Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 Isoveli valvoo - toisinaan myös -sisar
19.03.2015 OnnertartenOttolapsi (Päivitetty viimeksi 24.03.2015: Lisätty kokemuksia).
Kokemukset: vanhin valvoja, Soppis, John88, Syntisäkki, Tienraivaaja ja Pipsa
Tiukasti kontrolloiduissa uskonnollisissa yhteisöissä valvotaan jäsenten mielipiteiden ja ajatusten lisäksi tietenkin myös jäsenten käyttäytymistä. Jehovan todistajat joutuvat seurakunnan sisäisen oikeuskomitean kuultavaksi ja nuhdeltavaksi erilaisista rikkeistä, kuten tupakanpoltosta, alkoholin liikakäytöstä, politiikkaan osallistumisesta, rahapelien pelaamisesta ja kanssakäymisestä erotettujen Jehovan todistajien kanssa.

Tällaiset asiat tulevat ilmi useimmiten muiden seurakunnan jäsenten toimesta. Toisinaan henkilö tunnustaa seurakunnan vanhimmistolle rikkeensä itse.

Tiukasti kontrolloiduissa uskonnollisissa yhteisöissä seksuaalinen moraalittomuus (aviorikos tai esiaviollinen seksi) kuuluu myös luonnollisesti niihin edesottamuksiin, josta pääsee oikeuskomiteaan kuultavaksi. Tällaista tapahtumaa on kuitenkin harvemmin todistamassa muita seurakuntalaisia.

Tiesitkö, että Jehovan todistajat saattavat seurata epäiltyä vaikka koko yön epäillyn asunnon edustalla, todistaakseen moraalittoman teon? Kansankielellä tällaista toimintaa kutsutaan muun muassa kyttäämiseksi.

Jehovan todistajien vanhinten salaisessa ohjekirjassa "Paimentakaa Jumalan laumaa" on säännöt näitäkin tapauksia varten. Kirjan luvussa viisi kerrotaan mm. näin:
Voit lukea muutaman tosikertomuksen näistä "kyttäyskeikoista". Pahimmillaan nämä kyttäämiset ovat johtaneet avioeroon ja ääritapauksessa myös itsemurhaan. Tämä on surullista. Näiden kertomusten henkilöiden nimet on muutettu heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Kokemus 1:

Seurakunnassamme olleilla avustavalla palvelijalla Markulla ja hänen vaimollaan Pirkolla (nimet muutettu) oli avioliitossaan ongelmia. Pirkko muutti Markun luota omaan asuntoonsa. Tässä vaiheessa Markku ilmaisi vanhimmille huolensa, että Pirkolla on toinen mies. Niinpä vanhimmat järjestivät kaksi vanhinta seuraamaan Pirkkoa.

Vanhimmat Taneli ja Jussi (nimet muutettu) odottavat Pirkkoa eräänä iltana hänen asuntonsa ulkopuolella. He seuraavat Pirkkoa lähibaariin ja jäävät odottelemaan baarin ulkopuolelle. Pirkko lähtee takaisin kotiin noin puolenyön aikaan vanhimmat jälleen perässään. Pirkolla on vieras mies mukanaan.

Pirkon päästyä kotiin alkaa vanhinten suurin työ. Heillä on kiikarit mukanaan ja he kiikaroivat Pirkon asuntoa. Pirkon makuuhuoneessa nähdään baarista hänen mukaansa lähtenyt mies.

Pari päivää tämän jälkeen Pirkko saa kutsun oikeuskomiteaan. Häntä epäillään aviorikoksesta. Todistajina kuullaan vanhimpia jotka ovat nähneet Pirkon makuuhuoneessa vieraan miehen. He ovat kirjoittaneet tarkan selonteon kyttäysreissustaan, jota he esittelevät oikeuskomiteassa muille vanhimmille. Asia tulee Pirkolle järkytyksenä. Hän kiistää harrastaneensa seksiä miehen kanssa. Oikeuskomitean päätös on erottaminen. Pirkko valittaa päätöksestä. valituskomitean päätös on sama. Pirkko erotetaan. Pirkolle ja Markulle tulee avioero.

Tapasin Pirkon pari vuotta näiden tapahtumien jälkeen hänen ollessaan yhä erotettuna, ja Pirkko vannoi minulle käsi sydämellä, ettei hän edelleenkään avioliittonsa jälkeen ole harrastanut seksiä kenenkään kanssa. Hänen entinen miehensä Markku oli mennyt uusiin naimisiin. Olihan hän "raamatullisesti vapaa" avioitumaan.


Kertonut: "vanhin valvoja"

Kokemus 2:

Nuori Jehovan todistaja -mies Tommi (nimi muutettu) oli vakavasti masentunut. Hän ei ollut jaksanut käydä kokouksissa moneen viikkoon. Hän oli sairauslomalla töistään. Hän vietti myös aikoja sairaalassa masennuksestaan johtuen.

Vanhimmat ovat kuulleet huhun, jonka mukaan Tommi asuisi avoliitossa "maailmallisen" naisen kanssa. Eräänä sunnuntaiaamuna Tommi herää siihen, että kaksi vanhinta hänen seurakunnastaan, Einari ja Toivo (nimet muutettu), seisoo hänen sänkynsä jalkopäässä. Kuten kuvitella saattaa Tommi säikähtää puolikuoliaaksi. Vanhimmat väittävät että asunnon ovi oli jätetty auki ja he tulivat kutsumaan Tommia kokoukseen. "Onko asunnossasi muita?" kysymykseen Tommi vastaa rehellisti: "Ei". Tommi on ihan varma siitä, että hän oli laittanut asuntonsa oven kiinni. Niinpä hänen omat epäilyksensä kohdistuvatkin samassa talossa talonmiehinä työskentelevään pariskuntaan, Reinoon ja Lailaan (nimet muutettu), jotka kuuluvat myöskin Tommin kanssa samaan seurakuntaan.

Pian tämän jälkeen Tommin jehovantodistaja-äiti saa puhelun vanhimmilta. "Asuuko Tommi jonkun naisen kanssa?" Vanhimmat pitävät puhelinta kaiuttimella, jotta asioilla olisi kaksi todistajaa. Tommin äiti ei osaa vastata aikuista poikaansa koskeviin kysymyksiin.

Kuluu muutamia viikkoja ja vanhimmat odottavat Tommia hänen asuntonsa ulkopuolella. Tommi saa paniikkikohtauksen ja lähtee juoksemaan. Vanhimmat juoksevat hänen perässään. Vanhimmat ovat lukeneet rappukäytävän ilmoitustaulusta, että Tommin asunnon kohdalla lukee kaksi nimeä. "Kenen kanssa asut?" huutavat vanhimmat Tommin perään.

Tommi saa kutsun oikeuskomiteaan, jonne hän ei mene. Tommi erotetaan. Tästä Tommi ei saa itse tietoa. Tommin jehovantodistajasukulaiset (jotka kuuluivat eri seurakuntaan Tommin kanssa) saavat tietää asiasta Tommin kuoleman jälkeen.

Tommi ei koskaan toipunut masennuksestaan. Muutama kuukausi näiden tapahtumien jälkeen hän päätti elämänsä oman käden kautta.

Kertonut: "vanhin valvoja"

Kokemus 3:

Ystäväni oli ollut naimisissa 10 vuotta (kolme lasta jne.), kun vaimo halusi yhtäkkiä muuttaa pois kotoa omaan asuntoon. Ei kuulemma ollut toista miestä, mutta ei halunnut elää avioliitossa enää. Oli julkinen salaisuus, että tämä nainen oli aivan avoimessa suhteessa työkaverinsa kanssa. Nainen kiisti asian vanhimmille ja miehelleen, joten jotta tämä kaverini olisi saanut "laillisen" eron JT-piireissä, piti lähteä kyttäyskeikalle naisen asunnolle. Siellä sitten selvisi, että naisen poikaystävä lähti asunnolta vasta aamulla, ja he pussasivat ovella. Ihan selvä juttu. Olipa tämä nainen hankkinut lähestymiskiellon kaverilleni tämän kyttäämisen takia.

Nainen joutui oikeuskomitean, missä kiisti kaiken viimeiseen asti, mutta vanhimmat eivät uskoneet vaan erottivat. Kaverini meni uudestaan naimisiin alle vuoden päästä erosta, ja tämä entinen vaimo myös meni pikavauhtia takaisin järjestöön.

Tervettä menoa!

Kertonut: "Soppis"

Kokemus 4:

Kun olin vielä mukana todistajissa, minulla oli tyttöystävä, joka oli kiinnostunut jehovantodistajuudesta. Hän tutki vanhimman vaimon kanssa Raamattua ja Jehovan todistajien kirjallisuutta ja kävi kanssani kokouksissa. Vanhimmat ottivat asian hyvin, sanoivat että mahtavaa, me tuemme ja opetamme kyllä. Kävimme säännöllisesti kokouksissa ja kaikki seurakunnassa tiesivät että oltiin seurusteltu pitkään.

Eräs seurakunnan poika, Antti Sepponen (nimi muutettu), piiritti tyttöystävääni Maria (nimi muutettu), pyysi treffeille jne. Oli jostain kaivanut Marin numeronkin, eikä hän lopettanut ahdistelua, vaikka tiesi vallan hyvin ettei häntä kiinnostanut.

Tämän pojan äiti tutki tyttöystäväni kanssa Raamattua. Isä oli seurakunnassa vanhin.

Pojan vanhemmat eivät kestäneet sitä, että poika sai Marilta pakit, ja he alkoivat seurailemaan häntä. Tätä kesti muutamia päiviä, sitten he saivat apuvoimia muista seurakunnan vanhimmista. Vanhimmat istuivat siis parkissa asuntoni parkkipaikalla. Vuorotellen eri vanhimmat. Eniten kaikista siellä parkissa näkyi Sepposien auto.

Kyttäyskeikkojen aikaan alkoivat Sepposet painostamaan, että meidän pitää erota, kun seurustelumme ei ole terveellä pohjalla. Esimerkiksi ketään esiliinaa ei ole paikalla, ja vietetään liikaa aikaa yhdessä. Vanhin Sepponen alkoi soitella jopa 20 kertaa päivässä, jätti vastaajaan viestejä ja tekstiviestejä asiasta.

Sitten he alkoivat jo odottelemaan ulko-ovellakin, kiersivät taloa ja menivät ikkunoiden ohi. Ja nopeasti tulikin kutsu mennä vanhimpien puhutteluun, kutsujana tietenkin Sepponen. En mennyt. Päättelivät tästä, että myönnän ”erään vanhimman” syytökset. Tämän ilmoittivat rautatieasemalla. Olivat seuranneet Maria asunnoltani saakka, kun tuli hakemaan minua.

Sepposien pojan taustasta löytyy oman pikkuserkun ahdistelua (tämä erosi seurakunnasta ja katosi kuvioista ahdistelun jälkeen), pahoinpitely ja raskauden alullesaaminen avioliiton ulkopuolella, maailmallisen kanssa. Skandaalien levittyä koko perhe muutti toiseen kaupunkiin, missä asustelevat edelleen.

Kertonut: "John88"

Kokemus 5:

Olin seurustellut Jehovan todistajan kanssa. Meitä oli kielletty seurustelemasta, enkä ollut nähnyt enkä kuullut hänestä noin kahteen kuukauteen. Kävin hänen asunnollaan viemässä hänelle hänen pitkät housunsa, jotka olin korjannut ja unohtanut komerooni. Tämä tapahtui keskellä päivää.

Kohta tuli vanhimmilta soitto. Kyselivät, että olinko käynyt hänen luonaan. Vastasin rehellisesti millä asioilla olin käynyt. Ihmettelin, että mistä he tiesivät.  Kertoivat, että minun autoni oli tunnistettu parkkipaikalla. (Parkkipaikalle mahtuu paljon eri talojen autoja ja vierailijoita.) Beeteliin oli soitettu ja sieltä heille. Tämän jälkeen minut erotettiin seurakunnasta, koska kaikki entiset jo anteeksi annetut jutut kaivettiin takaisin pöydälle.

Kertonut: "Syntisäkki"

Kokemus 6:

Pari kokemusta myös Ruotsista. Nämä eivät ole itseni kokemia, mutta minulle kerrottuja. Tässä tulee esille se, kuinka seurakuntalaiset on valjastettu tarkkailemaan toisiaan ja raportoimaan toisten mahdollisista rikkeistä.

Ystävättäreni oli kihloissa.  Hän meni aamulla käymään sulhasensa luona. Joku seurakuntalainen oli nähnyt hänen poistuvan asunnosta. Tämä ilmoitti vanhimmille, jotka ottivat yhteyttä ystävättäreeni, koska epäilivät heitä siveettömästä käytöksestä. Tällä kertaa häntä uskottiin, eikä seuraamuksia ollut.

Nuori kihlapari oli mennyt naimisiin ilman suuria juhlia. Tietenkin he viettivät sen jälkeen aikaansa saman katon alla. Kohta veljet tulivat yllätyskäynnille, koska epäilivät esiaviollisesta suhteesta. Nuori pari kertoi olevansa naimisissa ja veljet saivat pitkän nenän.

Kertonut: "Syntisäkki"

Kokemus 7
:

Paula (nimi muutettu) on aikuinen nainen, joka asui yksin. Jostain syystä seurakunnassa alkoi liikkua huhuja Paulan alkoholinhuuruisesta ja moraalittomasta elämästä. Paula oli hyvin sosiaalinen ja iloinen ihminen, joka sai helposti uusia ystäviä. Epämiellyttävien huhujen lisäännyttyä seurakunnassa ystävät alkoivat karttaa häntä. Niinpä Paula vietti paljon aikaa uusien ”maailmallisten ystäviensä” kanssa.

Hyvin pian vanhimmat aktivoituivat seuraamaan Paulan tekemisiä. Kyttäyskeikoille rekrytoitiin kaksi vanhinta, Tarmo ja Jarkko (nimet muutettu). Heillä olikin tekemistä pysyä vauhdikkaan Paulan perässä. Tarmo ja Jarkko saivat kuitenkin "todisteita" Paulan huonosta elämästä, sillä he näkivät Paulan menevän paikalliseen kapakkaan. Vanhimmat innostuivat kurkkimaan kapakan ikkunasta nähdäkseen kenen seurassa Paula aikaansa viettää. Epäilyttävältä tilanne varmaan näytti, sillä pöydässä istui iloinen seurue miehiä ja naisia, jotka joivat alkoholia.

Paulan asuntoa myös tarkkailtiin. Eräänä iltana vanhimmat Tarmo ja Jarkko havaitsivat, että Paulan asuntoon meni useita miehiä. Varmasti näin olikin, sillä Paula oli järjestänyt uuden asuntonsa tupaantuliaiset. Hän oli kutsunut kotiinsa useita ystäviä, joukossa oli sekä miehiä että naisia.

Näiden "raskauttavien todisteiden" perusteella Paula sai kutsun oikeuskomiteaan. Paula meni kuuntelemaan, mitä asiaa vanhimmilla oli. Paulalla oli puhdas omatunto, sillä omasta mielestään hän ei ollut tehnyt mitään väärää. Istunnon alkuun Paulaa seurannut Tarmo avasi salkkunsa ja veti sieltä nivaskan papereita esiin sanoen, että otetaanpas tämä "todistusaineisto" esiin. Papereihin oli kirjattu ylös havaintoja useista kyttäyskeikoista.

Paula kertoi rehellisesti mitä oli tapahtunut. Kyllä, hän oli juonut muutaman oluen kapakassa ystäviensä seurassa. Hän oli myös kutsunut ystäviään kotiinsa. Paula kiisti, että mitään sopimatonta olisi tapahtunut. Hän ei seurustellut, eikä ollut harrastanut seksiä kenenkään kanssa. Vanhimmat eivät uskoneet Paulan selityksiä.

Vanhinten hankkimien "todisteiden" perusteella Paula erotettiin moraalittomuuden takia.

Tämän tapauksen johdosta tulin tulokseen, että erottaminen on täysin mielivaltaista toimintaa. Todistajat erottavat kenet haluavat, vaikka ei olisi mitään kunnon todisteita. Toiset taas saavat tehdä mitä tahansa, ja jatkavat elämäänsä ”hyvämaineisina todistajina”. Niin epärehelliseen ja epäoikeudenmukaiseen järjestöön en  halua itse enää kuulua!

Kertonut: Tienraivaaja

Kokemus 8:

Tämä sattui eräässä suuressa kaupungissa Suomessa joskus 90-luvun loppupuolella. Se oli aikaa, jolloin Jehovan todistaja -nuoret tekivät tähän kaupunkiin biletysmatkoja toisista kaupungeista. Monet noista nuorista olivat vanhimmistoon kuuluvien lapsia, joten asiaa katsottiin läpi sormien. Minä kuuluin vielä nimellisesti seurakuntaan mutta kokouksissa käynnit olivat jääneet ja istuskelin aika urakalla eräässä huonomaineisessa baarissa. Baarivalintani olin tehnyt hyvin, koska tiesin etten siellä todistajiin törmää. Kuinka väärässä sitä voikaan ihminen olla!

Taas kerran siellä istuessani tutussa porukassa sisään astui kaksi seurakunnan vanhinta puvut päällään. He kävelivät suoraan baarin perälle luokseni ja tervehtivät sekä pyysivät minua ulos keskustelemaan. Järkytykseni oli niin suuri etten saanut sanaa suustani vaan seurasin nöyrästi "veljiä" ulos.

Ulkona, aivan baarin oven tuntumassa, alkoi "rakkaudellinen" ojentaminen ja syylistys. Minua kehotettiin myös lähtemään kotiin, aikuista, lähes 30-vuotiasta naista. Minä tietystikin palasin takaisin baariin, jossa tuttavani kyselivät, että mitä siviilipoliisit minusta halusivat. Tuohon aikaan en kauheasti halunnut Jehovan todistaja -taustaani mainostaa, joten valehtelin miesten olleen perhetuttujani. Eihän sitä kukaan uskonut, ja minulle tuli maine, että jotain olen sössinyt, kun poliisit baarista asti etsivät.

Näin jälkeen päin ajatellen tuo tilanne on aivan epätodellinen. Vanhimmat tekivät paimennuskäynnin baariin ja näkivät asialliseksi puhuttaa humaltunutta "sisarta". Aika epätoivoista puuhaa.

   Kertonut: Pipsa
  


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity