Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Oikeuskomiteat
Vartiotorniseuran kirjallisuudesta voi lukea, että oikeuskomitea on todellakin "tuomioistuin", millä on paljon valtaa Jehovan todistajiin. Pahimmillaan se voi tuomita ihmisiä elinkautiseen karttamiseen erottamalla seurakunnasta.

*** Vartiotorni 1989 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***

Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. – 2. Mooseksen kirja 18:21.

*** Vartiotorni 1978 1/1 s. 11 Hyötyä ”Iloisten työntekijöiden” konventeista ***

Vanhinten keskuselin on järjestänyt tarkistetun Valtakunnan palveluskoulun kurssin, johon sisältyy viisitoista tuntia erikoisvalmennusta kaikille vanhimmille. Ja menettelyyn vanhinten määräämiseksi huolehtimaan tuominta-asioista tehtiin muutos. Sen sijaan että tuomiovaltainen komitea koostuisi vuorottelun mukaisista jäsenistä kunakin vuonna, paikallinen vanhimmisto nimittää yksityisten tapausten käsittelemiseen vanhimpia, joilla on kokemusta ja jotka ovat erityisen päteviä.

*** Vartiotorni 1977 15/6 s. 277 kpl 12 Tuomitsemiseen tarvitaan oikeita ominaisuuksia ***

Kun tuomiovaltainen komitea tietää, mitä Jumalan vanhurskaat mittapuut vaativat, niin sen velvollisuus on hankkia tietoon kaikki tosiseikat ennen päätöksen tekemistä. (Sananl. 18:13) Jollei väärintekijä tai syytetty tunnusta avoimesti vakavaa rikkomusta, niin on kuultava todistajia sen selville saamiseksi, onko asia tosi vai ei. (5. Moos. 19:15; 1. Tim. 5:19) Vanhimmat ottavat myös selkoa tapaukseen liittyvistä olosuhteista. Jätettiinkö aiempi neuvo huomioon ottamatta? Ilmaisevatko todisteet, että teko oli tahallinen tai että siihen sisältyi synnin harjoittaminen? Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten asiaa käsitellään. Harkitsemalla rukoillen kaikkia tosiseikkoja ja olosuhteita sekä miettimällä Jumalan lakia vanhimmat voivat tavallisesti tehdä varman ratkaisun.Erottamisen mahdollisia syitä "Lauma"-kirjan mukaan

 • Tappo
 • Sukupuoliset väärinkäytökset, muun muassa aviorikos, haureus ja muut "porneian" muodot
 • Luopumus
 • Juopumus
 • Varastaminen, petos
 • Tahallinen, pahansuopa valehteleminen; väärän todistuksen antaminen
 • Herjaus, panettetlu
 • Rivo puhe
 • Se ettei karta verta
 • Ahneus - uhkapelien pelaaminen, kiristäminen
 • Itsepintainen kieltäytyminen huolehtimasta perheensä aineellisesta ylläpidosta
 • Puolueettomuuden vastaiset toimet
 • Vihanpuuskat, väkivalta
 • Tupakan ja huumeiden käyttö
 • IrstausLehdistö kirjoitti kesällä 2012 Suomessa laajasti oikeuskomiteosta ja niiden aiheuttamasta hengellisestä väkivallasta.


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoKarttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

VerikysymysOhjeita oikeuskomiteaan, osa 1

Jos olet Jehovan todistaja, ja jos olet joutumassa oikeuskomiteaistuntoon piinattavaksi, lue nämä ohjeet siihen valmistautumiseen. Se kannattaa. Ehkä voit säilyttää ihmisarvosi. Ihmisoikeuksia valmistautuminenkaan ei takaa. Vartiotorniseura ei piittaa yksilöiden oikeuksista. Alkuperäinen teksti: Veljesseura.org. Ohjeet: Alueveli ja Lehtiveli 2006. Editointi: Johanneksen poika 2014.Oikeuskomiteaan joutuminen voi olla monille kova paikka.

Kieltämättä tilanne, jossa kolme "Jumalan järjestön edustajaa" eli vanhinta kuulustelee "väärintekijää" voi olla hieman kuumottava. Tässä artikkelissa on joitakin ohjeita ja vinkkejä erilaisiin toimintatapoihin. Luonnollisesti kukaan ei voi pakottaa sinua menemään komiteaan, ellet itse halua. Sinun ei tarvitse alistua kuullusteltavaksi, vaan voit ilmoittaa eroavasi tai yksinkertaisesti jättää istunnot välistä. Halutessaan vanhimmista kuitenkin voi saada paljon hupia irti.

1. Komitean nauhoittaminen

Jos olet jättämässä seurakunnan, saat halutessasi talteen viimeisen todisteen koko touhun järjettömyydestä ja muiston päivästä, jolloin uusi elämäsi alkoi. Lisäksi komiteaistunnon parhaat palat soitettuna piristävät kummasti mitä tahansa illanistujaisia. Komitean nauhoittaminen on lain mukaan täysin sallittua, vaikka vanhimmat yleensä toista väittävätkin. Jokaisella on oikeus nauhoittaa keskustelut, joissa hänellä on lupa olla läsnä. Komitean "päätöksentekovaihetta", jossa syytetty lähetetään pois huoneesta, ei lain mukaan saa nauhoittaa, koska et ole mukana keskustelussa. Joudut kuitenkin tekemään nauhoituksen vanhimmilta salaa, koska muuten he eivät Vartiotorniseuran sääntöjen mukaan saa tuomioistuintansa aloittaa.

1.2 Esivalmistelut


Mikrofoni piilotettuna salkkuun. Päällä myös jäsennys keskusteluja varten. Kuva: Alueveli.

Esivalmistelut kannattaa hoitaa huolella. Suunnittele miten vastaat mahdollisesti sinulle esitettyihin kysymyksiin. Vanhimmat tulevat varmasti kysymään "haluatko olla Jehovan todistaja". Jos aikomuksesi on nauhoittaa komitea, tähän kysymykseen ei kannata vastata suoraan kieltävästi tai keskustelu jää ikävän lyhyeksi.


Lähestymistapoja on useita. Voit halutessasi perustella toimintasi Raamatulla ja sitten kuunnella vanhinten inttävän tulkintasi olevan väärä. Saatat jopa tulla erotetuksi "oman uskontosi" perustamisesta.

Toinen vaihtoehto on ampua täyslaidallinen kriittistä ja itsenäistä ajattelua asianmukaisilla perusteilla ja katsoa, kuinka hyvin vanhimmat vastaavat huolenaiheisiisi. Tällöin sinut todennäköisesti erotetaan alkuperäisestä sääntörikkomuksesta ja mukavana lisävivahteena luopumuksesta.

Jos taas haluat kaikin keinoin välttää erottamisen, kerrot vanhimmille, mitä he haluavat kuulla. "Aitoa katumusta."

Kun olet valmistautunut keskusteluun, alkaakin nauhoituksen valmistelu. Komitean nauhoittaminen onnistuu aivan yksinkertaisilla laitteilla, esim. älypuhelimilla tai mp3-soittimilla. Digitaaliset soittimet ovat parhaita äänettömyytensä takia. Esimerkkikuvissa nauhoitus on hoidettu minidisc-soittimella.

1.3 Nauhoituksen salaaminen


Minidisc ilman naamiointia. Kuva: Alueveli.

Jos olet seurakunnassa kyseenalaisessa maineessa, vanhimmat saattavat epäillä, että yrität nauhoittaa komitean. Valmistaudu siis vastaamaan suoraan kieltävästi kaikkiin nauhoittamiseen liittyviin kysymyksiin. Jos pieni valkoinen valhe häiritsee omatuntoasi, voit ottaa mukaasi varanauhurin, jonka katuvasti luovutat pois istunnon ajaksi. Tämä toimii myös varalla, jos vanhimmat eivät suostu uskomaan sanaasi. Yleensä suoraan kieltävästi annetut vastaukset rauhoittavat heidän mielensä ja he jatkavat komitean pitämistä.


1.4 Mikrofonin sijoittaminen

Mikrofonin sijoittaminen riippuu vaatetuksestasi ja varusteista, joita otat mukaan komiteaan. Jos sinulla on salkku tai vaikka käsilaukku, niin mikrofonin voi kiinnittää sen sisälle esimerkiksi teippaamalla . (Huomaathan, ettet lain mukaan saa jättää mikrofoniasi nauhoittamaan vanhinten päätöksentekovaiheen ajaksi.) Jos mukanasi ei ole kantamuksia, mikrofonin voi kiinnittää vaikka jalkaan. Tällöin tulee varoa jalan liikuttelua. Komitea on tilanteena yleensä painostava ja jännittävä, joten stressaantunutta jalanheiluttelua täytyy todella varoa. Jalkamikrofoni oli käytössä mm. Alueveljen komiteassa, mikä sitten heijastuikin laatuun.

1.5 Nauhoituslaitteen sijoittaminen

Nauhoituslaitteen voi yksinkertaisimmillaan sijoittaa taskuun. Toinen vaihtoehto on laittaa soitin salkun pohjalle ja peittää se esimerkiksi Vartiotorni ja Herätkää! -lehdillä. Lehdet peittävät soittimen näkyvyyden ja auttavat myös pitämään soittimen "melut" poissa.


Ohjeita oikeuskomiteaan, osa 2

Ohessa vapaasti käännettynä ja hieman 'paikallisiin tarpeisiin' sovellettuna erään henkilön ohjeet oikeuskomiteaan varustautuvalle henkilölle.

Ohjeet saattavat hieman poiketa ensimmäisessä osassa olleiden vinkkien kanssa. Tietenkään mitään ainoata oikeata menettelytapaa ei ole, vaan kannattaa harkita useita eri vaihtoehtoja ja niiden pohjalta tehdä oma päätöksensä.

Ota huomioon vähintään seuraavat seikat:

Kun sinut kutsutaan kuultavaksi (tai mihin tahansa 'tapaamiseen' vanhinten kanssa, niin sinun tulee ehdottomasti esittää kysymys siitä, onko kyseessä oikeudellinen kuuleminen. Mikäli kyseessä on sellainen, niin kysy seuraavaksi:
 • Pidetäänkö kuulemistilaisuudesta pöytäkirjaa tai muistiinpanoja?
 • Kenen vastuulla pöytäkirjan tai muistiinpanojen tekeminen on?
 • Ketkä kaikki saavat pöytäkirjan tai muistiinpanot?
 • Merkitäänkö pöytäkirjaan tai muistiinpanoihin henkilökohtaisia tietoja sinusta, kuten esimerkiksi nimi sekä kuulemisen aihe?
 • Onko sinulla oikeus saada kopio kaikista muistiinpanoista tai muista kuulemiseen liittyvistä asiakirjoista? Jos ei, niin mistä syystä?
 • Onko sinulla mahdollisuus esittää eriävä mielipide mihin tahansa kuulemiseen liittyvään viralliseen asiakirjaan?
 • Voitko tallentaa keskustelun tai mahdollisesti lisäksi kuvata sen videolle? Jos et, niin mistä syystä?
Pyydä saada käyttää avustajaa tuon oikeudellisen kuulemisen yhteydessä. Hylkää sellainen tarjous, jossa esitetään oikeuskomiteassa istuvien tuomitsijoiden (vanhinten) auttavan sinua tuohon kuulemiseen liittyvissä asioissa.

Merkitse muistiin kaikki kysymyksiisi annetut vastaukset ja pyydä vanhimpia vahvistamaan antamiensa vastausten muistiinmerkintöjen oikeellisuus. Mikäli he kieltäytyvät, niin tee tästä merkintä muistiinpanoihisi. Tallenna kaikkien vanhinten kuulemistoimet muistiinpanoihisi.

Mikäli päätät olla läsnä kuulemisessa, niin on suositeltavaa ottaa mukaan ystävä, joka odottaa sinua välittömästi kuulemistilan oven takana, sekä:
 • Älä vastaa mihinkään kysymyksiin, äläkä pidä mitään avauspuheenvuoroa.
 • Vaadi näyttö kaikkiin henkilökohtaisesti sinua vastaan esitetyihin syytöksiin.
 • Vaadi, että jokainen todistajaksi nimetty esiintyy henkilökohtaisesti kuulemistilaisuudessasi.
 • Torju kaikki, itse kuulemiseen osallistuvien vanhinten taholta esitetty todistelu.
 • Pidä pikkutarkkaa muistiinpanoa kaiken aikaa. Vaadi saada kirjoittaa jokainen vastaus sanasta sanaan, siitäkin huolimatta, että se on työlästä ja aikaavievää. Vaadi saada tehdä se ja mikäli sinulle kerrotaan, että että sellainen tallennus ei ole sallittua, niin pyydä peruste kiellolle. Kirjaa tämä kielto paperille. Heti kun olet poistunut kuulemistilasta, anna muistiinpanosi ystävällesi, jotta hän voi todistaa muistiinpanosi aitouden.
Myös mahdollisten puolestasi todistavien henkilöiden tulisi pitää pikkutarkkaa muistiinpanoa tapahtumista. Mikäli vanhimmat kieltävät sellaisen, niin noiden henkilöiden tulee vedota lailliseen oikeuteen tallenteeseesi. Mikäli muistiinpanojen teko edelleen kielletään on syytä ilmoittaa, että asia voidaan antaa viranomaisten tutkittavaksi.

Mikäli sinua kielletään tekemästä pikkutarkkoja muistiinpanoja omasta kuulustelustasi, niin kieltäydy ottamasta osaa sellaiseen kuulusteluun ja ryhdy lain suomiin mahdollisuuksiin oikeuksiesi puolustamiseksi. Ilmoita, että saatat riitauttaa asian ja silloin on kyseessä Vartiotornin Raamattu- ja traktaattiseura, paikallinen seurakuntasi sekä erikseen jokainen oikeuskomiteassa istuva vanhin.

Alkuperäiset ohjeet, sekä keskustelua (englanniksi) täällä.
  

Takaisin oikeuskomitean etusivulle
Takaisin oikeuskomitean pääsivulle
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu