeestä eronnut Antero Saarenpää .

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan seksin yksityiskohdista ei yleensä kysellä.
– Ne voivat kuitenkin tulla esiin keskustelussa, ja usein tulevatkin, hän sanoo.

Liikkeen säännöissä kielletään myös muun muassa tupakointi ja liiallinen alkoholin nauttiminen. Sääntöjä rikkonut voidaan erottaa, jos hän ei kadu tekoaan tai mene oikeuskomitean eteen.

Entisten seurakuntalaisten mukaan käytössä on myös lievempiä rangaistuksia, kuten vastauskielto kokouksissa ja tehtävien karsiminen seurakunnassa. Tiedottaja Leinonen kiistää väitteen. Tarkoitus on auttaa ja ohjeistaa.

– Oikeuskomitea ei ole tuomioistuin, mutta jos joku heittäytyy hankalaksi, niin on ihan luonnollista, että hengellisiä tehtäviä vähennetään.


Satakunnan kansa 22.07.2012 sivu 7
Satakunnan Kansa


Helsingin Sanomat 21.07.2012

Helsingin Sanomat


Turun Sanomat 21.07.2012

Turun Sanomat
Turun Sanomat


MTV3 tekstiTV 21.07.2012 sivu 110

MTV3 tekstiTV 21.07.2012 sivu 110MTV3 internetsivut 21.07.2012

MTV3 internetsivut

Kaleva 21.07.2012

1Kaleva
Vasabladet paperilehti 22.07.2012 sivu 4


Vasabladet
Keskipohjanmaa 21.07.2012

Keskipohjanmaa


Iltalehti 21.07.2012

IltalehtiKarjalainen 21.07.2012

KarjalainenHuomautus

Veikko Leinonen väittää, ettei oikeuskomitea ole "tuomioistuin", mutta Vartiotorniseuran omat julkaisut kyllä kertovat toista. Lainauksia Vartiotorniseuran omasta kirjallisuudesta:

‎*** w89 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***
Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. (Vartiotorni 1989)

‎*** w78 1/1 s. 11 Hyötyä ”Iloisten työntekijöiden” konventeista ***
Vanhinten keskuselin on järjestänyt tarkistetun Valtakunnan palveluskoulun kurssin, johon sisältyy viisitoista tuntia erikoisvalmennusta kaikille vanhimmille. Ja menettelyyn vanhinten määräämiseksi huolehtimaan tuominta-asioista tehtiin muutos. Sen sijaan että tuomiovaltainen komitea koostuisi vuorottelun mukaisista jäsenistä kunakin vuonna, paikallinen vanhimmisto nimittää yksityisten tapausten käsittelemiseen vanhimpia, joilla on kokemusta ja jotka ovat erityisen päteviä. (Vartiotorni 1978)

‎*** w77 15/6 s. 277 kpl 12 Tuomitsemiseen tarvitaan oikeita ominaisuuksia ***
12 Kun tuomiovaltainen komitea tietää, mitä Jumalan vanhurskaat mittapuut vaativat, niin sen velvollisuus on hankkia tietoon kaikki tosiseikat ennen päätöksen tekemistä. (Sananl. 18:13) Jollei väärintekijä tai syytetty tunnusta avoimesti vakavaa rikkomusta, niin on kuultava todistajia sen selville saamiseksi, onko asia tosi vai ei. (5. Moos. 19:15; 1. Tim. 5:19) Vanhimmat ottavat myös selkoa tapaukseen liittyvistä olosuhteista. Jätettiinkö aiempi neuvo huomioon ottamatta? Ilmaisevatko todisteet, että teko oli tahallinen tai että siihen sisältyi synnin harjoittaminen? Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten asiaa käsitellään. Harkitsemalla rukoillen kaikkia tosiseikkoja ja olosuhteita sekä miettimällä Jumalan lakia vanhimmat voivat tavallisesti tehdä varman ratkaisun. (Vartiotorni 1977)


Mikä on "oikeuskomitea"? Lue täältä.Takaisin Johanneksen pojan kotisivujen alkuun

Viimeisin päivitys 03.08.2012