Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
   Jehovan todistajat ja kirpputorit
15.07.2015 Johanneksen poikaJehovan todistajien keskuudessa kiertää tarinoita siitä, kuinka kirpputoritavarasta voi saada kotiinsa demonin. Tämä johtuu varmaan siitä opetuksesta, mitä Vartiotorniseura tarjoaa. Toisaalta Jehovan todistajat itse tekevät "kirpputorityötä". Mitä se on?

Mikä on kirpputorien alkuperä? Wikipedia vastaa näin:

Kirpputorilla tarkoitetaan basaarityyppistä kauppapaikkaa, jossa myydään useimmiten vanhaa ja käytettyä koti-irtaimistoa, kuten vaatteita ja taloustavaroita tai itse valmistettuja tuotteita.

Kirpputori on saanut nimensä vanhoissa vaatteissa usein olleista kirpuista. Nimitystä (ransk. marché aux puces) on ensimmäiseksi käytetty Pariisin pohjoispuolelle, Saint Oueniin 1800-luvun lopussa perustetusta, edelleenkin toiminnassa olevasta kirpputorialueesta.

Alun perin kirpputorit ovat kotoisin Ranskasta. Niiden suosio alkoi Suomessa 1990-luvulla talouslaman myötä.


Kuva: Pixabay

Jehovan todistajia on varoiteltu seurakunnissa vuosikymmenet siitä, että kirpputoreilta voi saada kaupan päälle demonin kotiin vietäväksi. Monet Jehovan todistajat uskovat, että esineisiin voi tarttua demoneita, jos niitä on joskus käytetty esimerkiksi spiritistisissä istunnoissa. Jotkut Jehovan todistajat eivät ole ollenkaan uskaltaneet ostaa kirpputoreilta mitään. Rohkeammat ovat ostaneet, mutta vain sellaista tavaraa, mihin ei demonit tartu.

Millaisia kokemuksia Jehovan todistajilla on ollut kirpputoreista ja demoneista? Tästä voit lukea neljä pientä kertomusta.

Jussi:

Ollessani lapsi, meillä suosittiin kirpputoreja kun kyse oli vaatteista tai muusta arkipäiväisestä tavarasta. Sitten kirjojen ja muun kanssa piti olla tarkempi, korut lukeutui myöskin näihin ”ole tarkkana demoneiden varalta”- tuotteisiin. Ilmeisesti meillä uskottiin ettei demonit tykkää hengailla vaatteissa, vaan hiukan mystisemmissä tavaroissa kuten antiikkihuonekaluissa jne. Suhtautuminen kirpputoreihin vaihteli, jotkut olivat aivan hysteerisen pelokkaita, toiset rennompia.

Tarinoita demonien riivaamista tavaroista liikkui todella paljon. Olen itse todistanut upeiden antiikkihuonekalujen tuhoamista koska niissä oli muka paha henki. Myös paljon demonien riivaamista taloista puhuttiin. Tarinoita liikkui siis melkoisesti ja uskon että jokainen kertoja pisti niihin vähän omaa lisää: Milloin demoni oli hyökännyt jonkun kimppuun ihan suoranaisesti, milloin kummitteli ja pelotteli tai heitteli kirjoja kirjahyllystä. Räyhäävä demoni saatiin tarinoiden mukaan aina rauhoittumaan kun rukoiltiin ääneen Jehovaa. Lapsena pelkäsin kovasti demoneita, sillä meitä peloteltiin sillä että demonin saattoi houkutella luokseen pelkästään ajattelemalla pahoja asioita, eli pelkkä AJATUS riitti houkuttelemaan demonin. Ja kertomukset olivat suorastaan kauhutarinoita siitä mitä kaikkea nuo pahat henget tekivät. Siinä jäi Hollywoodin kauhuleffat kakkoseksi ja aivan takuulla aiheutti lapselle elinikäisiä traumoja, kun sen sijaan että olisi kerrottu ettei mörköjä ole olemassakaan, pelkäävälle lapselle painotettiin että pelkästään lipsumalla ajatuksissa voit manata itseesi demonin.

Pelossa kasvatettu:

Äitini on koko ikäni ollut todella hysteerinen demonien suhteen. Hänen tätinsä puhui asioista, jotka äitini tulkitsi demonismiksi Jehovan todistajaksi tultuaan.

Kirpputoreilta ei koskaan ostettu mitään. Smurffit oli kielletty, koska ne oli jostain syystä demonistisia. Kuulin koko lapsuuteni tositarinoita demoneista, ja pelottelua siitä mitä ne voivat meille tehdä.

Olen vasta viime aikoina alkanut tehdä tuttavuutta kirpputoreihin. Kesti kauan unohtaa äidin pelottelut. Öiseen aikaan peilissä on edelleen "mörköjä".

Arkadian Ulla:

Muistaakseni 1990 luvun alussa kun Hietalahden torilla, ns.  punaisellatorilla, rehotti kirppistouhu. Kirjiksessä lähinnä sisaria varoitettiin, että pitää olla tarkkana mitä ostaa ettei ne ole demonisia. Eräs sisar osti villatakin, ja sitten alkoi tapahtua. Kotona ovet paukkui, vaikka hän oli ollut yksin kotona. Kävi ilmi että tuo villatakki oli ollut jonkun ennustajaeukon.

Luotettava kirpputori oli sen sijaan se mitä pari vanhimman vaimoa piti,  missä myytiin vanhan poisnukkuneen sisaren jäämistöä. Kovalla hinnalla. Rahat käytettiin Hämeentien salin remonttiin. 

Sama piti myös divareihin. Ethän voinut tietää kuka sitä kirjaa on pitänyt hyllyssään saati käsissään.

Kaiken kokenut:

Minulle sanottiin heti alkuvaiheessa "totuudessa" ,että ei kannata ostaa käytettyjä tavaroita, koska niissä voi olla demoneja. Sitten kerrottiin kokemus siitä kuinka demonit olivat kiusanneet, ja kun ko. henkilö hävitti tavarat, niin hän pääsi rauhaan ja pystyi jatkamaan tutkiskelua. Pienet tyttäreni viskasivat jopa uudet matkamuistonsa roskiin, kun kavereiden mielestä niissä oli demoneita. Smurffi meni roskiin, kun jossain kokouksessa sellaiset olivat lähteneet kävelemään. Minun lapsissani oli kuulemma demoneita, kun olivat osallistuneet naamiaisiin. Koulussa, jossa olin opettajana, oltiin huolestuneita JT-oppilaista, kun he puhuivat demoneistaja niiden pelkäämisestä. Kirpputorilla ei voinut käydä eikä varsinkaan Pelastusarmeijan, kun siihen liittyi vielä väärä uskonto.


Kuva: Pixabay

Miten Vartiotorniseuran opetus on voinut saada Jehovan todistajat pelkäämään kirpputoreilla esiintyviä demoneja? Minkälaisia kirjoituksia tästä aiheesta on julkaistu?

*** w12 1/7 s. 17 Miten henkiolennot vaikuttavat meihin? ***

Demonit eksyttävät myös meedioiden, ennustajien ja astrologien välityksellä. Jumalan sana kehottaa pysymään erossa sellaisesta toiminnasta, ja siksi meidän tulisi heittää pois kaikki demoneihin ja okkultismiin liittyvät tavarat. (Lue 5. Mooseksen kirjan 18:10, 11 ja Apostolien tekojen 19:19.)

*** bh 10. luku s. 103 Miten henkiolennot vaikuttavat meihin? ***

MITEN VASTUSTAA PAHOJA HENKIÄ?

14 Raamattu kertoo, miten pahoja henkiä voi vastustaa ja miten heidän otteestaan pääsee vapaaksi. Otetaan esimerkiksi ensimmäisellä vuosisadalla Efesoksen kaupungissa eläneet kristityt. Jotkut heistä harjoittivat spiritismiä ennen kuin heistä tuli kristittyjä. Miten he toimivat, kun he päättivät irrottautua siitä? Raamatussa kerrotaan: ”Toivatpa useat taikuutta harjoittaneista kirjansa kokoon ja polttivat ne kaikkien edessä.” (Apostolien teot 19:19.) Hävittämällä taikuutta käsittelevät kirjansa nuo uudet kristityt antoivat mallin niille, jotka haluavat vastustaa pahoja henkiä nykyään. Niiden, jotka haluavat palvella Jehovaa, täytyy hankkiutua eroon kaikesta spiritismiin liittyvästä, muun muassa sellaisista kirjoista, lehdistä, elokuvista, julisteista ja musiikkiäänitteistä, jotka kannustavat harjoittamaan spiritismiä ja saavat sen näyttämään houkuttelevalta ja jännittävältä. Samaan joukkoon kuuluvat myös amuletit ja muut esineet, joita käytetään suojana pahaa vastaan. (1. Korinttilaisille 10:21.)

*** kl luku 12 s. 114-115 Vastusta pahoja henkivoimia ***

MITEN VASTUSTAA PAHOJA HENKIÄ?

14 Muun muassa miten voit vastustaa pahoja henkiä sekä suojella itseäsi ja perhettäsi niiden ansoilta? Ensimmäisen vuosisadan efesolaiskristityt, jotka olivat harjoittaneet spiritismiä ennen kuin heistä tuli uskovia, ryhtyivät määrätietoisiin toimiin. Kerrotaan, että ”useat taikuutta harjoittaneista [toivat] kirjansa kokoon ja polttivat ne kaikkien edessä” (Apostolien teot 19:19). Vaikket olisikaan harjoittanut spiritismiä, hankkiudu eroon kaikesta, millä on spiritististä käyttöä tai mikä liittyy siihen. Tähän sisältyvät spiritistisiin tarkoituksiin käytetyt kirjat, lehdet, videonauhat, julisteet, musiikkiäänitteet ja esineet. Tällaisia ovat myös epäjumalankuvat, amuletit ja muut taikakalut sekä spiritismin harjoittajilta saadut lahjat. (5. Mooseksen kirja 7:25, 26; 1. Korinttilaisille 10:21.)

Jehovan todistajien kirjallisuudessa mainitaan "kirpputorityö". Mitä se tarkoittaa?

*** w91 15/3 s. 28 Hyvän uutisen julistaminen Uuden-Seelannin ”polynesialaisessa kaupungissa” ***

Sen lisäksi että kirjallisuutta levitetään tavanomaisesti talosta-taloon-palveluksessa, Jehovan kansa levittää sitä myös niin kutsutussa ”kirpputori-todistamisessa”. Koska polynesialainen väestö on räjähdysmäisesti kasvanut Aucklandissa viime vuosina, kaupunkikuvaan on ilmaantunut väliaikaisin markkinakojuin varustettuja suuria toreja, joissa kauppiaat ovat erikoistuneet myymään Tyynenmeren saarille ominaisia ruokia ja käsitöitä. Jopa 25000 ihmistä voi tulla tällaiselle torille sunnuntaiaamuna. Jehovan todistajat käyttävät tämän tilaisuuden viisaasti ja menevät näille toreille puhumaan kojujen omistajille ja myyjille Jumalan valtakunnasta.

*** w98 15/7 s. 28 Agora – antiikin Ateenan sydän ***

Amerikkalaiset arkeologit (American School of Classical Studies) ovat viime vuosina tutkineet Agoran miltei läpikotaisin. Tästä korkean Akropoliin kupeessa lepäävästä rauhallisesta paikasta on tullut sellaisten turistien suosikkikohde, jotka haluavat luoda silmäyksen antiikin Ateenan historiaan.

Läheinen Monastirakin kirpputori – muutaman verkkaisen askeleen päässä Agorasta ja Akropoliista – on jälleen oma kiehtova maailmansa. Se tarjoaa vierailijalle yllätyksellisen mutta ihastuttavan annoksen kreikkalaista kansanperinnettä sekä sellaista vilinää ja hintojen tinkimistä, joka tuo mieleen Lähi-idän basaarit. Ja tietysti siellä näkee myös Jehovan todistajia iloisina täsmälleen samassa työssä kuin apostoli Paavali yli 1900 vuotta sitten: he saarnaavat julkisesti Valtakunnan hyvää uutista ’niille, jotka sattuvat olemaan paikalla’.

*** jv luku 22 s. 513-514 Osa 5 – Todistajia maan ääriin asti ***

Uusiseelantilaiset todistajat ovat sopineet työvuoroista, joiden mukaan he puhuvat lauantaiaamuisin Aucklandin kirpputorien myyjille ja tuhansille asiakkaille.

*** km 12/06 s. 5 Kysymyspalsta ***

Kysymyspalsta

▪ Onko sopivaa järjestää myyjäisiä tai muita rahankeruutilaisuuksia seurakunnan hyväksi?

Jotkin uskonnolliset järjestöt rahoittavat toimintaansa kirpputorien, myyjäisten ja muiden tapahtumien avulla. Vaikka tällaisten hankkeiden tarkoitus saattaa näyttää hyvältä, todellisuudessa kyse on rahan keräämisestä. Jehovan todistajat eivät rahoita toimintaansa sillä tavoin.

Huomautus viimeiseen tekstiin. Olen itse ollut muutaman kerran Jehovan todistajan järjestämällä kirpputorilla. Hän myi tavaraa (lähinnä vaatteita) autotallissaan ja rahat annettiin tietääkseni seurakunnalle. - Johanneksen poika
     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity