Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisia

Johanneksen pojan uutissivutTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoJehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
 


Muita aiheita:

  Miten Jehovan todistajien tiedottaja Ari Hakkarainen pärjäsi Susanne Päivärinnan haastattelussa?
14.04.2018 Johanneksen poikaKuvat: Iltalehti
Iltalehden internetsivulla on tällainen teksti:

IL-TV:n erikoistoimittaja Susanne Päivärinta ei kysy pelkästään mitä tapahtui – vaan miksi tapahtui. Sensuroimaton Päivärinta sisältää kiinnostavia vieraita ja yllättäviä kysymyksiä, joilla on väliä. Sensuroimaton Päivärinta on utelias, rohkea ja reilu. Tarjolla on syvällistä puhetta, joka vie sinut asioiden ytimeen.

Tuo teksti pitää paikkansa. Keskiviikkona 11.04.2018 ohjelmassa Sensuroimaton Päivärinta vieraina olivat entinen Jehovan todistaja Josefina Pakomaa ja Jehovan todistajien Suomen haaratoimiston edustaja, tiedottaja Ari Hakkarainen. Vieraita haastateltiin erikseen.

Tällä sivulla käsitellään Hakkaraisen haastattelua. Miten hän selvisi?On ehkä paikallaan kertoa ennen haastattelua, mitä positiivista Ari Hakkarainen tarjosi. Sen jälkeen vielä tiivistetysti negatiiviset puolet Hakkaraisen haastattelusta.

Plussat
  1. Hakkarainen uskalsi tulla televisioon haastateltavaksi, vaikka mediassa on viime aikoina ollut useita Jehovan todistajien kannalta negatiivisia juttuja
  2. Hakkarainen lupaili Jehovan todistajien järjestöltä anteeksipyyntöä niille, jotka ovat kärsineet vääryyksistä mm. oikeuskomiteoissa
  3. Hakkarainen suhtautui myönteisesti oikeuskomiteapöytäkirjojen jakamiseen viranomaisille
Miinukset
  1. Hakkarainen ei vastannut kysymyksiin suoraan, hän kierteli ja kaarteli
  2. Hakkarainen antoi virheellisen kuvan siitä, ilmoitetaanko pedofiiliepäilyt ja raiskausepäilyt viranomaisille
  3. Hakkarainen yritti harhauttaa kertoessaan karttamisopetuksesta
Ja sitten itse haastatteluosuuteen.

Huomautus: Värilliset tekstit ovat JP:n kommentteja haastatteluun.

 
Susanne Päivärinta: Tervetuloa Jehovan todistajien tiedottaja Ari Hakkarainen!

Ari Hakkarainen: Kiitoksia!

SP: Sinä olet myös yksi liikkeen vastuuhenkilöistä ja toimit siellä johtoryhmässä ja olet kuulunut koko ikäsi Jehovan todistajiin, eikö näin?

AH: Olen ollut koko ikäni Jehovan todistaja.

SP: Kerro tähän alkuun (tässä edellisen vieraani kanssa keskustelin tämmösestä kuin oikeuskomiteasta) mihin te tarvitsette oikeuskomiteaa?

AH: Nimi varmaan voi olla tämmönen vähän harhaanjohtava. Siinä on tarkoitus, että nämä vanhimmat antaa tämmöstä apua ja tukea ja hengellistä apua. Ei missään tapauksessa ole tarkoitus, että ne toimisi jotenkin niin kuin oikeusjärjestelmän minkäänlaisena jatkeena.

Huomautus: Kyllä oikeuskomiteat toimivat oikeusjärjestelmänä, ei se ole mikään viaton keskustelukerho. Oikeuskomitea langettaa myös ankaria rangaistuksia, kuten esim. elinikäisiä karttamisrangaistuksia.

Aikaisemmin oikeuskomiteasta käytettiin jopa nimitystä "tuomiovaltainen komitea", joka kertoo sen luonteesta:

*** Vartiotorni 1989 15/9 s. 18-19 kpl 14 Vanhimmat – kohdelkaa Jumalan laumaa hellästi! ***

Kun siis tuomiovaltainen komitea ryhtyy nykyään erottamaan jotakuta, sen täytyy olla varma siitä, että tuolle toimenpiteelle on raamatullinen peruste. Luonnollisesti Jumala odottaa kristittyjen vanhinten olevan oikeudenmukaisia toisia kohtaan. Jehovan maallisen järjestön asioita hoitavien täytyy tosiaan olla ”kelvollisia ja Jumalaa pelkääväisiä, luotettavia – – miehiä”. – 2. Mooseksen kirja 18:21.

Kun Lappeenrannassa vanhimmat kokoontuivat vuonna 2014 erottamaan Isaac Withersponea, komitean jäsenet kuvailivat syytetylle oikeuskomitean istuntoa näin:

Vanhin 1:

Mutta nyt tässä ei oo kyseessä vain keskustelu. Tämä on vakavammalla tasolla tämä asia.

Vanhin 2:

Viimeksi meillä oli keskustelu sun kanssa asioista, ja nyt meillä on tuomiovaltaisen komitean istunto menossa.

Kuuntele 16 sekuntia kestävä äänite tästä.

SP: Minä olen ymmärtänyt ihan yleisesti, että voi joutua oikeuskomitean kuultavaksi tai puhuteltavaksi, jos on esimerkiksi päättänyt jättää Jehovan todistajat, tai jos on ollut jotain rikkomuksia ikään kuin teidän sääntöjä vastaan. Pitääkö tämä paikkansa?

AH: No tuota, jos joku on Jehovan todistaja ja hän haluaa jättäytyä pois Jehovan todistajista, niin hänhän vain jättäytyy pois, eikä siinä kukaan kuulustele häntä eikä häntä kutsuta mihinkään kuultavaksi. Mutta sitten, me Jehovan todistajat, kun me uskotaan tähän Jumalan sanaan, Raamattuun, ja siellä on tiettyjä niin kuin Jumalalta tulleita tämmösiä pyhiä asioita ja pyhiä arvoja, vaikkapa avioliittoon liittyviä, uskollisuus mm. yhtenä tämmösenä... Jos joku sitten tekee aviorikoksen, eli rikkoo näitä Jumalan pyhiä ohjeita, niin sitten saattaa olla, että sitten keskustellaan niin kuin siinä mielessä... ei oo tarkoitus niin kuin potkaista ketään pois vaan että yrittää auttaa pitämään kiinni niistä Raamatun arvoista, mutta se on sitten ihan jokaisen kohdalla aina vapaaehtoista, että haluaako pitää vaiko ei halua pitää.

Huomautus: Tuon vastauksen alkuosassa Hakkarainen yritti harhauttaa toimittajaa. Hakkarainen puhui aluksi siitä, miten henkilöstä tulee "toimeton", ei hän ole sillon lähtenyt Jehovan todistajista eikä jättänyt heitä. Toimittaja tarkoitti seurakunnasta eroamista.

SP: Yritän tässä suomentaa, että jos esimerkiksi on aviorikos kysymyksessä, niin sitten oikeuskomiteassa keskustellaan mahdollisesti siitä, niinkö?

AH: Yritetään auttaa hengellisesti. Ratkaisut on aina henkilön omia, esimerkiksi avioliiton suhteen.

SP: Teillä on myös tällaisia sääntöjä kuin esimerkiksi tupakointi on kielletty. Eikö niin?

AH: Jehovan todistajat ei polta.

SP: Voiko joutua oikeuskomiteaan, jos jää kiinni tupakanpoltosta?

AH: No ei suoralta kädeltä. Jos joku on vetänyt sauhut ja sitten joku toinen näkee, niin ei tarkoita sitä, että automaattisesti on oikeuskomitea. Mutta sitten, jos jatkaa tätä tapaa eikä halua luopua siitä, niin sitten kyllä.

SP: Sitten kyllä! Kenestä tämä oikeuskomitea oikein koostuu? Ketä siellä on?

AH: Meillä on seurakunnissa vanhimmat... Raamatussa puhutaan tällaisista vanhimmista, ja siellä on jopa pätevyysvaatimukset, että ketkä sitten voidaan tällaisiksi vanhimmiksi seurakuntiin hyväksyä, niin ne, jotka täyttää ne raamatulliset pätevyysvaatimukset, niin he on niitä vanhimpia, ja heistä sitten voidaan valita tällainen...

SP: Montako siellä yleensä on sitten? Oikeuskomiteassa.

AH: Oikeuskomiteassa on yleensä kolme.

SP: Voiko nainen olla teillä oikeuskomitean jäsen?

AH: Meillä on tämä vanhimmistojärjestely, niin Raamatun mukaan ne oli miehiä... ei oo naisia oikeuskomitean jäseninä.

SP: Elikä että naiset ei voi olla?

AH: Ei voi olla.

SP: Voiko teillä naiset olla missään päättävissä elimissä tai johtoryhmässä jäseninä?

AH: Meillä tekee tätä saarnaamistyötä niin miehet kuin naiset, eli se, mistä Jehovan todistajat tunnetaan. Tai kun meillä on kokouksia, niin siellä meillä on erilaisia harjoitustehtäviä, niin niitä voi pitää miehet tai naiset. Mutta tämä... jos lukee Raamatusta niitä pätevyysvaatimuksia, niin kyllä siellä puhutaan niin kuin... ne oli miehiä. Sanottiin, että valvojan pitää olla yhden vaimon mies. Ei saanut olla useita vaimoja. Mutta mies.

Huomautus: Miksi Hakkarainen ei vastannut suoraan kysymykseen. Sana "Ei" olisi ollut lyhyt ja ytimekäs.

SP: Elikä, tuota, miehet on teillä johtotehtävissä ja naisia ei kelpuuteta?

AH: Naisia me arvostetaan ja kunnioitetaan, mutta näin se tosiaan on.

Huomautus: Ei vieläkään suoraa ja lyhyttä vastausta "Kyllä".

SP: Minun äskeinen haastateltavani Josefina Pakomaa kertoi, että hän oli joutunut 11-vuotiaana tällaisen oikeuskomitean, mistä me juuri keskusteltiin, kuulusteltavaksi, kun hän oli kertonut joutuneensa lapsena seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Ja itse asiassa useat entiset Jehovan todistajiin kuuluneet naiset ovat kertoneet YLE:n viime kuisen jutun mukaan, että oikeuskomiteat ovat estäneet heitä ilmoittamasta tapahtuneesta, näistä rikosepäilyistä viranomaisille, ja sitten syyllistäneet vielä heitä itseään. Että se on heidän vika. Tiedän, että olet tämän YLE:n jutun nähnyt, niin miten kommentoit tätä?

AH: No ensinnäkin tähän Josefina Pakomaan tapaukseen, niin ollaan todella pahoillamme, ja on ikävää, että hän on kohdannut tällaista silloin lapsena ollessaan. Katsoin tosiaan tämän tapauksen ja ihmettelin sitä suuresti, että mikä juttu tämä voi olla, koska ei nyt missään tapauksessa niin kuin 11-vuotiasta lasta... hänhän oli niin kuin uhri, niin uhreja ei koskaan kutsuta oikeuskomiteaan. Ja sitten vähän sitten selviteltiin sitä taustaa. Siellä on ollut äiti mukana. Ei ole ollut oikeuskomitea, siellä on kaksi veljeä ollut kuuntelemassa häntä, koska hän on halunnut puhua siitä, mitä tapahtui.

Huomautus: Mitä merkitystä sillä oli, oliko vanhimpia paikalla kaksi tai kolme? Joka tapauksessa oli tapahtunut rikos, jonka seurakunnan vanhimpien olisi pitänyt ilmoittaa poliisille.

SP: Hän itse sanoi, että ei hän olisi halunnut puhua, että se oli hyvin epämiellyttävää, kun hän joutui kertomaan näille kahdelle veljelle, niin kuin sinä sanoit, niin hän sanoi, että se oli hyvin vaikeaa 11-vuotiaalle kertoa.

AH: Varmasti, mutta tietysti jos lapsi on kohdannut tämmöstä, niin onhan se hyvä, että hän niin kuin kertoo sen, mitä on tapahtunut, että sitten voidaan suojella muita lapsia.

SP: Miten nämä muut naiset, jotka siinä YLE:n jutuissa kertoivat, niin heille on siis nimenomaan sanottu, että näistä asioista ei saa puhua eteenpäin ja estetty viemästä viranomaisille, niin kuin Josefinakin sanoi, että tästä asiasta ei sitten saa puhua muille?

AH: Tekisi mieli sanoa, että tämä ei missään tapauksessa pidä paikkaansa. Mutta minä en tiedä sitten jotain yksittäistä tapausta en tiedä. Mutta missään tapauksessa ei kielletä, jos joku on vaikkapa raiskauksen uhri. Meillä on ollut lehdissä jo kauan aikaa... jossa nimenomaan sanotaan, että pitää kertoa viranomaisille. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö... ehdottomasti viranomaisille. Aivan ehdottomasti. Ei minkäänlaista jakoa, että niitä yritettäisiin salailla.

Huomautus: Hallintoelin on laatinut näitä tapauksia varten ohjeet. Ne ovat samanlaiset jokaisessa maassa. Miksi Suomessa toimittaisiin toisin kuin esimerkiksi USA:ssa ja Australiassa. Näissä maissa ei ole koskaan yhtäkään tapausta viety viranomaisten tutkittavaksi vapaaehtoisesti.

Tässä on kaksi esimerkkiä, jotka todistavat asian:

Todiste 1:

Revealnews.org:n mukaan asianajaja Zalkin kysyi Kalifornian oikeudenkäynnin aikana jehovan todistajien edustajilta, jotka olivat siis oikeudessa valan velvoittamia, oliko seurakunta koskaan ilmoittanut epäillyistä lasten hyväksikäyttötapauksista viranomaisille sen jälkeen, kun näitä tapauksia alettiin raportoida Kaliforniassa vuonna 1997. Vartiotorni-liikkeen edustaja vastasi "Ei".

Lähde: YLE

Todiste 2:

Jehovan todistajat on salannut lasten seksuaalista hyväksikäyttöä Australiassa vuosikymmenien ajan, tutkintakomission kuulusteluissa on ilmennyt tänään maanantaina. Jehovan todistajat on käsitellyt yli tuhat hyväksikäyttötapausten omassa piirissään vuodesta 1950 lähtien, eikä yhtäkään tapausta ole raportoitu poliisille.

Lähde: YLE

SP: Eikö esimerkiksi lasten seksuaalinen hyväksikäyttö ole teillä ohjeistettu... katsoin vuoden 2017 syyskuulta ohjeistusta, niin siinä sanotaan vain, että pitää ottaa... jos joku saa tietoonsa tällaisen tapauksen, niin seurakunnan vanhimpien on otettava yhteys valtakunnalliseen päämajaan eli haaratoimistoon. Te kehotatte toimimaan näin.

AH: Isä ja äiti, jos lasta on käytetty hyväksi, niin tottakai heidän tulee kertoa siitä viranomaisille. Sitten jos tämä jotenkin liittyy seurakuntaan tämä tapaus, jos vaikka se syyllinen on seurakunnassa, niin silloin on tietysti hyvä, että seurakuntakin tietää, että voidaan suojella toisia. Niin sitten se, että siinä ohjeistuksessa sanotaan, että nyt niiden vanhinten tulee ensin soittaa haaratoimistoon, niin se syy on aina se, että he varmasti kertoo sen viranomaisille. Meillä on lakiosasto, joka nimenomaan sanoo, että ensimmäinen tehtävä, joka teillä on, niin pitää kertoa viranomaisille. Tämä on nimenomaan sen takia, että varmasti menee viranomaisille.

Huomautus: Hakkarainen yrittää vierittää vastuun seurakunnalta pelkästään lapsen vanhemmille, vaikka Suomen laki vaatii uskonyhteisöä ilmoittamaan pedofiiliepäilyt poliisille.

Lastensuojelulain mukaan kaikilla ilmoitusvelvollisilla on velvollisuus ilmoittaa kaikista seksuaalirikosepäilyistä heti suoraan poliisille ja sen lisäksi tehdä lastensuojeluilmoitus.

Lähde: Kotimaa24.

SP: Okei, minä vielä jankkaan, koska minä katsoin tätä ohjeistusta, niin minä ymmärsin, että ei siinä sanota noin, Ari. Siinä sanotaan, että pitää nimenomaan olla yhteydessä haaratoimistoon, ei sanota siinä, että ottakaa yhteyttä viranomaisiin. Siinä ei missään lue, että ottakaa yhteyttä viranomaisiin. Miksi te ette kehota ottamaan yhteyttä viranomaisiin?

Huomautus: Jehovan todistajien ohjeissa ei kertaakaan kehoteta ottamaan yhteyttä viranomaisiin. Niissä kehotetaan ottamaan yhteyttä haaratomiston lakiosastoon tai joissakin tapauksissa kierrosvalvojaan. Katso lisätietoja täältä.

Myöskään Jehovan todistaja -nuorille suunnatussa kirjasessa ei ole ohjetta raiskaustapauksissa ottaa yhteyttä poliisiin eikä terveydenhoitohenkilökuntaan. Tämä on vakava puute, koska jos nuori joutuu seksuaalirikoksen kohteeksi, hän ei tiedä, miten toimia, kun suoraa ohjetta ei ole.

Jehovan todistajien nuorten kirjanen puhuu luvussa 8 seksuaalisesta väkivallasta, mutta jättää kertomatta kaikkein oleellisimmat neuvot. Kirjasessa ei kehoteta ottamaan yhteyttä poliisiin. Tämä ei ole mitenkään uutta. Jehovan todistajien salaisissa ohjeissa ei koskaan neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin, sen sijaan ohjeissa pyydetään ottamaan yhteyttä Jehovan todistajien haaratoimiston lakiosastoon. Katso lisätietoja täältä.

AH: On meillä julkaisussa ollut jo aikaisemmin pidemmältä ajalta ollut ohjeet ottaa yhteyttä viranomaisiin, mutta se...

SP: Missä julkaisussa?

AH: Vartiotornissa.

Huomautus: Olisi mukava nähdä.

SP: Mutta jos ihmiset ei lue Vartiotornia. Kun teillä on omat ohjeet kuitenkin...

AH: Tämä on sikäli mielenkiintoista, että minä uskon, että tämä on aika lailla kaikille Jehovan todistajille selvä. Siis tapauksethan on tosi harvinaisia. Todella harvinaisia. Kun ne on niin harvinaisia, niin tietysti me halutaan, että ne menee oikein. Ja sen takia sitten se, että kun meillä on kerran ihmisiä, jotka tietää ja seuraa sitä lakia, että miten laki muuttuu, koska ne voi kymmenien vuosien kuluessa myös muuttua, että ollaan niin kuin aina ajan hermolla, niin varmistaa se haaratoimistosta. Me ei missään tapauksessa haluta estää ketään. Ja kannustetaan... kyllä meillä on niin kuin tapauksia viime ajoiltakin, että on nimenomaan käsketty ottaa heti yhteyttä viranomaisiin.

Huomautus: Ei ne nyt niin harvainaisia Suomessakaan ole kuin Hakkarainen yrittää väittää. Vuonna 2014 UUT teki oikeusministerille selvityksen oikeuskomiteoista. Sen jälkeen UUT alkoi saada lukuisia kirjeitä naisilta, jotka oli joko raiskattu tai jotka olivat kokeneet lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä. Niinpä UUT joutui tekemään toisenkin selvityksen, pelkästään seksuaalirikoksista. Toistakymmentä seksuaalirikoksiin liittyvää kokemusta lähetettiin sähköpostissa sekä ministeri Henrikssonille että ministeri Räsäselle.

Tunnetuin pedofilitapaus Suomessa lienee se, kun kierrosvalvojana toiminut mies jäi kiinni neljän tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ilta-Sanomat uutisoi siitä vuonna 2008.

Kun Hakkarainen väittää, että he pyrkivät viemään kaikki tapaukset poliisille, tässä kierrosvalvojan tapauksessa Suomen haaratoimiston johtoportaaseen kuulunut vastuullinen Jehovan todistaja yritti kynsin hampain estää oikeudenkäynnin, mutta ei siinä lopulta onnistunut. YLE kertoi siitä A-studion nettiuutisessa näin:

Eräs entinen jehovan todistajien jäsen kertoo Ylelle lähettämässään viestissä, että seurakunnan maineen turvaaminen saattaa ohittaa lapsista huolehtimisen.

“Olimme Jehovan todistajien yhteisellä ulkomaanmatkalla. Eräs vanhimmistoon kuuluva mies käyttäytyi erikoisesti ja lapsemme pelkäsivät häntä. Matkan jälkeen toinen vanhimmiston jäsen kysyi meiltä, olimmeko havainneet miehessä mitään outoa. Kun sanoimme, että emme, hän pyysi nopeasti allekirjoituksen paperiin, jossa todistimme näin olleen. Myöhemmin kuulimme, että matkalla ollut mies oli tuomittu pedofiliasta. Seurakunnalla oli kiire puolustaa häntä, mutta kukaan ei kysynyt, miten lapsemme voivat.”


SP: Mitä sanot kaikille näille entisille jäsenille (naisille), jotka ovat kertoneet julkisuudessa joko omalla nimellään tai nimettömänä näistä tapahtumista? Pitäisikö heidän nyt tehdä rikosilmoitus, jos eivät ole sitä tehneet?

Huomautus: Ongelma on usein se, että jos joutuu lapsena hyväksikäytetyksi ja aikuisena havahtuu, että pitäisi tehdä rikosilmoitus, asia on jo juridisesti vanhentunut.

AH: Ehdottomasti. Jos heistä tuntuu, niin ilman muuta. Ei ole mitään syytä suojella sellaista toimintaa. Mehän yritetään nimenomaan sitä... niitä Raamatun mittapuita, niitä pyhiä arvoja pitää kunniassa. Ja nythän tämä tavallaan olisi just päinvastoin, jos me näin ajateltaisi, että pitää salata.

SP: Onko se totta, että te vaaditte kaksi silminnäkijätodistajaa, koska Raamatussa on tällainen vaatimus, että pitää olla kaksi silminnäkijätodistajaa, jos joku kertoo tällaisesta tapahtumasta ennen kuin sitä uskotaan?

AH: No tuota, minä eriyttäisin tästä nyt lasten hyväksikäytön, koska siellä tuota... jos jotakin lasta on käytetty hyväksi, niin sillähän ei välttämättä ole niin kuin yhtäkään silminnäkijätodistajaa. Mutta muuten sitten tuota niin tämä Raamatun kanta tällaisessa niin kuin se oikeusnormi on varsin korkea. Niin kuin laissakin usein vaaditaan todistajia, että jos on jokin rikos tehty, niin yleensä oletetaan, että sillä olisi todistajia ennen kuin sitten tuomio langetetaan. En usko, että tämä Raamatun laki sitten maallisista laeista nyt niin kauheasti poikkeaa, mutta kyllä me sitä kunnioitetaan.

Huomautus: Jos Hakkarainen eriyttäisi tämän kahden todistajan säännön, se ei paljon paina, koska hallintoelimen jyrkkä kanta on, että vaaditaan kaksi todistajaa, tai asian käsittelyä ei edes jatketa eikä ilmoiteta viranomaisille.

YLE kertoi maaliskuussa 2017 näin:

Jehovan todistajien säännön mukaan rikoksesta ei voi tuomita, ellei rikoksella ole vähintään kahta silminnäkijää. Tämä estää lasten hyväksikäyttäjien rankaisemisen.

Jehovan todistajien vanhinten salaisessa ohjekirjassa Paimentakaa Jumalan laumaa sanotaan näin:Vanhimmat "jättävät asian Jehovan käsiin", jos kahta todistajaa ei löydy.

SP: Te kunnioitatte, elikä tarkoittaako tämä Ari sitä, että jos joku kertoo, että hänet on raiskattu, niin te vaaditte siihen kaksi silminnäkijää?

AH: Hän menee kertomaan siitä poliisille, ja se on viranomaisten asia sitten tutkia se, ja jos se on tapahtunut, niin sieltä saadaan tuomio, ja me voidaan nojautua sitten siihen.

SP: Mutta kun juuri sanoit, että muissa tapauksissa te vaaditte...

AH: Joo, mutta tämä on juuri näin. Ilman muuta, jos joku on raiskattu, niin ilman muuta yhteyttä viranomaisiin. Poliisit tutkii tapauksen, ja he voi näyttää sen toteen. Tottakai me myös otetaan tämä huomioon, jos me käsitellään sitä seurakunnassa. Mehän käsitellään seurakunnassa vain hengellisiä asioita. Mehän ei käsitellä seurakunnassa rikoksia, kun poliisit... eikä sairaanhoitoa, koska se on taas lääkäreitten asia. Tätä hengellistä puolta...

SP: Nyt kuitenkin te olette kuulleet näitä tarinoita useamman vuoden ajalta. On ollut siis lasten seksuaalista hyväksikäyttöä joko niin että siellä on joku Jehovan todistaja itse tai sitten Jehovan todistajien ulkopuolelta tai sitten on ollut myös näitä raiskaustapauksia... ja monet ihmiset on kuitenkin kertoneet sitä, että he ovat olleet kuultavana oikeuskomiteassa, ja heille on sanottu, että ei saa kertoa. Sinä kiistät sen, että te ette missään tapauksessa kiellä vaikenemaan. Mutta mihin toimenpiteisiin te aiotte nyt ryhtyä ja oletteko jo ryhtyneet tämän vaientamisen takia tai sitten lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten takia? Mihin toimenpiteisiin...?

AH: Kun me ei oo vaiennettu. Minä en tiedä... minä en pysty sanomaan johonkin yksittäiseen tapaukseen, en pysty ottamaan siihen kantaa, että jos jollekin on sanottu näin, voi olla, en minä sitä... kun ei tunne kaikkia tapauksia, mutta noin yleisesti niin me ei missään tapauksessa vaienneta. Eli me jatketaan tätä samaa linjaa. Aina, kun tulee jokin rikos, niin me kannustamme ottamaan viranomaisiin yhteyttä. Aina, jos tulee lapsen hyväksikäyttötapaus, niin me varmistamme sen, että se varmasti kerrotaan viranomaisille.

Huomautus: Tämä Hakkaraisen viimeinen lause "Aina, jos tulee lapsen hyväksikäyttötapaus, niin me varmistamme sen, että se varmasti kerrotaan viranomaisille" kuulostaa kovin ontolta. Sillä ei ole paljon totuusarvoa. Osaisiko Hakkarainen kertoa, miksi Australiassa "unohdettiin" kertoa yli 1000 tapausta viranomaisille? Osaisiko Hakkarainen kertoa, miksi yhden yhtäkään tapausta ei kerrottu viranomaisille? Australian Jehovan todistajilla on täsmälleen samanlaiset säännöt ja ohjeet kuin Suomen Jehovan todistajilla.

SP: Minä olen ymmärtänyt, että näistä oikeuskomiteoitten kokouksista on pöytäkirjoja, niin oletteko valmiit antamaan näitä pöytäkirjoja poliisin ja viranomaisten nähtäväksi?

AH: No tämä ei ole ihan yksinkertainen asia, koska siinä on tällaista kun yksityisyyden suojaa ja muuta että tuota... eikä meillä ole tarkoitus pitää mitään pitkiä tarinoita mistään tapauksista, että...

SP: Jos jotain tapausta halutaan selvitellä, niin...

AH: Kyllä se voi olla, että tullaan sellaiseen tilanteeseen, että annetaan viranomaisille.

Huomautus: Tämähän on mielenkiintoista. USA:ssa Jehovan todistajat maksavat mieluummin sakkoa 4000 dollaria päivässä kuin luovuttavat tietoja pedofilleistä viranomaisille. Summa on noussut jo yli kahteen miljoonaan.

Yhdysvalloissa tutkivaa journalismia tekevä julkaisu kertoo saaneensa haltuunsa tietoja, joiden mukaan Jehovan todistajien yhteisöjä on kielletty kertomasta viranomaisille lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Jehovan todistajien New Yorkissa toimiva päätoimisto, Vartiotorni-seura, joutuu maksamaan 4 000 dollaria päivässä sakkoa siihen saakka, kunnes se luovuttaa oikeudelle tietoja lasten hyväksikäyttöä koskevassa oikeusjutussa.

Lähde: YLE

SP: Oletko sitä mieltä, kun sanoit, että te ette ole vaientaneet ettekä vaatineet näitä uhreja vaikenemaan ja tulette jatkamaan samalla tavalla eikä tarvitse muuttaa mitään käytäntöjä tässä niin koetko, että teidän kuitenkin pitäisi liikkeenä pyytää heiltä anteeksi, jos he kokevat tällaista?

AH: Tämä on ihan hyvä ajatus. Ehdottomasti.

SP: Aiotteko pyytää anteeksi?

AH: Kyllä vain, jos on tilaisuus... tietysti voidaan yleisestikin pyytää anteeksi, että jos jossakin tilanteessa on tosiaan toimittu väärin, niin tottakai pyydämme anteeksi ja olemme todella pahoillamme. Ja sitten... ja tottakai sitten pahoillaan kaiken sellaisen ikävän suhteen, jota jotkut on joutuneet kokemaan.

Huomautus: Pelkkä muodollinen anteeksipyyntö ilman konkreettisia tekoja ei todistaisi sitä, että Jehovan todistajat olisivat aidosti pahoillaan uhreista. Jotta anteeksipyynnöllä olisi jotain merkitystä, vähintä, mitä Suomen haaratoimisto voisi uhrien hyväksi tehdä, olisi maksaa heille terapiahoito ja kohtuullinen vanhingonkorvaus. Muuten anteeksipyyntö olisi vain osoitus siitä, että haaratoimisto olisi pahoillaan siitä, että nämä asiat on tuotu julkisuuteen.SP: Moni on myös kertonut julkisuudessa, sinullekin on tuttu termi tämä karttaminen elikä että kun joko tulee erotetuksi Jehovan todistajista tai itse eroaa, niin tästä on todella paljon julkisuudessa ollut... entiset Jehovan todistajat kertoneet sitä, että sen jälkeen heihin ei saa enää pitää yhteyttä edes lähisukulaiset, jos he eivät asu samassa taloudessa. Mitä sanot tähän?

AH: No siinä heti oli kaksi asiaa, eli mainitsit, että jos joku lakkaa olemasta Jehovan todistaja, ja tämähän on se selvästi yleisempi tilanne, eli joku sitten lakkaa käymästä meidän kokouksissa eikä käy enää tekemässä ovelta ovelle -työtä, lakkaa olemasta Jehovan todistaja, niin siinä ei tapahdu mitään. Hänen kanssaan voidaan olla tekemisissä niin kuin ennenkin. Siinä ei oo mitään... Sitten on tämä pieni prosentti, jotka sitten on joko itse kirjallisesti pyytää, että he haluaa erota Jehovan todistajista tai sitten he eivät halua elää niiden Raamatun mittapuitten mukaan... heitä on yritetty auttaa, ja kaikesta auttamisesta ja muusta huolimatta he kuitenkin haluavat pitää kiinni siitä elämäntavasta, että he ei halua pitää kiinni näistä Raamatun mittapuista, niin sitten tämä erottaminen, joka on... jos katsoo 1. Korinttilaiskirjeen 5:stä luvusta, niin siellä kuvaillaan se... tämä asia. No nyt sitten, mitä tulee tähän karttamiseen, niin se on totta, että jos asutaan samassa taloudessa, niin siinä ei muutu mitään. Jos ne on alaikäisiä lapsia, niin siinä ei todellakaan muutu yhtään mikään. Heistä huolehditaan ihan kuin ennenkin.

Huomautus: Helsingin Sanomat osoitti Jehovan todistajien karttamiskäytännöt todella julmiksi syksyllä 2017. HS:n toimittaja oli saanut käyttöönsä useista seurakunnista äänitettyjä kokousohjelmia, joissa opetettiin "oikeaoppinen" karttaminen. Se tarkoittaa käytännössä totaalikarttamista.

Helsingin Sanomien jutussa todistetaan kiistatta, että Jehovan todistajien järjestön viralliseen opetukseen kuuluu entisen jäsenen täydellinen hylkääminen vaikka hän olisi sukulainen. Veikko Leinosen väitteet vain hengellisten siteiden katkaisemisesta ja "normaalien" perhesiteiden jatkuminen osoitettiin täysin vääräksi. Mikään tosiasia ei puolla Leinosen näkemystä. Helsingin Sanomat oli lainannut myös erottamiseen kannustavaa tekstiä Jehovan todistajien virallisilta sivuilta. Juuri tuota samaa tekstiä Leinonen itsekin lukee ääneen Jehovan todistajien verkkosivuilla.

Veikko Leinonen, Suomen Jehovan todistajien virallinen tiedottaja, vähättelee medialle antamissaan haastatteluissa karttamista tai kieltää sen kokonaan. Kuitenkin Vartiotorniseuran virallisilla internet-sivuilla Leinonen lukee sellaista aineistoa, mikä käsittelee karttamista.

SP: Mutta esimerkiksi Josefina kertoi, hänhän on siis aikuinen ja asuu samassa kaupungissa äitinsä kanssa, hän itse erosi Jehovan todistajista, niin ei ole enää voinut olla yhteyksissä sisarukseensa eikä äitiinsä. Tämä on kummallista kiemurtelua, kun katsoo... monet monet kertoo, että seurakunnalta tulee sääntö, että kartetaan. Eikö sitä voi sanoa nyt suoraan, että onko teillä tällainen sääntö?

AH: No minä juuri selitin sen niin kuin se asia on.

SP: Kartetaanko?

AH: Raamatussa on tämä ohje tästä, miten suhtaudutaan niihin, jotka ei halua elää... nyt se, että miten sitten tätä Raamatun periaatetta yksilö soveltaa, joku nimenomainen perhe soveltaa, niin se on kuitenkin sellainen ihmisen omantunnon kysymys, ja sen takia sitten varmaan sitä vaihtelua siinä, että minkälaisen vastauksen saat, kun ei siinä oo niin kuin aivan sellaista niin kuin käytännössä siis... käytännössä ei oo ihan yhtä tapaa, miten ihmiset toimii.

SP: Kun googlettaa ja katsoo tätä karttamistermiä, niin Vartiotornissakin on ihan selkeitä ohjeita, tällaisia karttamisohjeita. Ja esimerkiksi Helsingin Sanomat sai haltuunsa ja julkaisi 2015 Jehovan todistajien salaisen ohjekirjan, sehän on tällä nimellä kuin Paimentakaa Jumalan laumaa. Tätä kirjaa saa lukea vain seurakunnan vanhimmat, niin Helsingin Sanomien jutun mukaan (tämä julkaistiin 25.01.2015, heillä oli käännös vuodelta 2010), niin siinä ihan selkeästi kirjassa on käskyjä ja ohjeita, joissa kielletään kaikki yhteydenpito erotettuihin.

Huomautus: Useimmat Jehovan todistajat eivät ole koskaan nähneet kirjaa, jonka nimi on Paimentakaa Jumalan laumaa. Se luovutetaan vain Jehovan todistajien seurakuntien niin sanotuille vanhimmille. Heitä kielletään näyttämästä sitä muille seurakuntalaisille tai ottamasta siitä kopioita. Jos he eroavat tai heidät erotetaan, heidän on palautettava kirja.

Lähde: Helsingin Sanomat

AH: Jos lukee Raamatusta kohtia, niin sieltä ne on Raamatusta... siellä sanotaan Raamatussa, että jos joku ei halua elää näiden periaatteiden mukaan, niin Raamatussahan se sanotaan, että älkää edes tervehtikö. Nythän kuitenkin täytyy sanoa, että yli puolet niistä Jehovan todistajista, jotka eroaa tai erotetaan, niin ne tulee uudestaan takaisin. Eli se, että miten niin kuin valtaosa niistä, jotka on nyt sitten tulleet erotetuksi tai halunneet erota, niin suhtautuu tähän asiaan... valtaosa niistä kuitenkin suhtautuu tähän asian myönteisesti, koska ne sitten tulee myöhemmin takaisin.

SP: Vai tuleeko he sen takia, että heillä on niin kova ikävä omia sukulaisiaan ja ystäviään. Näetkö, että tämä on tällaista henkistä väkivaltaa ihmisiä kohtaan? On kova rangaistus, jos ei saa pitää yhteyttä. Jos yhteisö torjuu. Se on kova rangaistus.

AH: Joo, tuota... Se on vähän sama kuin jos joku on jossakin työpaikassa ja sitten tuota... tai jossakin muussa yhteisössä ja sitten hän niin kuin katkeroituu siihen ja haluaa jättää sen ja sitten hän lähtee pois ja alkaa puhua pahaa, niin kyllä siinä hyvin helposti niin kuin se tulehtuu ne suhteet sinne, siihen entiseen yhteisöön, eikä siinä... helposti on vähän sitä, että molemmin puolin on tämä sama tunne. Mutta tämä, mitä sanoit, niin tämähän on yleinen ajatus siitä, että ne sen takia tulee Jehovan toditajaksi, mutta jos mietit Jehovan todistajien... niin se on kuitenkin aika tällainen elämäntapa, eli Jehovan todistajat käy kaksi kertaa viikossa kokouksissa, sitten me käydään ovelta ovelle -työssä, että kyllä me oikeastaan niin kuin nähdään, että jos joku on tullut takaisin sen takia, että hän on halunnut vain... hän nimittäin voi tehdä niin, että hän tulee takaisin ja sitten saa ne perhesuhteet takaisin ja sitten vain lakkaa käymästä kokouksissa ja olemasta Jehovan todistaja, hän voi olla tekemisissä niin kuin ennenkin. Se on ihan helposti mahdollista, mutta tämä on vain prosenttina jälleen tosi pieni, eli ne, jotka tulee takaisin, niin kyllä ne niin kuin tulee sydämestään ja alkaa aktiivisesti toimia. Heillä on selvästi jokin kaipaus tulla takaisin.

SP: Onko sinulla ihmisiä, joita sinä kartat? Joita et tervehdi?

Huomautus: Tämän kysymyksen jälkeen oli vähän aikaa hiljaista. Ari Hakkaraisen suu meni mutruun, kun hän mietti vastausta.AH: [Todella hiljaisella äänellä] Minulla ei ole lähipiirissä ketään, kuka on erotettu.

SP: Ei ole? Onko missään muussa piirissä entisiä Jehovan todistajia?

AH: Ei minulle tule nyt mieleen. [Tämäkin hiljaisella äänellä]

SP: Ari, viimeinen kysymys: Minä olen ymmärtänyt, että te Jehovan todistajissa ajattelette, että tämä nykyinen maailmanjärjestys päättyy jossakin vaiheessa, ja Jeesus tulee jälleen tänne Maan päälle. Milloin tämä tapahtuu?

AH: Ei me nyt ihan noin uskota (naurahtaa). Ei me odoteta Jeesusta Maan päälle. Mutta se, että kyllä me odotetaan, että tämä systeemi joskus muuttuu paremmaksi. Se on totta.

SP: Mitä se tarkoittaa?

AH: Pahuus loppuu, ja se Jumalan alkuperäinen tarkoitus paratiisista tulee tilalle. Jumalan alkuperäinen tarkoitus, minkä hän silloin luodessaan ihmisen tarkoitti, niin se tulee toteutumaan.

SP: Onko teillä mitään aikakäsitystä?

AH: Ei ole päivämäärää annettu meillekään. Raamatussa sanotaan, että sitä päivää ja hetkeä ei tiedä kukaan. Annettiin merkkejä, joiden perusteella voitaisiin tietää, että se on lähellä. Ja jos niitä raamatunkohtia alkaa katsoa, niin kyllä ne tähän aikaan sopii hyvin.

SP: Minkälaisia merkkejä itse pidät tärkeänä?

AH: Siinä mainittiin tällaisia kuin kansainväliset sodat, eli kansa nousee kansaa vastaan, ei mitään yksittäistä sotaa, vaan kokonaiset kansat nousee kansoja vastaan. Sitten siinä mainitaan, että tulee maanjäristyksiä paikassa toisensa jälkeen, ruttotauteja ja sitten yhtenä oli tämä valtakunnan hyvä uutinen julistetaan todistukseksi kaikkialla maailmassa. Ja paljon, paljon muitakin, niitä on siis loppujen lopuksi kymmeniä, ja kun kaikki niputtaa, niin siitä pitäisi tulla niin kuin sormenjälki, että se sopii johonkin tiettyyn aikaan. Siitä voitaisiin päätellä... jokainen tekee itse johtopäätökset.

SP: No mitä tapahtuu esimerkiksi minulle ja kaikille muille sillä hetkellä silloin, jotka eivät ole Jehovan todistajia?

AH: Jumala on yksin se, joka päättää, mitä tulee tapahtumaan. Me toivotaan, että kaikki saa elää paratiisissa ikuisesti terveinä.

Huomautus: Hakkaraisen vastaus oli Jehovan todistajan tyypillinen harhautus, kun ei kehdata sanoa heidän virallista opetustaan tästä.

Jehovan todistajien omissa julkaisuissa sanotaan näin:

Ainoastaan Jehovan kristityt todistajat, jotka menestyksellisesti läpäisevät tämän koetuksen, varjeltuvat elossa ja tulevat esiin kuin tulessa puhdistettu kulta Jumalan käyttöön hänen kallisarvoisessa uudessa järjestyksessään.
(Vartiotorni 15. helmikuuta 1976 sivu 85)

Sinun täytyy kuulua Jehovan järjestöön ja tehdä Jumalan tahto saadaksesi hänen ikuisen elämän siunauksensa. - Ps.133:1-3
(Sinä voit elää ikuisesti paratiisissa maanpäällä 1983 sivu 255)

Lue lisää täältä.

SP: Hyvin paljon kiitoksia haastattelusta!

AH: Kiitoksia!


 

  
Alkuperäiset Sensuroimattoman Päivärinnan internetsivut täällä.


 
Takaisin uutissivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity