Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Oikeuskomiteat
Mikä on oikeuskomitea? Lue tästä.Vartiotorniseuran kirjallisuudesta voi lukea, että oikeuskomitea on todellakin "tuomioistuin", millä on paljon valtaa Jehovan todistajiin. Pahimmillaan se voi tuomita ihmisiä elinkautiseen karttamiseen erottamalla seurakunnasta.

*** Vartiotorni 1989 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***

Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. – 2. Mooseksen kirja 18:21.

*** Vartiotorni 1978 1/1 s. 11 Hyötyä ”Iloisten työntekijöiden” konventeista ***

Vanhinten keskuselin on järjestänyt tarkistetun Valtakunnan palveluskoulun kurssin, johon sisältyy viisitoista tuntia erikoisvalmennusta kaikille vanhimmille. Ja menettelyyn vanhinten määräämiseksi huolehtimaan tuominta-asioista tehtiin muutos. Sen sijaan että tuomiovaltainen komitea koostuisi vuorottelun mukaisista jäsenistä kunakin vuonna, paikallinen vanhimmisto nimittää yksityisten tapausten käsittelemiseen vanhimpia, joilla on kokemusta ja jotka ovat erityisen päteviä.

*** Vartiotorni 1977 15/6 s. 277 kpl 12 Tuomitsemiseen tarvitaan oikeita ominaisuuksia ***

Kun tuomiovaltainen komitea tietää, mitä Jumalan vanhurskaat mittapuut vaativat, niin sen velvollisuus on hankkia tietoon kaikki tosiseikat ennen päätöksen tekemistä. (Sananl. 18:13) Jollei väärintekijä tai syytetty tunnusta avoimesti vakavaa rikkomusta, niin on kuultava todistajia sen selville saamiseksi, onko asia tosi vai ei. (5. Moos. 19:15; 1. Tim. 5:19) Vanhimmat ottavat myös selkoa tapaukseen liittyvistä olosuhteista. Jätettiinkö aiempi neuvo huomioon ottamatta? Ilmaisevatko todisteet, että teko oli tahallinen tai että siihen sisältyi synnin harjoittaminen? Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten asiaa käsitellään. Harkitsemalla rukoillen kaikkia tosiseikkoja ja olosuhteita sekä miettimällä Jumalan lakia vanhimmat voivat tavallisesti tehdä varman ratkaisun.Erottamisen mahdollisia syitä "Lauma"-kirjan mukaan

 • Tappo
 • Sukupuoliset väärinkäytökset, muun muassa aviorikos, haureus ja muut "porneian" muodot
 • Luopumus
 • Juopumus
 • Varastaminen, petos
 • Tahallinen, pahansuopa valehteleminen; väärän todistuksen antaminen
 • Herjaus, panettetlu
 • Rivo puhe
 • Se ettei karta verta
 • Ahneus - uhkapelien pelaaminen, kiristäminen
 • Itsepintainen kieltäytyminen huolehtimasta perheensä aineellisesta ylläpidosta
 • Puolueettomuuden vastaiset toimet
 • Vihanpuuskat, väkivalta
 • Tupakan ja huumeiden käyttö
 • Irstaus
    Omakohtaisia kokemuksia oikeuskomiteaistunnoista


Nimimerkki ”Lastu” kertoo omia kokemuksiaan oikeuskomiteaistunnoista

Olin vanhimpana n. 15 vuotta. Sinä aikana tuli useita oikeuskomiteaistuntoja. Yleensä vanhimmiston kokouksissa ilmoitettiin oikeuskomiten tarpeesta ja valittiin siihen sopivat veljet. Nämä eivät olleet haluttuja tehtäviä.
 
Useimmiten kuulusteltavat olivat yhteistoiminnallisia. Jäi mieleen, kun eräskin sisar sanoi "Kyselkää nyt". Kyseessä oli aika vähäpätöinen juttu jopa JT-mittareilla, ja tuotimme hänelle "pettymyksen", emmekä kyselleet yksityiskohtaisesti.

Oli pari tapausta, missä syytetty pakoili komiteaa. Koin, että jouduimme ahdistelemaan näitä, ja se oli ahdistava tunne. Yleensä ilmapiiri oli kuulusteluissakin melkein leppoisa. Kuulusteltava yleensä itse ilmoitti vanhimmistolle "rikkeestään", eli asetelma oli helpompi.

Härskin oloisia kysymyksiä ei tullut esille. Minulle ne ovat melko vieraita, koska olimme yleensä melko järissämme olevia vanhimpia. Kerran kierrosvalvoja pyysi meitä esittämään kysymyksen, että masturboiko kuulusteltava nuori julistaja? Tämän olisin jättänyt kysymättä, mutta kaverini kysyi sitäkin. Aika nolo tilanne. En muista olleeni komiteassa, missä alaikäinen oli syytettynä.

Kerraan kohtasin myöhemmin yhden niistä, jotka komiteamme oli erotanut ja pyysin anteeksi. Tämä silloin erotettu ei tuntunut kantavan asiasta kaunaa.

Oikeuskomiteaistunnoista tehtiin pöytäkirjat kahtena kappaleena. Toinen lähetettiin Beteliin ja toinen sihteerin arkistoon.

Ohjeena oli, että kirje säilytetään koko "väärintekijän" elinikä ja jos hänet erotettiin, niin takaisinottoa varten perustettiin uusi komitea ja se avasi tuon suljetun kirjekuoren ja vanhat synnit kerrattiin ennen takaisinottoa. Minä en ollut koskaan takaisinottokomiteassa. (Menettelytapana on, että "väärintekijä" katuu syntiään ja anoo pääsyä takaisin seurakuntaan.)

Myöhemmin aloin ajatella uudestaan Jehovan todistajien oppeja ja käytäntöjä. Aloin liueta hiljaa pois järjestöstä. Liukeneminen oli suunnitelmallista. Ensin luovuin vanhimman tehtävistäni. Syynä olivat poikkeavat näkemykset.

Muutin omaan asuntoon. Tätä jatkui 5 vuotta kunnes....

Vanhasta seurakunnastani vanhin ja ikätoverini soitti ja ehdotti tapaamista. Suostuin ja samalla ilmoitin, etten ala puhumaan yksityiselämästäni. Hän tulikin samalla viikolla toisen saman seurakunnan senioriveljen kanssa vierailulle. Seuraavassa kuvattu tapaus ei ole oikeuskomiteaistunto, vaan sitä valmisteleva keskustelu/kuulustelu.

Juotiin kahvit ja nämä alkoivat kyselemään, että onko minulla suhdetta avioliiton ulkopuolella. Kaikesta muusta puhuin, mutta kieltäydyin kommentoimasta asiaa. Syitä oli kaksi. 1. Olin loitonnut JT seurakunnasta, enkä siksi ole tilivelvollinen kertomaan heille yksityiselämäni asioita. 2. Tiesin Jeh tod komiteoitten arkistointikäytännön, enkä halua, että minua käsitteleviä intiimejä asioita säilytetään jossakin kymmeniä vuosia. Ilmoitin myös, että aina on vaara, että murtovaras tunkeutuu sihteerin asuntoon ja levittää saamiaan tietoja.

Keskustelu oli leppoisa koska näillä vanhimmilla ei ollut mitään valtaa minuun nähden. He kuitenkin sinnikkäästi yrittivät saada minulta tunnustuksen. En muista vuorosanoja, mutta tässä heidän esittämiään argumentteja.

Äsken mainitsemaani tietovuodon mahdollisuuteen vastattiin, ettei sellaista ole tapahtunut. (Epäilenpä). Toinen sanoi, että minun pitää tunnustaa tekoni kuin mies. Hän jopa vetosi siihen, että ei kai nyt kukaan mies pysty olemaan ilman naista. Varmasti sinulla on suhde. En vastannut. (Minut asetettiin todella hankalaan asemaan. Olen joku kummajainen, joka ei ole kiinnostunut naisista tai sitten minut erotetaan seurakunnasta.) Hoksasin kysymyksen asettelun omituisuuden vasta myöhemmin.

He vetosivat vielä minun oikeudentajuuni. Jos vaikka vaimoni haluaisi avioitua uudelleen, niin  asenteellani minä tulppaisin hänen mahdollisuutensa tähän. (Jeh tod. sallivat jäsenilleen uudelleen avioitumisen, jos avioliitto on "rikottu" siis tehty aviorikos. Heillä on hyvin tarkat määritelmät siitä, mikä on sukupuoliyhteys. He vaativat todisteen aviorikoksesta ja siihen perustui heidän vetoomuksensa minulle tunnustaa oletettu suhde.)

Vaikka minun kykyäni kestää kiusauksia epäiltiin, sitä vaaditaan seurakunnan naimattomilta jäseniltä. Masturbointikin on kielletty, vaikkakaan sen perusteella ei eroteta seurakunnasta. JT seurakunnissa on pula miehistä ja melkoinen joukko sisaria joutuu elämään ilman seksiä. Naimattomia neuvotaan Raamatun sanoin "Kuolettamaan ruumiinjäsenensä". Tähän ongelmaan ei edes ylösnousemus tuo helpotusta, koska JT oppien mukaan ylösnousseet elävät naimattomana ikuisesti maan päällä paratiisissa.

Koska yksityiselämäni ei kuulu muille, en tässä kerro, oliko näiden kahden JT- veljen syytös perusteltu. Jos entinen vaimoni haluaa avioitua, hän saa minulta tunnustuksen. Voin keksiä jonkun tarinan tyydyttämään JT seurakunnan normeja.

Tuskin he nauttivat tästä kuulustelemisesta ja päätin helpottaa heidän tehtäväänsä. Jehovan todistajat kieltävät jäseniltään politiikan ja äänestämisen. Kerroin äänestäneeni useissa vaaleissa. Saisimmekohan siitä perusteen erottamiselle? He eivät tienneet, onko se erottamisen arvoinen synti.

Lopulta kyllästyin ja ilmoitin ystävällisesti, että tästäpä ei taida tulla kummampaa ehkä lopetamme keskustelun. He lähtivätkin pian. Mennessään aktiivisempi kuulustelija sanoi, että "Sinun kai kannattaa sitten itse erota seurakunnasta."

Kättelimme ja he toivottivat ystävällisesti minut myöhemmin takaisin seurakuntaan.

Minusta JT:lla on oikeus valita seurakuntansa jäsenet ja otinkin neuvosta vaarin ja erosin seurakunnasta.

 

Takaisin kokemussivun alkuun
Takaisin oikesukomitean etusivulle
Takaisin oikeuskomitean pääsivulle
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
   Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu