Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto


Tutustu myös näihin sivuihin:

Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys
Muita aiheita:
   

 Voidaanko henkilö erottaa Jehovan todistajien seurakunnasta, mihin hän ei ole koskaan kuulunut?
25.06.2015 Johanneksen poikaOtsikon kysymys saattaa tuntua oudolta. Eihän nyt ketään voida erottaa sellaisesta yhdistyksestä tai yhteisöstä, johon ei ole koskaan kuulunutkaan. Mutta kun on kyse Jehovan todistajien järjestöstä, kaikki näyttää olevan mahdollista.

Kaikki alkoi vuonna 2009. Veli M.A. (nimi muutettu) sai puhelun hänelle tuntemattomalta vanhimmalta. Veli M.A. kertoo puhelusta näin:

Puhelimeni soi. Ystävällinen mieshenkilö ilmoitti nimensä (josta en hälinässä saanut mitään selvää, mutta tuntui vieraalta) ja kertoi, että heitä oli siinä kolme vanhinta kyselemässä kuulumisiani. Kerroin missä olen ja pyysin soittamaan uudelleen seuraavana päivänä mihin aikaan hyvänsä. Lupasivat palata asiaan.

Kun sitten sovittu aika tuli, puhelin hälytti. Veli M.A. kertoo puhelusta:
 

13.03.2009 puhelimeni soi sovitusti uudelleen. Itsensä esitteli mies, jonka nimestä en taaskaan saanut selvää. Kertoi heidän kolmen vanhimman nyt palaavan sopimuksen mukaisesti asiaan ja kyselevän kuulumisiani. Kysyin, soittaako minulle jokin kolmiyhteys vain onko kyseessä useampihenkinen keskustelu. Kysyin myös soittajan nimen uudelleen. Soittaja ilmoitti sukunimekseen Hughes ja sanoi, että puhelua kuntelevat myös vanhimmat Raimo Lahtinen ja Markku Lumme. Edustavat Espoon eteläistä seurakuntaa. Tervehdimme toisiamme.


Vasemmalta oikealle: Dylan Hughes, Raimo Lahtinen ja Markku Lumme
(kuvat: Facebook, J.M. ja JP)


Totesin, että on oikein mukavaa, kun vanhimmat muistavat olla yhteydessä ja kysellä kuulumisia. Sanoin, että minulla onkin paljon kyseltävää heiltä. Hughes ilmoitti heti, ettei heillä oikeastaan ollut tarkoitus tässä sen enempää jutustella muista asioista kuin siitä, miksi he soittivat. He haluavat tietää, onko raamattu.tarinoi.fi -sivusto minun tekemäni. Totesin, että on, ja tiedustelin, mitä mieltä he ovat sivuistani. Hughes kakisteli hetken ja sanoi, että eivät oikeastaan ole paljoa niihin sivuihin tutustuneet, mutta kuulleet niistä ja jonkin yksityiskohdan käyneet sieltä katsomassa. Suosittelin, että kannattaa tutustua kunnolla koko sivustoon ja kysyin uudelleen, mitä mieltä he ovat niistä.

Sanoin, että eikö ole merkillistä, miten paljon on opillisia asioita, joista ME Jehovan todistajat emme oikeastaan tiedä, miten Vartiotorni-seura niistä lopulta opettaa. Otin esimerkin (Hughes oli hiljentynyt täysin) siitä, kun tämä loppuvuoden traktaatti ja muutamat muutkin julkaisut kertovat suurimman osan ihmiskuntaa saavan ylösnousemuksen paratiisiin, mutta toisissa julkaisuissa taas sanotaan, että suurin osa ihmiskuntaa kulkee leveää tuhoon johtavaa tietä, ja vain pieni osa ihmisistä - ne jotka kulkevat kapeaa tietä - tulevat pelastumaan ja pääsemään paratiisiin. Lumme ja Lahtinen kakistelivat taustalla, ettei nyt keskustella mistään muista asioista vaan minun sivustoistani. He kysyivät, olenko mielestäni Jehovan todistaja, johon vastasin, ettei se ole mielipidekysymys, vaan se on tarkastettavissa virallisesti väestörekisteristä. Hughes halusi tietää, ovatko sivut minun tekemäni ja olenko halukas poistamaan ne netistä. Olenko halukas olemaan edelleen Jehovan todistaja vai haluaisinko erota? He ovat ymmärtäneet sivuiltani, että haluaisin erota Jehovan todistajista. Se olisi ihan helppo ja yksinkertainen toimenpide.

Totesin, että ovat lukeneet huonosti ja ymmärtäneet väärin - en minä ole eroamassa. Kerroin, että eräs Pekka Mansikka -niminen vanhin oli kirjoituksistani ja mielipiteistäni ollut yhteydessä taannoin Jukka Ropposeen, mutta Jukankaan mukaan niissä ei ole mitään pahaa tai huomautettavaa.

Ilmoitin, että luulin meidän keskustelevan kuulumisista, mutta tämähän alkaa vaikuttaa aivan viralliselta keskustelulta ja yhteydenotolta. Toistin, ettei minulla ole minkäänlaista aikomusta poistaa sivujani tai erota Jehovan todistajista. Tilanne alkoi mennä hieman sekavaksi Hughesin menetettyä otteensa ja Lahtisen kammetessa voimakkaammin keskusteluun mukaan. Sanoin, että mikäli heidän ja keskustelun tarkoituksena on minun erottaminen, niin tilannehan muuttuu ihan toiseksi.

Pyysin heitä selittämään, mitä tekemistä minulla on heidän tai Espoon eteläisen srk:n kanssa tällaisen erottamisasian suhteen. Kysyin, millä mandaatilla he kanssani keskustelevat. Joku - taisi olla Lumme - kähisi että he edustavat koko maailmanlaajuista järjestöä ja sillä mandaatilla he toimivat. Totesin, että älkäähän nyt hyvät miehet heittäytykö lapsellisiksi tuollaisilla löpinöillä. Jos on tarkoitus, että minut halutaan erottaa, niin on ensin tiedettävä MISTÄ minua ollaan erottamassa ja KENEN valtuuksilla. Lahtinen totesi, että ei ole oikein selvää mihin seurakuntaan kuulun ja kysyi vielä, mihin itse ajattelen kuuluvani. Ilmoitin, ettei minun tehtäväni ole sitä tietää vaan heillä on lain mukaan velvollisuus olla siitä tietoisia. Toistin kysymykseni, mitä tekemistä heillä ja minulla on keskenään tässä asiassa?

Lahtinen ilmoitti, että heillä on kaikki valtuudet. Vaadin niiden esittämistä ennen kuin keskustelua on järkevää jatkaa, johon Lahtinen sanoi, etteivät he esittele yhtään mitään. Ilmoitin olevani huolissani heidän toimintansa lainmukaisuudesta ja sanoin, että tämä asia joudutaan hoitamaan siten kuin laissa asiasta on säädetty. Joku kolmikosta hihkui, että näin nämä asiat on aina hoidettu, johon totesin, että niin varmaan, mutta nyt ei hoideta. Sanoin tietäväni hyvin Seuran menttelytavat ja totesin Lahtiselle, että sitä pelleilyä, millä veljeäni käsiteltiin, on aivan turha yrittää minun kanssani. Lahtinen kitisi, että eihän me mitään pahaa...

Ilmoitin jälleen, että haluan tietää yhdyskunnan, josta minua ollaan erottamassa sekä dokumentin erottajien toimintavallasta. Sanoin, että näissä asioissa on noudatettava lakia. Lahtinen kiivastui, että he eivät tule toimittamaan mitään dokumentteja eivätkä kirjallisia lausuntoja minulle. Totesin, että eivät he niinkään niitä minua varten tarvitse vaan viranomaisia, johin tulen ottamaan yhteyttä tämän virheellisen toimintamenettelyn johdosta. Lahtinen änkytti, että siitä vaan, mutta he halusivat vain tietää olenko sivustoni takana ja sen kirjoittaja ja kiitteli kun rehellisesti sen ilmoitin. Sanoin, että rehellisyys kuuluu minun toimintatapoihini, kun taas valitettavasti Seura ei aina samaa periaatetta noudata. Lahtinen sanoi, että tämä riittää, ja minun sivustoni ovat jo riittävä peruste erottamiselle. Mutta miksi en voisi itse erota, kuului jälleen kysymys. Sanoin, että en aio erota, koska haluan käydä konventeissa kuuntelemassa ohjelmia ja olla siellä aivan vapaasti ilman, että minua kohdellaan siellä erotettuna. Lahtinen lupasi, että saan taatusti tulla konventteihin ja olla aivan vapaasti, jos eroan itse.

Toistin jälleen kerran, että en aio erota, ja sivustoilleni on tulossa uutta materiaalia. Toistin myös, että tämä erottamismenettelyni lainmukaisuus katsotaan viranomaisten kanssa.

Lahtinen ei ymmärtänyt, miksi en voi erota, jos minulla on erilaiset mielipiteet kuin Seuralla. Joku totesi, että niiden vuoksi minut voidaan myös erottaa. Sanoin, että minulla on vain epäselviä asioita, joita on ollut aiemmin sekä tullut lisää, ja nämä epäselvät asiat synnyttävät epäilyjä.

Lahtinen ilmoitti, että tämän keskustelun ja sivustoni pohjalta he tulevat erottamaan minut. Totesin, että heidän tulee laittaa pöytäkirjaansa merkintä eriävästä mielipiteestäni sen suhteen, etteivät he ole toimivaltaisia kohdallani. Lahtinen änkytti, että eivät he mitään pöytäkirjaa tee tai tekevät he kai kuitenkin jonkinlaisen muistiinpanon keskustelusta. Ilmoitin, että tämä asia hoidetaan siten, kuin laki edellyttää.

Erottamisesta kerrotaan mm. yhdistyksen säännöissä, uskonnonvapauslaissa ja erottamismenettelyn osalta lisäksi yhdistyslaissa. Me noudatamme lakia. Keskustelu päättyi.


Espoon valtakunnansali, jota mm. Espoon eteläinen seurakunta käyttää. Osoite: Puolarniityntie 7, EspooTapaus on mielenkiintoinen. Seurasi useita käänteitä. Veli M.A. ei ollut koskaan kuulunut Espoon eteläiseen seurakuntaan. Kuitenkin tämän seurakunnan kolme vanhinta painosti veli M.A:ta eroamaan seurakunnasta. Kun veli M.A. ei suostunut tähän, vanhimmat uhkasivat erottavansa veli M.A:n. Mutta mistä he hänet erottaisivat? Vanhimmat eivät oikein itsekään tienneet. Eikä heillä näin ollen ollut mitään valtuuksia, mutta se näyttää olevan pikku seikka, jos jostakin henkilöstä halutaan päästä eroon.

Espoo eteläisessä seurakunnassa ilmoitettiin pian tämän jälkeen, että veli M.A. ei ole enää Jehovan todistaja. Veli M.A. lähetti Suomen haaratoimistoon selvityspyynnön asiasta, missä oli tehty runsaasti virheitä, eikä Suomen haaratoimisto toiminut edes omien ohjeidensa mukaan. Haaratoimisto vastasi lyhyesti, mutta varsinaiset tärkeät kysymykset se sivuutti tylysti.

Kummallista tässä jutussa on myös se, että Jehovan todistajat olivat veli M.A:n erottamisen jälkeen ilmoittaneet maistraattiin, että veli M.A. olisi itse eronnut, vaikka tämä oli vale. Tämä asia ei päättynyt tähän. Veli M.A. ei hyväksynyt laittomuuksia. Jatkoa seurasi...Lue täältä pitkä, mutta mielenkiintoinen juttu asiasta. Miten siinä lopulta kävi?

 
 


Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity