UskoToivon kirjoituksia Suomi24-keskustelupalstalle - Jehovan todistajat
Huokaavat ja voihkivat

Jumalan oman kansan keskuudessa on kautta historian tapahtunut vääryyksiä, väkivaltaa ja jopa epäjumalanpalvontaa. Miten näitä ikäviä asioita on käsitelty? Onko ne "haudattu maton alle" vai onko ne käsitelty avoimesti niin, että koko kansa on voinut nähdä väärintekojen seuraukset?

Yksi huomattavista väärinteoista oli "kultaisen vasikan palvonta" erämaassa. Palautetaan mieliimme tuo synkkä päivä. Mooses, Jumalan kansan "ykkösmies", oli noussut vuorelle ja oli viipynyt siellä kauan aikaa. Kansan "kakkosmies" Aaron oli kansan keskuudessa silloin, kun se alkoi olla levoton. Mitä tapahtui?

*** 32 Sillä välin kansa saattoi nähdä, että Moosekselta kului kauan aikaa, ennen kuin hän tuli alas vuorelta. Niin kansa kokoontui Aaronin ympärille ja sanoi hänelle: ”Nouse, tee meille jumala, joka kulkee edellämme, sillä Mooseksesta, tästä miehestä joka johdatti meidät pois Egyptin maasta, emme todellakaan tiedä, mitä hänelle on tapahtunut.” 2 Tällöin Aaron sanoi heille: ”Irrottakaa kultaiset korvarenkaat, jotka ovat vaimojenne, poikienne ja tyttärienne korvissa, ja tuokaa ne minulle.” 3 Ja kaikki kansa alkoi irrottaa kultaisia korvarenkaita, jotka olivat heidän korvissaan, ja he toivat niitä Aaronille. 4 Sitten hän otti kullan heidän käsistään ja muotoili sitä kaivertimella ja ryhtyi tekemään siitä valettua vasikkapatsasta. Ja he sanoivat: ”Tämä on sinun Jumalasi, oi Israel, se joka johdatti sinut pois Egyptin maasta.”
5 Kun Aaron sai nähdä tämän, hän alkoi rakentaa alttaria sen eteen. Lopuksi Aaron huusi ja sanoi: ”Huomenna on juhla Jehovan kunniaksi.” (2. Moos. 32:1-5)

Kansa alkoi vaatia Aaronilta "jumalaa", jonka he voivat nähdä. Aaron suostui siihen, ja sanoi jopa näin räikeästi: "Tämä on sinun Jumalasi, oi Israel, se joka johdatti sinut pois Egyptin maasta. ... Huomenna on juhla Jehovan kunniaksi.” Epäjumalanpalvonta naamioitiin ikäänkuin Jehovan palvonnaksi.

Miten Mooses suhtautuisi asiaan, kun hän palaisi vuorelta alas? Sanoisiko hän vain, että "Hei Aaron, ota muutama mies kansan keskuudesta ja kaiva tuo kultainen vasikka hiekkaan, että se on poissa silmistä. Turhaan tässä nyt nostetaan isompaa meteliä moisesta patsaasta. Kun se on poissa silmistä, se on poissa mielestä."

Näin ei tosiaankaan käynyt. Seuraukset olivat karmeat. "Kansaa kaatui sinä päivänä noin kolmetuhatta miestä" (2. Mooseksen kirja 32:28) Ja mitä tuolle kultaiselle vasikalle tehtiin? Mooses "otti vasikan, jonka he olivat tehneet, ja poltti sen tulella ja rouhensi sen hienoksi, minkä jälkeen hän sirotteli sen veden pinnalle ja pani Israelin pojat juomaan sitä" (2. Moos. 32:20)

Väärintekoon puututtiin heti. Koko kansa sai nähdä seuraukset. Asiaan ei vaikuttanut edes se, että mukana johtamassa palvontaa oli "kakkosmies" Aaron. Hän säilytti henkensä vain siksi, että katui syvästi tekoaan.

Mitä meidän pitäisi oppia tästä tapahtumasta? Sen, että Jumalan kansan keskuudessa pitää toimia avoimesti ja lujalla kädellä vakavia väärintekoja kohtaan. Niitä ei saa peitellä. Tuo vasikkajupakkakin on kerrottu Raamatussa, vaikka se toki himmensi Jumalan kansan "mainetta". Mutta avoimuus ja rehellisyys on tärkeämpää kuin maine.

Miten on nykyään? Voidaanko Jumalan kansan yhteydessä olevista vääryyksistä puhua julkisesti? Voidaanko ne julistaa kaikelle kansalle avoimesti? Syyllistyykö joku tämän kansan "maineen mustaamiseen", jos kertoo faktoja vääryyksistä julkisesti? Ovatko pedofiiliskandaalin paljastaneet ihmiset jotenkin pettureita ja ruikuttajia, jotka vain etsivät virheitä? Miksi YK-jupakan paljastajat tuomittiin jyrkin sanoin? Miksi noita kumpaakin asiaa yritetään peitellä?

On tarpeen vilkaista Raamatusta malli meille siitä, miten Jumalan kansan keskuudessa tapahtuviin vakaviin vääryyksiin pitää suhtautua. Pitääkö ongelmat lakaista mattojen alle? Pitääkö niistä vaieta? Pitääkö niistä antaa jopa "hieman" väritettyä tietoa?

*** 3 Ja Israelin Jumalan kirkkaus nousi kerubien yläpuolelta, joiden yllä se oli, huoneen kynnykselle, ja hän huusi sitten pellavapukuiselle miehelle, jonka lanteilla oli sihteerin mustesarvi. 4 Ja Jehova sanoi hänelle: ”Kulje kaupungin keskitse, Jerusalemin keskitse, ja sinun on pantava merkki niiden ihmisten otsaan, jotka huokailevat ja voihkivat kaikkia sen keskuudessa tehtäviä inhottavuuksia.”
5 Ja näille toisille hän sanoi korvieni kuullen: ”Kulkekaa kaupungin halki hänen perässään ja lyökää. Älköön silmänne surkutelko, älkääkä tunteko sääliä. 6 Vanha mies, nuori mies ja neitsyt ja pikkulapsi sekä naiset teidän tulee tappaa — heille turmioksi. Mutta älkää lähestykö ketään ihmistä, jossa on merkki, ja teidän tulee aloittaa minun pyhäköstäni. (Hesekiel 9:3-6)

Kun Jumalan oman kansan keskuudessa tehtiin "inhottavuuksia", oli ihmisiä, jotka "huokailivat ja voihkivat" näiden pahojen asioiden takia. Oliko tuo huokaaminen paha asia? Olisiko heidän vain pitänyt olla hiljaa? Tuskinpa, koska juuri näiden ihmisten otsiin laitettiin "merkki", joka pelasti heidän elämänsä, kun tuomio alkoi Jumalan "pyhäköstä".

Onko siis tänä aikana paheksuttava niitä henkilöitä, jotka huokaavat ja voihkivat kaikkia kauheuksia, joita Jumalan kansan keskuudessa nykyisin tehdään? Ovatko he vain "valittajia", "ruikuttajia" ja "tyhjänpuhujia", kun paljastavat esim. nykyisen "vasikanpalvonnan"?

Kiinnostavaa on se, että tuon kohdan "huokaavat ja voihkivat" kirkkoraamattu (1992) kääntää sanoilla "huokaavat ja VALITTAVAT".

Hautaammeko me nykyisen "vasikan" hiekkaan pois silmistä? Vai romutammeko sen kokonaan niin, että se asia ei enää saastuta Todellista Pyhää ja Puhdasta Jehovan palvontaa? Keillä on "merkki" otsassa, kun tuo nykyinen tuomio alkaa Jumalan oman kansan keskuudesta?