Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Raha

 


Jehovan todistajien haaratoimisto Vantaalla.


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

1975, ennustelu

Verikysymys


Miten Jehovan todistajat keräävät rahaa valtakunnansaleissa?


Jokaisessa Jehovan todistajien valtakunnansalissa on kaksi erilaista lahjalaatikkoa. Niihin pudotetut rahat menevät kahteen eri tarkoitukseen. Tässä näet Espoon Puolarniityntien valtakunnansalin lahjalaatikot (kuvat: YLE):


Lahjoituksia maailmanlaajuiseen työhön


Lahjoituksia paikallisseurakunnan tarpeisiin

Molemmat lahjalaatikot tyhjennetään jokaisen kokouksen jälkeen. Seurakunnassa on nimitetty veli sitä varten, että juuri hän huolehtii tileistä. Hän tyhjentää lahjalaatikot ja pyytää toisen veljen tarkastamaan rahamäärän ja allekirjoittamaan paperin, jossa todetaan lahjalaatikkoihin tiputettujen rahjojen määrä.

"Maailmanlaajuiseen valtakunnan työhön" tarkoitetut varat lähetetään suoraan haaratoimistoon lyhentämättömänä. Niitä ei siis saa käyttää esim. valtakunnansalin vuokraan tai sähköön. Joskus on ilmeisesti ollut ongelmia tässä suhteessa, koska Valtakunnan Palveluksemme -lehtinen on "ojentanut" veljiä tässä asiassa:

*** km 12/03 s. 5 Ilmoituksia ***

Haluamme muistuttaa seurakunnan tileistä huolehtivia veljiä siitä, että maailmanlaajuista työtä varten oleviin lahjalaatikoihin pannut lahjoitukset tai valtakunnansalirahastoon osoitetut varat tulee lähettää eteenpäin kuukausittain eikä käyttää valtakunnansalin lainan tai muiden seurakunnan kulujen maksamiseen.

"Lahjoituksia seurakunnan tarpeisiin" -laatikon varoja käytetään mm. valtakunnansalin kulujen peittämiseen. Sähkö, lämpö, vesi ja muut kuukausittaiset kulut maksetaan tästä laatikosta. Sen sijaan esim. kirjallisuus, mitä seurakuntiin lähetetään, kuuluu "maailmanlaajuiseen työhön" -laatikon piiriin.

Vartiotorni kertoo lähemmin "maailmanlaajuiseen valtakunnan työhön" tarkoitettujen varojen käytöstä:

*** w97 15/1 s. 7 Jumalisen rauhan sanansaattajat kokoontuvat ***

Jumalan kansa käyttää aikaansa, voimiaan ja resurssejaan Valtakunnan etujen edistämiseen. Puhe ”Iloinen antaminen Jehovan järjestössä” osoitti, että kun yhä useammat lampaankaltaiset ihmiset osoittavat vastakaikua Valtakunnan sanomalle, tarvitaan lisää varusteita, kokouspaikkoja ja haaratoimistotiloja. Lahjoituksemme mahdollistavat sen, että järjestön käytettävissä on kaikkea, mitä tarvitaan maailmanlaajuisen saarnaamistyön suorittamiseksi. Lisäksi anteliaisuus tuottaa kunniaa Jehovalle ja tuo iloa antajalle. Kristittyinä meidän ei siksi tule laiminlyödä tätä palvontaamme kuuluvaa tärkeää puolta. (2. Korinttilaisille 8:1–7.)

Aika ajoin kokouksissa voidaan "muistuttaa" veljiä ja sisaria siitä, että seurakunnan tili on miinuksella, ja se pitäisi saada plussan puolelle. Suoraa lahjoituspyyntöä ei tavallisesti esitetä, mutta "annetaan ymmärtää", että olisi syytä käydä tiputtamassa rahaa lahjalaatikoihin. Vartiotorniseuran kirjallisuus toitottaa yhä uudelleen ja uudelleen, ettei kolehtia kerätä. Mutta epäsuorasti pyydetään rahaa jatkuvasti. (Katso ja kuuntele, miten konventeissa esitetään lahjoitusilmoituksia)

*** jv luku 21 s. 340 Miten toiminta rahoitetaan? ***

”Vapaa pääsy! Ei kolehtia!”

Veli Russell sanoi jo elokuussa 1879, englanninkielisen Vartiotornin toisessa numerossa: ”Me uskomme, että JEHOVA tukee ’Siionin Vartiotornia’, ja koska näin on, niin se ei milloinkaan kerjää eikä pyydä ihmisiltä avustusta. Jos Hän, joka sanoo: ’Kaikki vuorten kulta ja hopea on minun’, ei anna tarvittavia varoja, niin me ymmärrämme, että on aika lakkauttaa julkaiseminen.” Näin ollen Jehovan todistajien kirjallisuudessa ei esitetä rahanpyyntöjä.

Se, mikä soveltuu heidän kirjallisuuteensa, pitää paikkansa myös heidän kokouksistaan. Heidän seurakunnissaan tai konventeissaan ei vedota tunteisiin varojen saamiseksi. Niissä ei kierrätetä kolehtihaavia eikä jaeta kirjekuoria, joihin tulisi panna rahaa. Seurakunnan jäsenille ei lähetetä rahanpyyntökirjeitä. Seurakunnat eivät koskaan turvaudu bingoon eivätkä arpajaisiin varojen keräämiseksi. Jo vuonna 1894 lähettäessään matkapuhujia Vartiotorni-seura julkaisi kaikille ilmoituksen: ”Haluamme alusta asti tehdä selväksi, että tämä Seura ei anna lupaa panna toimeen keräyksiä eikä muita rahanpyyntöjä eikä hyväksy niitä.”
Siksi Jehovan todistajien painetuissa kokouskutsuissa on jo heidän nykyhistoriansa hyvin varhaisesta vaiheesta asti ollut teksti: ”Vapaa pääsy! Ei kolehtia!”


Onko vapaaehtoisen lahjoituksen kerääminen kolehdin keräämistä? Jos ei ole, mitä se on? Rahankeräyslaki antaa uskonnollisille yhdyskunnalle vapauden kerätä kolehtia ilman rahankeräyslupa. Jos ei kerätä kolehtia vaan kerätään muuten rahaa, siihen pitäisi olla lupa. Onko Jehovan todistajat uskonnollisella yhdyskunnalla sellainen lupa?
 


Takaisin rahankeräyssivujen alkuun
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu