UskoToivon kirjoituksia Suomi24-keskustelupalstalle - Jehovan todistajat
Sokeat

"Kun uskollinen ja ymmärtäväinen orja käskee meidän hypätä, mehän hyppäämme. Itse päätämme, kuinka korkealle hyppäämme". Olen kuullut tämän lausunnon eräältä Jehovan todistajalta. Vaikka siinä onkin huumoria (?) mukana, se kertoo siitä vallitsevasta asenteesta, joka on yleinen Jehovan todistajien keskuudessa. "Hallintoelin" ja "uskollinen ja ymmärtäväinen orja" on korotettu niin korkealle, että monet seuraavat niitä sokeasti ilman mitään kritiikkiä ja ajattelua. Onko tämä raamatun mukainen toimintamalli? Voisimmeko joskus joutua tilanteeseen, että orjan sokea seuraaminen aiheuttaisi vakavia seurauksia? Löytyykö raamatusta tähän mitään vihjettä tai jopa esimerkkiä?

"Vasikanpalvonta oli ensimmäinen Raamatussa mainittu epäjumalanpalveluksen muoto, johon israelilaiset lankesivat Egyptistä lähtönsä jälkeen. Kun Mooses oli vuorella ottamassa vastaan Jumalan lakia, israelilaiset tulivat kärsimättömiksi ja menivät pyytämään Aaronilta, että tämä tekisi heille jumalan. Aaron teki heidän antamistaan kultaisista korvarenkaista valetun vasikkapatsaan, joka epäilemättä esitti nuorta sonnia." (Raamatun ymmärtämisen opas, osa 2, sivu 1276)

Tässä on meille varoittava esimerkki. Lainaan vielä raamatusta muutaman jakeen vakuudeksi.

Sillä välin kansa saattoi nähdä, että Moosekselta kului kauan aikaa, ennen kuin hän tuli alas vuorelta. Niin kansa kokoontui Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: ”Nouse, tee meille jumala, joka kulkee edellämme, sillä Mooseksesta, tästä miehestä joka johdatti meidät pois Egyptin maasta, emme todellakaan tiedä, mitä hänelle on tapahtunut.” 2 Tällöin Aaron sanoi heille: ”Irrottakaa kultaiset korvarenkaat, jotka ovat vaimojenne, poikienne ja tyttärienne korvissa, ja tuokaa ne minulle.” 3 Ja kaikki kansa alkoi irrottaa kultaisia korvarenkaita, jotka olivat heidän korvissaan, ja he toivat niitä Aaronille. 4 Sitten hän otti kullan heidän käsistään ja muotoili sitä kaivertimella ja ryhtyi tekemään siitä valettua vasikkapatsasta. Ja he sanoivat: ”Tämä on sinun Jumalasi, oi Israel, se joka johdatti sinut pois Egyptin maasta.” (2. Mooseksen kirja 32:1-4)

5 Kun Aaron sai nähdä tämän, hän alkoi rakentaa alttaria sen eteen. Lopuksi Aaron huusi ja sanoi: ”Huomenna on juhla Jehovan kunniaksi.” 6 Niin he nousivat varhain seuraavana päivänä, ja he uhrasivat polttouhreja ja esittivät yhteysteurasuhreja. Sen jälkeen kansa istui syömään ja juomaan. Sitten he nousivat pitämään hauskaa.
7 Jehova sanoi nyt Moosekselle: ”Mene, astu alas, sillä kansasi, jonka johdatit pois Egyptin maasta, on toiminut turmiollisesti. 8 Äkkiä he ovat poikenneet siltä tieltä, jota olen käskenyt heidän kulkea. He ovat tehneet itselleen valetun vasikkapatsaan ja kumartavat sitä, ja yhä uudelleen he uhraavat sille ja sanovat: ’Tämä on sinun Jumalasi, oi Israel, se joka johdatti sinut pois Egyptin maasta.’ (2. Mooseksen kirja 32:5-8)

Myöhemmin Aaron alkoi selitellä veljelleen Moosekselle, miksi hän oli taipunut kansan vaatimuksiin, kun oli tehnyt kultaisen vasikan, epäjumalan, vaikka Aaron väittikin, että se oli Jehovan kunniaksi (jae5). Miten tässä valitettavassa tapauksessa lopulta kävi? Annetaan raamatun vastata. "Kansaa kaatui sinä päivänä noin kolmetuhatta miestä." (2. Moos. 32:28)

Jos vähän katsomme tarkemmin kyseistä tapausta, huomaamme kiinnostavia piirteitä. Aaron oli ylimmäinen pappi, joten hänellä oli korkea asema Jehovan maallisessa järjestössä. Vaikka aloite kultaisen vasikan tekemisestä olikin tullut kansalta, missään ei ilmene, että Aaron olisi yrittänyt vakuuttaa kansalle, että se olisi epäjumalanpalvelusta. Ja se osa kansaa, joka näki nyt, että Jehovan järjestön ylimmältä johdolta tuli kehotus tuoda kultaa patsasta varten ja osallistua muutenkin hankkeeseen, seurasi sitä ilmeisesti vakuuttuneena siitä, että kaikella on Jehovan tuki. Onneksi oli myös niitä, jotka eivät halunneet tehdä omantuntonsa vastaisesti ja seurata SOKEASTI Aaronia tämän huonossa hankkeessa. SOKEA JÄRJESTÖN OHJEIDEN SEURAAMINEN AIHEUTTI kolmentuhannen miehen kuoleman. Lisäksi se aiheutti pitkäksi aikaa särön Jehovan ja kansan välille. Vain Jumalan armo pelasti tuon kansan.

Voimme oppia jotain tuosta tuhansia vuosia vanhasta kertomuksesta. Sekin on kirjoitettu meidän hyödyksemme. "16 Koko Raamattu on Jumalan henkeyttämä ja hyödyllinen opettamiseen, ojentamiseen, oikaisemiseen, kurittamiseen vanhurskaudessa, 17 jotta Jumalan ihminen olisi täysin pätevä, täydelleen varustautunut kaikkeen hyvään työhön." (2. Timoteukselle 3:16,17) Tuo Aaronin ja kultaisen vasikan tapaus varoittaa meitä seuraamasta sokeasti edes Jehovan maallisen järjestön taholta tullutta oppia, toimintamallia tai tapaa. VOIMME SYYLLISTYÄ EPÄJUMALANPALVELUKSEEN, jos emme ole tarkkana. Kaikille ihmisille on annettu OMA omatunto, jota on tarkoitus myös käyttää. Ihmiset oppivat erottamaan hyvän pahasta, kun he lukevat raamattua. Raamatun periaatteilla on voimakas vaikutus ihmiseen, jos optetus on mennyt ihmisen SYDÄMEEN.

Voimme todellakin joutua tilanteisiin, joissa joudumme valitsemaan, tottelemmeko Jehovaa vai uskollista ja ymmärtäväistä orjaa. Näitä kysymyksiä saattaa ilmaantua esimerkiksi suhtautumisessa erotettuihin, profetioiden tulkinnassa, ihmistekoisten käskyjen ja määräysten noudattamisessa jne. Meidän on todella tärkeää nähdä, mikä on sitä KULTAISEN VASIKAN PALVONTAA ja mikä oikeaa, todellista Jehovan palvontaa. Joskus tuntuu siltä, että hallintoelin ja uskollinen ja ymmärtäväinen orja on korotettu liian korkeaan asemaan. Uskollisesta ja ymmärtäväisestä orjastahan käytetään nimitystä "orja". Kuitenkin se joskus haluaa kaapata vallan isännältä, joka on hänen yläpuolellaan. Nykyisin on käsitys vallalla, että "orja" on kaiken kritiikin ja arvostelun yläpuolella, mutta niinhän asia ei ole. Orjan asemakin joutuu tarkasteluun. Onneksi meidän ei tarvitse sitä tehdä. Isäntä kyllä hoitaa homman aikanaan.

Lopuksi kaikille Jehovan todistajille (ja muillekin) pohdittavaksi. Palvommeko todellisuudessa kultaista vasikkaa, jonka nykyinen Aaron-luokka on tehnyt, vai annammeko kunnian Jehovalle ja palvomme häntä koko sydämestämme. Me Jehovan todistajat olemme vihkiytyneet JEHOVALLE kasteessa, emme millekään työlle tai järjestölle. Näin kastepuheissakin vakuutetaan.