Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Oikeuskomiteat
Vartiotorniseuran kirjallisuudesta voi lukea, että oikeuskomitea on todellakin "tuomioistuin", millä on paljon valtaa Jehovan todistajiin. Pahimmillaan se voi tuomita ihmisiä elinkautiseen karttamiseen erottamalla seurakunnasta.

*** Vartiotorni 1989 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***

Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. – 2. Mooseksen kirja 18:21.

*** Vartiotorni 1978 1/1 s. 11 Hyötyä ”Iloisten työntekijöiden” konventeista ***

Vanhinten keskuselin on järjestänyt tarkistetun Valtakunnan palveluskoulun kurssin, johon sisältyy viisitoista tuntia erikoisvalmennusta kaikille vanhimmille. Ja menettelyyn vanhinten määräämiseksi huolehtimaan tuominta-asioista tehtiin muutos. Sen sijaan että tuomiovaltainen komitea koostuisi vuorottelun mukaisista jäsenistä kunakin vuonna, paikallinen vanhimmisto nimittää yksityisten tapausten käsittelemiseen vanhimpia, joilla on kokemusta ja jotka ovat erityisen päteviä.

*** Vartiotorni 1977 15/6 s. 277 kpl 12 Tuomitsemiseen tarvitaan oikeita ominaisuuksia ***

Kun tuomiovaltainen komitea tietää, mitä Jumalan vanhurskaat mittapuut vaativat, niin sen velvollisuus on hankkia tietoon kaikki tosiseikat ennen päätöksen tekemistä. (Sananl. 18:13) Jollei väärintekijä tai syytetty tunnusta avoimesti vakavaa rikkomusta, niin on kuultava todistajia sen selville saamiseksi, onko asia tosi vai ei. (5. Moos. 19:15; 1. Tim. 5:19) Vanhimmat ottavat myös selkoa tapaukseen liittyvistä olosuhteista. Jätettiinkö aiempi neuvo huomioon ottamatta? Ilmaisevatko todisteet, että teko oli tahallinen tai että siihen sisältyi synnin harjoittaminen? Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten asiaa käsitellään. Harkitsemalla rukoillen kaikkia tosiseikkoja ja olosuhteita sekä miettimällä Jumalan lakia vanhimmat voivat tavallisesti tehdä varman ratkaisun.Erottamisen mahdollisia syitä "Lauma"-kirjan mukaan

 • Tappo
 • Sukupuoliset väärinkäytökset, muun muassa aviorikos, haureus ja muut "porneian" muodot
 • Luopumus
 • Juopumus
 • Varastaminen, petos
 • Tahallinen, pahansuopa valehteleminen; väärän todistuksen antaminen
 • Herjaus, panettetlu
 • Rivo puhe
 • Se ettei karta verta
 • Ahneus - uhkapelien pelaaminen, kiristäminen
 • Itsepintainen kieltäytyminen huolehtimasta perheensä aineellisesta ylläpidosta
 • Puolueettomuuden vastaiset toimet
 • Vihanpuuskat, väkivalta
 • Tupakan ja huumeiden käyttö
 • IrstausLehdistö kirjoitti kesällä 2012 Suomessa laajasti oikeuskomiteosta ja niiden aiheuttamasta hengellisestä väkivallasta.

 


Tietoja oikeuskomiteoista


Tämän nettisivun kautta saat valtavasti tietoa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista. Mikä on oikeuskomitea? Miten se käytännössä toimii? Miten oikeuskomiteoihin joutuneet henkilöt kuvailevat omia kokemuksiaan? Onko oikeuskomitea "rakkaudellinen järjestely" vai hengellistä väkivaltaa? Toteutuvatko ihmisoikeudet oikeuskomiteaistunnoissa? Mitä tietoja oikeuskomiteaistunnoista kerätään?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastaukset tutustumalla huolellisesti kaikkeen tietoon, mitä tällä sivulla on, ja klikkaamalla kaikkia linkkejä, mitä tällä sivulla on.

Oikeuskomiteat - Vartiotorniseuran vallankäytön välineitä

Jehovan todistajien rivijäsenet eivät Suomessa nauti kaikista niistä ihmisoikeuksista, mistä muut ryhmät pääsevät yleensä automaattisesti osallisiksi. Yksi räikeä ihmisoikeuksien puute liittyy ns. "oikeuskomiteoihin". Oikeuskomitea on salainen "oikeudenkäynti", mihin syytetty ei saa ottaa mukaan ketään avustajaa tai asianajajaa. Käytännössä on hyvin epätodennäköistä, että syytetty saa oikeudenmukaisen kohtelun. Lue lisää...

Pieni ote teskstistä:

Vanhinten salainen ohjekirja "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan" (1991) kuvailee oikeuskomitean toimia mm. näin:

Älkää lähettäkö henkilölle mitään kirjeitä, joissa häntä suoraan syytetään jostakin tietystä väärinteosta.

Kahden vanhimman on parasta puhua tuon henkilön kanssa ja pyytää häntä tulemaan tapaamaan oikeuskomiteaa.

Kertokaa, miten henkilön otaksutaan toimineen.

Jos on tarpeellista lähettää kirjallinen kutsu, teidän tulisi ilmoittaa vain se, miten henkilön väitetään menetelleen, missä ja milloin kuulustelu pidetään ja miten hän voi ottaa yhteyttä puheenjohtajaan, jos järjestelyt eivät sovi hänelle.

Jos syytetty haluaa tuoda mukanaan todistajia, jotka voivat puolustaa häntä kyseisessä asiassa, hän voi tehdä siten.

Tarkkailijoita ei kuitenkaan sallita.

Minkäänlaisten nauhurien käyttö ei ole sallittua

Henkilölle on eduksi, jos hän tunnustaa vapaaehtoisesti, mutta ratkaiseva tekijä on se, katuuko hän.

Jos syytetty ei myönnä syyllisyyttään, hänelle tulisi ilmoittaa, ketkä ovat esittäneet syytteen (syytteet) häntä vastaan.
Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n tekemä selvitys Jehovan todistajien oikeuskomiteoista 03.05.2014

Selvityksen otsikko on "Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toiminta ja karttamisrangaistukset - ”Rakkaudellinen järjestely” vai rikos ihmisyyttä vastaan?" Selvitykseen liittyy 18 henkilön kertomat omakohtaiset kokemukset oikeuskomiteaistunnoista. Lue selvitys täältä.

Pieni ote tekstistä:

Huomattavaa on, että jotkut melko vähäpätöisiltä vaikuttavat ”synnit” kuten syntymäpäivienvietto tai tupakanpoltto ovat oikeuskomiteoiden näkökulmasta yhtä vakavia kuin murha, perusteita Jehovan todistajista erottamiseen ja karttamisrangaistuksen langettamiseen.

Karttamisrangaistus on elinikäinen. On siis mahdollista, että henkilö kasvaa yhteisön jäseneksi lapsuudestaan saakka, erotetaan esimerkiksi murrosikäisenä yhteisöstä vaikkapa tupakanpolton tai ”vääränlaisen” asenteen vuoksi ja tämän jälkeen hänen vanhempansa, sisaruksensa ja isovanhempansa eivät saa puhua hänen kanssaan loppuelämän ajan.

Kartetun toivotaan yleensä palaavan seurakuntaan. Seurakuntaan palatakseen henkilön pitää kuitenkin suorittaa nöyryyttävä katumusharjoitus: hänen pitää osallistua seurakunnan kahteen viikoittaiseen kokoukseen kuukausien ajan siten, että kukaan ei saa tervehtiä häntä tai puhua hänen kanssaan. Tämän lisäksi hänet erottanut oikeuskomitea kuulustelee kartettua uudelleen sen selvittämiseksi onko synnintekijä katunut tekojaan, pitääkö hän Jehovan todistajia ainoana oikeana uskontona ja sen hallintoelintä Jumalan käyttämänä välikappaleena hengellisen ravinnon jakamiseksi ihmiskunnalle ja lupautuuko hän jälleen hyväksymään kaikki Jehovan todistajien opit ja noudattamaan Jehovan todistajien lukuisia sääntöjä.

    

Omakohtaisia kokemuksia oikeuskomiteaistunnoista

Pääset lukemaan Jehovan todistajien seurakuntiin kuuluneiden veljien ja sisarten kertomia omia oikeuskomiteakokemuksia. Nämä kokemukset liittyvät UUT:n tekemään selvitykseen 03.05.2014. Yksityisyyden suojaamiseksi kokemukset on kerrottu käyttäen nimimerkkejä. Lue lisää...

Pieni ote tekstistä:

Nimimerkki "Soppis" kertoo omasta oikeuskomiteastaan:


Kaikkein hirvein oli ehkä ensimmäinen komitea, joka oli, kun olin 17-vuotias. Olin aika villi tapaus ja muuttanut just omilleni, kun äidin kanssa ei ihan näkemykset kohdanneet. Äitini on siis äärimmäisen jyrkkä, fanaattinen ja joustamaton kaikessa mikä liittyy uskontoon. Jopa siinä määrin, että isäni, joka on vanhin, ei edes ymmärrä äidin mustavalkoista ja armotonta näkemystä. No joo, mutta siis, olin baari-illan päätteeksi sitten herännyt jonkun miehen luota ja menin ihan itse avautumaan vanhimmille mitä oli tullut tehtyä.

Komiteassa oli veli Armoton, veli tympeä ja veli Utelias. Huvittavan tästä komiteasta teki se, että olen vetänyt 14-vuotiaana ensi kännit Veli Vanhimman (veli Uteliaan) kanssa... Ja pari vuotta tästä ko. herra oli tuomitsemassa mua komiteassa. Komiteassa kyseltiin TODELLA yksityiskohtaisesti tapahtumista. Vaikka sanoin, että olin ollut todella humalassa, tingattiin asioita kuten "tapahtuiko moraalittomuus useita kertoja yön aikana", "saitko orgasmin", "saiko kumppanisi orgasmin", "käytittekö ehkäisyä", "nautitko", "millaisissa tunnelmissa aamulla erositte tämän miehen kanssa" jne. Vaikka olin ikäisekseni siinä vaiheessa tehnyt paljon asioita ja nähnyt vaikka mitä, toi komitean yksityiskohtainen erittäin henkilökohtaisten asioiden kuulustelu oli uskomatonta.UUT julkaisi 12.05.2014 selvityksen seksuaalirikosten käsittelemisestä Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa. Selvityksen otsikko on "Epäiltyjen seksuaalirikosten käsittely Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa"

Seksuaalirikosten käsittely Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa on johtanut uhrien syyllistämiseen, vakaviin mielenterveydenongelmiin sekä itsemurhiin ja niiden yrityksiin. Selvitys on luettavissa täällä.

Pieni ote kokemusteksteistä:

Nimimerkki: ”Onneton koko loppuelämänsä?”


Tässä minun kokemukseni ja edesmenneen ystäväni kokemus.

Minut raiskattiin kesällä 98. Olin juuri täyttänyt 18 edellisellä viikolla, kun lenkiltä tullessa 2 miestä hyökkäsi kimppuuni ja raahasi syrjemmälle metsäpolulta. Toinen piti kiinni sinä aikana aina kun toinen hoiteli hommat... En kertonut asiasta kenellekkään ennen kuin eräs ystäväni alkoi ihmettelemään minkä takia ennen niin iloinen ihminen oli muuttunut täysin päinvastaiseksi. Lopulta kerroin kaiken.

Parin päivän päästä sain kutsun tapaamaan vanhimpia :( Ystäväni oli kertonut kaiken eteenpäin seurakunnan vanhimmalle. Itse "kuulustelu" oli kauhea... minua syyllistettiin, että olin jotenkin kerjännyt sitä, kyseltiin minusta aivan liian henkilökohtasia kysymyksiä. Lopulta asia kääntyi niin, että oliko mitään raiskausta edes tapahtunutkaan koskaan. Se oli kauhea hetki huomata, että itsekin mietin ensin, että olin ansainnu tulla raiskatuksi ja lopulta mietin jo omaa mieleterveyttäni. He olivat todella taitavia kyseenalaistamaan kaiken. Sain varotuksen ja tiukan kehoituksen olla puhumatta asiasta kenellekkään enää. Olisin kuulemma ansainnut kärsimyksen, joka kaikesta jäi, ja kun en saisi puhua asiasta. Pikku hiljaa tämän jälkeen jättäydyin pois kokouksista ja aloin karttamaan jehovan todistajaystäviäni. Nyt harmittaa etten nostanu suurempaa haloota asiasta.


Ystäväni joutui samanlaiseen tilanteeseen 5 vuotta sitten. Keskustelu vanhempien kanssa oli mennyt saman kaavan mukaan kuin minulla. Tosin ystäväni oli ensimmäistä kertaa kokeillut minihametta, ja tuli samana iltana raiskatuksi kaupungilla. Tämän vanhimmat käänsi niin, että ystäväni oli pyytänyt seksiä, mutta kun omatunto oli alkanut kolkuttamaan, niin keksi tarinan raiskatuksi tulemisesta. Ja asia ei todellakaan mennyt näin. Sai varoituksen koko seurakunnan edessä, ja 2 päivää myöhemmin ystäväni löytyi itsemurhan tehneenä kotoaan. Oli ottanut yliannostuksen unilääkettä :(

Tässä meidän tarinamme. Toivon mukaan kärsimyksemme saisi vihdoin hiukan helpotusta, kun kerron asiasta ensi kertaa kenellekään oman kuulusteluni jälkeen. 

Kokemuksia


Oikeuskomitea kerää syytetystä paljon tietoja

Jokaisesta oikeuskomiteaistunnosta tehdään muistiinpanoja ja pöytäkirja. Ja jos syytetty erotetaan, hänestä tehdään lisäksi ns. "erotetun kortti". Erotettujen tietoja säilytetään seurakunnassa, usein vuosien ajan. Sen lisäksi erotetusta tulee Jehovan todistajien Suomen haaratoimiston (Betelin) ohjeiden mukaan lähettää tietoja myös Beteliin. Lue lisää...

Pieni ote tekstistä:

Oikeuskomiteassa syytettynä olevalle tulisi ilmoittaa, että hänestä kerätään tietoja. Suomen henkilötietolaki antaa jokaiselle oikeuden lisäksi tarkistaa tietonsa ja saada niistä kopiot. Tämä koskee myös oikeuskomiteassa ollutta riippumatta siitä, onko hänet erotettu vai ei.

Jos joku Jehovan todistajista erotettu (tai kuka tahansa JT-seurakunnan jäsen) haluaa tarkastaa tietonsa, hänen tulee tehdä tarkastuspyyntö tietosuojavaltuutetun lomakkeella.

Tiedossa ei ole yhtään ainoaa tapausta, missä Jehovan todistajista erotettu olisi saanut tarkastaa kaikki tietonsa. Jehovan todistajat toimivat henkilötietolain hengen ja kirjaimen vastaisesti, kun he tapauskohtaisesti harkitsevat, antavatko he omia tietoja erotetuille vai eivät. Heillä ei henkilötietolain mukaan ole harkintaoikeutta tässä asiassa. Tiedot on annettava. 

Jos Jehovan todistajien paikallisseurakunta tai haaratoimisto ei suostu pyyntöön, sen pitää se kirjallisesti perustella. Jos omia tietoja ei mitenkään saa tarkastaa, tulee ottaa yhteys suoraan poliisiin tietosuojavaltuutetun ohjeen mukaisesti.

  

Ohjeita oikeuskomiteaan

Jos olet Jehovan todistaja, ja jos olet joutumassa oikeuskomiteaistuntoon piinattavaksi, lue nämä ohjeet siihen valmistautumiseen. Se kannattaa. Ehkä voit säilyttää ihmisarvosi. Ihmisoikeuksia valmistautuminenkaan ei takaa. Vartiotorniseura ei piittaa yksilöiden oikeuksista. Lue lisää...

Pieni ote tekstistä:

Kun sinut kutsutaan kuultavaksi (tai mihin tahansa 'tapaamiseen' vanhinten kanssa, niin sinun tulee ehdottomasti esittää kysymys siitä, onko kyseessä oikeudellinen kuuleminen. Mikäli kyseessä on sellainen, niin kysy seuraavaksi:
 • Pidetäänkö kuulemistilaisuudesta pöytäkirjaa tai muistiinpanoja?
 • Kenen vastuulla pöytäkirjan tai muistiinpanojen tekeminen on?
 • Ketkä kaikki saavat pöytäkirjan tai muistiinpanot?
 • Merkitäänkö pöytäkirjaan tai muistiinpanoihin henkilökohtaisia tietoja sinusta, kuten esimerkiksi nimi sekä kuulemisen aihe?
 • Onko sinulla oikeus saada kopio kaikista muistiinpanoista tai muista kuulemiseen liittyvistä asiakirjoista? Jos ei, niin mistä syystä?
 • Onko sinulla mahdollisuus esittää eriävä mielipide mihin tahansa kuulemiseen liittyvään viralliseen asiakirjaan?
 • Voitko tallentaa keskustelun tai mahdollisesti lisäksi kuvata sen videolle? Jos et, niin mistä syystä?


Jehovan todistajien oikeuskomiteat ja karttaminen, uutisia vuodelta 2014

Kun UUT julkaisi toukokuussa 2014 selvitykset Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamismenettelystä, kaupallinen media oli ajan hermolla ja julkais paljon juttuja. Lue lisää...Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu