Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Vanhimmat


Kuva: Vartiotorniseura


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys
Pikkupomo-oireyhtymä

Vallankäyttö on aina ollut ongelmallista ihmisten yhteiskunnassa. Tästä kertoo myös Raamattu:

(Saarnaaja 8:9) 9 Kaiken tämän olen nähnyt, ja sydämeni kohdistui kaikkeen työhön, jota on tehty auringon alla sinä aikana, jona ihminen on hallinnut ihmistä hänen vahingokseen. – –

Jeesus tiedosti tuon vaaran ja varoitti seuraajiaan moneen kertaan tästä:

(Luukas 22:24-26) 24 Heidän keskuudessaan syntyi kuitenkin myös kiihkeä kiista siitä, kuka heistä näytti olevan suurin. 25 Mutta hän sanoi heille: ”Kansakuntien kuninkaat hallitsevat niitä herroina, ja niiden vallassaolijoita kutsutaan ’hyväntekijöiksi’. 26 Mutta teidän ei pidä olla sellaisia, vaan tulkoon suurimmasta teidän keskuudessanne kuin nuorin ja johtomiehenä toimivasta kuin se, joka palvelee – –

Raamattu ennusti realistisesti, että kristillisen seurakunnan keskuuteenkin tulisi vallankäyttöongelmia. Lauman paimenista tulisi kuin susia, jotka raatelevat laumaa.

Minä tiedän, että poismenoni jälkeen keskuuteenne tulee sortavia susia, jotka eivät kohtele laumaa hellästi (Apostolien teot 20:29)

Ruhtinaat sen keskellä olivat karjuvia leijonia. Sen tuomarit olivat illan susia, jotka eivät kalunneet luita aamuun asti. Sen profeetat olivat röyhkeitä, petoksen miehiä. Sen papitkin häpäisivät pyhän; he tekivät väkivaltaa laille. Jehova oli vanhurskas sen keskellä; hän ei tekisi mitään epävanhurskasta. Aamu aamulta hän antoi oman oikeudellisen päätöksensä. Se ei puuttunut päivänvalossakaan. Mutta epävanhurskas ei tuntenut häpeää. (Sefanja 3:3-5)

Sillä minun kansani keskuudesta on tavattu jumalattomia. He tähystelevät, niin kuin linnustajat kyyristyvät. He ovat asettaneet turmiollisen pyydyksen. Ihmisiä he pyydystävät. Niin kuin häkki on täynnä lentäviä luomuksia, niin heidän talonsa ovat täynnä petosta. Sen tähden he ovat tulleet suuriksi ja rikastuvat. He ovat lihoneet; he ovat tulleet kiiltäviksi. He ovat myös tulvineet pahuuksia. Oikeusasiaa he eivät ole ajaneet, eivät edes isättömän pojan oikeusasiaa, jotta he voisivat menestyä, eivätkä he ole puolustaneet köyhien oikeutta.’ ”
”Enkö minä vaatisi tilintekoa juuri tällaisista”, lausuu Jehova, ”tai eikö sieluni kostaisi tällaiselle kansakunnalle?  Maahan on aiheutettu hämmästyttävä tilanne, niin, jotakin pöyristyttävää: Profeetat itse profetoivat todellisuudessa valhetta, ja papit puolestaan voimiensa mukaan kulkevat alistaen. Ja minun kansani on rakastanut sellaista; entä mitä te teette, kun tulee sen loppu?” (Jeremia 5:26-31)

Millä tavalla kyseinen tilanne näkyy nykyisin Jehovan todistajien seurakunnissa?

Se näkyy "pikkupomo-oireyhtymänä". Vartiotorniseuran ohjeiden mukaan moni JT on jättänyt opiskelut opiskelematta Harmagedonin läheisyyden takia, joten pienipalkkaisia töitä tekeviä ihmisiä on paljon Jehovan todistajien seurakunnnissa. Kun sitten lähes kouluakäymätön JT-mies haluaa "pomoksi", se käy kätevimmin JT-seurakunnassa, koska työelämässä se ei onnistu. Seurakunnassa hän voi halutessaan "edetä urallaan" ensin avustavaksi palvelijaksi ja sitten vanhimmaksi. Tarvitaan vain hieman pyrkyri-asennetta, niin tulevaisuudessa siintää seuraava tilanne: Kouluttamaton mies saa pukea uuden kravatin osaksi uutta persoonallisuutta, joka on luotu Vartiotorniseuran muodin ja muotin mukaan. Hän saa nousta ihan kirjaimellisestikin muiden yläpuolelle, kun astelee lavalle opettamaan muita. Hän saa katsoa muita alaspäin, hän saa päteä. Hän saa kunnioitusta, ja arvonnousu teokraattisilla portailla (tittelitikapuilla) on väistämätöntä. Jos hän on poikamies, sisaret alkavat piirittää häntä, onhan sisarillakin oma vallanhalunsa. Vanhimman vaimona JT-sisar on lähes uransa huipulla. Ja silloin pääsee kuulemaan kaikki seurakunnan sisäiset juorut.

Pikkupomot tuntevat itsensä tärkeiksi monella tavalla. Onhan hienoa, kun koko seurakunta katsoo arvostavasti. On hienoa kulkea kiiltävä salkku kädessä kokoukseen, kaivaa sieltä tärkeitä papereita ojennettavaksi muille pikkupomoille. On hienoa, kun aika ajoin saa "erikoisetuja", saa mennä käsittelemään ihmisten avioliitto-ongelmia ja muita pulmatilanteita. Ja jos kutsu käy oikeuskomitean jäseneksi ja jopa sen puheenjohtajaksi, voi miten hienoa on päästä näyttämään jollekin nollalle, kuka on pomo ja millainen valta pomolla on.

Silloinkin, kun kyseessä on paljonkin koulutusta saanut JT-mies, seuraa lähes aina samat ongelmat kuin kouluttamattomilla vanhimmilla. Kaikkien ongelmien syy saattaa olla siinä asennevammassa, minkä Vartiotorniseura kaikkine salaisine ohjeineen aiheuttaa. Kun vanhin saa käteensä salaisen "vanhimman ohjekirjan" (Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan), hän tuntee kuuluvansa etuoikeutettuun luokkaan. Hänellä on sellaista "tietoa", jota ei takapenkin-Taavilla ole eikä tule. Ja kun hän pääsee käsiksi vielä salaisempiin dokumentteihin, hänen egonsa vain kasvaa.

Vanhimmillakin on tietysti omat koulutustilaisuutensa, mutta niissä pääpaino on järjestöasioissa. Kerran kysyin kierrosvalvojalta, käsitelläänkö heidän koulutuksessaan esim. masennukseen liittyviä asioita. Hänen muistikuvansa ei oikein tavoittanut kyseistä aihetta. Se on kuitenkin tärkeä aihe JT-seurakunnissa, kun niin monet kärsivät masennuksesta. Harvoin vanhin on saanut mitään koulutusta ihmissuhdeasioissa tai psykologiassa. Ja niitä taitojahan nimenomaan tarvitaan, kun ollaan ihmisten kanssa tekemisissä seuraavassa asetelmassa: vallankäyttäjä - alamainen. Työpaikoillakin työnjohtajat saavat yleensä koulutuksen juuri sitä varten, että osaisivat toimia alaisiaan kohtaan oikein ja kaikkien edut huomioon ottaen.

Raamatussa on vanhimman "virkaan" tietyt vaatimukset:

(1. Timoteukselle 3:1-7)  – –Jos joku tavoittelee valvojan virkaa, niin hän haluaa hyvää työtä. 2 Valvojan tulee sen tähden olla nuhteeton, yhden vaimon mies, kohtuullinen tavoissaan, tervemielinen, järjestystä noudattava, vieraanvarainen, pätevä opettamaan, 3 ei juoppo rähisijä, ei toisia lyövä, vaan järkevä, ei riidanhaluinen, ei rahaa rakastava, 4 mies, joka johtaa hyvin omaa huonekuntaansa ja jonka lapset ovat alamaisia kaikella vakavuudella 5 (jos tosiaan joku ei osaa johtaa omaa huonekuntaansa, kuinka hän voi pitää huolta Jumalan seurakunnasta?); 6 ei äsken kääntynyt, jottei hän pöyhistyisi ylpeydestä ja joutuisi Panettelijalle langetettuun tuomioon. 7 Sitä paitsi hänellä tulee myös olla hyvä todistus ulkopuolisilta, jottei hän joutuisi häväistyksen kohteeksi ja Panettelijan ansaan.

En nyt tarkemmin kommentoi em. vaatimuksia, totean vain, että valitettavan usein käy niin, että jalot ihanteet hautautuvat raadollisen vallankäytön alle. Pikkupomo-oireyhtymä vääristää vanhinten toimintaa. Nöyryyttä korostetaan vain rivijäsenten kohdalla, mutta pikkupomoilta sitä ei vaadita. Kun lauma on tarpeeksi alistettu, psykopaattiluonteella varustetut pikkupomot ottavat lähes rajattoman vallan. Tässä hiukan tietoa psykopaateista:

*** Persoonallisuushäiriöillä tarkoitetaan syvälle juurtuneita ja pitkäaikaisia käyttäytymismalleja, jotka ovat joustamattomia ja ilmenevät haitallisina erilaisissa elämäntilanteissa. Psykopatia on asosiaalisen persoonallisuushäiriön vakavin muoto. Asosiaalinen persoonallisuushäiriö alkaa yleensä nuorella iällä, ja sille on ominaista mm. tunneköyhyys, kyvyttömyys tuntea empatiaa sekä herkkä taipumus ärsyyntyä ja käyttäytyä aggressiivistesti tai impulsiivisesti. Häiriön esiintyvyys väestössä on noin 3 prosenttia, ja kroonisesista väkivaltarikollisista noin neljännes kärsii epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä. ***

Em. lainaus oli otettu Tohtori.fi-sivustolta

YLE:n nettisivuilla luetellaan muutamia psykopaattien tunnusmerkkejä:

Hän on yleensä ystävällinen ja puoleensavetävä.
Hän esiintyy auktoriteettina ja on autoritaarinen
Hän haluaa olla huomion kohteena
Hän alistaa jokaisen, joka suostuu siihen
Hän ostaa liittolaisia ja käyttää toisia hyväkseen
Hän on epäluuloinen eikä luota keneenkään
Hän ei koskaan kadu, masennu, häpeä eikä ole syyllinen
Hän muuttaa kantaansa, unohtaa lupauksensa ja syyllistää muut

Jos seurakunnissakin on keskimäärin 3 prosenttia psykopaatteja, se tietää noin paria kolmea joka seurakuntaan. Jos kyseessä on mies, hän todennäköisesti hakeutuu vanhimmaksi. Niinpä yksi tai kaksi vanhinta jokaisessa seurakunnassa voi täyttää psykopaatin tunnusmerkit. Silloin sellaisissa seurakunnissa, mihin on siunaantunut pikkupomopsykopaatteja, alkaa henkinen ja hengellinen helvetti. Nämä "puoleensavetävät" pikkupomot haluavat olla "huomion kohteena", he "alistavat" jokaisen, joka siihen suostuu (se tarkoittaa JT-seurakunnassa lähes kaikkia), he "ostavat liittolaisia" ja "käyttävät toisia hyväkseen". He eivät "kadu", eivät tunne "häpeää" eivätkä koskaan ole "syyllisiä". Korkeintaan he käyttävät kaikille vanhimmille luovutettua "epätäydellisyyskorttia" mahdollisten vaikeuksien varalle. Nämä pikkupomot "unohtavat lupauksensa" ja "syyllistävät" muut.

Itse voisin kertoa lukemattomia esimerkkejä pikkupomo-oireyhtymän aikaansaannoksista. Mutta tällä kertaa en aio vaivata teitä lukijoita omilla kokemuksillani.

Pyytäisin kaikkia lukijoita kirjoittamaan omia kokemuksia siitä, mitä nämä pikkupomot ovat saaneet aikaan. Miten pikkupomo-oireyhtymä on vaikeuttanut elämäänne? Mitä pikkupomo-oireyhtymä on tehnyt ihmissuhteillenne? Onko pikkupomo-oireyhtymässä mitään hyvää? Mitä Vartiotorniseura voisi tehdä pikkupomo-ongelmalle?

 

Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu