Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Kokemukset


Kuva: JW World News


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
Marco Palo: "Neljäkymmenvuotiaana jätin vartiotorniseuran

Tämä sivu kertoo Marco Palosta, joka joutui hallintoelimen jäsenen hyväksikäyttämäksi Vartiotorniseuran päätoimistossa Brooklynissä. Haastattelut on tehty kahdessa osassa.

05.07.2011

Vanhempani olivat siihen aikaan ainoat suomalaiset käännöstyöntekijät Brooklynin Beetelissä. Tottakai suomessa oli suomi-englanti-suomi kääntäjiä, mutta Brooklynin päässä ei ollut silloin muita kuin vanhempani. Asuimme omalla tilalla Bronksissa, hyvin lähellä Jenkkistadionia, joka sijaitsee Brooklynin pääkonttorista autolla ajettaessa noin 20 minuutin matkan päässä. Vanhempani matkasivat useasti tekemään käännöstyötä Brooklynin pääkonttorille, kirjeitä ja muuta käännettävää tuli paljon suomenkielellä. Muita ei ollut jotka osasivat suomenkielen käännöstä, joten vanhempani olivat kovin kiireisiä. Olin tietenkin  useinkin mukana näillä työkeikoilla.

Eräänä kertana, kun kuljeksin ympäri pääkonttorin käytäviä, tuli käytävällä vastaan mies, joka vei minut huoneeseensa. Siellä tämä käytti minua hyväkseen. Lapsena en tiennyt, kuka tämä oli, mutta jälkeenpäin sain tietää, että se oli Leo Greenlees. Hän oli kirjoitusosaston yksi kirjoittaista ja myöhemmin yksi hallintoelimen jäsenistä.

Vanhempani työskentelivät Brooklynissä kielenkääntäjinä Rutherfordin aikakaudella. Isäni työskenteli konttorilla 13 vuotta Rutherfordin aikana. Äitini oli kolpoteeraaja (tienraivaaja) ja hän ajoi muunmuassa ääniautoa, josta soitti levyltä Rutherfordin puheita pitkin katuja. Hän myös kulki ovelta ovelle ääninauhuri mukana ja soitteli Rutherfordin puheita ovillakin.

Vanhempani tapasivat toisensa ja avioituivat Brooklynin Beetelissä. Isäni tilalla vierailivat monet vt:n virkaa tekevät monista maista. Suomesta yöpyi moneen kertaan Erkki Kankaanpää, joka oli Suomen päätoimittaja / toiminnanjohtaja. Sain niin sanotusti seurata läheltä ”merkkihenkilöitä” jotka olivat isäni kestitettävänä. He tietenkin söivät isäni ruokia ja joivat isäni viinat; etenkin joivat viinat baarikaapista.

Vartiotornin raamattu- ja traktaatti -seura (WTBTS) pilasi avioliittoni.  Vaimoni on ns. natsi-jt. Olen luokitellut asian niin, että on jt:eitä ja sitten natsi-jt:eitä. Natsi-jt:n kanssa ei voi keskustella. Hän sulkeutuu pois mistään järkevästä kanssakäymisestä ja luulee olevansa oikeassa, koska Vartiotorni on ainoastaan oikeassa ja piste. Kaikki muut ovat heidän mielestään absoluuttisesti väärässä, joten heidän kanssaan ei voi järjen ja tosiasioiden kanssa keskustella mitenkään. Esittelin vaimoni Vartiotorni-seuralle ja hänen sukunsakin tuli mukaan minun kauttani. Vaimollani oli monta hienoa ominaisuutta: hän oli hellä ja uskollinen, kunnes VT iskostui hänen päähänsä, ja kaikki se hieno mitä hänessä oli aikaisemmin ollut, muuttui ja turmeltui. Olenkin syvästi katunut, miksi koskaan tutustutin hänet Vartiotornin- ja Jehovan Todistajiin.

Leo Greenlees käytti minua hyväksensä 2-3 kertaa. Tämä oli vissiin, niin sanotusti, muka nähnyt minussa jotain mihin oli erityisesti ihastunut. Leo uhkasi: jos kerrot tästä vanhemmillesi tai kenellekkään, tulen sanomaan heille, että olen saanut sinut kiinni pornolehti taskussasi! Olin 9-10 vuotias ja ajattelin, että tämä olisi minun syntini ja olen itse syyllinen kaikkeen tapahtuneeseen. Minun tietoni mukaan oli ainakin 3-4 poikaa, joita Leo Greenlees oli käyttänyt hyväkseen. Myös sain kuulla, että yksi näistä uhreista olisi myöhemmin halunnut mennä työskentelemään Brooklynin Beteliin, mutta häntä ei hyväksytty, koska tiedettiin tämän olevan yksi Leon uhreista, ja pelättiin, että tämä olisi tunnistanut Leo Greenleesin. – En ollut ainoa tämän pedofiilin uhri.16.01.2009
 
Isäni syntyi 1897 ja hänestä tuli Jehovan todistaja 1918. Äidistäni tuli JT 1920-luvulla (en ole varma tarkasta syntymäajasta).
 
Isäni palveli Broklynin-betelissä 13 vuotta Rutherfordin aikakaudella, äitini oli sisarten kanssa korpoteeraaja Michiganissa. Isä joutui vankilaan (draft) yhdessä Knorrin ja muiden kanssa.
 
Marco Palo syntyi 1950 perheen ainoana lapsena.
 
Vanhemmat työskentelivät kääntäjinä suomesta-englanniksi ja toisin päin, he olivat intohimoisia kielenkäännös työssään. Itse kielenkääntötyö tapahtu 1950-1960 luvuilla. Käännöstyötä he tekivät pääsääntöisesti kotoa käsin, mutta joutuivat matkaamaan myös useasti Brooklynin Beteliin, ja nuori Mark oli usein mukana näillä matkoilla VT-pääkonttorilla.
 
Leo Greenlees käytti minua seksuaalisesti hyväksi, en tietenkään silloin tiennyt tämän nimeä. Jälkeenpäin eräs ystäväni lähetti minulle muutamia kuvia, jähmetyin shokista kun tunnistin Leo Greenleesin kasvot ja sain sanottuksi, että tuo on se mies. Kuvissa oli myös eräs Percy Chapman, joka oli homoseksualisti ja hallintoelimen jäsen myös. Jälkeenpäin sain myös tietää etten ollut ainoa uhri.
 
Tämä tietenkin vaikutti myöhempään elämäänikin, tuli monenlaista masennusta ja paniikkihäiriötä. Vetäydyin syrjemmälle, vaimoni ilmoitti pienimmätkin sanomiseni ja tekemiseni seurakunnan vanhimmille. Vanhimmistosta ilmoitettiin, että minulla on asenneongelmia, ja minun pitäisi tulla heidän juttusilleen. Eräs sanoi, että alkoholiongelmissa voitaisiin yhdessä käydä läpi "Totuus"-kirjaa; sanoin, että tiedän kyseisen kirjan alusta ja takaperinkin varmasti paremmin kuin hän. He valistivat, että minun pitäisi tulla asenteessani tietylle tasolle, muuten tämä koituu ongelmaksi. Viimein kerroin koko tarinani, ja minulle sanottiin, että olen valehtelija, ja vanhimmisto alkoi kerätä syitä, mistä minut voitaisiin erottaa. Vihdoin lopulta erosin itse. En halunnut olla heidän kanssaan tuolla, ”heidän tasollaan”.
 
Menetin kotini, työpaikkani ja perheeni. Jouduin lopulta kadulle (kodittomaksi). Jos minulla ei olisi ollut erästä katolilaista entistä työkaveriani, joka järjesti minulle kortteerin, olisin joutunut lopullisesti kadulle. Tässä oli se, mitä ex-vaimoni ja vanhimmat minusta välittivät. Sain sydänkohtauksen kaksi kertaa, mutta minut elvytettiin henkiin. Olin ollut kliinisesti kuollut 2 minuuttia, mutta selviydyin. Lääkärit kertoivat kohtaukseni johtuvan alkoholismista, stressistä, huonosta psykologisesta kunnostani ja onnettomista yhteensattumuksista. Lääkärit sanoivat, että jos jatkat juomista, kuolet alle vuoden sisään. Otin vapaaehtisesti vastaan hoitoja, mutta aloin nähdä hirvittäviä painajaisia ja sain monta voimakasta masennuskautta, jossa oli jakso voimakasta agressiivisuutta. Lopulta tarvitsin parempaa ammatillista hoitoa, ja koko häiriö linkitettiin lopulta tuohon lapsena tapahtuneeseen pedofiliraiskaukseen joka oli aiheuttanut tämän kaiken.

Olen nyt saanut muutaman vuoden terapiaa ja sopiva lääkitys on nyt auttanut minut jaloilleen.Nyt Marco Palo on pyörätuolissa; sokeritauti vei vasemman jalan, mikä amputoitiin.
Interview with Mark Palo
 
 
 
Randy,
 
I'm the little four eyed geek in the middle wearing the Circuit Assembly placard. In the Bronx we used to hold them at this place called Hunts Point Palace. It was a real speak easy during the prohibition days and owned by the mob. Many big name bands preformed there during between the 30s and 60s. My high school was right around corner and we used the place for graduation ceremonies.
 
The other people in the photo are the Eisner family. John to my right was Dfed when he was around 19-20 and went on to become a big deal at Ohio State. The woman is the mother of the two boys, Grace Eisner, she was my moms Bible study and has since died. The blond kid Is Robert Eisner. He was my best man in my marriage to my first wife. He was an extremely talented musician and I believe he played in the Societies orchestra on some of the music tapes. I have no clue as to his standing with the WT or as to his where abouts. We lost all contact when I moved from da Bronx. He was a funny kind of guy. Loved baseball and we played stickball till we dropped but there was something about him that I never fathomed. Maybe it was just the artistic side of him because he and I invented all kinds of things. We even built our own phone system between our houses using surplus military phones. In school we built a working example of sonar using a fish tank and spare electronics parts. Nearly burnt the school down. But the dang thing really worked.
 
Peace, Marco
 

 
Randy, I sent you a recent photo doctored up a bit. I have always dreamed of pitching for the Yankees so that explains the pix. I figure a little humor helps.
 
Marco
Telephone Interview with Mark Palo re: Leo Greenlees (former Governing Body member) (20 minutes)
 
Questions asked in above interview (outline): (Interview in mp3 LIVE)
 
Q: When did your parents become JWs?
 
A: Dad was born 1897 became JW in 1918, Mother became JW in late 1920s ( not sure of exact B'day)
 
Q: What was their roles in the Jws?
 
A: Dad served at Bethel 13 yrs under Rutherford, Mom was Colporter with sisters in Michigan. Dad went to jail for draft along with Knorr and others.
 
Q: When where you born?
 
A: 1950 - only child
 
Q: Did your parents do any special work for the Society?
 
A: They did a lot of translation of correspondence in the Finnish language to English and vice versa since they where both fluent in the language.
 
Q: When was this?
 
A: 50s-60s
 
Q: Where did they do this?
Both at home and at Brooklyn Bethel.
 
Q: When they went to Bethel did you accompany them?
 
A: Yes
 
Q: Could you tell us what happened when you where at Bethel?
 
A: I was sexually molested by Leo Greenlees. I must state that until only recently I did not know the name of my molester. A friend sent me some photos of him and Percy Chapman and others. When I saw his picture I froze because I immediately recognized his face. I later learned that I wasn't his only victim.
 
Q: Was there any other time you where molested?
 
A: Yes, once at a JW picnic by an older boy who was the nephew of a brother at my KH.
 
Q: Did either of them get reported or in trouble.
 
A: No, basically I was terrorized into silence. I came to believe it was my sin. Neither perpetrator ever answered for their acts.
 
Q: How has this affected you?
 
A: For years I tried to bury it deep in my mind. I married my child hood sweet heart who ironically I had brought into the JWs. Through my bringing her in her whole family came into the JWs. Her sister is now married to Don Culp who is a DO. I worked hard at pre-assembly work and assemblies in the sound department. I designed and built a video switching and closed circuit TV system for the large assemblies. The molestations kept creeping back in my head and I started a love affair with the bottle. Eventually this led to problems at home and at the Hall. My ex was running to the elders about every little thing I did or said and I was rebelling against the unyielding attitude of the elders. I finally told my story and was branded a liar. Then the elders tried to DF me on some trumped up charges. I then disassociated myself because I wasn't going to lower myself to their level.
 
I lost a home, business, and a family and ended up homeless. If it hadn't been for a Catholic friend of mine I would have ended up in the street. That's how much my ex and the elders cared. I ended up in the ER where my heart stopped twice and I was clinically dead for 2 minutes but survived. This was due to my alcoholism, stress, poor physical condition and anxiety. But even after this horrible detox I kept drinking for about 3 months. This shows how strong an addiction can be. A doctor told me that if I kept on drinking I would be dead within a year. So I voluntarily entered another detox and this one took.
Without the alcohol to self medicate I began to experience horrific nightmares, clinical depression, anxiety attacks, and extreme anger episodes. I eventually sought professional help. I have been in therapy for some years now and along with the proper medications it works. My therapist had directly linked my molestations and my upbringing in the JWs as the direct cause of my problems.Lähteet:

Randall Wattersin kirjotettuna ja mp3 puhehaastatelu


Six Screens of the Watchtower-
Hosted by Rick Fearon
5-7-2011
Our guest on the call is Mark Palo. Palo was featured on freeminds.org for being allegedly raped as a young witness by a Governing Body member. Mark discusses the rape and identifies who the perpetrator was.


Rick Fearonin conferenssi-puheohjelma haastattelu

Youtube video 1. Rick Fearonin haastateltavana Marco Palo

Youtube video 2. Rick Fearonin haastateltavana Marco PaloTämä dokumentti on lähetetty minulle sähköpostissa 20.12.2012.

Johanneksen poika

jp@johanneksenpoika.fiTakaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu