Jehovan todistajien opetuksia
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Viimeisin päivitys 05.02.2019
Jehovan todistajien piirikonventti - Helsinki
Kuva: Helsingin piirikonventti

Jehovan todistajatJohanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Uutiset
* Uutisarkisto
* Äänite- ja videoarkistoMuutamia keskeisiä oppeja lyhyesti esitettynä löytyy täältä.

Tällä sivulla on muutamia Jehovan todistajien oppeja aakkosjärjestyksessä. Luettelo ei ole täydellinen, mutta se voi auttaa sinua helpommin löytämään juuri sen opetuksen, mistä olet itse kiinnostunut. Monet linkit vievät Vartiotornin verkkokirjastoon. Johanneksen poika ei ota kantaa Vartiotorniseuran oppien oikeellisuuteen tällä sivulla.

 


Elämä
Jehova Jumala on kaiken elämän lähde. Maan päällä elävissä luomuksissa eli ”sieluissa” on sekä elämänvoima eli ”henki”, joka tekee ne eläviksi, että hengitys, joka pitää tuota elämänvoimaa yllä.

Harmagedon
Harmagedon on Jehovan todistajien mukaan lopullinen ja kaiken ratkaiseva taistelu, missä maan kuninkaat sotivat Jumalaa ja hänen asettamaansa kuningasta Jeesusta Kristusta vastaan. Maailman lopussa on 5-vaiheinen tapahtumaketju.

Vartiotorni - Harmagedon
Kuva: jw.org

Helvetti
Suomen kielessä kirkkoraamatuissa esiintyvä sana "helvetti" on käännetty hepreankielisestä sanasta "seol" tai kreikankielen sanasta "haades". Joskus myös kreikankielisestä sanasta "gehenna", jolla on eri merkitys on "seolilla" ja "haadeksella". Uuden Maailman käännös ei käännä näitä sanoja lainkaan, jolloin on aina tiedossa, mistä alkukielen sanasta on kyse.

Henki
Kreikkalainen sana pneu′ma (henki) tulee sanasta pne′ō, joka merkitsee ’hengittää’ tai ’puhaltaa’.

Jeesus Kristus
Jumalan poika, joka oli ollut olemassa taivaassa jo ennen ihmiseksi tulemista. Jeesus palasi kuoltuaan taivaaseen ja  hallitsee tulevaisuudessa koko ihmiskuntaa.

Jehova
Jumala. Persoonanimi JHVH esiintyy ilman vokaaleja, joten varmaa lausumistapaa ei tunneta. Hänestä käytetään Raamatussa myös sellaisia kuvailevia arvonimiä kuin ”Jumala”, ”Suvereeni Herra”, ”Luoja”, ”Isä”, ”Kaikkivaltias” ja ”Korkein”.

Järjestö
Jehovan todistajat korostavat "järjestön" merkitystä. Nykyisen järjestön päätoimisto on Yhdysvalloissa New Yorkissa. Sieltä hallintoelin johtaa kaikkia maailman Jehovan todistajia. Siellä myös määritellään kulloinkin voimassa olevat opit ja tehdään oppimuutokset. Uusimman opetuksen mukaan "uskollinen ja ymmärtäväinen orja" käsittää tällä hetkellä vain 8 hallintoelimen jäsentä.

Jehovan todistajien hallintoelin 2013
Kuva: jw.org - Hallintoelin 2013

Kaste
Jehovan todistajilla ei ole ns. "vauvakastetta", mutta lapsikaste kylläkin. Monet JT-perheen nuoret menevät kasteelle 10-15-vuotiaina, jotkut jopa alle 10-vuotiaana, aivan liian nuorena. Jeesuskin kastettiin vasta 30-vuotiaana. Nämä nuoret Jehovan todistajat joutuvat jo alaikäisinä kartetuiksi, jos heidät erotetaan.Takaisin alkuun
Takaisin etusivulle
  Kehitysoppi
Jehovan todistajat eivät usko kehitysoppiin. He uskovat siihen, että Jumala on luonut kaiken, myös ihmisen, lajinsa mukaan. Toisaalta he opettavat, että vedenpaisumuksen jälkeen tapahtui hurjan nopea lajien "kehitys". Arkissa oli vain noin 43 nisäkäslajia, 74 lintulajia ja 10 lajia matelijoita. Näistä olisi sitten muutamassa tuhannessa vuodessa "tuotettu" kaikki nykyiset miljoonat eläinlajit. Tämä olisi todella "superevoluutio".


Kuva: jw.org

Kolminaisuus
Jehovan todistajat eivät usko ns. "kolminaisuusoppiin". Jehovan todistajien mukaan Jehova Jumala on aina ollut olemassa, Jeesus on hänen ainosyntyinen poikansa, jolla on alku. Pyhä henki taas on Jumalan toimiva voima, ei persoona.

Kristuksen paluu
Jehovan todistajat odottavat Kristuksen paluuta "aivan pian". Itse asiassa he väittävät Kristuksen tulleen takaisin jo vuonna 1914 ja alkaneen hallita kuninkaana, tosin näkymättömänä. Kristuksen paluun seurauksena oikeamieliset lopulta palkitaan ja jumalattomat tuomitaan.

Kuolema
Kun ihminen kuolee, hänestä ei jää mitään osaa eloon. Kuolleella ei ole tietoa eikä hän tunne mitään.

Lunnaat
Jeesuksen täydellinen ihimiselämä vastasi sitä täydellistä elämää, mikä Aadamilla alussa oli. Aadam menetti syntiä tehtyään oikeuden elämään, Jeesus osti kuolemallaan sen oikeuden takaisin. Lunnaat oli maksettu.

Luominen
Jehovan todistajien mukaan Jumala on luonut kaiken. Tähän sisältyy sekä koko aineellinen maailmankaikkeus että elämä Maan päällä. Hänen apunaan luomistyössä oli "ainosyntyinen" poika, jonka Jumala on itse suoraan luonut.

Onko elämä luotu?
Kuva: jw.org

Maa
Maapallo on ihmiskunnan asuinpaikka. Jehovan todistajien mukaan se tulee aina olemaan asuttu sen alkuperäisen tarkoituksen mukaan, mikä Jumalalla oli. Maapallo ei koskaan tuhoudu.

Muistonvietto (Herran illallinen)
Jehovan todistajat viettävät kerran vuodessa juhlaa Jeesuksen kuoleman muistoksi. Se tapahtuu nisankuun 14. päivänä. Leipä ja viini, joita tarjotaan, kuvaavat Jeesuksen liharuumista ja verta, jotka hän luovutti kuolemaan syntisten ihmisten puolesta. Vain "pieneen laumaan", 144000:n jäännökseen kuuluvat, ottavat osaa leipään ja viiniin. "Suureen joukkoon" kuuluvat ovat vain tarkkailijoita. Muistonviettoon pyritään kutsumaan kaikki vähänkin kiinnostuneet ihmiset. Se on osallistumismäärältään suurin yksittäinen Jehovan todistajien kokous. Muistonvietto on myös  "rekrytointitilaisuus", kun uusia yritetään käännyttää Jehovan todistajiksi. Viime vuosian on tullut esiin ongelma, mikä liittyy "voideltujen" lukumäärään.


Pahuus

Kaikki maailmassa esiintyvä pahuus on Jehovan todistajien mukaan tullut ensimmäisen kapinan seurauksena, joka oli Saatanan aikaansaama.

Pelastus
Jehovan todistajien mukaan "pieni lauma", 144000 ihmistä valitaan hallitsemaan taivaalliseen hallitukseen Kristuksen kanssa ikuisesti. Ennalta määrittelemätön "suuri joukko" ihmisiä saa elää maan päällä paratiisissa ikuisesti. Pelastumisen edellytyksenä on Vartiotorniseuran mukaan se, että kuuluu Jehovan todistajiin.Takaisin alkuun
Takaisin etusivulle

 Raamattu
66 erillistä "kirjaa" muodostavat Raamatun. Sekä heprealaiset että kreikkalaiset kirjoitukset ovat Jehovan todistajille pyhiä Jumalan henkeyttämiä kirjoituksia. Jehovan todistajilla on oma käännös, "Uuden Maailman käännös", mikä käyttää heprealaisten kirjoitusten puolella johdonmukaisesti Jumalan persoonanimeä Jehova. Sen lisäksi Jehovan todistajat ovat "palauttaneet" Jehovan nimen myös osaan kreikkalaisia kirjoituksia. Tämä on kiistanalainen menettely.

Rukous
Jehovan todistajien kokouksissa esitetään seurakunnan yhteisiä rukouksia. Sen lisäksi Jehovan todistajat rukoilevat yksityisesti. Rukoukset esitetään Jehova Jumalalle Jeesuksen nimessä tai kautta. Jeesuksen esittämä "Isä meidän" -rukous, ts. "mallirukous" ei ole käytössä.

Saatana
Saatana, henkiolento, oli yksi "Jumalan pojista", jolla oli huomattava asema. Hän teki itsestään vastustajan ja panettelijan. Hän oli Jehovan todistajien käsityksen mukaan aluksi hyvä. Tulevaisuudessa häntä odottaa tuho.

Sielu
Sielu (hepr. ne′feš; kreik. psy·khē′) ei ole Jehovan todistajien mukaan kuolematon. Sielu ei ole mikään ihmisen erillinen osa vaan itse ihminen on sielu. Myös eläimistä käytetään nimitystä "sielu". Sielu ei ole sama kuin henki.

Synti
Synti on "harhaan osumista" siinä mielessä ettei saavuta tavoitetta. Synti turmelee suhteen Jumalaan. Synti sai alkunsa Eedenin paratiisista. Synnin vaikutuksesta ihminen kuolee.

Taivas
Sana "taivas" voi merkitä useita eri asioita. Raamatussa taivas kuitenkin yleensä tarkoittaa Jumalan ja muiden uskollisten henkiolentojen asuinpaikkaa.

Valtakunta
Jehovan todistajat uskovat, että Jumalan valtakunta on todellinen hallitus eikä vain jokin sydämentila. Tuo valtakunta hallitsee tulevaisuudessa paratiisimaata.

Veri
Raamatussa veri oli usein tarkoitettu uhriksi. Jehovan todistajat eivät syö verta. He myös kieltäytyvät verensiirroista. Tosin nykyisin on sallittua ottaa joitakin osia (fraktioita) maailman ihmisten verestä, mutta itse Jehovan todistajat eivät saa luovuttaa verta. Jehovan todistajien lastenkin täytyy kieltäytyä verensiirroista.
Kuva: jw.org

Viimeiset päivät
Jehovan todistajat elävät koko ajan siinä uskossa, että juuri nyt on menossa "viimeiset päivät", jonka jälkeen seuraa "asiainjärjestelmän päättyminen" (tämän maailman loppu). Jehovan todistajat ennustelivat erityisen voimakkaasti vuodelle 1975 "maailman loppua". Moni Jehovan todistaja otti tosissan Vartiotorniseuran ennustelut ja jätti silloin opiskelut väliin, siirsivät lasten hankkimista, käyttivät paljon varoja - turhaan. Jotkut Jehovan todistajat alkoivat pohtia, miksi loppu ei tullutkaan. Järjestö ei ottanut vastuuta epäonnistuneesta profetiasta, vaikka jälkeenpäin se on varovaisesti myöntänyt erehtyneensä.

Harold V. Mouritz - Ennustus vuoden 1975 "maailman lopusta"
Harold V. Mouritz: 1975

Ylösnousemus

Jehovan todistajien käsityksen mukaan on kaksi erillistä ylösnousemusta. Ensin saavat ylösnousemuksen taivaaseen ne 144000:een kuuluvat, jotka tulevat hallitsemaan Kristuksen kanssa. Sen jälkeen suuri ennalta määrittelemätön joukko saa ylösnousemuksen maan päälle.Takaisin alkuun
Takaisin etusivulle

 


Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu