Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 Millainen henki oikeuskomiteoissa vallitsee?
10.11.2014 Johanneksen poika
Vartiotorniseura antaa hyvin vähän tietoa oikeuskomiteoista tavallisille seurakunnan jäsenille. "Järjestö"-kirjassa on kerrottuna muutama asia. Monille komiteaan joutuneille onkin tullut yllätyksenä se kylmyys ja julmuus, mikä komiteoissa on vallinnut. Vanhimmat toisaalta taas puhuvat siitä, että syytettyä halutaan "auttaa". Mikä on tässä asiassa totuus?

Vuoden 1992 Vartiotornissa kerrotaan, millaisen hengen pitäisi vallita oikeuskomiteaistunnoissa:

Oikeuskomitean pitämässä kuulustelussa vallitsevan ilmapiirin pitäisi osoittaa, että Kristus on todella heidän keskellään.

Toisaalta oikeuskomiteassa syytettynä olleet kertovat aivan toisenlaisesta hengestä. Tässä yksi esimerkki:

Hakkaisin mieluummin nauloja kynsieni alle kuin muistelisin tätä “rakkaudellista auttamisjärjestelyä”, jonka kohteeksi jouduin.

Vartiotornilehdissä oikeuskomitean vanhimmille annetaan hyvin selviä ohjeita siitä, miten syytettyä pitäisi kohdella. Tässä on kolme lainausta:

*** w92 1/7 s. 16 kpl 7 Vanhimmat tuomitkaa vanhurskaasti ***
Oikeuskomitean pitämässä kuulustelussa vallitsevan ilmapiirin pitäisi osoittaa, että Kristus on todella heidän keskellään.

*** w94 1/8 s. 17 kpl 5 Kehitä järkevyyttä ***
Ei ole virhe kallistua tuominnassa armon puolelle, kun siihen on järkevät perusteet (Matteus 12:7). On vakava virhe olla tyly tai armoton (Hesekiel 34:4).

*** w94 1/11 s. 21 kpl 19 Ole hellän sääliväinen ***
Silloinkin kun on tarpeellista muodostaa oikeuskomitea, vanhimmat kohtelevat hellän sääliväisesti henkilöä, joka on syyllistynyt vakavaan väärintekoon. Heidän hellävaraisuutensa voi auttaa häntä katumaan. (2. Timoteukselle 2:24–26.)

Edellä olevissa neuvoissa korostettiin armoa ja sääliväisyyttä.

Vastakohdaksi näille hyville neuvoille tässä on muutamia todellisia oikeuskomiteakokemuksia:

Miten jotkut erotetut ovat kokeneet oman oikeuskomiteansa?

Komiteassa oli veli Armoton, veli tympeä ja veli Utelias. Huvittavan tästä komiteasta teki se, että olen vetänyt 14-vuotiaana ensi kännit Veli Vanhimman (veli Uteliaan) kanssa... Ja pari vuotta tästä ko. herra oli tuomitsemassa mua komiteassa. Komiteassa kyseltiin TODELLA yksityiskohtaisesti tapahtumista. Vaikka sanoin, että olin ollut todella humalassa, tingattiin asioita kuten "tapahtuiko moraalittomuus useita kertoja yön aikana", "saitko orgasmin", "saiko kumppanisi orgasmin", "käytittekö ehkäisyä", "nautitko", "millaisissa tunnelmissa aamulla erositte tämän miehen kanssa" jne. Vaikka olin ikäisekseni siinä vaiheessa tehnyt paljon asioita ja nähnyt vaikka mitä, toi komitean yksityiskohtainen erittäin henkilökohtaisten asioiden kuulustelu oli uskomatonta. (Soppis)

Mennessäni komiteaan jännitti valtavasti mitä siellä tapahtuu. Komitean aikana tuntui kuin olisin ollut suurennuslasin alla, olisi pitänyt kertoa sellaista mitä ei edes tapahtunut, ajattelin vain kumpa olisi äkkiä ohi ja pääsisin pois, ahdisti paljon. Kun pääsin pois, tuntui helpottavalta ja elämäkin elämisen arvoiselta, suuri helpotus että päässyt eroon koko asiasta. (Pohjalaisakka)

Hakkaisin mieluummin nauloja kynsieni alle kuin muistelisin tätä “rakkaudellista auttamisjärjestelyä”, jonka kohteeksi jouduin. ... Oikeuskomitea pidettiin valtakunnansalin kirjastossa, mutta ei kokouspäivänä. Komitean muodosti kolme vanhinta, jotka kaikki olivat ammatiltaan lehdenjakajia. Olin yksin tässä tilanteessa kolmen vanhemman miehen istuessa rivissä edessä. Komitea aloitettiin rukouksella, jonka jälkeen siirryttiin syytekohtiin. Tilanne oli erittäin ahdistava. Olin elämässäni sekä perhesuhteiden että uskonkriisin takia vaikeassa tilanteessa, enkä olisi kaivannut enää yhtään lisähankaluutta. Jokainen arvostelu ja syytös tuntui puukoniskulta. Minkäänlaista tukea en tässä tilanteessa saanut, joten sinällään komitean kuvaaminen auttamisjärjestelynä on vääristelyä. Kenelläkään näistä vanhimmista ei ollut koulutusta, jonka perusteella he olisivat voineet auttaa ihmisiä tällaisissa tilanteissa. Heidät oli vain raapaistu mukaan vanhimman tittelinsä vuoksi.. (Flip of a coin is all that's divine)

Viikon sisällä minulle järjestettiin komitea. Sinne menin kuin ”pässi narussa” teuraaksi.  Kuulemaan ”lopullista tuomiota”. Minä, suurin syntinen maailmassa. Tämän olin siis ansainnut itse, ja tämä minun piti läpikäydä. Muistan elävästi, miten jännitin ja pelkäsin komiteaa. Ketään en uskaltanut katsoa silmiin, vaan pää alaspäin ja itku silmässä, pää painuksissa ja häpeissäni lähestyin Valtakunnansalia. Johtava vanhin saapui tilaisuuteen vapaa-ajan asussa, vähän myöhässä: ”sori, nukuin pommiin”. Kuulustelu aloitettiin tietenkin raamatunpaikkojen lukemisella ja synninteon vakavuuden korostamisella. Luettiin minulle paikkoja, joiden perusteella olin syyllistynyt vakavaan syntiin, ja jos en kadu ja käänny ja lopeta juuri alkanutta uutta suhdetta, tulen erotetuksi. Kauhu mielessä ajattelin, että en kyllä mitenkään kestä tätä tilannetta, jos ei minulla ole ketään ”olkapäätä”, johon nojata tai lohtua hakea. Olin kuin uimahyppääjä korkealla sillalla, jossa alla mustaa, syvää vettä ja sinne minun on hypättävä. (Ei osa maailmasta vieläkään)

Komitea tuli siis suljetulle. Olin kirjoittanut vanhimmalle tekstarin, että poltan ja haluan erota sen takia. Ja jumaliuta ne alko kyseleen multa, että kuinka syvään vedät röökiä henkeen. Ajattelin jo sekavia, ja vastasin kysymykseenkin hieman kaksimielisesti. En enää osannut vastata tuohon mitään. Pääset sä helpommallakin eroon meistä, yksi JT-vanhin sanoi ja tokas lopuksi: eihän tää sairaala ole pahempi, hieno rakennus, ja vähänko meillä oli sillon linnassa, kun ei armejaa käyty... V*ttu että mua v*tutti! (Nimetön)

En saapunut oikeuskomiteaan. Oikeuskomitea kuitenkin saapui minun luokseni. Oikeuskomiteaan kuuluneet miehet tulivat soittamaan kotini ovikelloa. Avatessani oven he tulivat kysymättä sisään, istuutuivat olohuoneen sohvalle ja aloittivat syytökset. ... Komiteaan joutuminen oli ahdistava kokemus. En kuitenkaan aluksi ymmärtänyt tilanteeni vakavuutta, vaan uskoin voivani vielä jatkaa jonkin aikaa lahkon jäsenenä. Halusin löytää oman asunnon (asuin Jt-kämppiksen kanssa), jotta erottaminen ei merkitsisi myös asunnottomuutta. Olin vuoden asunnottomana erottamiseni jälkeen. Elämäni ahdistavimpia ja pelottavimpia hetkiä on ollut se tilanne, kun vanhin tuli ilmoittamaan minulle erottamisestani. (Taikavelho)

Kaksi esimerkkiä siitä, miltä vanhimmista tuntui tuomita komiteassa syytettyjä:

Oikeuskomiteajärjestely on hyvin sairas. Olen ollut mukana komiteoissa, joissa on kyselty ihmisten seksielämään liittyviä yksityiskohtia. "Saitko orgasmin" "Minkälaisissa tilanteissa sinä yleensä masturboit?" Ja olen myös ollut tilanteissa, joissa on pilkattu kuulusteltavaa: "Ota toi tukisukka pois päästä." kun nuorella veljellä oli pipo päässä. Häpeän noita aikoja. Kadun niitä. (Hymenaios, entinen vanhin komitean jäsenenä)

Tällä hetkellä katson, että koko karttamisjärjestely on aivan sairas ja suorastaan rikos ihmisyyttä vastaan. Karttamisesta puhutaan niin paljon seurakunnassa, että sitä jotenkin pidetään luonnollisena ja oikeana. Näin ollen on jotenkin ymmärrettävää, että minäkin hyväksyin aiemmin karttamisen ainakin jollain tasolla. Puhutaan ainoasta keinosta "auttaa" ihmistä siinä tilanteessa. Se on Vartiotorniseuran mukaan "rakkaudellinen järjestely", vaikka todellisuudessa karttaminen on aivan sairas järjestely. Rakkautta se ei ole. Karttaminen on mielestäni verikysymyksen ohella jehovantodistajuudessa pahin asia, millä Jumalaa häpäistään. Seura lukee näissä tapauksissa Raamattua niin kuin Piru lukisi. (KGB-jäsen nro 1012 , entinen vanhin komitean jäsenenä)

Oikeuskomitean erottamispäätöksestä seuraa sitten välittömästi karttaminen. Jehovan todistajat ovat yrittäneet vähätellä karttamista. He ovat myös kieltäneet sen, että oikeuskomitea antaisi rangaistuksia. Mutta mitä tämä seuraava "Järjestetyt tekemään Jehovan tahto" -kirjassa kerrottu teksti sivulla 155 tarkoittaa?

Kirja "Järjestetyt tekemään Jehovan tahto", sivu 155:

Ilmoitus erottamisesta

Kun katumaton väärintekijä on tarpeen erottaa seurakunnasta, esitetään lyhyt, yksinkertainen ilmoitus: "[Henkilön nimi] ei enää ole Jehovan todistaja." Mitään selityksiä ei tarvita. Uskolliset seurakunnan jäsenet tajuavat ilmoituksesta, että heidän on lakattava seurustelemasta hänen kanssaan (1. Kor. 5:11). Ilmoitus tulee hyväksyttää esivalvojalla.

Tuo tarkoittaa käytännössä karttamista. Erottamisilmoituksen jälkeen kaikki tietävät, että heidän on lakattava seurustelemasta erotetun kanssa.

Tässä yksi lainaus siitä, miten Jehovan todistajien tiedottaja kertoo oikeuskomiteoista. Kannattaa suhteuttaa hänen sanansa siihen, mitä tällä sivulla edellä on kerrottu.

Silloin kun jollakulla on ongelmia niin meidän vanhimmat, jotka paimentavat meidän seurakuntaamme, niin he haluavat auttaa. Ja siitä on kysymys silloin aina kun on tällaisia keskusteluja. Veikko Leinonen YLE:n haastattelussa 08.05.2014.

Varmemmaksi vakuudeksi kannattaa kuunnella Isaacin oikeuskomiteanauhoitukset. Niistä voi jokainen huomata, millainen tunnelma oli ja millaisia vanhimmat olivat.

Oliko Kristuksen henki siinä komiteassa? Vai oliko henki sellainen, että päätös erottamisesta oli jo etukäteen tehty, ja haluttiin kaivaa jokin muodollinen syy erottamiselle?

Kerrataanpa vielä ohjeet vanhimmille:

*** w92 1/7 s. 16 kpl 7 Vanhimmat tuomitkaa vanhurskaasti ***
Oikeuskomitean pitämässä kuulustelussa vallitsevan ilmapiirin pitäisi osoittaa, että Kristus on todella heidän keskellään.

Osoittivatko vanhimmat armoa vähäisessäkään määrin? Vai olivatko he "tylyjä ja armottomia"?

*** w94 1/8 s. 17 kpl 5 Kehitä järkevyyttä ***
Ei ole virhe kallistua tuominnassa armon puolelle, kun siihen on järkevät perusteet (Matteus 12:7). On vakava virhe olla tyly tai armoton (Hesekiel 34:4).

Kohtelivatko he Isaacia "hellän sääliväisesti" vai hiillostivatko armottomasti.

*** w94 1/11 s. 21 kpl 19 Ole hellän sääliväinen ***
Silloinkin kun on tarpeellista muodostaa oikeuskomitea, vanhimmat kohtelevat hellän sääliväisesti henkilöä, joka on syyllistynyt vakavaan väärintekoon. Heidän hellävaraisuutensa voi auttaa häntä katumaan. (2. Timoteukselle 2:24–26.)

Kuuntele näiden sivujen kautta Isaacin oikeuskomitea:


Miksi Isaac erotettiin? Kuuntele.
Etelä-Saimaa kirjoitti Isaacista koko aukeaman jutun. Lue.

  


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity