UskoToivon kirjoituksia Suomi24-keskustelupalstalle - Jehovan todistajat
Kuulutko joukkoon?

Kuuntelin kerran radiosta kiinnostavan haastatteluohjelman. Nuori nainen oli kirjoittanut kirjan kokemuksistaan erilaisten kulttuurien puristuksessa. Hänen äitinsä oli tavallinen suomalainen ja isänsä egyptiläinen muslimi. Tämä nainen oli asunut sekä Suomessa että Egyptissä ja myös joissakin muissa maissa.

Radiohaastattelussa hän kertoi "identiteettikriisistään". Hän etsi itseään. Vaikka hän oli asunut isänsä kotimaassa Egyptissä, hän ei tuntenut oloaan siellä kotoisaksi. Hän ei kuulunut sinne. Ei kuulunut joukkoon. Toisaalta hän ei myöskään tuntenut itseään suomalaiseksi. Ei kuulunut joukkoon. Mieluummin hän olisi kosmopoliitti. (Sivistyssanakirjani kertoo sanalle kosmopoliitti merkityksen "maailmankansalainen".) Hän halusi elämälleen, näkemyksilleen ja ajatuksilleen erilaisista asioista laajemman merkityksen. Ahtaat kansalliset, rodulliset tai uskonnolliset tavat kahlitsivat häntä.

Tämä nuori kirjailija ja tutkija esitti ajatuksia "johonkin joukkoon kuulumisesta". Hän piti luonnollisena sitä, että tavallinen ihminen haluaa aina kuulua johonkin joukkoon. Toisaalta hän omasta kokemuksestaan kertoi, että joskus joku rohkea ihminen ei yritäkään kuulua väkisin mihinkään joukkoon. (Hän yrittää pärjätä itsenäisesti).

On totta, että ihminen on sosiaalinen olento, hän tarvitsee ympärilleen joukon ihmisiä. Ystäviä. Tukiverkon. Samanhenkisten seuran. Harva ihminen haluaa toimia ja elää täysin eristäytyneenä erakkona (ja vaikeaa se nyky-yhteiskunnassa olisikin, jo pelkästään viranomaisten ja byrokratian takia, puhumattakaan toimeentulosta).

Raamatussa on kristityistä sanottu: "He eivät ole osa maailmasta" (Joh. 17:16). Siis kristityt eivät kuulu maailmaan (vaikka tietysti asuvat ja elävät normaalisti kaikkien muiden ihmisten keskellä). Kristityt eivät kuulu maailman ihmisten joukkoon siinä mielessä, että he seurustelisivat kiinteästi heidän kanssaan ja osallistuisivat kaikkiin heidän vahingollisiin tapoihinsa. Mutta voisiko kristityillä olla myös "maailmallisia ystäviä"? Vai riittääkö se, että seurakunnasta varmasti löytyy samanhenkistä seuraa? Mihin "joukkoon" kristityt kuuluvat? Onko joukko kovin ahdas vai vähäsen laajempi?

"Erossa maailmasta"-ohjetta sovelletaan käytännössä todellisessa elämässä eri ihmisten piirissä hyvin eri tavoin. Jotkut jehovantodistajaperheet rajoittavat lastensa kanssakäymistä muihin lapsiin jyrkästi. Muiden pihakaverien kanssa ei leikitä. Naapurin lasten kotiin ei saa mennä. Koulukavereiden kanssa ollaan tekemisissä vain koulussa, ei muualla. Toiset JT-perheet sallivat mitä vain. Kaikki seura kelpaa, kunhan ei tupakkaa tai huumeita ...

Aikuisten työssäkäyvien kanssa on vähän sama juttu. Joillakin on hyvin tarkat rajat. Työkavereiden kanssa ei mennä teatteriin, elokuviin, risteilylle (vaikka em. tapahtumat olisi työpaikan puolesta järjestettyjä). Toisille taas käy kaikki. Tanssikurssit, tennis ja muut urheilutapahtumat muista juhlatilaisuuksista puhumattakaan. Kunhan ei vain hypellä toisten sänkyyn ...

ENTÄPÄ (tietysti täysin teoreettinen tapaus, tällaistahan ei voi todellisuudessa tapahtua), JOS JOSKUS JOLLAIN KRISTITYLLÄ JEHOVAN TODISTAJALLA OLISI SEURAAVANLAISIA TUNTEMUKSIA:

Olen erossa maailmasta, EN KUULU JOUKKOON. En ole tekemisissä koulukavereiden, työkavereiden tai naapurieni kanssa. he eivät ole ystäviäni. EN KUULU JOUKKOON. En ole tekemisissä ei-uskovien sukulaisteni kanssa, eivät hekään ole ystäviäni. EN KUULU JOUKKOON. Valtakunnansalilla ja seurakunnassa on ystäviä, mutta en oikein tunne oloani kotoisaksi sielläkään. EN KUULU JOUKKOON???

Mitä? EN KUULU JOUKKOON? Joskus voi jollekin tulla tällainen tunne. Mihin hän voisi tuntea kuuluvansa? Mikä neuvoksi?

Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesusta syytettiin joskus seurustelemisesta tietynlaisten ihmisten kanssa. "Kaikki alkoivat mutista sanoen: 'Syntisen miehen luo hän meni majoittumaan'". (Luukas 19:7). "Minkä vuoksi teidän opettajanne syö veronkantajien ja syntisten kanssa?" (Matt. 9:11). Tuskin kaikista Jeesuksen seurassa olleista tuli kristittyjä. Siitä huolimatta hän vietti aikaa ja jopa söi heidän kanssaan. Ja voi sitä paheksuntaa! Jeesus oli kuitenkin "kosmopoliitti" siinä merkityksessä, että hän kohteli kaikkia ihmisiä tasapuolisesti ja halusi ajatella kaikista hyvää. Hän oli mielellään muiden ihmisten seurassa. Hän oli helposti lähestyttävä, miellyttäväkäytöksinen mies, joten ihmiset hakeutuivat joukoittain hänen lähelleen. (Kuitenkin Jeesus oli erossa maailmasta, joten maailmasta erossa oleminen ei voi tarkoittaa ... )

Palaan alussa kertomaani radiohaastatteluun. Tämä egyptiläis-suomalainen nainen kertoi, että appelsiinin voi kuoria kahdella tavalla. Hänen suomalainen äitinsä kuorii appelsiinin siten, että hän leikkaa kuoren neljään viipaleeseen ja poistaa kuoren neljässä osassa. Hänen egyptiläinen isänsä leikkaa appelsiininkuoren spiraalina yhtenä kappaleena. Appelsiinin voi siis kuoria ainakin kahdella tavalla. Mutta ei yhtäaikaa ...