Johanneksen pojan  kotisivut
Tietoa Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajien seurakunnatVartiotorniseuran vuonna 2005 julkaisema "Järjestökirja", joka annetaan ennen kastamista Jehovan todistajaksi.


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

1975, ennustelu

Verikysymys

Vastaavatko Jehovan todistajien seurakunnat varhaiskristittyjen seurakuntia?


Jehovan todistajat väittävät, että heidän seurakuntansa ovat samanlaisia kuin Raamatun kreikkalaisissa kirjoituksissa (ns. Uudessa testamentissa) mainitut seurakunnat. Tuo on sellainen väite, mitä kannattaa hieman tutkia.

Vartiotorniseuran vuonna 2005 julkaisema kirja "Järjestetyt tekemään Jehovan tahto" sisältää seuraavan ajatuksen sivulla 25: 

"Nykyinen (Jehovan todistajien) seurakunta noudattaa apostolista mallia".Millainen sitten oli ensimmäisen vuosisadan kristillinen seurakunta? Aivan lyhyesti se voidaan kuvata näin:

Varhaisseurakuntaan kuului sekä miehiä että naisia, jotka oli kastettu. He olivat kaikki "sisaria ja veljiä", ja seurakunnan opetuksesta ja johtamisesta vastasi joukko kokeneita miehiä, joita kutsuttiin "vanhimmiksi". Vanhinten lisäksi seurakunnassa oli lähinnä "käytännön asioiden" hoitoon liittyviä henkilöitä, "avustavia palvelijoita" tai "seurakunnan palvelijoita", vähän riippuen siitä, mitä Raamatun käännöstä luetaan. Kreikkalaisen alkutekstin mukainen sana on di·a′ko·nos.

Normaalisti viitattaessa johonkin kreikkalaiseen sanaan, käytetään yleensä sen perusmuotoa yksikössä puuttumatta taivutusmuotoihin, siis diákonos, mask., yks. nominatiivi.

Sanan merkitys on palvelija, seurakuntapalvelija, diakoni.

Sana diakonos taivutetaan koineekreikaksi kreikkalaisissa kirjoituksissa näin:
  1. διακονος, diákonos = mask. yks. nominatiivi
  2. διακονον, diákonon = mask. yks. akkusatiivi, lauseen objektin sijamuoto
  3. διακοωοι, diákonoi = mask. mon. nominatiivi
  4. διακονουσ, diakónous = mask. mon. akkusatiivi, lauseen objektin sijamuoto
  5. διακονοις, diakónois = mask. mon. datiivi
  6. διακονον, diákonon = fem. yks. akkusatiivi, lauseen objektin sijamuoto
  7. διακονου, diakónou = fem. yks. genetiivi
Jehovan todistajien seurakuntaa johtaa myös "joukko kokeneita" miehiä, vanhimpia. Sen lisäksi Jehovan todistajien seurakunnissa on miespuolisia "avustavia palvelijoita", mutta naisilla ei ole mitään asemaa seurakunnissa. Näin ei ollut varhaiskristillisinä aikoina.

Myös naiset saattoivat olla "avustavia palvelijoita", ts. "seurakunnan palvelijoita" varhaiskristillisessa seurakunnassa ensimmäisellä vuosisadalla. Tämä tulee selvästi esiin suoraan Raamatun tekstistä.

Jehovan todistajien julkaisemat Raamatun käännökset "Uuden Maailman käännös" ja "Kingdom Interlinear Translation"
kertovat selvästi, että naiset voivat olla nimitettyjä palvelijoita seurakunnassa. Tätä ei kuitenkaan yleensä huomata seurakunnissa.

"Järjestetyt tekemään Jehovan tahto" -kirja kertoo sivulla 55 "avustavien palvelijoiden vaatimukset ja lainaa siihen 1. Timoteukselle 3:8-10,12,13.Miksi "Järjestö"-kirja jätti lainaamatta jakeen 11? No siksi, että siinä jakeessa kerrotaan naispuolisten avustavien palvelijoiden vaatimuksia. Jakeet 8 - 13 muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, kun kerrotaan avustavista palvelijoista. Ensin kerrotaan jakeissa 8 - 10 ohjeita yleisesti, sitten jakeessa 11 erikseen naisille, ja lopuksi jakeissa 12 ja 13 vielä erikseen miehille.

(1. Timoteukselle 3:8-13) 8 Avustavien palvelijoiden tulee samoin olla vakavia, ei vilpillisiä puheissaan, ei paljon viiniä nauttivia, ei epärehellistä voittoa ahnehtivia, 9 vaan sellaisia, jotka säilyttävät uskon pyhän salaisuuden puhtaalla omallatunnolla. 10 Mutta näidenkin soveliaisuutta koeteltakoon ensin, sitten toimikoot palvelijoina, kun ovat vapaat syytöksestä. 11 Naisten tulee samoin olla vakavia, ei panettelevia, vaan kohtuullisia tavoissaan, uskollisia kaikessa. 12 Olkoot avustavat palvelijat yhden vaimon miehiä, jotka johtavat hyvin lapsia ja omaa huonekuntaansa. 13 Sillä miehet, jotka palvelevat hyvin, hankkivat itselleen hyvän aseman ja suuren puhevapauden Kristukseen Jeesukseen liittyvässä uskossa.  
(UM-käännös kertoo jakeen kohdalla tästä sanasta: Avustavat palvelijat = Kreik. di·a·ko′nous)

Joku saattaisi ajatella, että Vartiotorniseura on epärehellinen jättäessään jakeen 11 pois asiayhteydestä.

Tuo ei ole ainoa kohta Raamatussa, missä puhutaan naispuolisista "avustavista palvelijoista", ts. "seurakunnan palvelijoista".

Roomalaiskirjeen 16:1 mainitsee sisar Foiben, joka oli "seurakunnan palvelija". Ja tuon kohdan alkukielinen sana on sama kuin Timoteuskirjeen mainitsema di·a′ko·non.

(Roomalaisille 16:1)  – –Suosittelen teille sisartamme Foibea, joka on eräs Kenkreassa olevan seurakunnan palvelija – –  
(UM-käännös kertoo jakeen kohdalla tästä sanasta: Seurakunnan palvelija = Kreik. di·a′ko·non)

Todisteeksi tästä skannaukset sekä
1. Timoteukselle 3:8-13:sta että Roomalaiskirjeen 16:1:stä (Kingdom Interlinear Transalation, julkaisija Vartiotorniseura v. 1969.


1. Timoteukselle 3:8-13Roomalaiskirje 16:1

Varhaiskristillisiin seurakuntiin kuului sekä miehiä että naisia. Mutta Suomessa Jehovan todistajien virallisiin seurakuntiin (joita on noin 20) kuuluu vain miehiä, ja heistäkin vain harvat. Ja kaikki he ovat vanhimpia. Suurin osa miehistä ja KAIKKI naiset ovat vain ulkojäseniä ja kuuluvat vain epävirallisiin seurakuntiin, joita on noin 300. Nämä epäviralliset seurakunnat eivät omista edes "omaa" valtakunnansalia. Niiden omistus on ulkoistettu niihin 20:een viralliseen seurakuntaan, mitä johtaa noin 100 miespuolista vanhinta. Lisäksi on vielä Jehovan todistajat uskonnollinen yhdyskunta, mihin kuuluu vähintään 15, mutta enintään 20 Jehovan todistaja -vanhinta. Lue lisää tästä kummallisesta yhdyskuntajärjestyksestä täältä.

Joku voisi väittää, että varhaiskristillisillä seurakunnilla ja nykyisillä Jehovan todistajien seurakunnilla ei ole paljoakaan yhteistä. Joku toinen taas voisi sanoa ääneen, että pieni joukko JT-miehiä on kaapannut vallan Jehovan todistajien seurakunnissa. Miksi kaikki JT-naiset on jätetty syrjään?

Varhaisseurakuntien aikaan ei ollut tätä "kahden kerroksen väen" ilmiötä. Ei ollut jakoa "varsinaisiin" tai "virallisiin" seurakuntiin ja epävirallisiin paikallisseurakuntiin. Ja naisetkin kuuluivat seurakuntiin. He olivat niissä arvostettuja. Ja he saattoivat palvella myös "avustavina palvelijoina".

Suuri osa suomalaisista Jehovan todistajista ei tiedä, että he eivät kuulu virallisesti mihinkään seurakuntaan. Suuri osa ei ymmärrä, että he ovat vain "ulkojäseniä". Kuka kertoisi sen heille? Jehovan todistajien tiedottajako?

Mitä mieltä itse olet. Kuulisin mielelläni näkemyksiäsi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen: jp@johanneksenpoika.fi
  

Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle
 
 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu