Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
   Kärryjen luona keskustelemassa 23.09.2015 - osa 2
24.09.2015 Johanneksen poika
Aila Ruohon uuden kirjan julkaisemisesta oli kulunut sen verran aikaa, että oli tarpeen ottaa selvää, mitä mieltä Jehovan todistajat ovat tämän kirjan julkaisemisesta ja sitä seuranneesta uutisoinnista. Kun minulla oli muutenkin asiaa Helsinkiin, päätin samalla vähän haastatella kärryjä vartioivia todistajia tästä aiheesta. Niinpä siis suunnistin kohti rautatieasemaa, koska siellä on tavallisesti kahdessa paikassa Jehovan todistajia, jotka päivystävät JW.ORG-kärryjen luona.

Tämä juttu on toinen osa kaksiosaisesta jutusta.

Sisällä Helsingin rautatieasemalla asematunnelissa oli Jehovan todistaja -mies ja kaksi Jehovan todistaja -naista todistuskärryjen vieressä. Kun valokuvasin kärryjä, koko porukka meni piiloon, naiset pylvään taakse ja mies selkäni taakse.Keskustelu meni suurin piirtein näin:

Johanneksen poika: Oletko tietoinen Vartiotornin varjossa -kirjasta?

JT-veli: No en oo edes kiinnostunut.

JP: Et tiedä, mistä et ole kiinnostunut?

JT-veli: Niin, en oo siitä kirjasta kiinnostunut, joo.

JP: Mutta oot kuullut siitä?

JT-veli: No, oon mä ehkä ton nimen kuullu.

JP: Elikä pikkusen annoit väärää tietoa ensin?

JT-veli: No kerro, mistä kirja kertoo.

JP: Kirja kertoo 64:n Jehovan todistajan kokemuksia.

JT-veli: Joo-o...

JP: Katsoitko Inhimillisen tekijän?

JT-veli: En kattonu.

JP: Miksi et kattonu? Tiesitkö, mitä siinä oli?

JT-veli: No mä en edes tiedä, milloin se tulee. Mutta vaikka olisin tiennytkin, en ois voinut kattoo.

JP: Miksi?

JT-veli: No mä voisin kuvitella, että siinä on näitten erotettujen Jehovan todistajien juttuja.

JP: Luuletko, että ne on valetta?

JT-veli: No hyvin pitkälti, joo. Tiedän, että ne on valetta. Saanks mä kertoa semmosen kaverin, joka on mun lapsuuden ystävä, hänet erotettiin 15 vuotta sitten, ja nyt viime kesän konventissa hän tuli juttelemaan, ja hänet on nyt otettu takas Jehovan todistajaksi, ja ei hänellä ole ollut mitään tarvetta provosoida ja kertoa lehdistölle näistä asioista, kun hän on ollu erotettuna. Hän ymmärsi aikoinaan, että hän on tehnyt väärin, häntä yritettiin auttaa. Hän halusi pitää oman päänsä kiinni ja käyttäytyä sillä tavalla, josta hän siis tiesi, että hänet erotetaan, ja sitten hänet erotettiin. Ja nyt hän on sit nauttinut siitä vapaudesta, mitä hän on kuvitellut saavansa, ja huomannut, että hänen elämänsä meni huonoon suuntaan. Nyt hän on korjannut, ja hän on tullut takasin, ja nyt tää homma on toiminut just niin kuin sen toivotaan, että se toimii.

JP: Hienoa, että edes jonkun kohdalla toimii.

JT-veli: No se toimii yleensä, suurimmaks osaks. Nää kaverit, jotka kirjoittaa näistä lehdistä, niin he ovat katkeria siitä, että kun he eivät voi olla Jehovan todistajia samaan aikaan, ja sitten samaan aikaan käyttäytyä ihan niin kuin mieli huvittaa.

JP: Kyse ei ole useinkaan siitä, että käyttäytyä miten mieli huvittaa. Kyse voi olla ihan jostakin pienestä oppikysymyksestä, mistä ei voi olla samaa mieltä. 

JT-veli: Ei oo mistään pikku asioista kysymys. Kaikki on aina vakavaa, jos joku erotetaan. Me emme erota katuvia Jehovan todistajia, heitä yritetään auttaa ymmärtämään ne asiat, mitä kaikki 8 miljoonaa Jehovan todistajaa ymmärtää.

JP: Mitenkäs sitten tuo karttaminen?

JT-veli: Se on tässä Raamatussa, mä voin näyttää sen sulle, miten se menee. 1. kirje Korinttilaisille, 5. luku, loppupuolella puhutaan erottamisesta... Tuossa on se periaate, 11. jae sanoo näin:

(1. Korinttilaisille 5:11)  – – Mutta nyt kirjoitan teille: lakatkaa olemasta jokaisen sellaisen veljeksi kutsutun seurassa, joka on haureellinen tai ahne tai epäjumalanpalvelija tai herjaaja tai juoppo tai kiristäjä, älkääkä edes syökö sellaisen kanssa.

JP: Aivan oikein, siinä puhutaan "veljestä", joka tekee väärin, ja hänet voidaan erottaa. Mutta luepa eteenpäin.

JT-veli: (1. Korinttilaisille 5:12, 13)  – – Sillä mitä tekemistä minulla on ulkopuolella olevien tuomitsemisen kanssa? Ettekö te tuomitse sisäpuolella olevia, kun taas Jumala tuomitsee ulkopuolella olevat? ”Poistakaa paha ihminen keskuudestanne.”

JP: Niin, jos joku erotetaan, niin ei Jehovan todistajilla pitäis olla mitään valtaa enää ulkopuolella oleviin. Jumala tulee tuomitsemaan heidät. Miksi heidät pitää eristää tästä yhteisöstä...

JT-veli: Ei vaan, tämä varmaankin tarkoittaa niin päin... Näin minä tämän ymmärrän, että "ulkopuolella olevat" ovat siis ihmisiä, jotka eivät olekaan koskaan olleet Jehovan todistajia.

(Huomautus. Aikaisemmassa keskustelussa vanhimman kanta tähän oli erilainen, hän sanoi näin: No se tarkoittaa taas sitten sellaisia henkilöitä, jotka ei oo seurakunnassa mukana enää tai eivät oo olleetkaan). 

JP: Mutta Jeesuksen esimerkki ei mene aivan sun ajatusmaailman mukaisesti. Muistatko sen tapauksen, kun synagogasta erotettiin juutalainen, jonka näön Jeesus paransi. Muistatko?

JT-veli: No en välttämättä.

JP: Hän kertoi, että Jeesus hänet paransi, ja hänet erotettiin, ja ensimmäinen, joka meni keskustelemaan tämän erotetun kanssa, oli Jeesus. (Lue Johanneksen 9. luku)

JT-veli: Mut se erotettiin synagogasta.

JP: Niin, se oli Jeesuksen uskonto. Jeesus oli juutalainen, ei silloin ollut kristillisyyttä. Sun täytyy myöntää, että kristillisyys perustettiin vasta Jeesuksen kuoleman jälkeen.

JT-veli: No joo, seurakunta kyllä, mutta Jeesus oli sen kristillisyyden alkuupanija.

JP: Joo, mutta Jeesus ei perustanut sitä. Jeesus toimi juutalaisen yhteiskunnan mukaan juutalaisena, jolloin Jeesus kävi synagogissa, luki siellä Raamattua, ja Jeesus oli siihen uskontoon ja kansaan kuuluva jäsen. Häne meni heti juttelemaan sen erotetun kanssa. Ei hän karttanut sitä. Jeesus ei karttanut muutenkaan ketään. Häntähän syytettiin siitä, että vieraili mm. huonomaineisten ihmisten luona, ja oli tekemisissä veronkantajien kanssa...

JT-veli: Totta, sä olet ihan oikeassa. Mutta toki ne veronkantajat ja huonomaineiset ihmiset olivat kiinnostuneita siitä, mitä Jeesus opetti. Jeesus antoi heille mahdollisuuden. Kyllä Jeesus aika voimakkaasti moneen kertaan tuomitsi fariseukset, jotka taas eivät halunneet...

JP: Joo, fariseukset ja uskonnolliset johtajat, mutta ei Jeesus tavallista kansaa tuominnut. Uskonnolliset johtajat johtivat kansaa harhaan, heidät Jeesus tuomitsi.

JT-veli: Joo, totta.

JP: Jeesuksen sympatiat oli aina tavallisen kansan puolella.

JT-veli: Niinhän meidänkin sympatiat ovat sorrettujen puolella. Mutta jos vielä mietit tätä näin. Nyt kun puhutaan "veljestä", ja sitten, jos hän syyllistyy haureuteen, sitten hänet erotetaan, niin eiks tää oo ihan siis normaali käytäntö?

JP: On aivan oikein, että yhteisö voi erottaa. Minusta on oikein, että yhdyskunnalla on oikeus erottaa, ei siitä oo kysymys.

JT-veli: Okei, mistä on kysymys?

JP: Kysymys on siitä, että järjestö pakottaa karttamaan sukulaisiaan, esimerkiksi. Se ei ole henkilökohtainen valinta vaan järjestön vaatimus.

JT-veli: Niin, se periaate on tässä. (1. Korinttilaiskirje)

JP: Ei, vaan tässä kerrotaan erottamisen oikeutuksesta. Minä olen ihan samaa mieltä, että jos ei toimi järjestön ohjeiden mukaan, totta kai saa erottaa. Tässä ei puhuttu siitä ollenkaan, että jos joku on vaikka eri mieltä jostakin asiasta, esimerkiksi karttamisesta. Hänet erotetaan silti. Hän ei oo tehnyt mitään...

JT-veli: Siis nämä erotetut, joista puhuit, niin aivan varmasti ovat tehneet syntiä. Ei ketään eroteta pienestä erimielisyydestä.

JP: Mitä sinä vastaisit tällaiseen teoreettiseen esimerkkiin? Sanotaan vaikka, että joku henkilö asuu paikkakunnalla A, ja on Jehovan todistaja. Toinen henkilö asuu paikkakunnalla B, ja on Jehovan todistaja ja aikasemman henkilön sukulainen. Paikkakunnalla B tämä Jehovan todistaja erotetaan. Paikkakunnan A Jehovan todistaja ei suostu karttamaan tätä, jolloin paikkakunnalta C tulee määräys, että vanhimmat menee kuulustelemaan paikkakunnan A Jehovan todistajaa?

JT-veli: Minä itse olen seurakunnan vanhin. En oo tällaiseen törmännyt ikinä.

JP: Nyt törmäsit sellaiseen henkilöön, joka joutui erotetuksi tällaisesta. Minun siskoni erotettiin toisella paikkakunnalla, kaikki muut Jehovan todistaja -sukulaiset katkaisivat saman tien välit. Minä en suostunut karttamaan omaa pikku siskoani. Ja minun muut JT-sukulaiset, varsinkin toinen JT-siskoni, ensin soittivat kierrosvalvojalle ja sitten vanhimmat tuli meille kotiin kuulustelemaan. Sitten minun maine pilattiin seurakunnassa. Kirjoitin kahden muun epäoikeudenmukaisuutta kokeneen Jehovan todistajan kanssa kirjeen kaikille vanhimmille ja haaratoimistoon ja pyysin, että asiat käsitellään. Mulle ei koskaan edes vastattu. Vetosin Beteliin, soitin haaratoimistoon Jukka Ropposelle, lähetin hänelle kaksi sähköpostia ja vetosin häneen, että asiani käsiteltäisiin. Maineeni oli pilattu, minusta puhuttiin "luopiona" seurakunnassa. Jukka Ropponen löi puhelimen kiinni. Sitten minulla oli ainoa keino... Olin onneksi ottanut "henkivakuutuksen", olin nauhoittanut kaksi kuulustelua kotonani. Aloin julkaista niitä netissä. Sitten tuli kiire erottaa minut. Tämä koko tapahtumasarja lähti siitä, että minä en suostunut karttamaan omaa siskoani. Tämä on täysin totta. Tämän tietää monet seurakunnan jäsenet. Jotkut vanhimmat ovat jopa pahoitelleet sitä, että tässä toimittiin väärin. Miltä tämä kuulostaa?

JT-veli: No, periaatteessa kaikki on mahdollista. Vanhimmatkin ovat epätäydellisiä.

JP: Tämä erottamiskäsky tuli suoraan Betelistä. Jukka Ropponen ja Jouni Palmu olivat käskeneet erottaa minut. Tämä tieto tuli "sisäpiiristä", eräs vanhin kertoi sen minulle.

JT-veli: Mun on hirveen vaikee ottaa kantaa...

JP: Ei sun tarttekaan, minä kerroin vain, mitä minun elämässäni tapahtui. Ja sen takia on turha puhua, että siinä kirjassa (Vartiotornin varjossa) olisi jotain vääristeltyjä juttuja ja valheita. Minä tiedän sen, olen sen itse lukenut ja tunnen monta ihmisitä sieltä kirjasta, jotka ovat olleet informantteina. Vartiotornin varjossa on kirja, joka pitäisi jokaisen Jehovan todistajan lukea, jotta ei käy niin, että kuvitellaan, että seurakunnassa on kaikki hyvin ja kaikki paha on ulkopuolella.

JT-veli: Eihän me niin olla koskaan kuviteltukaan.

JP: Kyllä, Veikko Leinonen on antanut esimerkiksi sellaisia lausuntoja, että heillä on kaikki hyvin, mitään ei tarvi muuttaa.

JT-veli: Niin siis, sikäli kun nyt on... kukaanhan ei oo täydellinen.

JP: Esimerkiksi viime kertaisessa tietosuojatapauksessa... Betelin työnhakukaavake on täysin laiton, täysin moraaliton, ja kun tietosuojavaltuutettu käski sitä muuttaa, Veikko Leinonen antoi lehdistölle lausunnon, että heidän ei tarvitse muuttaa mitään. Tämä on ihan viimeisin tapaus.

JT-veli: Tuotakaan on hirveän vaikea kommentoida. Nää on tämmösiä...

JP: Minä tiedän tuon. Minun sivuillani on esimerkiksi tuo Betelin työnhakulomake, jossa kysytään vanhempien ja sukulaisten mielenterveydestä, seksuaalisesta suuntautumisesta, ja tiedot toimitetaan USA:han, mikä on lain vastaista.

JT-veli: Mä en niinku viitsi ruveta niin kuin niin nippeliyksityiskohtiin... jokaista virhettä ruveta analysoimaan... Mä ajattelen asiaa silleen laajemmin kokonaisuutena...

Yritin ojentaa JT-veljelle käyntikorttia.

JT-veli: Kiitos, en tarvitse. En halua.

JP: Et halua tutustua tosiasioihin?

JT-veli: En halua. Mä oon tutkinu Raamattua, mä oon tutkinu pikkusen muita uskontoja ja mä en oo oppinu yhdenkään uskonnon avulla yhtään mitään. Mut Jehovan todistajat on opettanut mulle Raamatun perusasiat. 

JP: Niin on mullekin.

JT-veli: Se on mahtava tulevaisuuden odote... ja minä alistun kaikkeen, mitä veljet sanoo... Uskon siihen, että Jumala johtaa kaikkea...

JP: Konventissa on pidetty puhe "Älkää kyseenalaistako mitään". Jos tällainen lause sanotaan missä tahansa yhteydessä, niin se on kyllä hullutusta. Esimerkiksi Jehovan todistajien sukupolvioppi on muuttunut kuin tuuliviiri, puolelta toiselle. Kerropa minulle, mitä se nykyinen sukupolvioppi tarkoittaa, kun on kaksi limittäistä sukupolvea?

JT-veli: Onko niin, että sinä olet erotettu veli?

JP: On.

JT-veli: No sittenhän sä tiedät, ettei minun pitäisi ruveta edes keskustelemaan tästä asiasta.

JP: Vanhimpana sä saat mulle sanoa jotakin... Minä olen kuullut sen, mitä konventissa opetettiin tuosta sukupolviopista.

JT-veli: Se on parempi, että sä keskustelet semmosen vanhimman kanssa, joka on ollut sua erottamassa.

JP: Ei niillä oo valtuuksia keskustella mun kanssa. Niinhän ne sano mulle.

JT-veli: Siis kyllähän se seurakunta, minkä alueella sä asut, yrittää vuosittain tavoitella.

JP: Ei kukaan oo kahdeksan vuoden aikana kertaakaan yrittänyt tavoitella.

JT-veli: Näin se ohjeistus on.

JP: Ei oo kertaakaan kukaan tullu tavoittelemaan.

JT-veli: No sitten sulla on vain käyny huono säkä, sä et oo ollu tavoitettavissa.

JP: Ei, minä olen aina tavoitettavissa... Oliko se nyt 2013 tai 2014 kesän konventissa se sukupolvioppi määriteltiin äänitteenä, ja vaikka olen kuinka sen kuunnellut, en ymmärrä sitä... Kaksi limittäistä sukupolvea... Kerro sinä mulle se.

JT-veli: En mä nyt jaksa sitä alkaa jankuttaa...

JP (kysymys kahdelle JT-sisarelle): Jaksaako joku selittää mulle sukupolviopin?

Nuorempi JT-sisar: Sä voit kattoo sieltä JW.ORG:sta.

JP: Ei se "aukea". Vaikka minä olen kuunnellut konventtiäänitteen...

Vanhempi JT-sisar: Siellä on se Vartiotorni, josta voi lukea sen, siellä verkkosivulla.

JP: Mutta minä en ymmärrä sitä.

Nuorempi JT-sisar: Ei me voida sen enempää auttaa.

Vanhempi JT-sisar: Me kyllä ymmärretään se.

JP: Olet ensimmäinen ihminen, joka tunnustaa sen ymmärtäneensä.

Vanhempi JT-sisar: Joo-o.

JP: No miten se menee?

Vanhempi JT-sisar: No, sinä voit tutkia sen sieltä.

JP: En minä sieltä ymmärrä sitä. Mä oon lukenu ja mä oon kuunnellu...

Vanhempi JT-sisar: No sitten ei voi mitään, jos et ymmärrä.

JP: Eikö sun tehtävä olis julistaa, miten se menee?

JT-veli pitkään oltuaan hiljaa sanoi taas jotain.

JT-veli: Niin kuin sä sanoit, sä oot erotettu veli, niin kyllä sä tiedät, miten se käytäntö menee. Nyt kun sä oot erotetussa tilassa ja jos sä koet, että sun elämäs on onnellisempaa, niin jatka sitten samaan tahtiin ja nauti elämästäsi. Älä tule näiden ikävien ihmisten kanssa seurustelemaan.

JP: Eivät nämä ole ikäviä... mä oon aina sanonu, että minun sympatiani on kaikkien Jehovan todistaja -rivijäsenten puolella.

Vanhempi JT-sisar: Sä tiedät, miten palataan Jehovan luo.

JP: Tiedän.

Vanhempi JT-sisar: Jos sä haluat sitä...

JP: En mä halua olla kuutta kuukautta halveksittuna salin takaosassa.

Vanhempi JT-sisar: Ei kukaan halveksi niitä, jotka tulee valtakunnansalille...

JP: Ei kukaan juttele erotetun kanssa.

Vanhempi JT-sisar: Kyllä vanhimmat tulee juttelemaan sun kanssa.

JP (viittaa läsnäolevaan vanhimpaan): Eihän hänkään suostu juttelemaan enää, kun sai tietää, että olen erotettu.

Vanhempi JT-sisar: Ettekös te jo aika pitkän keskustelun käyny?

JP: Mutta heti kun hän sai tietää, että olen erotettu, ei hän halua selvittää sukupolvioppia.

Vanhempi JT-sisar: No sä voit itse tutkia sitä.

JP: Ei auta. Mä oon yrittäny. Mä en ymmärrä sitä. Minä haluaisin ymmärtää, mistä siinä on kysymys.

Vanhempi JT-sisar: Rukoile apua siihen, että ymmärrät. Sillä tavallahan sitä ymmärrystä saa.

JT-veli: Ei se oppi mikskään muutu, jos mä selitän sen, sä oot lukenut sen lehdestä...

JP: Se voi muuttua vaikka ens kuussa, sehän muuttu siitä...

JT-veli: Ei kun minä tarkoitan, että jos minä sen selitän, niin se oppi ei muutu sen takia.

Vanhempi JT-sisar: Et ehkä ymmärrä sitä sen paremmin.

JP: Mulle ei ole kukaan suostunut sitä henkilökohtaisesti selittämään.

Nuorempi JT-sisar: No katoppa vielä kuukauden lähetys...

JP: Siis, kyllä mä oon niitä kattonu.

Nuorempi JT-sisar: Tän kuun lähetyksessä on se selvästi, ja jos ei sitä ymmärrä niin sitä ei kukaan pysty selittään. Kato se ja tuu sit jonkun vanhimman kans jutteleen tänne.

JT-veli: Tuorein Broadcast-ohjelma.

Vanhempi JT-sisar: Ja siihen karttamiseen mä voin kertoa semmosen... Mulla on serkku, joka äiti on ollut todistaja, ja hän on aikanaan halunnut jättää järjestön. Mun serkku on lähetystyöntekijä, ja aina kun he tulee Suomeen, niin kuukauden he tekee töitä siellä niiden vanhusten hyväksi. Ei he mitenkään karta heitä. Siis se äiti-tytär-suhde ei oo muuttunut mihinkään. Hänen veljensä on rakentanut sinne samalle tontille talon, ja asuvat siinä jatkuvasti ja he on koko vuoden auttamassa näitä vanhempia.

JP: Sehän on hienoa, jos joku ei karta, vaikka säännöt sanoo!

Vanhempi JT-sisar: Se äiti- ja lapsisuhde ei muutu mihinkään, se pysyy. Se, että jos puoliso on eronnut tai erotettu, niin se avioliitto ei...

JP: Ei tietenkään, mutta minä esimerkiksi tiedän semmosen tapauksen, että eräs tyttö, joka erotettiin, aikuinen tyttö, niin hänen äitinsä, jolla oli kaks muutakin tyttöä, poisti tämän tyttärensä kokonaan elämästään, hän tuhos kaikki tyttären valokuvat ja kaikki muistot niin että tytär ei ole ollut koskaan olemassakaan. Ne muut tyttäret kysyivät äidiltään, "miks sä tolla tavalla teet?" Äiti sanoi, että "se on paljon helpompi selittää muille, että hänellä on vain kaksi tytärtä". On todella paljon helpompi!

Vanhempi JT-sisar: Mä en voi siihen sanoa mitään.

JP: Ei tarvikaan, minä tiedän tuon. Tiedän, että tuo on totta.

Vanhempi JT-sisar: Minä en voi siihen ottaa mitään kantaa. 

JP: Sitten minä tunnen henkilökohtaisesti yhden veljen, aikoinaan ajettiin kotoa pois ja äiti ja isä sitten sano jälkeenpäin, että olisit tehnyt itsemurhan kuin lähtenyt järjestöstä. Omalle lapselle se on aika kovasti sanottu. Mikä voima murtaa äidinrakkauden, mikä on yksi voimakkaimpia tunteita, mitä ihmisillä on? Äidin rakkaus omaan lapseensa. Mikä voima murtaa sen?

Vanhempi JT-sisar: On totta, että se on yksi voimakkaimpia kiintymyksen tunteita; tietysti, jos on hyvä avioliitto, niin puolisoiden välilläkin voimakas kiintymys.

JP: Tottakai, mutta kyllä se äidinrakkaus on vielä vahvempi.

Vanhempi JT-sisar: Minä en ole äiti...

JP: Tarkoitan sitä, että myös eläinmaailmassa se on havaittavissa, kun eläimet hoitaa omia "lapsiaan"... Äidinrakkaus on siis todella läheinen suhde.

Vanhempi JT-sisar: Mutta minä kannustan sinua: Mene valtakunnansalille, jos sä haluat todella palata Jehovan luo, niin kaikki ovet ovat sinulle avoinna. Tänä kesänä meillä ilmestyi aivan ihana kirjanen, jossa kannustetaan palaamaan.

JP: Minä olen lukenut sen. Siinä on vain se, että se on tehty toimettomille, ei erotetuille.

Vanhempi JT-sisar: Mutta kyllä ne samat periaatteet...

JP: Minä luin sen ennen kuin se ilmestyikään...

Vanhempi JT-sisar: Jehova vetoaa... Jehova haluaa meille kaikille hyvää.

JP: En minä sitä epäilekään, mutta minusta järjestö ei toimi aina kaikessa oikein.

Vanhempi JT-sisar: No ihmiset on epätäydellisiä. Apostolitkin oli epätäydellisiä...

Nuorempi JT-sisar: Kun katsoo kokonaisuutta, näkee sen, että kyllähän siinä joku on takana. Jos kaikki ei olis Jumalasta, niin eihän tää toimis. Ja missä muualla... Niin kuin Pietari sanoi: Mihin me menisimme?

Nuorempi JT-sisar: Eikä se tarkoita sitä, että pitää hyväksyä väärinteot. Koska me ollaan epätäydellisiä, niin niitä tulee niitä ylilyöntejä. Mäkään en onnistu läheskään kaikessa missä mä haluaisin.

JP: Oletteko te kuulleet Australian tapahtumista viime kesänä?

Nuorempi JT-sisar: Mä oon vain... joku lööppi, mikä siitä oli, mutta en siitäkään tiedä, mikä siinä...

JP: Minä tiedän, minä kuuntelin ja katsoin 4 tuntia hallintoelimen jäsenen kuulustelua netistä suorana lähetyksenä. Australiassa on nyt 50 viime vuoden aikana 1006 pedofilitapausta, jotka on kaikki jätetty ilmoittamatta viranomaisille.

Nuorempi JT-sisar: Mutta oliko ne niitä, jotka on ennen kuin niistä on tullut Jehovan todistajia?

JP: Ei. Kun järjestön ohjeet ei käske ilmoittamaan viranomaisille. Ja siitä nyt on juuri tullut ohje, että Vartiotorniseuran pitäisi korvata uhreille 73 miljoonaa euroa Australiassa. Saa nähdä, suostuuko ne.

Vanhempi JT-sisar: Se on kyllä sellainen väärinteko, jota ei voi missään tapauksessa hyväksyä. Kun lapselle tehdään semmosta. Joku kysyi minulta tästä hiljattain, että pitääkö se antaa anteeksi. Minä sanoin, että minä en oo onneks joutunut kokemaan sellaista, mutta minä en tiedä, miten mä reagoisin, jos mä olisin joutunut kokemaan sellaista. Ei välttämättä se uhri pysty koskaan antamaan anteeksi sitä tekijälle.

JP: Se muuttaa ihmisen persoonallisuutta.

Vanhempi JT-sisar: Se on niin vaikea asia, että me ei voida kuvitella sitä.

JP: Joo, eikä tässä oo siitä kyse, että Jehovan todistajissa olisi sen enempää pedofiileja kuin muissakaan ryhmissä. Kyse on vain siitä, että ne ohjeet on vääriä. Esimerkiksi 2012 järjestön vanhimmille lähettämissä salaisissa kirjeissä kehotettiin ottamaan 16 kertaa yhteyttä haaratoimiston lakiosastoon. Ei kertaakaan viranomaisiin. Ei kertaakaan hoitohenkilökuntaan.

Vanhempi JT-sisar: Sieltä lakiosastolta olis varmaan neuvottu ottamaan yhteyttä viranomaisiin.

JP: Tiedätkö, kun minä tunnen itse henkilökohtaisesti yhden ihmisen, joka raiskattiin alaikäisenä, hän joutui oikeuskomiteaan, ja hänet erotettiin.

Vanhempi JT-sisar: Siinä on varmaan joku väärinkäsitys.

JP: Ei ole. Siinä oli kaksi muutakin tyttöä mukana. 3 tyttöä joutui raiskatuksi saman henkilön toimesta. Oikeuskomitea tuomitsi tämän tytön erotettavaksi, ja vanhemmat hylkäs hänet.

Vanhempi JT-sisar: Näetkö sä mitään hyvää tässä järjestössä?

JP: Tottakai minä näen hyvää. Esimerkiksi...

Vanhempi JT-sisar: Kumpi sulle painaa enemmän?

JP: Ei mulla oo tarkoitus "kaataa" tätä järjestöä. Mulla on tarkoitus herätellä ihmisiä siihen, että järjestö voisi muuttua paremmaksi. Se vois ottaa ihmiset huomioon...

Vanhempi JT-sisar: Mutta luotatko sä siihen, että Jehova voi muuttaa järjestöä? Jehova ohjaa.

JP: Mulle sanoi yks vanhin, kun mä jouduin 9 vuotta sitten vaikeuksiin, että "odota vaan, kyllä sinun asiat korjataan", kun olin kokenut vääryyttä. Mutta eipä oo kukaan tullut korjaamaan asioita.

Vanhempi JT-sisar: Oletko sä pyytänyt sitä?

JP: Minä kerroin tuolle vanhimmalle, joka poistui jo paikalta, että tein pitkän kirjelmän, missä pyysin oikaisemaan vääryydet. Tuo kirjelmä lähetettiin kaikille vanhimmille ja haaratoimistoon, mutta ei minulle kukaan edes vastannut. (Tässä ei ole enää tarpeen kerrata asiaa, mikä on esitetty tuolla aiemmin).

Vanhempi JT-sisar: Onko sun vaimo mukana?

JP: Hän on nimellisesti JT, mutta ei ole voinut moneen vuoteen käydä kokouksissa, kun minua kohdeltiin sillä tavalla.

Vanhempi JT-sisar: Pitäis mennä toisen seurakunnan yhteyteen.

JP: Ei se auttais.

Vanhempi JT-sisar: Joskus se auttaa. Sehän on halusta kiinni, että haluaako tulla takaisin vai ei. Sä tiedät, miten toimia, jos sä haluat. Muuta mä en voi sulle sanoa, mä kannustan: mene kokouksiin. Mutta jos sä et halua, unohda koko asia.

JP: Ei, minä en voi sitä tehdä. Niin paljon on ihmisiä, joiden ihmisoikeuksia poljetaan ja joita kohdellaan väärin...

Vanhempi JT-sisar: Oletko ajatellut sitä, miksi niin monet palaa? Jatkuvasti meidän järjestöön palaa takaisin ihmisiä. Meidänkin seurakunnassa on otettu kaksi takaisin ihan hiljattain.

JP: Ei niitä paljon palaa siihen nähden, paljonko lähtee.

Vanhempi JT-sisar: Niin mutta siis, todella monet palaa.

JP: Osa palaa sen takia, kun ne ei voi olla tekemisissä vanhempien tai sukulaisten kanssa.

Vanhempi JT-sisar: Minä en osaa sanoa kenenkään vaikuttimia siihen palaamiseen.

JP: Vartiotornissahan oli kiinnostava kertomus...

Vanhempi JT-sisar: Juttele enempi vanhinten kanssa.

JP: Ei ne suostu mun kans juttelemaan. 

Vanhempi JT-sisar: Siihen on tietysti omat syynsä.

JP: Mä kerron erään esimerkin. Satuttiin olemaan Ruotsin laivalla samaan aikaan risteilyllä. Kauppakadulla tuli vanhin vastaan ja menin tervehtimään ja sanoin: "Moi, kiva nähdä pitkästä aikaa". Hän lähti hirveetä vauhtia kävelemään pois päin, ois voittanu Valentin Konosen. Sitten toinen vanhin. Istuin kauppakeskuksessa penkillä ja huomasin, että eräs vanhin tulee minua kohti. Koska hän oli jo melko lähellä, hän ei voinut enää kääntyä takaisin, koska se olisi näyttänyt nololta. Yhtäkkiä hän rupes katsomaan, että onpas kiinnostavia valaisimia ja ilmanvaihtokanavia ylhäällä katossa. Ei tarvinnut huomata penkillä istuvaa erotettua. Vanhimmat käyttäytyy näin. 

Vanhempi JT-sisar: Mutta sulla on kaks vaihtoehtoa. Joko sä unohdat koko tän asian ja jatkat elämää tai sitten sä tuut takas.

JP: Minä en unohda tätä JT-asiaa, tämä on mun harrastus. Minä haluan auttaa ihmisoikeuksien parantamisessa. Jehovan todistajien seurakunnan sisäpuolellakaan eivät ihmisoikeudet toteudu. Puuttuu sananvapaus, uskonnonvapaus ja mielipiteenvapaus.

Vanhempi JT-sisar: Mä en oo koskaan kokenut niin. Minä oon ollu yli 40 vuotta Jehovan todistaja.

JP: Minä kyllä koin niin, koska kun sanoin, että mielestäni siskon karttaminen on väärin... Mulla ei ollu oikeutta sitä sanoa, koska mä jouduin silloin vaikeuksiin. Noin pieni asia. En suostunut panemaan välejä poikki. 

Vanhempi JT-sisar: Tuliko sun sisko takasin?

JP: Siinä kävi niin, että hänen omat poikansa eivät suostuneet puhumaan hänen kanssaan. Hänet kiristettiin ihmissuhteilla takaisin. Hän sanoi vanhimmille, että hän ei halua tehdä kenttätyötä eikä käydä säännöllisesti kokouksissa. Vanhimmat hyväksyivät sen. Myöhemmin hän ilmoitti minulle tekstiviestillä, että hän on Jehovan todistaja sanan täydessä merkityksessä eikä halua, että otan häneen mitään yhteyttä.

Vanhempi JT-sisar: Se on hänen asiansa. En voi siihenkään sanoa mitään.

JP: Et voikaan, mutta kun minä jouduin vaikeuksiin, kun en karttanut häntä. Minä rikoin järjestön sääntöä. Hän toimii nyt niin kuin järjestö haluaa.

Vanhempi JT-sisar: Mutta minä toivon sinulle hyvää elämää.

JP: Minä toivon myös sinulle.

Vanhempi JT-sisar: Kiitos samoin!  

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity