Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Oikeuskomiteat
Mikä on oikeuskomitea? Lue tästä.Vartiotorniseuran kirjallisuudesta voi lukea, että oikeuskomitea on todellakin "tuomioistuin", millä on paljon valtaa Jehovan todistajiin. Pahimmillaan se voi tuomita ihmisiä elinkautiseen karttamiseen erottamalla seurakunnasta.

*** Vartiotorni 1989 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***

Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. – 2. Mooseksen kirja 18:21.

*** Vartiotorni 1978 1/1 s. 11 Hyötyä ”Iloisten työntekijöiden” konventeista ***

Vanhinten keskuselin on järjestänyt tarkistetun Valtakunnan palveluskoulun kurssin, johon sisältyy viisitoista tuntia erikoisvalmennusta kaikille vanhimmille. Ja menettelyyn vanhinten määräämiseksi huolehtimaan tuominta-asioista tehtiin muutos. Sen sijaan että tuomiovaltainen komitea koostuisi vuorottelun mukaisista jäsenistä kunakin vuonna, paikallinen vanhimmisto nimittää yksityisten tapausten käsittelemiseen vanhimpia, joilla on kokemusta ja jotka ovat erityisen päteviä.

*** Vartiotorni 1977 15/6 s. 277 kpl 12 Tuomitsemiseen tarvitaan oikeita ominaisuuksia ***

Kun tuomiovaltainen komitea tietää, mitä Jumalan vanhurskaat mittapuut vaativat, niin sen velvollisuus on hankkia tietoon kaikki tosiseikat ennen päätöksen tekemistä. (Sananl. 18:13) Jollei väärintekijä tai syytetty tunnusta avoimesti vakavaa rikkomusta, niin on kuultava todistajia sen selville saamiseksi, onko asia tosi vai ei. (5. Moos. 19:15; 1. Tim. 5:19) Vanhimmat ottavat myös selkoa tapaukseen liittyvistä olosuhteista. Jätettiinkö aiempi neuvo huomioon ottamatta? Ilmaisevatko todisteet, että teko oli tahallinen tai että siihen sisältyi synnin harjoittaminen? Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten asiaa käsitellään. Harkitsemalla rukoillen kaikkia tosiseikkoja ja olosuhteita sekä miettimällä Jumalan lakia vanhimmat voivat tavallisesti tehdä varman ratkaisun.

   Omakohtaisia kokemuksia oikeuskomiteaistunnoista


Nimimerkin ”Kaveri” kokemus oikeuskomiteaistunnosta, jota ei sitten pidettykään


Jehovan todistaja -vanhimmat puhuvat "auttamisesta", kun joku kutsutaan oikeuskomiteaan kuultavaksi. Mutta millaista se "apu" on, mitä oikeuskomitean jäsenet tarjoavat? Kokeeko oikeuskomiteassa syytettynä oleva oikeuskomiteaistunnon "apuna" vai henkisenä painostuksena ja hengellisenä väkivaltana?

Tämä kokemus antaa viitteitä siihen, miten asia oikeasti on.


"Kaveri" oli ollut pitkään Jehovan todistaja. Hän oli myös useita vuosia toiminut JT-seurakunnan vanhimpana. Hän kuitenkin alkoi epäillä sitä, onko Jehovan todistajat Jumalan järjestö. Hän ei saanut vastauksia kysymyksiinsä. Kukaan ei halunnut keskustella "Kaverin" kanssa. Niinpä hän jätti vanhimman tehtävät.

Myöhemmin hän erosi Jehovan todistajien rekisteristä maistraatin kautta. Kun hän kesällä 2012 esiintyi sanomalehtien haastatteluissa, Jehovan todistajille tuli tarve erottaa "Kaveri". Niinpä hän sai kutsun saapua oikeuskomiteaistuntoon valtakunnansalille.

Eräs filmiryhmä oli ottanut sanomalehtikirjoitusten perusteella yhteyttä "Kaveriin" ja saanut tietää tulevasta oikeuskomiteaistunnosta. Filmiryhmä oli kuvaamassa dokumenttia Jehovan todistajista, ja heille tuli idea kuvata myös tuo oikeuskomiteaistunto. Oikeuskomiteaistunnot ovat hyvin salaisia ja salaperäisiä asioita. Mitä tapahtui, kun filmiryhmä marssi sisään valtakunnansaliin syytetyn kanssa? Saivatko he kuvata? Miten Jehovan todistajien oikeuskomiteaan kuuluvat kolme vanhinta suhtautuivat asiaan? Voit katsoa ja kuunnella seuraavan taltioinnin.

Huomautus! Filmiryhmä ei ole tallentanut tällä sivulla olevia äänitteitä.

    
Tallenne, osa 1

Edellä mainitussa tallenteessa toimittajat viittasivat ihmisoikeuksiin liittyviin uskonnollisten yhteisöjen eettisiin periaatteisiin, joita oli laatimassa myös Jehovan todistajien edustaja, Veikko Leinonen. Voit tutustua asiakirjaan täällä.

Oikeuskomiteaan kuuluvat vanhimmat olivat kovasti huolissaan omasta "yksityisyyden suojastaan". He unohtivat kokonaan sen tosiasian, että he eivät olleet kyseisessä tilanteessa vain "yksityishenkilöitä" vaan Vartiotorniseuran asiamiehiä ja edustajia. Vanhimpina he noudattavat kaikkia Vartiotorniseuran ohjeita, vaikka ne eivät kaikilta osin ole Suomen lain mukaisia eikä varsinkaan uskonnollisten yhteisöjen laatimien eettisten periaatteiden mukaisia.

Lisäksi oikeuskomitean jäsenet keräävät valtavasti tietoja komiteaan kutsutusta henkiilöstä kertomatta tätä tiedon keruuta hänelle. Ja jos joku saakin tietää, että hänestä on kerätty runsaasti tietoja, jotka on suljettu kirjekuoreen ja toimitettu myös Suomen haaratoimistoon, Jehovan todistajat eivät koskaan anna kaikkia tietoja asianomaisen ihmisen tarkastaa eivätkä he anna kopioita esim. oikeuskomiteaistunnon pöytäkirjoista, vaikka ne ovat henkilötietolain mukaan tarkastusoikeuden alaisia. Lain mukaan omat tiedot saa aina tarkastaa, ja niistä saa itselleen kopiot. Lue lisää oikeuskomiteoiden tiedon keräämisestä täältä.

Kun oikeuskomitean vanhimmat olivat huolissaan "yksityisyydestään" tuossa komiteaistunnossa, on hyvä palauttaa mieleen, minkä kaltaisia yksityisiä ja hyvin henkilökohtaisia tietoja he kyselevät komiteaan kutsutuilta syytetyiltä. Ovatko kaikki kysymykset asiallisia? Kuuluvatko kaikki yksityiselämän arkaluontoiset tiedot vanhimmille? Kuinka tarkkaan he utelevat komiteoissa? Nimimerkki "Soppis" kertoo omasta kuulustelustaan näin:

Komiteassa oli veli Armoton, veli tympeä ja veli Utelias. Huvittavan tästä komiteasta teki se, että olen vetänyt 14-vuotiaana ensi kännit Veli Vanhimman (veli Uteliaan) kanssa... Ja pari vuotta tästä ko. herra oli tuomitsemassa mua komiteassa. Komiteassa kyseltiin TODELLA yksityiskohtaisesti tapahtumista. Vaikka sanoin, että olin ollut todella humalassa, tingattiin asioita kuten "tapahtuiko moraalittomuus useita kertoja yön aikana", "saitko orgasmin", "saiko kumppanisi orgasmin", "käytittekö ehkäisyä", "nautitko", "millaisissa tunnelmissa aamulla erositte tämän miehen kanssa" jne. Vaikka olin ikäisekseni siinä vaiheessa tehnyt paljon asioita ja nähnyt vaikka mitä, toi komitean yksityiskohtainen erittäin henkilökohtaisten asioiden kuulustelu oli uskomatonta.

Lue lisää nimimerkin "Soppis" omista oikeuskomiteakokemuksista täältä.

On aivan asianmukaista julkaista nämä tallenteet suuren yleisön kuunneltaviksi. Jehovan todistajien järjestö ei kestä kriittistä tarkastelua eivätkä sen menettelyvat kestä kriittistä tarkastelua. Ihmisten on syytä tietää, miten tällainen järjestö toimii. Myös viranomaisille on ensiarvoisen tärkeää saada tietoa, mikä voi vaikuttaa heidän arvioihinsa jonkin uskonnollisen yhteisön lainkuuliaisuudesta ja "moraalista".

Tallenne, osa 2

Voit kuunnella tästä keskustelun toisen osan. Sitä ennen filmiryhmä on poistunut paikalta ja jäljelle on jäänyt enää syytetty "Kaveri", hänen todistajansa ja kolme oikeuskomiteaan kuuluvaa Jehovan todistaja -vanhinta.
 

Takaisin kokemussivun alkuun
Takaisin oikeuskomitean etusivulle
Takaisin oikeuskomitean pääsivulle
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
   Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu