Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 Vuosi 2014 oli vilkas uutisvuosi
31.12.2014 Johanneksen poikaSuomessa ei koskaan ennen ole ollut niin paljon uutisia Jehovan todistajista kuin vuonna 2014. Varsinainen JT-uutistulva vyöryi tsunamin tavoin Suomen yli toukokuun 3. päivä. Sinä päivänä Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä julkaistiin Anu Nousiaisen tekemä iso juttu Jehovan todistajista. "Jussi K" kertoi, millaista on olla Jehovan todistaja ja mitä tapahtuu, jos eroaa yhteisöstä.

Samana päivänä Uskontojen uhrien tuki ry julkaisi oikeusministerille suunnatun selvityksen oikeuskomiteoista. Selvitykseen sisältyi 18 omakohtaista kokemusta oikeuskomiteoista. Kaupallinen media kirjoitti kymmeniä juttuja tästä aiheesta. Kotimaa24 kirjoitti, että oikeuskomiteat ovat johtaneet jopa itsemurhiin. Helsingin Sanomat kertoi, että Jehovan todistajien oikeuskomiteat rikkovat ihmisoikeuksia. YLE:n uutisissa kerrottiin, että Jehovan todistajien keskuudessa on ahdistelua, kiusaamista ja julkista häpäisyä. Myös Iltalehti, Ilta-Sanomat ja MTV kertoivat asiasta. MTV:n uutisiin oli haastateltu oikeusministeri Henrikssonia. Henrikssonin mielestä uskontojen uhrien väitteet olivat huolestuttavia. Helsingin Sanomat ja Kotimaa24 olivat haastatelleet sisäministeri Päivi Räsästä. Räsänen kertoi, että uskonnollisesta yhteisöstä eroavaa ei saa rangaista.Oikeuskomiteat ja siihen liittyvät jutut kiinnostivat kovasti suurta yleisöä. Se heijastui luonnollisesti myös Johanneksen pojan uutissivuihin. Kaupallisten medioiden sivuilla oli linkkejä JoPo-uutisiin, ja kävijämäärä 03.05.2014 oli ennätyksellinen. Ajoittain sivuilla oli yhtä aikaa jopa yli 500 kävijää. Kävijämäärä lauantaina 03.05.2014 oli yhteensä 21676. Sivuja avattiin 98239. Kaistaa oli käytössä tuon päivän aikana 44,03 Gt. Voi vain arvailla, kuinka monta sataa tuhatta lukijaa kävi tuona päivänä lukemassa kaupallisten medioiden tekemiä uutisia Jehovan todistajista.

Valtava julkisuus johti konkreettisiin toimiin. YLE kertoi uutisessaan, että Ministerit tapaavat Jehovan todistajien johtoa. Samassa uutisessa kerrottiin myös, että Jehovan todistajien yhteisö kiistää karttamisrangaistukset.

Kun oikeuskomiteaselvitys oli saanut runsaasti huomiota mediassa, monet entiset Jehovan todistajat alkoivat lähettää omia oikeuskomiteakokemuksiaan, mitkä liittyivät seksuaalirikoksiin. He eivät aikaisemmin olleet uskaltaneet näistä puhua kenellekään.

Kun uusia oikeuskomiteakokemuksia alkoi tulla, toistui sama kaava. Raiskatut ja seksuaalisesti hyväksikäytetyt syyllistettiin oikeuskomiteoissa, heitä ei uskottu, heille määrättiin sanktioita ja heitä kiellettiin puhumasta asioista kenellekään, eikä varsinkaan viranomaisille, ettei seurakunnan "maine" tahriinnu.

Niinpä UUT julkaisi uuden selvityksen 12.05.2014: Seksuaalirikokset oikeuskomiteoissa. Se perustui kymmeneen omakohtaiseen kokemukseen. Osa kokemuksista sai julkaisuluvan, mutta osa meni suoraan ministereille, koska ne olivat liian rankkoja julkisuuteen.

Seksuaalirikoksista tehdyn selvityksen uutisoi taas moni media. Ilta-Sanomat uutisoi asiasta varsin räväkästi: Kova väite Jehovan todistajista: Seksirikoksissa käytössä "Mooseksen laki". YLE oli saanut haltuunsa Jehovan todistaja -vanhinten salaisen ohjekirjan englannin kielellä. YLE kertoi asiasta näin: Jehovan todistajien kohuttu ohjekirja ohjaa seurakuntien omaa oikeutta.

YLE kertoi laajasti Jehovan todistajien johtomiesten ja ministereiden tapaamisesta. Tapaamisen yhteydessä ministerit pyysivät Jehovan todistajia toimittamaan suomen kielisen vanhinten ohjekirjan tarkastettavaksi. Kotimaa24 kertoi omassa uutisessaan, miten Jehovan todistajien ohjekirja suhtautuu ristiriitaisesti maalliseen oikeusjärjestelmään.

Jehovan todistajien johtoporras huolestui median monista uutisista. Niinpä he julkaisivat kirjeen, joka luettiin hätäisesti kaikissa Suomen seurakunnissa. Kirjeessä väitettiin, että Haaratoimiston edustajat esittivät viranomaisille, miten asiat todellisuudessa ovat.


Heinäkuun alussa oikeusministeri Henriksson tapasi myös UUT:n edustajat.
Keskustelun aikana kävi ilmi, että kolme Jehovan todistajien johtomiestä (Jukka Ropponen, Jouni Palmu ja Veikko Leinonen) olivat antaneet ministeritapaamisessaan toukokuussa harhaanjohtavia tietoja ministereille. He olivat kertoneet mm. että karttamisessa on kyse siitä, että vain hengellinen side katkeaa ja muuten saa olla tekemisissä erotetun kanssa. Toinen täysin virheellinen tieto, minkä Jehovan todistajat olivat antaneet, liittyi henkilötietolakiin. He olivat kertoneet, että oikeuskomiteoissa ei enää kerätä tietoja.

UUT:n edustajat oikaisivat nämä väärät tiedot mm. lukemalla Jehovan todistajien järjestön virallisista karttamisohjeista kohtia, mitkä Veikko Leinonen itse lukee ääneen internetin jw.org-sivustolla. Henkilötietolakiin liittyvä väärä tieto oli helppo oikaista Kotimaa24:n tekemän uutisen perusteella, missä entinen vanhin vahvisti, että mikään ei ole muuttunut tietojen keräämisessä. Edelleen oikeuskomiteoista kerätään tietoja ja ne säilötään kirjekuoreen ja toimitetaan myös haaratoimistoon.

YLE julkaisi ansiokkaasti useita juttuja Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamisesta kesän aikana. Yksi juttu oli otsikoitu näin: "Entiset Jehovan todistajat: Karttamissäännökset rikkovat uskonnonvapauslakia". Juttuun oli haastateltu valtiosääntöprofessori Veli-Pekka Viljasta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja sisäministeri Päivi Räsänen julkaisivat 10.07.2014 oman tiedotteen, missä he selvittivät omia käsityksiään Jehovan todistajien oikeuskomiteoista ja karttamisesta. YLE kertoi uutisessaan, että
Uskonnollisten yhdyskuntien on kunnioitettava lakia. Helsingin Sanomien mielestä se oli näpäytys Jehovan todistajien suuntaan. Kotimaa24 kertoi, että UUT:n mielestä se oli aika kevyttä puuttumista.

Ministeri Henriksson oli UUT:n edustajat tavatessaan ehdottanut, että he tapaisivat myös ministeri Räsäsen. Niinpä toivottu tapaaminen toteutui 29.10.2014. Tapaamista varten UUT oli laatinut uuden selvityksen.

Ennen ministeritapaamista Kotimaa24 julkaisi kaksikin juttua asiasta. Kotimaa24 oli haastatellut kahta tapaamiseen osallistuvaa henkilöä. Teologian maisteri ja kirjailija Aila Ruoho kirjoittaa parhaillaan kirjaa Jehovan todistajien karttamiskäytännöstä. Hänet oli valittu UUT:n yhdeksi edustajaksi. Aila Ruoho kertoi Kotimaa24:lle, että  karttamisrangaistus ajaa entisiä Jehovan todistajia itsemurhiin. Toinen Kotimaa24:n haastattelema henkilö oli taiteilija Kirsi-Maria Aho. Hän edusti ministeritapaamisessa niitä, jotka olivat kirjoittaneet oman kokemuksensa seksuaalirikoksista oikeuskomiteassa. Kirsi-Maria Aho oli maalannut oikeuskomiteasta taulun, joka luovutettaisiin Päivi Räsäselle tapaamisen yhteydessä.

Kotimaa24 julkaisi ensimmäisenä UUT:n uuden Päivi Räsäselle suunnatun selvityksen. Helsingin Sanomat kertoi asiasta näillä sanoilla: "Uskontojen uhrit vaatii: Uskonnolliset tuomioistuimet pitäisi kieltää lailla". UUT:n oma uutinen kertoi tietysti myös tapaamisesta Päivi Räsäsen kanssa. Uutinen sisälsi useita valokuvia miellyttävästä tapaamisesta.

MTV Uutiset julkaisi kaksi juttua: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet" ja "Räsänen toivoo ennakkotapausta uskonnollisten oikeuskomiteoiden toimista". Kalevan otsikko oli: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet - Räsänen toivoo ennakkotapausta". Turun Sanomat julkaisi kaksi uutista: "Uskontojen uhrien tuki kieltäisi uskonnolliset tuomioistuimet" ja "Räsänen toivoo ennakkotapausta oikeuskomiteoiden toimista". Nämä uutiset voit lukea tältä sivulta.

Kotimaa24 kertoi, että UUT:n edustajien ja sisäministeri Päivi Räsäsen tapaaminen johti heti konkreettisiin toimiin. Poliisihallitus käynnistää arvioinnin, millä tavoin eri kulttuurien ja uskontojen tuntemus on otettava huomioon poliisikoulutuksessa. Aloite selvitykseen lähti sisäministeri Päivi Räsäseltä (kd), joka vastaa hallituksessa uskontokuntiin liittyvistä asioista. Räsäsen tavatessa Uskontojen uhrien tuki ry:n edustajia esiin ovat nousseet Jehovan todistajien oikeuskomiteat. Ministeriö on todennut, että tarvitaan selvitys siitä, mitä oikeuskomiteat lainsäädännön valossa tarkoittavat. Yle uutiset kertoi aiemmin Räsäsen pyytäneen selvitystä omalta ministeriöltä myös poliisin toiminnan osalta.

Jehovan todistajien oikeuskomiteat ja karttaminen oli esillä myös useissa TV-lähetyksissä.
Tässä niistä muutama esimerkki:
Kaikki Jehovan todistaja -uutiset vuonna 2014 eivät liittyneet oikeuskomiteoihin ja karttamiseen, vaikka ne toki olivatkin suuressa osassa.

Tammikuun alussa Kotimaa24 oli haastatellut Jehovan todistajien tiedottajaa Veikko Leinosta. Aihe oli siviilipalvelus. Miksi Armenian Jehovan todistajat voivat mennä siviilipalvelukseen, mutta Suomessa Jehovan todistajien johtoporras ei siviilipalvelusta hyväksy? Kotimaa24 oli tammikuussa haastatellut myös virkansa jättävää lapsiasiavaltuutettua Maria-Kaisa Aulaa. UUT oli tehnyt lapsiasiavaltuutetulle syksyllä 2013 selvityksen Jehovan todistaja -perheiden lasten asemasta. Selvitys oli perustunut 17 kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin. Aula oli sen perusteella tavannut Jehovan todistajien johtomiehet. Aula oli luvannut tavata myös UUT:n edustajat, mutta kalenteri ilmeisesti oli täyttynyt, eikä luvattua tapaamista järjestynyt.

Keväällä 2014 loppui Suomen haaratoimistossa Vantaalla Vartiotorni- ja Herätkää!-lehtien painaminen. Painotoiminta siirtyi Saksaan. Tämä oli suuri muutos Suomen haaratoimistossa. Se oli ollut yksi harvoista painotoimintaa harjoittavista haaratoimistoista Euroopassa.

Demari kirjoitti maaliskuussa 2014, että siviilipalvelusta selvitellyt Jukka Kekkonen saattoi tehdä turhaa työtä. Menikö selvitys suoraan ö-mappiin?

Kesäkuun alussa joukko entisiä Jehovan todistajia kokoontui perinteisesti Suomenlinnan tapaamiseen. Kaunis sää varmasti auttoi osaltaan ennätysyleisön houkuttelemiseen paikalle. Noin 70 ex-JT:tä nautti kauniista säästä ja hyvästä seurasta.

Kesäkuussa Suomessa järjestettiin perinteiseen tapaan konventteja Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Helsingin konventista on ensikertalaisen raportti. Henkilö, joka ei ole koskaan ollut missään Jehovan todistajien kokouksessa, aisti tunnelmia, kuvasi ja äänitti puheita. Millainen oli kokemus? Lue tästä. Kesän konventeissa julkaistiin vanhaan tapaan kirjallisuutta ja DVD-elokuva.

Kesän 2014 aikana kaikkiin Suomen valtakunnansaleihin pyrittiin naulaamaan Vartiotorniseuran logon tilalle uusi nettiosoite JW.ORG. Tämä ajoittui suurin piirtein samaan aikaan, kun Vartiotorniseura teki traktaattirynnistyksen, minkä piti olla kaikkien aikojen suurin.

Elokuussa Helsingin Sanomat oli haastatellut lastenkasvatuksen asiantuntijoita ja kysynyt heiltä, mitä mieltä he ovat Jehovan todistajien tavasta opettaa samassa yhteydessä demonien pelkoa ja seksuaalisuutta. Lastenpsykiatrien mielestä tarina, jonka avulla Jehovan todistajat voivat kertoa lapsilleen seksuaalisuudesta, on pelottelua. "On hämmentävää, että luvussa sekoittuu niin paljon aineksia. Lukukokemus on lapsille varmaan todella voimakas", arvioi lastenpsykiatri Janna Rantala. "Teksti ei sovi mielestäni lainkaan lapsille", sanoo puolestaan Väestöliiton lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore.

Syyskuussa suomalainen dokumenttielokuva "Luopuneet" julkaistiin kaikkien katsottavaksi YouTubessa. Puolen tunnin mittainen dokumentti "Luopuneet" käsittelee Jehovan todistajista eronneita ja erotettuja henkilöitä, jotka ovat eroamisensa myötä menettäneet kaikki ihmissuhteensa uskonlahkon sisällä. Dokumentissa sivutaan myös Jehovan todistajien erottamiskäytäntöjä sekä oikeuskomiteoiden toimintaa ja tarkastellaan niiden vaikutuksia erotettujen ja eronneiden elämään. Dokumentti on toteutettu vuonna 2013 Oamkin viestinnän osaston opiskelijoiden projekti- sekä opinnäytetyönä. Jehovan todistajat olivat yrittäneet vaikeuttaa dokumentin tekoa.

Syksyn 2014 aikana oli ainutlaatuinen tilaisuus seurata, kuinka eräs lappeenrantalainen mies erotettiin Jehovan todistajien seurakunnasta. Hän oli äänittänyt sekä oikeuskomitea- että valituskomiteaistuntonsa, ja julkaisi kaikki äänitteet YouTubessa. Etelä-Saimaa-lehti teki myös hänestä laajan jutun.

Jehovan todistajien ulkomaan uutisissa 2014 oli myös monta mielenkiintoista juttua. Mainittakoon niistä tässä muutama.

Ensimmäinen viron kielinen ex-JT-sivusto syntyi.
Jehovan todistajien hallintoelin oli syytteessä lasten hyväksikäyttöön liittyvässä oikeusjutussa. Hallintoelimen koulutuskielteisyys näkyy taas selvästi uusissa Vartiotorneissa. Hallintoelimen jäsen Guy Pierce kuoli maaliskuussa 2014. Vartiotorniseura teki Brooklynissa kiinteistöbisnestä. Rahan tarve on rajaton: Hallintoelin ohjeistaa seurakuntia kiinteiden kuukausittaisten summien lahjoittamiseen. Uskonnonvapaus voi olla uhattuna koko Venäjän alueella. Veikko Leinosen lausunnot karttamisesta ovat nyt kansainvälisessä levityksessä. Jehovan todistaja -vanhin joutui vankilaan 14 vuodeksi hyväksikäytettyään nuorimmillaan 12v tyttöjä hänen omasta seurakunnastaan ja raiskattuaan naisen saattaen hänet raskaaksi. Vartiotornin uhrien muistopäivää vietettiin 26.07.2014. JW.ORG-rihkama palvonnan kohteena? JW.ORG aloitti nettitelevisiolähetykset luvattuna ajankohtana. Jehovan todistajat määrättiin maksamaan miljoonia miehelle, jota kirkon johtaja käytti hyväkseen. Jehovan todistajia syytetään Yhdysvalloissa hyväksikäytön salaamisesta.

Jehovan todistaja -uutisia Suomesta oli myös englanninkielisinä ja venäjänkielisinä.

Kaikki vuoden 2014 uutiset löytyvät uutisarkistosta.

Tässä vielä kaksi tilastoa vuodelta 2014:

Suosituimmat kotimaan uutiset:
  1. Kymen Sanomat: "Oikeuskomitean entinen jäsen häpeää osallisuuttaan"
  2. Jehovan todistajien Suomen haaratoimisto lähetti kirjeen kaikkiin seurakuntiin
  3. Vartiotorniseura neuvoo taas kerran Jehovan todistajia käyttämään lapsityövoimaa saarnaamistyössä
  4. UUT:n 3-jäseninen hallitus haluaa vaihtaa toiminnanjohtajan
  5. Jehovan Todistajien oikeuskomitean edessä ilman syytettä: Osa 1
Suosituimmat ulkomaan uutiset:
  1. Hallintoelin ohjeistaa seurakuntia kiinteiden kuukausittaisten summien lahjoittamiseen
  2. Miksi Vartiotorniseura pelkää kesän 2014 konventtien yhteydessä mielenosoituksia?
  3. Hallintoelimen koulutuskielteisyys näkyy taas selvästi uusissa Vartiotorneissa
  4. Miten Jehovan todistajat käyttäytyvät lentomatkoilla?
  5. Ex-jehovantodistajat: Lopettakaa Vartiotorni-seuran toiveiden kunnioittaminen
 


Toivotan kaikille sivujeni lukijoille hyvää uutta vuotta 2015!

Johanneksen poika

Sähköposti: jp@johanneksenpoika.fi
  


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity