Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkistoTutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* UutisarkistoOikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

VerikysymysMitä Vartiotorniseuran päätoimistossa  tapahtuu?


 A-studiossa kaksi Jehovan todistaja -vanhinta: Leinonen ja Hakkarainen
24.09.2013 Johanneksen poika (päivitetty kerran)Suomen haaratoimiston kaksi huomattavaa vanhinta oli 23.09.2013 A-studion haastateltavana. Ohjelma oli kuvattu kokonaan Betelin tiloissa Vantaalla. Ohjelman aiheena oli Jehovan todistajien lasten tilanne sen selvityksen valossa, minkä UUT teki lapsiasiavaltuutetulle. Tällä sivulla on ääni muutettu tekstiksi. Tekstit ja kuvat: YLE, toimittaja: Tiina SalomäkiAloitamme lähetyksen lapsista. Viime viikolla Uskontojen uhrien tuki ry arvosteli voimakkaasti Jehovan todistajia lasten oikeuksien polkemisesta. Myös lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula ehti blogissaan tuomita hengellisen väkivallan ja ruumiillisen kurituksen. Hänen mukaansa uskonnollisten yhteisöjen johtajien, muidenkin kuin siis jehovien, tulisi irtisanoutua niistä julkisesti. Mitä sanovat Jehovan todistajien vanhimmat? Toimittajamme Tiina Salomäki kysyi heiltä.Viime viikolla julkisuuteen nousi parisenkymmentä entisen jehovantodistajan kauhutarinaa. Niissä kerrotaan lasten pelottelusta Harmagedonilla, pahoilla hengillä ja vainoilla. Uskontojen uhrien tuki yhdistyksen julkaisemassa selvityksessä kerrotaan myös lasten eristämisestä, seksuaalisuuden kontrolloinnista ja ankarasta sisäisestä kurinpitojärjestelmästä. Jehovan todistajien vanhimmat eivät juurikaan julkisuudessa asioita selitelleet, mutta A-studiolle he lopulta suostuivat avaamaan ovensa.Tapasimme kaksi Jehovan todistajien vanhinta yhteisön hulppeissa tiloissa Vantaalla. Täällä asuu iso yhteisö. Jäsenet työskentelevät rakennuksessa eri tehtävissä ja heillä on myös omat asunnot. Ruoka, siivous ja pieni rahallinen korvaus järjestyvät talon puolesta. Lapset eivät ole täällä sallittuja.Veikko Leinonen: Nyt ihan viime aikoina julkisuuteen on nostettu sellaisia asioita, mitkä ei meidän Jehovan todistajien mielestä pidä ollenkaan paikkaansa; että me jollain lailla pelottelisimme toisia ihmisiä taikka lapsia.Ari Hakkarainen: Välillä kun kuuntelee uutisia niin on vaikea uskoa, että puhutaan meistä. Usein käy niin, että en tunnista itseäni enkä tunnista niitä seurakuntia enkä tunnista niistä jutuista näitä lapsia, joskin ymmärrän kyllä että kyllä varmasti monenlaisia tarinoita on.Toimittaja: Hyväksyttekö lasten ruumiillisen kurittamisen?

Veikko Leinonen: Ei missään tapauksessa. Se on ihan väärää puhetta. Ensinnäkin me rakastamme lapsia, halutaan niille kaikkea hyvää, niin ruumiillinen kurittaminen ei millään lailla kuulu asiaan.

Toimittaja: Millä tavalla lasta sitten voidaan ojentaa?

Veikko Leinonen: Sanallisesti. Opettamalla. Ja esimerkiksi opettamalla juuri näillä Raamatun periaatteilla.Toimittaja: Jos teillä täällä yhteisössä ilmenisi ongelmia lasten kohtelussa, niin uskotteko te sosiaaliviranomaisiin, Suomalaiseen poliisiin, mielenterveysammattilaisiin? Uskotteko te näihin yhteisön ulkopuolisiin tahoihin?

Ari Hakkarainen: Ehdottomasti. Minä nyt olen työkseni kiertänyt näitä meidän seurakuntia ympäri Suomen, niin jos mulle tulee yks tapaus mieleen, missä sanottiin, että on perheväkivaltaa, niin se on siinä. 20000 kontaktia.

Toimittaja: Entä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, onko se tuntematon käsite teille?

Ari Hakkarainen: Samaa luokkaa kuin tää perheväkivalta.Veikko Leinonen: Meillä on kovin paljon meidän omassa ohjelmassamme sellaista, millä pyritään tuommonen huono käyttäytyminen saamaan pois, ja suojella lapsia sellaiselta, ja voin sanoa, että esimerkiksi tuossa pienessä kirjassa, jossa käsitellään sitä mitä me opimme Raamatun kertomuksista niin siellä on esimerkiksi yks tuommonen hieno oppitunti siitä millä lailla lapsille opetetaan, miten he voivat välttyä siltä ettei kukaan aikuinen käyttäisi heitä hyväkseen.

Toimittaja: Entisten Jehovan toditajien kertomuksista nousee myös esille pakko kiertää lapsena ovelta ovelle, yksin jääminen koulussa, yhteisön sisäiset pelottavat oikeuskomiteat ja rankka kaksoiselämä.

Veikko Leinonen: Itse kullekin syntyy erilaisia ongelmia ja sitten heillä on paha olo siitä syystä. Mutta nämä henkilökohtaiset ongelmat, toisinaan ne sitten kohdistuvat ja kohdistetaan sitten uskontoon, mutta uskonto ei aiheuta näitä ongelmia.

Toimittaja: Selvityksessä kuvataan, että lapset ja nuoret on sidottu Jehovan todistajiin vahvoin sitein. Yhteisö tarjoaa maailmankuvan ja identiteetin. Ulkopuolinen maailma on ahdistava ja paha. Lapset sitoutetaan jo varhain yhteisön hyväksi tehtävään työhön, ja puolisokin valitaan yhteisön sisältä.

Toimittaja: Mitäs sitten kun lapsi kasvaa nuoreksi ja hiukan aikuistuu niin voiko hän itse valita haluaako olla Jehovan todistajissa mukana vai ei?

Veikko Leinonen: Kyllä, ja se valintahan on nimenomaan itse tehtävä. Ei sitä kukaan muu voi hänen puolestaan tehdä.

Toimittaja: Voiko hän vapaaehtoisesti sitten vain jättäytyä pois ja alkaa elämään omaa elämää.

Veikko Leinonen: Tottakai. Aivan vapaaehtoisesti, ja me toivomme, että hän vapaaehtoisesti tulis sitten takaisinkin. Ei tuu minkäänlaista muuria.

Toimittaja: Ei aleta siis karttaa tällaista poislähtijää?

Veikko Leinonen: Ei. Ei. Ei.

Toimittaja: Oletko ikinä itse miettinyt pois lähtemistä?

Ari Hakkarainen: En oo miettinyt koskaan. Vaikka minä olin niin nuori, kun kävin kasteella, niin kyllä mä tän asian sitten siinä varmaan viidentoista paikkeilla sitten selvitin itselleni kyllä perusteellisemmin. Tutkin muutamia semmosia lähinnä Raamatun ennustuksia että saada varmuus siihen että onko tää kirja tosiaan Jumalalta.

Toimittaja: Selvityksen mukaan Jehovan todistajat ottavat kasteen 9 - 16 vuotiaina. Silloin pitäisi osata tehdä suuria ratkaisuja, koska kasteen merkitys myöhemmälle elämälle on merkittävä. Jehovan todistajien mukaan pois lähteminen yhteisöstä onkin harvinaista, ja suurin osa lähtijöistä palaa takaisin. Jehovan todistajat sanovat, että yhteisö ei ole suljettu, eikä siellä piilotella jäsenten tekemiä moraalittomuuksia. Jehovan todistajien mielestä käsityksissä on kyse ennakkoluuloista ja tietämättömyydestä.

Toimittaja: Onko sillä teille merkitystä miltä se (julkisuuskuva) näyttää ulos päin? Onko sillä väliä?

Veikko Leinonen: No tietysti sillä on väliä, kun me haluamme hyvää lähimmäisillemme ja itsellemme, niin me tietysti haluamme, että tuo julkisuuskuva olisi niiltäkin osin hyvä.

Ari Hakkarainen: Jos ei oo koskaan käyny Jehovan todistajan kotona, niin ei tiedä minkälaista siellä on, ja jos ei oo koskaan käyny Jehovan todistajien valtakunnansalilla, niin ei tiedä minkälaista siellä on. Ja monille se, että kun yhden kerran käy, niin jo huomaa, että ei tää ihan sellasta oo minkälainen kuva on annettu.

Toimittaja: Uskontojen uhrien yhdistys on osoittanut selvityksensä lapsiasiavaltuutetulle ja toivoo, että hän tekisi laajemman selvityksen lapsen asemasta Jehovan todistajissa.

Veikko Leinonen: Esimerkiksi tässä juuri tuli mieleen, että kenties kutsumme lapsiasiavaltuutetun kylään tänne meille ja haluamme keskustella hänen kanssaan. Kyllä meillä on tarkoitus ilman muuta olla mahdollisimman avoimia.

Toimittaja: Milloin kutsu käy?

Veikko Leinonen: No se käy vaikka heti.

Toimittaja: Tässäkö esitetään virallisesti kutsu?

Veikko Leinonen: Kyllä.

Toimittaja: Milloin saa tulla?

Veikko Leinonen: Milloin vaan. Tervetuloa!Katso ohjelma YLE Areenasta.Tässä on Johanneksen pojan kommentit muutamaan ohjelmassa esitettyyn kohtaan.

Pelotteleeko Vartiotorniseura lapsia?

Veikko Leinonen: Nyt ihan viime aikoina julkisuuteen on nostettu sellaisia asioita, mitkä ei meidän Jehovan todistajien mielestä pidä ollenkaan paikkaansa; että me jollain lailla pelottelisimme toisia ihmisiä taikka lapsia.

Vartiotorniseuran omaa materiaalia pelottelusta:
Lasten kurittaminen

Toimittaja: Hyväksyttekö lasten ruumiillisen kurittamisen?

Veikko Leinonen: Ei missään tapauksessa. Se on ihan väärää puhetta. Ensinnäkin me rakastamme lapsia, halutaan niille kaikkea hyvää, niin ruumiillinen kurittaminen ei millään lailla kuulu asiaan.

AVA-kanava estitti 16.10.2012 ohjelman sarjasta "Erilaiset äidit". Siinä oli aviopari, missä vaimo Jenni kuului kirkkoon ja mies Otto Jehovan todistajiin.
Jehovan todistaja -vanhin Alpo Vanninen tuli ohjelmassa kertomaan heille kotiin avioliitosta ja lasten kurittamisesta. Seuraavassa AVA-kanavan aineistoa tekstinä ja kuvakaappauksina:

Jenni ja Otto eivät ole keskustelleet siitä, mitä uskontojen väliset erot käytännön arjessa voivat tarkoittaa.

Oton eno Alpo (Jehovan todistaja -vanhin) tulee käymään pariskunnan luona ja kertoo Jehovan todistajien näkemyksiä perhe-elämästä.

Alpo: Lasten kasvattaminen alkaa jo ennen lapsen syntymää. ... Teilläkin on se kirja "Perheonnen salaisuus".

Kasvatusasioista puhuessaan Alpo ottaa esiin myös kurinpidon.Alpo: Tässä puhutaan kurista. Tänä päivänä on sillä tavalla, että fyysinen kurittaminen on kielletty, rangaistava teko. Mistä nää rikolliset sitten tulee oikein, tästä nuorisosta, kun niitä ei millään tavalla oikaista. Kun puhutaan tukistamisesta, niin onhan se väärin tietysti. Jos pikkusen tukistaa, että hei että se huomaa, että nyt ei menty oikeeseen suuntaan, niin eihän se vielä oo mitään pahoinpitelemistä.

Jenni ei hyväksy tukistamista.

AVA-kanavan ohjelma Erilaiset äidit: Perhe Riikonen.

Vartiotorniseuran ohjeita lasten kurittamisesta:

"”Tämä voi hiukan sattua.” Oletko joskus kuullut nämä sanat? Kenties lääkäri tai sairaanhoitaja sanoi näin ennen hoitotoimenpidettä. Et varmastikaan kieltäytynyt tuosta toimenpiteestä vain siksi, että välttyisit odotettavissa olevalta kivulta, vaan kestit sen siitä koituvan hyödyn vuoksi. --- Tähdentäessään sitä, miten tarpeellista kuri on lapsille, Raamattu sanoo: ”Tyhmyys on kietoutunut pojan sydämeen; kurin keppi sen hänestä kauas poistaa.”" (Sananlaskut 22:15.) (Vartiotorni 1.3.2002, sivu 32).

Jehovan todistajien julkaisu vuodelta 2001 kertoo seuraavaa:
"Vanhempien valta. ”Keppi” kuvaa myös vanhempien valtaa lapsiinsa. Sananlaskujen kirja viittaa usein tähän valtaan, ja keppi kuvaa kaikkia kurituksen muotoja, myös kirjaimellista keppiä, jota käytetään kurittamiseen. Vanhemmat ovat vastuussa Jumalalle siitä, että he käyttävät tätä keppiä ja ohjaavat lastaan. Jos vanhemmat eivät toimi niin, he saattavat lapsensa turmioon ja kuolemaan ja joutuvat myös itse häpeään ja Jumalan epäsuosioon. (San 10:1; 15:20; 17:25; 19:13.)" (Raamatun ymmärtämisen opaskirja, osa 1, sivut 1239-1241).Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Toimittaja: Entä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, onko se tuntematon käsite teille?

Ari Hakkarainen: Samaa luokkaa kuin tää perheväkivalta.


Suomessa tuomittiin v. 2008 vankeuteen JT-vanhin, joka oli syyllistynyt pedofiliaan. Tämä entinen kierrosvalvoja oli käyttänyt hyväksi neljää tyttöä. Leinonenkin joutui aikoinaan selittelemään näitä pedofiilitapauksia televisiossa. Yhden käden sormet eivät riitä tapausten laskemiseen.

Ulkomailla näitä tapauksia on valtavasti JT-järjestön piirissä. Jehovan todistajien sisäiset ohjeet salata tapaukset ovat herättäneet viranomaiset tutkimaan tarkemmin näitä rikoksia. Tämä esimerkki on Norjasta: Ex-todistaja paljastaa VT-seuran pedofiilien suojelun Norjan mediassa .
Karttaminen

Toimittaja: Voiko hän vapaaehtoisesti sitten vain jättäytyä pois ja alkaa elämään omaa elämää.

Veikko Leinonen: Tottakai. Aivan vapaaehtoisesti, ja me toivomme, että hän vapaaehtoisesti tulis sitten takaisinkin. Ei tuu minkäänlaista muuria.

Toimittaja: Ei aleta siis karttaa tällaista poislähtijää?

Veikko Leinonen: Ei. Ei. Ei.

Vartiotorniseuran karttamissäännöt ovat aivan yksiselitteiset. Jos Jehovan todistaja (myös alaikäinen) on käynyt kasteella, häntä kartetaan, jos hänet erotetaan seurakunnasta tai hän itse eroaa. Veikko ei kertonut totuutta. Tässä asiaa voi tarkastella laajemmin.Nämä esimerkit riittäkööt kertomaan sen, millainen totuusarvo oli Veikko Leinosen ja Ari Hakkaraisen puheissa.Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer / Linux Ubuntu  *  Kuvankäsittely: GIMP / Linux Ubuntu  *  Äänenkäsittely: Audacity / Linux Ubuntu