Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
   Kyselytutkimus karttamisesta
31.07.2015 Tony ja Johanneksen poika  
Kuvat: Pixabay

Jehovan todistajien karttamissääntö puhuttaa säännöllisesti mediaa, Jehovan todistajia sekä erityisesti entisiä Jehovan todistajia. Karttamissääntö tarkoittaa käytännössä yhteisöstä erotettavien ja eroavien sosiaalista eristämistä, hylkäämistä. [1] Jehovan todistajien yhteisöstä lähtijöihin katkaistaan yhteydet, eikä heitä tulisi enää edes tervehtiä. [2] Sääntö koskee myös (täysi-ikäisten) perheenjäsenten välisiä suhteita. [3]

Karttamissääntö itsessään on hyvin yksiselitteinen. Kaikenlainen kanssakäyminen tulee lopettaa [4] - myös perheenjäsenten välinen kanssakäyminen. [5] Vain välttämättömissä asioissa voidaan olla yhteydessä. [6] Entiset Jehovan todistajat ovatkin olleet erittäin hämmästyneitä, kun Jehovan todistajien edustajat ovat kommentoineet karttamissäännön sisältöä mediassa tai muissa yhteyksissä. Jehovan todistajien edustajat ovat antaneet karttamissäännön sisällöstä toistuvasti totuudenvastaista informaatiota. He ovat esittäneet, että karttaminen koskisi ainoastaan uskonnollista kanssakäymistä. [7] Tällaisesta linjauksesta ei ole kuitenkaan olemassa mitään viitteitä. Viralliset puheet, kirjallisuus ja entisten Jehovan todistajien kokemukset antavat karttamissäännöstä toisenlaisen kuvan. Niiden mukaan karttamisen tarkoituksena on nimenomaan eristää kokonaisvaltaisesti. Kokonaisvaltaisen eristämisen tarkoituksena on saada lähtijä katumaan ja palaamaan yhteisöön. [8] Kanssakäyminen lähtijän kanssa nähdään uhkana karttamissäännön toimivuudelle. [9]

Vaikka karttamissääntö itsessään on yksiselitteinen, sääntöä toteutetaan käytännössä eri tavoin. Karttamissäännön käytännön vaikutuksista on nyt tehty laajempi kysely. Kyselyn perusteella tiedetään suhteellisen tarkasti, kuinka yleistä karttaminen todellisuudessa on.

Vastaajat ovat entisiä Jehovan todistajia Suomesta ja muista Pohjoismaista.  Vastaajia oli yhteensä 165 (Suomesta 110 vastaajaa, muista Pohjoismaista 55 vastaajaa) ja vastaukset annettiin omalla nimellä. Kysely on toteutettu Facebookissa.

Kysymys:

Miten Vartiotorni-seuran karttamissääntöä toteutetaan perheesi (vanhempien ja / tai sisarusten) toimesta?

Tilastot on jaettu kolmeen eri ryhmään. Ensimmäisessä ovat mukana kaikki vastaajat Suomesta ja muista Pohjoismaista. Toisessa on vain Suomesta vastanneet ja kolmannessa muista Pohjoismaista vastanneet.
 Tilasto 1: Mukana ovat kaikki vastaajat Suomesta ja muista Pohjoismaista. Vastaajia 165.Värikoodit:

  Karttaminen on totaalista
  Karttaminen on lähes totaalista, kanssakäyminen ainoastaan erityistapauksissa
  Karttaminen on vaihtelevaa, kausittaista
  Karttamisen vaikutukset ovat vähäisiä
  Karttamissääntö ei vaikuta perhesiteisiimme millään tavalla
  Ei mikään vaihtoehdoistaTilasto 2: Mukana ovat kaikki vastaajat Suomesta. Vastaajia 110.Värikoodit:

  Karttaminen on totaalista
  Karttaminen on lähes totaalista, kanssakäyminen ainoastaan erityistapauksissa
  Karttaminen on vaihtelevaa, kausittaista
  Karttamisen vaikutukset ovat vähäisiä
  Karttamissääntö ei vaikuta perhesiteisiimme millään tavalla
  Ei mikään vaihtoehdoistaTilasto 3: Mukana ovat kaikki vastaajat muista Pohjoismaista. Vastaajia 55.Värikoodit:

  Karttaminen on totaalista
  Karttaminen on lähes totaalista, kanssakäyminen ainoastaan erityistapauksissa
  Karttaminen on vaihtelevaa, kausittaista
  Karttamisen vaikutukset ovat vähäisiä
  Karttamissääntö ei vaikuta perhesiteisiimme millään tavalla
  Ei mikään vaihtoehdoistaLähteet

1. "Tämä merkitsee sitä, että uskolliset kristityt eivät ylläpidä hengellistä toveruuttakenenkään seurakunnasta erotetun kanssa. Mutta tähän sisältyy muutakin. Jumalan sanassa sanotaan, että meidän ei pidä ’edes syödä sellaisen kanssa’ (1. Kor. 5:11). Me siis vältämme myös muuta toveruutta erotetun kanssa. Tähän sisältyvät muun muassa retket, juhlat, pallopelit, ostoksilla tai teatterissa käynnit ja ateriointi erotetun kanssa joko kotona tai ravintolassa." (Valtakunnan Palveluksemme 8/2002)

2. "Pelkästään jonkun tervehtiminen voi olla ensi askel keskustelun tai ehkä jopa ystävyyden alkuunpääsyyn. Haluaisimmeko me ottaa tätä ensimmäistä askelta erotetun henkilön suhteen?" (Valtakunnan Palveluksemme 8/2002)

3. "Uskolliset kristityt perheenjäsenet eivät etsi tekosyitä voidakseen olla tekemisissä erotetun sukulaisen kanssa, joka ei asu kotona." (Pitäkää itsenne Jumalan rakkaudessa, s. 209)

4. "Onko todella tarpeen välttää kaikkea yhteydenpitoa? Kyllä on, monestakin syystä." (Pitäkää itsenne Jumalan rakkaudessa, s. 207)

5. "Jehova ei nykyään surmaa heti niitä, jotka rikkovat hänen lakejaan. Rakkaudessaan hän antaa heille mahdollisuuden katua epävanhurskaita tekojaan. Mutta miltä Jehovasta tuntuisi, jos katumattoman väärintekijän vanhemmat panisivat Hänet koetukselle pitämällä tarpeettomasti yhteyttä erotettuun poikaansa tai tyttäreensä?" (Vartiotorni 15.7.2011 s. 32 kpl 17-18)

6. "Vaikka kristitty isä tai äiti voi perheasioiden vuoksi joutua olemaan jonkin verran tekemisissä erotetun kanssa, hänen tulisi pyrkiä välttämään tarpeetonta yhteydenpitoa." (Vartiotorni 15.1.2007 s. 20)

7. "Kysymys on siitä, että jos joku eroaa tai erotetaan jehovan todistajista, niin uskonnollinen yhteys katkeaa mutta perhesiteet, perheen jäsenten välinen rakkaus, se säilyy." - Jehovan todistajien tiedotusjohtaja Veikko Leinonen

8. "Seurustelemisesta pidättyminen voi kuitenkin saada hänet kaipaamaan sitä, minkä hän on menettänyt, ja herättää hänessä halun saada se takaisin." (Vartiotorni 15.3.1986 s. 28 kpl 12)

9. "Se, että kristitty ’lakkaa seurustelemasta’ läheisen ystävän tai sukulaisen kanssa, joka on erotettu, voi olla todellinen koetus. Sellaisessa tapauksessa on tärkeää, ettei anna myöten säälin tunteille. (1. Korinttolaisille 5:11–13.) Lujuus voi jopa kannustaa erehtynyttä katumaan." (Vartiotorni 1.11.1994 s. 21 kpl 20)

 
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity