Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto - Johanneksen pojan kotisivut
Pikasaliprojetki etenee aikataulussa Nokialla
08.08.2012 Johanneksen poika


Nokian valtakunnansalin työmaakyltti

On enää pari päivää aikaa toiseen pikasaliviikonloppuun, jonka jälkeen Nokian uusi valtakunnansali on valmis. Tässä vaiheessa oli hyvä vielä vähän hankkia lisätietoja tästä projektista, missä on vielä vanhanmallista talkoohenkeä. Salityömaan vastaava mestari kertoi monia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tässä haastattelu:

JP:    Mitä tapahtui vanhalle salille?

HR:   Vanhan salin kohdalla on ollut joskus kaatopaikka. Nyt kaikki siinä olevat rakennukset puretaan, ja siitä tulee Prisman parkkipaikka. … Siitä on saatu ihan hyvä hinta, ettei se veloituksetta tapahdu.

JP:    Kuinka paljon salityömaalla on ammattirakentajia?

HR:   Noin puolet on sellaisia, jotka tekee sitä työkseen.

JP:    Kun työ tehdään hirmuisella vauhdilla ja rakentamassa on paljon ihmisiä, niin pysyykö kohde aikataulussa? Onko kyseessä minuuttiaikataulu?

HR:   Tuntiaikataulu on. Tietenkin se elää, ei ne asiat ikinä mene ihan sillä tavalla kuin ne on ajateltu, mutta takaraja siellä on vaikka ne asiat elää. Aika hyvin on nyt toteutunut sen mukaan kuin on suunniteltu.

JP:    Tehdäänkö sali kokonaan ”kappaletavarasta” vai onko mukana elementtejä?

HR:    Kokonaan kappaletavarasta, tosin kattoristikot on valmiina. Työmaalla on kirvesmiesryhmiä kuusi kappaletta, ja heidät täytyy aikatauluttaa, ja ne sitten rytmittää sitä muuta tekemistä. Putki- ja sähkötyöt tehdään sen mukaan kun kirvesmiehet etenee.

JP:     Sitten vähän viranomaistarkastuksista, suostuvatko he tulemaan viikonloppuna vai miten se on hoidettu?

HR:    Tarkastajan kanssa on sovittu käyttöönottotarkastus maanantaiaamuksi, kun sunnuntaina on jo ensimmäinen kokous salilla.

JP:    Kun vanhasta salista on saatu hinta, niin rahoitus on varmaan aika yksinkertainen. Eikö se mene vapaaehtoisten lahjoitusten avulla? Jos tarvitaan lainaa, otetaanko se pankista vai järjestöltä?

HR:   Loppurahoitus on järjestöltä otettua lainaa. Jo etukäteen on jäseniltä kysytty, onko heillä mahdollisuus lahjoittaa salin rakentamista varten. Ja loppulaina anotaan tosiaan järjestöltä.

JP:    Kun sitten sali on valmis, kuka sen salin omistaa?

HR:   Tässä tapauksessa sen omistaa Tampereen seurakunta, kun se Tampereen seurakunta omistaa useitakin saleja.

JP:    Paljonko tässä Tampereen seurakunnassa on saarnaavia Jehovan todistajia, ts. julistajia?

HR:   Kun olen itse Porista, niin Tampereen tilannetta en ihan tarkkaan tiedä, siellä on ehkä... ei siellä ihan kymmentä seurakuntaa ole...

JP:    Eikös Tampereella ole yksi virallinen seurakunta? Onko se jokin noista em. seurakunnista vai onko tämä vain tällainen hallinnollinen seurakunta? Eli onko tässä Tampereen seurakunnassa yhtään julistajaa? Toimiiko tämä hengellisesti vai onko se pelkästään valtakunnansalien omistamista varten?

HR:   En ole ihan varma, mutta käsitykseni mukaan se ei ole mikään ”kirjaimellinen” seurakunta vaan hallinnollinen seurakunta.

JP:    Suomessahan on näitä hallinnollisia seurakuntia parikymmentä?

HR:   Juu, näin se on, ja Porissakin on tällainen yksi, johon kuuluu myös pikkukuntien seurakuntia.

JP:    Käytännössä on siis niin, että nokialaiset ei omistakaan tätä salia vaikka he itse sen tekevät ja itse maksavat?

HR:   No näin se taitaa mennä...

JP:    Miksi tämä yhdyskuntarakenne on tehty näin hankalaksi, että sitä on ainakin ulkopuolisen mahdotonta hallita? Eikö voisi olla niin, että kaikki nämä noin 300 seurakuntaa Suomessa olisi virallisia seurakuntia ja omistaisivat omat salinsa? Nythän kaikkien Suomessa olevin valtakunnansalien omistus on siirretty 20 seurakunnan hallintaan, mitkä eivät sitten todellisia hengellisiä seurakuntia edes ole.

HR:   Minä en ole tähän perehtynyt, nyt mennään sellaiselle alueelle, että... minä olen vain ”remonttireiska”. En ole kauheasti perehtynyt näihin hallinnollisiin asioihin.

JP:    Kun itse olin 1990-luvun alkupuolella mukana samanlaisessa pikasaliprojektissa Espoossa, en ainakaan muista, että meille olisi kerrottu, ettemme itse omista tätä ”omaa” salia, vaan sen omistaa Helsingin seurakunta. Espoossa ei edes ole virallista JT-seurakuntaa.

JP:    Toivon, että saliprojektinne onnistuu. Kiitos haastattelusta!