Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Vuosikatsaus - Mitä tapahtui Jehovan todistajien järjestössä vuonna 2016?
31.12.2016 Johanneksen poika


Suomi

Kuluneen vuoden aikana Suomessa tuli myyntiin useita valtakunnansaleja entisten myynnissä olevien lisäksi. Lauttasaaren sali on myynnissä. Toijalan tai Viialan sali myydään. Myös Kotkasta ja Haminasta on tarkoitus myydä valtakunnansali. Tampereelta myydään yksi valtakunnansali, se on Messukylän sali.  Näiden lisäksi Oulun konventtisali on tietojen mukaan edelleen myynnissä. Salien myyntien lisäksi joitakin seurakuntia on lakkautettu tai yhdistetty toisiin seurakuntiin.

Tilastokeskus kertoi Jehovan todistajien määrän vähenevän Suomessa. Tämä saattaa olla yksi syy valtakunnansalien myyntiyrityksiin. Väestön ikääntyminen ja ikärakenteen vinoutuminen aiheuttavat tulevina vuosina kiihtyvän jäsenkadon, ellei Vartiotorniseura onnistu jollain tempulla kääntämään jäsenmäärän kehitystä nousuun. Sellaista temppua ei ole kuitenkaan helppoa taikoa.

Yksi tämän vuoden teemoista Suomessa oli verikysymys. Vartiotorniseura uudisti Jehovan todistajien "hoitotahtokortin". Uudesta kortista käytetään nimitystä "yksinkertaistettu hoitotahtokortti". Se eroaa aikaisemmasta siinä, että ns. "fraktioista" ei enää ole mitään mainintaa.Uskontojen uhrien tuki UUT ry teki laajan selvityksen Jehovan todistajien verituotteiden käyttökiellosta ja suuntasi sen sosiaali- ja terveysministerille. Selvitystä varten haastateltiin 35 entistä Jehovan todistajaa. Kyselyyn vastasi myös seitsemän ylilääkäriä, jotka edustivat monia lääketieteen aloja. Useat mediat kertoivat selvityksestä, mutta ministeri Mattila on toistaiseksi vaiennut. Hän on suostunut kommentoimaan asiaa vain Demokraatti-lehdelle parilla lauseella.

Helsingissä järjestetty erikoiskonventti sai suuren huomion kaupallisessa mediassa jo ennen konventtia ja konventin aikana. Konventtiin osallistui yli 12000 Jehovan todistajaa Suomesta ja monista muista maista. Konventissa näytettiin kymmeniä videoita puheiden yhteydessä. Tämä on suuri muutos Vartiotorniseuran tavassa järjestää konventteja.

Konventissa vahvistettiin karttamissääntöjen kiristyminen. Tästä aiheesta esitetty video on jo nyt todistetusti tehnyt tuhoja ihmissuhteille.

Ulkomaat

Ulkomaiden uutisissa päällimmäisenä oli Vartiotorniseuran päätoimiston muutto New Yorkin Brooklynista maaseudulle Warvickiin. Vanhan päätoimiston rakennusten myynti edistyi suurin piirtein suunnitellusti.


Uusi päätoimisto Warvickissa, kuva: JW.ORG

Luonnollisesti tänäkin vuonna puhuttiin rahasta. Vaikka vanhan päätoimiston myynnistä tuli yli miljardi dollaria Vartiotorniseuran kassaan, näyttää siltä, että tuo kassa on pohjaton. Aina vain tarvitaan rahaa lisää ja lisää.

Jehovan todistajilla oli vuoden aikana suuria vaikeuksia Venäjällä. Viranomaiset ovat takavarikoineet maahan tullutta kirjallisuutta, he ovat vaikeuttaneet kokoustoimintaa ja suurin uhka Vartiotorniseuralle on se, että viranomaiset uhkaavat sulkea Jehovan todistajien Venäjän haaratoimiston lähellä Pietaria.

Viime vuosina pedofiiliuutiset ovat varjostaneet Vartiotorniseuraa. Niin myös vuonna 2016. Tämän rikollisuuden alan tutkimuksia on meneillään ainakin Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Australiassa. Jehovan todistajat yrittävät piilotella todisteita. Vartiotorniseuran asenne seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja raiskauksiin tulee esille nuorille suunnatussa uudessa kirjasessa. Toimintaohjeista on kokonaan "unohdettu" mainita ilmoitus poliisille ja sairaanhoitohenkilökunnalle.

Ulkomaiden uutisissa on myös useita verikuolemia. Varsinkin synnyttävät naiset ovat suuressa vaarassa, kun Jehovan todistajat eivät hyväksy verensiirtoa. Niinpä näitä valitettavia täysin turhia kuolemantapauksia sattuu vuosittain useita monissa eri maissa. Tällä kertaa Kanada on ollut suurennuslasin alla.
 


Tarkempi katsaus uutisiin vuonna 2016

Tammikuu


Suomi

Lauttasaaren valtakunnansali myydään.Useita valtakunnansaleja on myynnissä. Yksi niistä on Lauttasaaren valtakunnansali. Sali on entinen elokuvateatteri, missä lattia laskee salin etuosaan päin, joten sen myynti ei ole aivan helppoa.

Yllättävä puhelinsoitto aamulla hämmentää – "Voinko lukea sinulle otteen raamatusta?" YLE uutisissa oli kirjoitus Jehovan todistajien soittamista puheluista. Moni suomalainen on kyllästynyt puhelinmyyjien soittoihin. Miten he suhtautuvat Jehovan todistajien soittoihin? Veikko Leinonen pääsi taas haastateltavaksi. Leinonen myöntää puheluihin vastaavien ihmisten nuivan suhtautumisen soittoihin.

Ulkomaat

Hallintoelimen jäsen Stephen Lett puhuu mielellään rahasta. JW Broadcasting tarjosi tammikuun 2016 kuukausiohjelmassa taas Stephen Lettin ylisuuria eleitä, kasvojen kummallista vääntelemistä ja luonnotonta puheen painotusta. Nämä puheen ominaisuudet sopisivat paremmin suurille stadioneille, mutta eivät television lähikuviin. Mutta tämä ei ole tämän uutisen varsinainen aihe. Yhtenä aiheena tunnin mittaisessa kuukausivideossa näyttää olevan taas kerran raha, ja se toistuu pitkin ohjelmaa. Ohjelman teema on "Vilpitön kiitos on aina paikallaan!"

Jehovan todistajien virallinen uutissivusto kertoo, että Venäjän tulliviranomaiset takavarikoivat raamattulähetyksiä. On kiinnostavaa, että Suomen haaratoimistoa vastaan on nostettu oikeusjuttu tässä asiassa. Suora lainaus uutisesta:

Tulliviranomaiset nostivat elokuussa Jehovan todistajien Suomen-haaratoimistoa vastaan hallinnollisen oikeusjutun, koska se oli vastannut kirjallisuuden kuljettamisesta Venäjälle.


Kuva: JW.ORG


Helmikuu

Suomi


Kaleva kertoi Oulun konventtisalin myynnistä. Aikaisemmin asiasta oli uutisoinut Kotimaa24. Uutisissa oli yksi merkittävä ero.
  • Veikko Leinonen Kotimaa24:n haastattelussa 21.12.2015: Mikäli Oulun konventtisali myydään, Leinosen mukaan myynnistä saadut rahat käytetään Jehovan todistajien ovelta ovelle -työhön Suomessa.
  • Veikko Leinonen Kalevan haastattelussa 21.01.2016: Kellon konventtisalin myynnistä aikoinaan saatavat rahat käytetään nykyisten valtakunnansalien kunnostamiseen sekä uusien salien rakentamiseen.
Ennen kuin kukaan pääsee tekemään vapaaehtoistyötä Suomen haaratoimistossa, hänen on allekirjoitettava 2-sivuinen paperi, missä määritellään tarkasti informaation käytöstä ja sen salassa pitämisestä. Sitä ennen on tietenkin pitänyt täyttää anomus vapaaehtoistyöntekijäksi.

Toijalan ja Viialan valtakunnansalien tulevaisuutta harkitaan parhaillaan vakavasti. Suunnitelmissa on myydä toinen sali, mutta kumpi, se on vielä epäselvää.


Toijalan valtakunnansali, kuva: Google Earth


Viialan valtakunnansali, kuva: Google Earth

Tampereen kaupungin alueella on kuusi valtakunnansalia: Messukylä, Hervanta-Lukonmäki-tuplasali, Kaleva, Härmälä (Nekala), Siltakatu ja Epilä. Nyt on päätetty, että yksi Tampereen valtakunnansaleista myydään. Myytävä sali on Messukylän valtakunnansali osoitteessa Järvikatu 2.

Ulkomaat

Kotimaa24.fi kertoi, että Jehovan todistajat ovat myymässä New Yorkin Brooklynissa sijaitsevan päätoimistonsa ja sen ympärillä olevat kiinteistönsä. Kauppahinta saattaa olla jopa miljardi dollaria eli noin 917 miljoonaa euroa.

Ruotsin hallitus hylkäsi neljännen kerran Jehovan todistajien valtiontuen anomuksen. Jehovan todistajat ovat hakeneet valtiontukea vuodesta 2011 lähtien. Hylkäämisen syitä olivat muun muassa hallituksen "hyvin ongelmallisena" pitämä verensiirtokielto ja tapaukset, joissa viranomaiset ovat joutuneet huostaanottamaan Jehovan todistaja -perheiden alaikäisiä lapsia, jotka ovat tarvinneet verensiirtoa.

Tammikuussa 2016 Vartiotorniseura on lähettänyt uuden kirjeen kaikkiin seurakuntiin. Kirjeellä yritetaan saada toimettomia ja erotettuja osallistumaan muistonviettoon ja erikoisesitelmään. Kirjeen ensimmäinen sivu luetaan seurakunnan kokouksessa, mutta kaksi muuta sivua on tarkoitettu vain vanhimmille. Niitä viimeisiä sivuja ei saa lukea kokouksessa eikä niitä saa laittaa ilmoitustaululle.

Vartiotorniseura on tehnyt hämmästyttävän paljon muutoksia hyvin lyhyessä ajassa. Onko se tehnyt kaiken itse? Vai valuuko osa “maailmanlaajuiseen työhön” lahjoitetuista rahoista yksityisen liikeyrityksen voittoihin?Jehovan todistajien haaratoimistoon hyväksytyn henkilön tulee allekirjoittaa "Sopimus informaation luottamuksellisena pitämisestä". Mutta se ei vielä riitä. Hänen täytyy allekirjoittaa myös "Jehovan todistajien kokoaikaisten erikoispalvelijoiden tottelevaisuus- ja köyhyysvala".

Mitä Vartiotorniseura on opettanut dinosauruksista? Dinosauruksista löytyy runsaasti tietoa internetistä. Milloin dinosaurukset elivät? Milloin ne hävisivät maapallolta?


Maaliskuu

Suomi


Muutokset Helsingin seurakunnissa ovat nyt voimassa. Helsinki-Alppila, Helsinki-Töölö sekä Helsinki-Keskusta lakkasivat olemasta helmi-maaliskuun vaihteessa. Niiden tilalle tuli kaksi uutta seurakuntaa: Helsinki-Eteläinen ja Helsinki-Meilahti. Samalla myöskin Helsinki-Lauttasaaren nimi vaihtui Helsinki-Ruoholahdeksi. Se kokoontuu edelleen Lauttasaaren salilla siihen saakka, että sali saadaan myytyä. Sen jälkeen Ruoholahden seurakunta siirtyy Mannerheimintien salille. Tämä tarkoittaa sitä, että Helsingissä on "jälleen" yksi suomenkielinen seurakunta vähemmän kuin ennen. Niitä on tällä hetkellä 16.


Mannerheimintien valtakunnansali, kuva: Google Earth

Turun Sanomat kirjoitti Anna-Maria Helsingistä. Anna-Maria Helsing oli kolmannen polven Jehovan todistaja, jonka suku oli mukana yhteisössä. Hän itse tunsi jo pienenä, ettei kuulu siihen. Niinpä hän erosi Jehovan todistajista. Muusikon elämästä uskonyhteisöjen säännöt olivat tehneet monimutkaisia. Kirkossa ei saanut esiintyä, eikä joulukonsertissa. Silloin sai, jos konsertin nimessä puhuttiin joulun sijasta valosta tai talvesta. Maamme-laulua ei saanut soittaa. Jehovan todistaja ei voisi olla kapellimestari, koska orkesterin johtaja ei voisi lähteä ulos lavalta Maamme-laulun ajaksi.

Ulkomaat

Tiistaina 08.03.2016 vietettiin monissa maissa taas perinteisesti kansainvälistä naisten päivää. Sitä on vietetty jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Kansainvälinen naistenpäivä on virallinen juhlapäivä useissa maissa. Perinteen mukaan miehet kunnioittavat äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään, työtovereitaan ja muita läheisiä naisia kukilla tai muilla pienillä lahjoilla. Jossain maissa päivällä on yhtä vankka asema kuin äitienpäivällä. Jehovan todistajat eivät vietä tätäkään juhlapäivää. Eikä heillä juuri aihetta siihen olisikaan. Nainen on niin alistettu JT-yhteisössä, ettei sitä kannata juhlia.


Kuva: JW.ORG

UK Charity Commissionin verkkosivuilla olevan 15.3. päivätyn lehdistötiedotteen mukaan Britannian hovioikeus on kumonnut Vartiotorniseuran yritykset lopettaa sitä koskevat lasten hyväksikäyttöä koskevat tutkimukset.

Vartiotorniseura on koko historiansa ajan haukkunut ja syyttänyt kristikunnan papistoa ja varsinkin katolista kirkkoa monesta eri syystä. Se on yrittänyt liata "väärää uskontoa" ja näin itse kuvitellut näyttävänsä puhtaammalta. Ovatko Vartiotorniseuran esittämät syytteet "väärää uskontoa" kohtaan olleet oikeutettuja? Onko se itse toiminut oikein? Tässä jutussa käsitellään kahta asiakokonaisuutta, joissa Vartiotorniseura on syyttänyt katolista kirkkoa ja kuitenkin se itse on toiminut samalla tavalla.


Pietarinkirkko Vatikaanissa, kuva: JP


Huhtikuu

Suomi


Tilastokeskuksen uusien lukujen valossa Jehovan todistajien määrä vähenee edelleen Suomessa tasaisesti. Virallisten tilastojen mukaan Jehovan todistajia oli Suomessa vuonna 2015 yhtensä 18286. Siinä on laskua edellisestä vuodesta 181. Vuoden 2010 jälkeen vuosittain on ollut joka vuosi laskua. Vuonna 2010 yhteismäärä oli vielä 19094. Suunta on siis alaspäin.

Ihmiset kokevat kirkot rauhoittaviksi - valtakunnansaleissa on aina kiireellisyyden tunne. Vartiotorniseura pitää muita kristillisiä kirkkoja Suureen Babyloniin kuuluvina. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ne ovat vääriä uskontoja. On kiinnostavaa, että ne ihmiset, jotka käyvät kirkoissa, kokevat kirkon rauhoittavana. Millainen tilanne on Jehovan todistajien valtakunnansaleissa? Onke se rauhallinen ja turvallinen? Vai onko aina kiire?

Jehovan todistajat saivat kesän 2016 konventteja varten opetusvideon, miten konventeissa pitää käyttäytyä ja pukeutua. - "Vuosi on taas kulunut, ja edessä on jälleen konventti. Oletko valmis?" - Näin alkaa JW Broadcasting -kanavan uusi video, missä Vartiotorniseura opettaa Jehovan todistajille, miten konventtiin pitää valmistautua, miten sinne pitää pukeutua ja miten konventissa pitää käyttäytyä. Tietenkin tämä video sisältää myös ohjeet, miten hotellissa pitää käyttäytyä.

Ulkomaat

Odottavan aika on pitkä. - Suurin osa tämän nettisivun lukijoista on joskus odottanut terveyskeskuksen laboratorion täpötäydessä odotushuoneessa vuoronumerolappu kädessään ja vilkuillut näyttötaulun numeroita. Miksi numerot vaihtuvat niin hitaasti? Odottavan aika on pitkä - sanotaan. Tämä varmasti pitää paikkansa varsinkin maanantaiaamuisin, kun kaikki asiakkaat ovat tulleet laboratorioon yhtä aikaa ja toivovat pääsevänsä mahdollisimman nopeasti pois, takaisin kotiin, takaisin työhön tai oppilaitokseen.


Kuva: Pixabay

Jehovan todistajan elämä on yhtä odottamista. Jo pienokaisesta asti lasta opetetaan odottamaan paratiisia. Mikään muu ei ole tärkeää. Mihinkään epäoleelliseen ei kannata keskittyä, kun Harmagedon on tulossa ihan pian, ja sitten tulee paratiisi. Sitten vasta on aika harrastaa ja tehdä kaikkea kivaa, mutta nyt, tässä maailmassa ei ole aikaa normaalille elämälle. Ei. Tuota odottamista kestää koko elämän, siinä ohessa saarnataan.

Jehovan todistajien hallintoelin ylistää omaa järjestöään, Vartiotorni-seuraa, säännöllisesti sekä kirjallisuudessaan että puheissa. Se väittää Jehovan todistajien elävän jo nyt "hengellisessä paratiisissa". Se vertaa usein muita uskonnollisia järjestöjä ja kirkkoja Jehovan todistajiin ja toteaa täysin yksisilmäisesti, että muut järjestöt ja uskonnolliset yhteisöt ovat pahoja ja vain Jehovan todistajien yhteisö on hyvä ja kelpaa Jumalalle. Monet JT-seurakunnan jäsenet ja entiset jäsenet näkevät Vartiotorni-seuran kaikkea muuta kuin rakkaudellisena ja oikeudenmukaisena järjestönä. Miksi tällainen ristiriita on nähtävissä?

Jehovan todistajien virallisen uutissivuston mukaan näyttää vahvasti siltä, että Venäjän valtio haluaa häätää Jehovan todistajien hallinnollisen keskuksen kokonaan pois maasta. Jehovan todistajien haaratoimisto sijaitsee Solnetšnojen kylässä 40 kilometriä Pietarista luoteeseen. Uhkaus hallintokeskuksen sulkemisesta on viimeisin siirto Venäjän valtion aggressiivisessa kampanjassa Jehovan todistajia vastaan.

Raamattu kertoo avoimesti merkkihenkilöiden synneistä, mutta Vartiotorniseura vaikenee täysin omista synneistään. Jehovan todistajien kaksiosainen julkaisu "Raamatun ymmärtämisen opas" on suuri hakuteos. Sitä voisi sanoa Jehovan todistajien tietosanakirjaksi. Tuo teos kertoo siitä, kuinka ainutlaatuista Raamatun teksti on. Tuossa tietokirjassa kiitetään erityisesti sitä Raamatun piirrettä, että Raamatussa kirjoittajat kertoivat avoimesti ja suoraan omista synneistään ja jopa kuninkaiden synneistä. Mitään ei haluttu piilotella. Vartiotorniseura ei noudata samaa avointa ja rehellistä tiedottamista kuin Raamattu.


Toukokuu

Suomi


Veren "fraktiot" ovat suuri eettinen ja moraalinen ongelma Jehovan todistajille, vaikka he eivät itse sitä tule ajatelleeksi. Jehovan todistajat ovat olleet vuosikymmeniä tunnettuja siitä, että he eivät hyväksy verensiirtoja. Jehovan todistajien kanta vereen lieveni hiukan suurin piirtein vuosituhannen vaihteen tienoilla. Veren pienenpienet osaset, ns. "fraktiot" tulivat nyt omantunnonkysymyksiksi.


Kuva: Pixabay

Jehovan todistajien kanta verenluovutukseen on sen sijaan ehdottoman kielteinen. Kukaan Jehovan todistaja ei voi luovuttaa verta ilman että häntä uhkaisi erottaminen. Jehovan todistajat eivät suostu veren luovuttamiseen edes itseään varten etukäteen.  Miten "fraktioita" saadaan?

Kotimaa24.fi kertoi, että Jehovan todistajat opastaa seksuaalisesta väkivallasta, mutta poliisia ei mainita. Uutisen mukaan Jehovan todistajat julkaisivat internetissä uuden nuorille suunnatun kirjasen "Vastauksia 10 kysymykseen joita nuoret esittävät". Luvussa 8 käsiteltiin seksuaalista väkivaltaa. Sen otsikko oli "Mitä minun olisi hyvä tietää seksuaalisesta väkivallasta?" Kotimaa24 ihmetteli, miksi poliisia ei mainittu ohjeissa lainkaan. Tiedotusosaston Ari Hakkarainen vastasi kysymyksiin sähköpostilla.

Jehovan todistajat "unohtivat" mainita poliisin nuorille suunnatussa valistuskirjasessa.
Jehovan todistajien uusi nuorten kirjanen puhuu luvussa 8 seksuaalisesta väkivallasta, mutta jättää kertomatta kaikkein oleellisimmat neuvot. Kirjasessa ei kehoteta ottamaan yhteyttä poliisiin. Tämä ei ole mitenkään uutta. Jehovan todistajien salaisissa ohjeissa ei koskaan neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin, sen sijaan ohjeissa pyydetään ottamaan yhteyttä Jehovan todistajien haaratoimiston lakiosastoon.

Iltalehti kertoi, että Jehovan todistajien juhannuksena neljässä kaupungissa järjestettävissä kokoontumisissa aiotaan näyttää kaikille osallistujille, myös pienille lapsille, itse tuotettu sotaelokuva, jossa on mukana muun muassa vauhdikkaita taistelukohtauksia. Elokuvien esittämisen valvonnasta vastaava viranomainen on myös kiinnostunut juhannuksen jättikokouksissa esitettävästä elokuvasta.

Jehovan todistajien Suomen tiedotusosasto on vuosia antanut väärää tietoa julkisuuteen erotettujen ja eronneiden kohtelusta. Tiedotusosasto ja varsinkin Veikko Leinonen ovat väittäneet, että entisten jäsenten karttaminen koskisi vain ns. "hengellisiä ja uskonnollisia" asioita. Perhesiteet eivät Leinosen mukaan katkea. On aika palauttaa mieleen, mitä on valehtelu. Vartiotorniseuralla on aivan oma määritelmänsä valehtelulle. Se eroaa merkittävästi esim. Wikipedian määritelmästä.

Ulkomaat

Uusi JW Broadcasting -sivuston lapsille suunnattu video kertoo, että lapsella ei saa olla kahta "äitiä". Videolla kerrotaan, kuinka jotkut voivat päästä paratiisiin ja jotkut eivät. Jos jonkun lapsen perheessä on kaksi "äitiä", tuon perheen "äitien" täytyy muuttua ollakseen kelvollisia paratiisiin. Perheen lapsen paratiisihaaveet riippuvat noiden "äitien" ratkaisuista.

Tutkittava" Vartiotorni, syyskuu 2016, kertoo Jehovan todistajille, miten heidän tulee pukeutua. Kirjoituksen "Tuottaako pukeutumistyylisi kunniaa Jumalalle?" kappaleessa 1 verrataan kirkon johtajien pukeutumista Jehovan todistajien pukeutumiseen. Kirkon johtajat olivat pukeutuneet kokoukseensa rennosti, koska oli kuuma. Jehovan todistajat sen sijaan hikoilivat kuumissa konventtihalleissa ykköspuvut päällä. Kiristävät solmiot eivät varmasti helpottaneet oloa.

Vartiotorniseuran opetuksesta johtuen Jehovan todistajien säälin tunne on  kadoksissaJehovan todistajat näyttävät kesän 2016 konventeissa muutaman minuutin mittaisen videon, mikä korostaa sitä, että edes omaa erotettua lastaan ei saa sen vertaa "sääliä", että voisi puhua hänen kanssaan puhelimessa.


Kesäkuu

Suomi


Seurakunnan vanhimmat saivat kirjeen haaratoimistolta. Kirjeessä kerrottiin, että Jehovan todistajat saivat uuden "yksinkertaistetun" hoitotahtokortin, minkä avulla seurakunnan jäsenet voivat kieltää verensiirron ja määrätä muita asioita hoidostaan. Vanhat hoitotahtokortit täytyi kirjeen ohjeiden mukaan hävittää.

Jehovan todistajien konventin tiedotusosasto onnistui erinomaisen hyvin markkinoimaan konventtia tänä vuonna. Monina aikaisempina vuosina kaupallinen media oli melko haluton tekemään Jehovan todistajien konventeista juttuja. Tänä vuonna tilanne on ollut täysin toisenlainen. Monet kaupalliset mediat ovat tehneet laajoja juttuja konventeista etukäteen ja myös konventtien aikana.


Kuva: Helsingin Sanomat

Miksi konventin tiedotusosasto onnistui niin hyvin tiedottamisessa median kautta tänä vuonna?  Tähän on joitakin erityisiä syitä. Konventin tiedostusosaston veljet Seppo Lehtomäki ja Urpo Martikainen kertovat tästä ja vähän muustakin. Haastattelut on tehty puhelimella sunnuntain aamupäiväohjelman aikana.

Jehovan todistajien aluekonventeissa 2016 puhuttiin hylkäämisestä. Perjantai-iltapäivän puhesarjassa oli puhe "Ole Jeesuksen tavoin uskollinen jos sinut hylätään". Hieman myöhemmin oli toinen puhesarja "Kannata uskollisesti Jehovan ratkaisuja." Sen toisessa osassa kehotettiin karttamaan väärintekijöitä.

Ulkomaat


Kuva: JW.ORG

Tämän hetkiselle "sukupolviopille" ei ole mitään raamatullisia perusteita
. Kirja "Jumalan valtakunta hallitsee!" (2014) selittää täysin mielivaltaisesti kokoonkyhättyä Jehovan todistajien nykyistä sukupolvioppia. Jehovan todistajat "tutkivat" tätä asiaa 26. syyskuuta – 2. lokakuuta 2016 välisenä aikana viikkokokouksessaan.  Vartiotorniseura on muuttanut sukupolvioppiaan monta kertaa.

Vartiotorniseuran tiedotuspolitiikka jatkuu ennallaan. Kaikkea tietoa ei haluta jakaa tavallisille rivijäsenille seurakunnissa. Näin kävi myös aivan äskettäin, kun seurakunnissa luettiin kirje uuden yksinkertaistetun hoitotahtokortin ottamisesta käyttöön. Kirjeessä oli kaksi sivua, mutta vain ensimmäinen sivu luettiin kokouksissa. Toisella sivulla oli tällainen varoitus lihavoituna: Tätä jälkikirjoitusta ei tule lukea seurakunnalle eikä laittaa ilmoitustaululle.


Heinäkuu

Suomi

Ronja kertoo haastattelussa, kuinka hän alkoi käydä ovelta ovelle saarnaamistyössä jo noin 6-vuotiaana ja kävi kasteella teini-ikäisenä. Myöhemmin hän alkoi katua kastettaan. Hän ei mielestään ollut kypsä tekemään sitä päätöstä. Ronja kertoo myös, miten hän oli saanut päättää koulunkäynnistä, opiskelusta ja ammatista teoriassa itse, mutta käytännössä ei. Miten Ronja päätyi Jehovan todistajien seurakunnan ulkopuolelle? Mikä osuus vertaistuella oli Ronjan selviytymistarinassa?


Ronja, kuva: JP

Konventin videot tekevät tuhojaan ihmissuhteille. Veljesseura.org-sivustolla nimimerkki "tumpelo" kirjoitti surullisen tarinan siitä, kuinka hänen äitinsä katkaisi perhesiteet konventin opetuksen perusteella. Tämä on traagista hengellistä väkivaltaa. Kaiken takana on Jehovan todistajien hallintoelin.

Ulkomaat

Vartiotorniseura kieltäytyy toimittamasta oikeuden pyytämiä asiakirjoja. Sakon määrä kasvaa $4000 päivässä niin kauan, että oikeus saa dokumentit.

Vartiotorniseura otti vuoden 2016 alussa käyttöön uuden raporttilomakkeenMarraskuussa 2015 luettiin Jehovan todistajien seurakunnissa kirje, missä kerrottiin raporttilomakkeen uudistamisesta. Lomakkeeseen on lisätty mm. sarake, mistä nähdään, kuinka monta kertaa ovilla tai kärryillä on näytetty JW.ORG:n videoita.

Jehovan todistajilla ei ole koskaan vapaata aikaa. Tämä lause voi tuntua turhan kärjistetyltä. Mutta tosiasia on se, että Vartiotorniseura ohjeistaa Jehovan todistajia näin Valtakunnan Palveluksemme -lehtisessä joulukuussa 2011: "Emme koskaan ole vapaalla palveluksesta." Jos Jehovan todistaja noudattaa Vartiotorniseuran ohjeita, hän ei ole koskaan vapaalla "palveluksesta", ei edes vapaa-aikana tai lomalla.


Kuva: JW.ORG

Venäjän uusi uskontolaki herätti pelot Suomessa – Ilta-Sanomat selvitti, mitä oudot linjaukset voivat tarkoittaa. Suomen uskonnollisissa piireissä on levinnyt hurjia tulkintoja Venäjän uskontolaista. Osa peloista on perusteltuja ja osa mitä ilmeisimmin turhia. Laissa on tiettyjä kohtia, jotka rajoittavat selkeästi esimerkiksi skientologien, Jehovan todistajien, islaminuskoisten ja erilaisten Venäjälle rekisteröimättömien evankelisten kirkkokuntien saarnaajien toimintaa.


Elokuu

Suomi

Jouni Palmu on Suomen Jehovan todistajien yhdyskunnan "kakkosmies" heti Jukka Ropposen jälkeen. Ropponen on Jehovan todistajat uskonnollisen yhdyskunnan puheenjohtaja, Palmu on varapuheenjohtaja. On kiinnostavaa, millä tavalla noin korkeassa asemassa oleva henkilö käyttäytyy puhelimessa.

Kesäkuussa juhannuksen aikaan pidettiin Helsingissä erikoiskonventti. Konventissa puhuttiin paljon uskollisuudesta Jehovalle. Käytännössä tämä tarkoitti kyllä uskollisuutta Vartiotorniseuralle ja hallintoelimelle. Konventille oli tunnusomaista videoiden käyttö puheiden yhteydessä. Videoita esitettiin kolmen päivän aikana kymmeniä. Myös kaksi pitkää elokuvaa esitettiin, toinen niistä oli väkivaltainen sotaelokuva. Monia ahdisti kuitenkin enemmän usean videon sarja, missä joukko Jehovan todistajia piileksi kellarissa, kun vainon aika oli tulossa ja erikoisjoukot lopullta ryntäsivätkin sisään. Yksi video oli erittäin tehokas opettamaan, mistä karttamisessa on pahimmillaan kyse. Äiti ei saanut vastata edes aikuisen tyttärensä puhelinsoittoon. Helsingin konventissa piti kolme puhetta myös Jehovan todistajien hallintoelimen jäsen Anthony Morris.


Kuva: JW.ORG

Koosteet vuoden 2016 Helsingin erikoiskonventista: Helsingin erikoiskonventin loppupuheessa hallintoelimen jäsen Anthony Morris esitti rohkean tulkinnan. Hänen mukaansa 144000 maasta ostettua "hengellä voideltua" ihmistä tulee taistelemaan Harmagedonin sodassa ja tappamaan miljoonia tai miljardeja ihmisiä samaan tapaan kuin yksi enkeli tappoi yksin 185000 assyrialaista. Tunnettu konventtipuhuja vastasi konventtia koskeviin kysymyksiin.

Ulkomaat

JW.ORG:n uutissivusto kertoi, että Jehovan todistajien päätoimiston tilojen kauppa saatu päätökseen. Näin ollen muutto uuteen päätoimistoon Warwickiin on lähellä toteutumista. New Yorkin katukuvasta katoaa muuton seurauksena "Watchtower"-kyltti ja "JW.ORG-kyltti", ilmeisesti lopullisesti.


Kuva: JW.ORG

Mistä Jehovan todistajien opetus on lähtöisin? Jehovan todistajille vakuutetaan, että heidän saamansa opetus on lähtöisin Jehovalta, joka käyttää hallintoelintä viestintäkanavanaan. Tähän on kuitenkin vaikea uskoa. Miksi? Paitsi että opetukset tarkentuisivat aika ajoin, ja totuus siten kirkastuisi vähitellen ne muuttuvat usein täysin toiseksi.

Milloin Suomessa seurataan Armenian esimerkkiä? Milloin Suomessa Jehovan todistajat suorittavat yleisesti siviilipalveluksen? Muutamia yksilöitä Jehovan todistajien seurakunnista on Suomessakin suorittanut siviilipalveluksen, mutta pääsääntöisesti he eivät suorita mitään palvelusta. Laki vapauttaa heidät, vaikka siihen ei ole enää mitään tarvetta. Jehovan todistajien omat säännöt sallivat nykyisin siviilipalveluksen suorittamisen, kun virallinen oppi muuttui 1990-luvun puolivälissä.


Syyskuu

Suomi

Syyskuussa 2015 "Sana papilta" -blogissa oli kirjoitus, missä käsiteltiin Jehovan todistajia. Sana papilta -blogi on ortodoksipapin blogi. Mitä ortodoksipappi ajattelee Jehovan todistajista?

Jehovan todistajilla oli oikeus esittää konventissa väkivaltainen sotaelokuva myös pienille lapsille. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on antanut päätöksen asiassa, mikä koski Suomessa 2016 Jehovan todistajien konventissa esitettyjä videoita. Päätöksen mukaan esitetyille videoille ja elokuville ei tarvinnut määritellä ikärajaluokitusta.


Kuva: JW.ORG

Ulkomaat

Jos ennen toukokuuta 1996 Jehovan todistaja olisi Suomessa mennyt suorittamaan siviilipalvelusta, hänet olisi erotettu seurakunnasta. Elokuussa 2016 Jehovan todistajien virallinen uutissivusto on julkaissut muutaman päivän aikana kaksi uutista, missä siviilipalvelusta suositellaan ja sitä pidetään täysin hyväksyttävänä Jehovan todistajille.

Voiko 16-vuotias tehdä itsenäisiä päätöksiä hengellisyydestään? On kiinnostavaa, että Jehovan todistajat asettavat erilaiset normit Jehovan todistaja -lapsille ja -nuorille verrattuna "maailmallisiin" lapsiin ja nuoriin. Miksi Jehovan todistajat eivät kohtele omia lapsiaan ja nuoriaan ikänsä puolesta samaan tapaan kuin "maailmallisia" lapsia ja nuoria?

Miten Vartiotorniseuran esittämä globaalin tulvan malli sopii tieteelliseen käsitykseen? Globaali tulva ja sen seuraukset olisivat niin merkittäviä, että näkisimme tulvan jäljet ympärillämme edelleen.


Kuva: JW.ORG

Oletko joskus saanut kirjeen tuntemattomalta Jehovan todistajalta? Vartiotorniseura on luonnollisesti ohjeistanut myös kirjeiden kirjoittamisen. Esimerkiksi vuonna 2001 julkaistu kirja "Hyödy teokraattisen palveluskoulun opetuksesta" antaa tarkat ohjeet sivuilla 71 - 73.


Lokakuu

Suomi


Beteliin haetaan etätyöntekijöiksi asiantuntijoita eri aloilta. Syksyllä 2015 Veikko Leinonen kertoi suurista muutoksista Suomen haaratoimistossa. Hallintoelimen ohjeen mukaan Betelistä sai potkut noin 25% henkilökunnasta. Isot rakennusprojektit keskeytettiin tai lopetettiin. Myös Betelin "sisäisiä palveluja" supistettiin. Työmäärä ei kuitenkaan ole merkittävästi vähentynyt. Esimerkiksi Vartiotorniseuran julkaisemien videoiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Ne täytyy kääntää suomeksi. Niinpä Betel yrittää nyt hankkia lisätyövoimaa kutsumalla vapaaehtoisia asiantuntijoiksi etätyöhön, mitä tehtäisiin kotoa käsin. Näin Betelin ei tarvitse tarjota edes majoitusta. "Tehokkuus"-ajattelu on saanut riemuvoiton Vartiotorniseuran rekrytointipolitiikassa. Seurakunnissa on tämän viikon kokouksissa luettu kirje, missä kerrotaan, minkä alan ammattilaisista on pulaa. Lista mainitsee mm. lakiasiat ja verotuksen.


Kuva: Pixabay

Ulkomaat

Lokakuun 2016 JW Broadcasting -kuukausivideolla kerrotaan Harold (Viv) ja Ann Mouritzista, jotka työskentelivät Suomessa Jehovan todistajien haaratoimistossa vuosina 1959 - 1981. Harold Mouritzilla oli haaratoimistossa korkea asema. Hän oli Erkki Kankaanpään lähin työtoveri ja haaratoimiston hierarkiassa sijalla kaksi. Harold (Viv) Mouritz sanoi videolla, että Jehova lähetti heidät Suomeen huumorintajun vuoksi. Oliko Mouritzin Suomen vierailu pelkkä vitsi? Sehän kesti noin 22 vuotta.


Kuva: JW.ORG

27-vuotias Jehovan todistaja kuoli synnytykseen kieltäydyttyään verensiirrosta. Éloïse Dupuis, 27-vuotias kanadalainen Jehovan todistaja, kuoli 12.10.2016, vain viikko esikoisensa, Liamin, syntymän jälkeen. Éloïsen läheiset ovat vahvistaneet JW Surveylle, että kuolema johtui synnytyksessä ilmenneistä komplikaatioista ja verensiirrosta kieltäytymisestä.

Weberin piirikunnan oikeusistuin käsittelee Utahissa tapausta, jossa Jehovan todistajien oikeuskomitea pakotti nuoren naisen kuuntelemaan äänitettä raiskauksestaan.

Jehovan todistaja -isä raiskasi oman tyttärensä Puolassa. Tytär kertoo:

Isäni... saarnaa raamatusta. Hän tekee talosta taloon -työtä ja on jäsen Jehovan todistajien seurakunnassa. Hän esittää olevansa innokas. Hän unohti... esittää unohtaneensa, että hänellä oli tapana raiskata omaa tytärtään.


Marraskuu

Suomi

Jani Salo on entinen Jehovan todistaja. Hän esiintyy nykyisin stand up -koomikkona. Podcastin pitäjä Joni Koivuniemi haastatteli Jani Saloa. Jani Salo syntyi Jehovan todistaja -perheeseen. Omien sanojensa mukaan koko lapsuus oli itsensä häpeämistä. Hänet vietiin jo hyvin nuorena ovelta ovelle -työhön. Hänet kastettiin "kypsässä" 13 vuoden iässä.Uskontojen uhrien tuki UUT ry julkaisi laajan selvityksen Jehovan todistajien verituotteiden käyttökiellosta. Tätä aihepiiriä ei Suomessa ole aikaisemmin selvitetty näin laajasti. Samaan aikaan Jehovan todistajien verikysymystä käsittelevä nettisivusto on uudistettu perusteellisesti. Selvitys suunnattiin korkeimmalle mahdolliselle taholle, sosiaali- ja terveysministerille.


Media kertoi UUT:n tekemästä selvitystyöstä:
"Pyhiinvaellusmatkoja" on taas tarjolla Jehovan todistajille. Seurakunnissa on luettu otteita kirjeestä, missä kerrottiin Amerikan matkoista. "Hyvämaineiset" Jehovan todistajat haluavat ulkomaanmatkoillaan usein vierailla myös Vartiotorniseuran tiloissa. Niinpä New Yorkin seudulle matkustavat ottavat matkasuunnitelmiinsa mielellään mukaan USA:n Betelin päätoimiston tilat. Tällaisia matkoja voidaan hyvällä syyllä verrata monien uskontojen "pyhiinvaellusmatkoihin".

Sairaalayhteyskomiteat haittaavat lääkäreiden töitä sairaaloissa. Jehovan todistajien virallinen tiedottaja Veikko Leinonen on myös Jehovan todistajien sairaalatietopalvelun johtaja. Hän on myös kaikkien Suomen sairaalayhteyskomiteoiden vastuuhenkilö, jolle voi soittaa hätätapauksessa numeroon 0982588210. Lääkärit ovat hyvin yksimielisiä sen suhteen, että tällaiset asiat eivät kuulu uskonyhteisön edustajille vaan ovat potilaan henkilökohtaisia valintoja. Kaksi UUT:n verensiirtoselvitykseen vastannutta lääkäriä esitti myös huolensa sairaalan henkilökuntaan kuuluvista Jehovan todistajista, jotka työnsä puolesta näkevät millaista hoitoa potilaille annetaan, jopa ilman potilastietojen urkkimista. Näin Jehovan todistajat voivat kokea painostusta kieltäytyä verituotteista siksi, että sairaalassa on töissä Jehovan todistajia.

Onko Veikko Leinonen verensiirron ja verenluovutuksen asiantuntija? Veikko Leinonen esiintyy verensiirron ja verenluovutuksen asiantuntijana, kun hän antaa asiasta lausuntoja medialle ja hänelle soittaville Jehovan todistajille. Hän kyseenalaistaa ja lyttää korkeasti koulutettujen lääkärien käsitykset verensiirrosta mennen tullen parilla lauseella. Onko Veikko Leinosella edellytyksiä nostaa oma tietämyksensä verensiirroista ja verenluovutuksesta lääkärien ammattitaidon yläpuolelle? Onko Leinosen oma lääketieteellinen koulutus sitä tasoa, että hän voi kiistää ylilääkärien ja erikoislääkärien lausunnot?

Suomessa on taas myynnissä ainakin kaksi valtakunnansalia. Kotkan keskustan seurakunnan sali osoitteessa Kauppakatu 15 on myynnissä. Myös Haminassa on valtakunnansali myynnissä. Seurakuntia myös yhdistetään ja lakkautetaan.

Ulkomaat

Johtaako Jeesus Jehovan todistajien uskonnollista yhdyskuntaa? Jehovan todistajat uskovat, että heidän uskontokuntansa on Jumalan viestintäkanava, jota Jeesus johtaa heidän hallintoelimensä välityksellä. Perustuuko tämä uskomus tosiasioihin? Voidaanko Jehovan todistajien opetuksista nähdä, että niihin sisältyy sellaista ainutlaatuista viisautta, joka ylittää ihmisviisauden? Näitä kysymyksiä on syytä pohtia vakavasti, koska heidän mukaansa se, että uskomme tähän ja toimimme sen mukaisesti ratkaisee pelastummeko vai tuhoudummeko tämän nykyisen maailman tuhossa.

Australian kuninkaallinen komissio pitää julkisen kuulemisen Jehovan todistajien käytännöistä koskien pedofiliaan suhtautumista. Julkinen kuuleminen tullaan pitämään 20.3.2017 alkavalla viikolla Sidneyssä.

Ovatko Jehovan todistajat vapaita tekemään riittävään tietoon perustuvia ratkaisuja verensiirtojen suhteen? Nykyään kun internet mahdollistaa entisille Jehovan todistajille keinon kertoa uskonnollisista käytännöistä, on syytä kysyä, ovatko Jehovan todistajat todellakin vapaita tekemään itse tietoon perustuvia ja harkittuja päätöksiä.

Vartiotorniseura muovaa Jehovan todistajista tunneköyhiä ihmisiä. Normaalisti ihmisyyteen kuuluvat tunteet, niin positiiviset kuin negatiivisetkin. Iloa ja surua saa näyttää myös ulospäin. Nauru ja kyyneleet ovat sallittuja. Vartiotorniseura on vuosikymmenten ajan yrittänyt hallita ja kahlita Jehovan todistajien tunteita. Se on onnistunutkin tekemään monista tunneköyhiä ihmisiä.


Kuva: Pixabay


Joulukuu

Suomi

Pohjalainen oli tehnyt uutisen Jehovan todistajien verensiirtokiellosta. Veikko Leinonenkin oli päässyt haastateltavaksi. Pohjalainen viittasi ensin Leinosen marraskuussa antamaan kommenttiin, missä Leinonen oli antanut lausunnon: "Kaikkiin mahdollisiin sairauksiin voidaan antaa hoitoa käyttämättä verta." Lännen Media oli nyt kysynyt Leinoselta, mitä nämä hoidot voisivat olla kriittisimmissä tilanteissa. Leinosen mukaan monissa leikkauksissa käytetään oman veren talteenottoa ja joissakin verisuonileikkauksissa auttavat suonten tukkimiset.  Mielenkiintoista on se, että Veikko Leinonen viittasi oman veren talteenottoon, mikä on Vartiotorniseuran omissa säännöissä kiellettyjen listalla ellei se tapahdu leikkauksen aikana.

Yksi myytti säpäleiksi? Jos keskustelet Jehovan todistajien kanssa entisistä Jehovan todistajista, sinulle todennäköisesti kerrotaan että erottamiskäytöntö perustuu Raamattuun ja että sen tarkoituksena on pitää seurakunta puhtaana. Erottamiskäytännön tueksi sinulle näytetään Raamatusta 1. Korinttilaisten viides luku. Saat kuulla, että entiset todistajat ovat kyseisen raamatunkohdan mukaan haureellisia, ahneita, epäjumalanpalvojia, herjaajia, juoppoja ja kiristäjiä - paha, joka tulee poistaa keskuudestaan. Marraskuussa 2016 entisille Jehovan todistajille tehtiin kysely, jossa selvitettiin, miksi he lähtivät Jehovan todistajista. Kyselyyn vastasi 151 entistä todistajaa.Jehovan todistajien Suomi on jaettu maantieteellisesti kierroksiin. Jokaiseen kierrokseen kuuluu muutama seurakunta. Jokainen kierros kokoontuu vuorollaan kierroskonventteihin kaksi kertaa vuodessa. Kierroksen johtoon on nimitetty kierrosvalvoja, joka pitää myös merkittävimmät puheet kierroskonventeissa.
Kierrosvalvoja vierailee Jehovan todistajien seurakunnissa kaksi kertaa vuodessa oman kierroksensa alueella. Hän osallistuu tuon viikon aikana saarnaamistyöhön ja pitää puheita kokouksissa. Lisäksi hän pitää kokouksen vanhimmille. Hän tarkastaa myös seurakunnan paperit. Vierailuviikoilla saatetaan myös käsitellä joidenkin avustavien palveiljoiden nimittämistä vanhimmiksi. Vierailu kestää normaalisti tiistaista sunnuntaihin.

KHO pyytää EU-tuomioistuimelta ennakkoratkaisua Jehovan todistajien tiedonkeruusta. Kiistassa on kyse Jehovan todistajien jäsenten ovelta ovelle -menetelmällä keräämistä ihmisten henkilötiedoista. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa on ollut ratkaistavana kysymys siitä, onko Jehovan todistajia pidettävä tietosuojadirektiivissä ja henkilötietolaissa tarkoitettuna rekisterinpitäjänä.


Ulkomaat

Voiko erotettu tai eronnut palata sen "totuuden" yhteyteen, mihin hän aikoinaan oli liittynyt? Jotkut hyvää tarkoittavat Jehovan todistajat saattavat toivoa, että seurakunnasta erotetut tai eronneet palaisivat takaisin "totuuden" yhteyteen. Onko tämä helppoa? Onko tämä edes mahdollista?

"Ystävä" on jatkuvasti koeajalla Jehovan todistajien seurakunnassa. Jehovan todistajien järjestössä sana "ystävä" on omituisesti väännetty. Se ei tarkoita samaa kuin "normaalien" ihmisten kielenkäytössä. Normaalisti ystävä pysyy rinnalla, vaikka tulisi mitä vaikeuksia tahansa. Ystävä tukee aina. Mutta Jehovan todistajien "ystävät" ovat ehdollisia ystäviä. He ovat määräämättömään aikaan asti vain "koeajalla". Tämä todisti taas uusi lapsille tehty video "Miten saada uusia ystäviä?"

Kokouksessa käsiteltiin vuotta 1914. Tuosta vuodesta on muodostunut Vartiotorniseuralle taakka. Arkipäivän kokouksessa myönnettiin vastahakoisesti, että Jehovan todistajat, tai oikeammin silloiselta nimeltään Raamatuntutkijat, erehtyivät ennustuksissaan. Vuodelle 1914 oli ladattu suuria odotuksia. Odotettiin, että tuona vuonna elokorjuu loppuisi ja voidellut koottaisiin taivaisiin. Kristuksen läsnäolo oli ennustettu niin, että se olisi alkanut vuonna 1874 ja se päättyisi vuonna 1914.

JW Broadcasting -sivustolle on ladattu video, mikä kertoo päätoimiston muutosta New Yorkista Brooklynista maaseudulle Warwickiin.

Jehovan todistajien JW Broadcasting -kanavalla on uusi hämmentävä musiikkivideo, "Paratiisin kynnyksellä". Näyttää siltä, että video on tehty tosissaan, mutta toisaalta, sen aihe on... outo. Joku voisi nähdä tämän videon parodiana, satiirina tai ironiana. Miksi?


Kuva: JW Broadcasting

Kokouksessa käsiteltiin taas vanhan "totuuden" piirteitä, joita oli pakko muuttaa.
Sata vuotta vanha "totuus" kuulostaa nykyisten Jehovan todistajien mielestä oudolta. Sitä se kyllä onkin.

Esivallat: maallisia vallanpitäjiä - ei kun Jehova ja Jeesus - ei kun maallisia vallanpitäjiä...
  1. Vuoteen 1929 saakka Vartiotorniseura oli opettanut, että "esivallat" tarkoitti maallisia valtoja, joille kristittyjen täytyy olla alamaisia.
  2. Vuonna 1929 Vartiotorniseura muutti tätä oppia. Nyt esivallat tarkoittikin Jehovaa ja Jeesusta.
  3. Vuonna 1962 palattiin vanhaan oppiin, missä esivallat taas tarkoittivat maallisia valtoja.
Jehovan todistajien johtajat salaavat lasten hyväksikäytön hinnalla millä hyvänsä. Jehovan todistajien johto uhmaa ylpeästi oikeuden määräystä luovuttaa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltyjen nimet ja olinpaikat eri puolilla Yhdysvaltoja. Vuodesta 2014 tuomioistuimet ovat tuominneet Jehovan todistajien emojärjestön – Vartiotornin Raamattu- ja Traktaattiseuran - useiden miljoonien dollarien sanktioilla sen kieltäydyttyä luovuttamasta näitä salaisia asiakirjoja. Asiakirjat todennäköisesti paljastaisivat tuhansia epäiltyjä lapsenraiskaajia, jotka elävät vapaasti eri puolilla maata ja jotka edelleen saattavat hyväksikäyttää lapsia. Asiakirjat sisältävät tiedettyjen ja epäiltyjen hyväksikäyttäjien nimiä, seurakuntien sijainteja sekä oletettujen rikosten kuvauksia.

Radio-ohjelmassa kerrotaan yksityiskohtia edellä mainituista pedofiilitutkimuksista. Toimittaja yritti saada haastattelun myös hallintoelimen jäseneltä Anthony Morrisilta. Kuuntele radio-ohjelma englanniksi tai lue suomennos tekstinä.

Taraa käytti hyväksi mies, johon hänet oli opetettu luottamaan - nyt hän vaatii oikeutta. Kun nyt 34-vuotias Tara oli kahdeksanvuotias, hän otti vastaan kutsun yöpyä ystävän luona läheisessä kaupungissa Victorian osavaltiossa. Taran ystävä, jonka nimeä ei voi mainita oikeudellisista syistä, oli Jehovan todistajien vanhimman tytär. "Olin noin seitsemänvuotias, kun perhe saapui kaupunkiimme", Tara sanoi.
"Hän oli vanhin ja seurakuntamme johdossa. Hän oli sellainen, jota meidän tuli katsoa ylöspäin, eikä sellainen mies voisi tehdä mitään väärin." Vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa saapunut kaupungin Jehovan todistajien seurakunnan uusi vanhin - perheen nimeä ei voi tässä mainita - pyysi usein Taraa yökylään perheensä luokse. "Luulen, että hän käytti tytärtään syöttinä saadakseen lapsia yöpymään heidän talossaan", Tara sanoi.


Tammikuun 16. päivä 2017 tulee olemaan Venäjän Jehovan todistajille jännittävä päivä. Moskovan kaupunginoikeudessa käsitellään 16. tammikuuta 2017 valitusta, joka koskee Venäjän Jehovan todistajien hallintokeskukselle annetun varoituksen laillisuutta. Oikeus käsittelee valituksen klo 11.10 paikallista aikaa ja todennäköisesti antaa tuomionsa samana päivänä.
 

 
Uutisarkistosivut täällä

Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity