Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu

Verikysymys 
Muita aiheita:
   Veikko Leinosen suhde mediaan on aina ongelmallinen
10.11.2015 Johanneksen poika


Tämä kirjoitus perustuu kahteen aikaisempaan uutiseen ja otteeseen Veikko Leinosen puheesta Hämeenlinnan konventtisalilla 31.10.2015. Linkit: Uutinen 1, Uutinen 2, Ote puheesta. Tämän uutisen lopussa on kopio haaratoimiston lähettämästä kirjeestä kaikkiin seurakuntiin 03.11.2015.


Kun jokin kaupallinen media haastattelee Jehovan todistajien tiedottaja Leinosta, lopputulos on usein lukijaa hämäävä. Miksi? Eikö tiedottaja tiedä niistä asioista riittävästi, mistä hän kertoo? Siitä ei ole kyse.

Jostain syystä Leinonen antaa järjestön sisäpuolelle usein aivan erilaista tietoa kuin medialle. Yksi tyypillinen aihe on karttaminen, mutta tämä juttu ei nyt keskity siihen.

Kun Helsingin Sanomissa julkaistiin 04.11.2015 kirjoitus, missä kerrottiin Suomen haaratoimistossa tehtävistä muutoksista, Leinonen vääristeli taas asioita, vaikka ei olisi tarvinnut.

Hämeenlinnan konventissa Leinonen kertoi Jehovan todistaja -kuulijakunnalle, että Suomen haaratoimistosta vähennetään 25%, joka tarkoittaa noin 40 henkilöä. Helsingin Sanomille Leinonen kertoi lukumäärän olevan 30 - 40. Miksi tätä lukumäärää piti vääristää medialle? Onko luku 40 jotenkin niin suuri, että tiedottajaakin hävetti? Eräässä toisessa vastaavassa konventissa lukumääräksi oli sanottu 44.

Leinonen kertoi konventtiyleisölle, että "me voimme tehdä ainoastaan sen, mihin käytettävissä olevat varat antavat mahdollisuuden". Käytännössä tapahtuu niin, että rakennustoiminta laitetaan jäihin, levitettävien lehtien määrä pudotetaan puoleen ja henkilökuntaa vähennetään 25%. Mitä nämä toimenpiteet ovat ellei säästötoimia? Kuitenkin Helsingin Sanomien haastattelussa Leinosen mukaan "ei ole kyse säästöohjelmasta tai siitä, että Jehovan todistajat olisivat suurissa rahavaikeuksissa".

On kiinnostavaa, että Leinonen Hesarin haastattelussa vahingossa paljasti rahavirran nyt kiihtyvän Suomesta USA:n suuntaan. Leinonen sanoi: "Suomen toiminta on omavaraista ja perustuu suomalaisten lahjoittajien lahjoituksiin". Leinonen sanoi lisäksi, että "lahjoitusten määrä ei ole supistunut". Kun nyt Suomessa pienennetään menoja, ja suomalaiset lahjoittavat Leinosen mukaan saman verran kuin ennenkin, ylimääräisten rahojen täytyy virrata Atlantin yli Amerikkaan, koska niitä ei Suomessa saa käyttää, ei edes haaratoimiston putkiremonttiin. Tuskin niitä varastoidaan Betelin holveihin?

Leinonen selitteli Hesarille: "Se, että kyse olisi säästämisestä, on ihan väärä tulkinta. Toimintaa suunnataan nyt hengellisemmäksi ja palvelemaan julistustyötä."

Leinonen jätti sanomatta, että julistustyö ei haaratoimistolle maksa käytännössä mitään, kun Jehovan todistajat tekevät sen vapaaehtoistyönä ja levittävät lehdetkin niin, että itse maksavat tietyn korvauksen lehdistä lahjalaatikkoon, jolloin lehdet ovat ovenavaajille ilmaisia. Miten tähän toimintaan nyt suunnataan varoja? Sen Leinonen jätti kertomatta. Erikoistienraivaajistakin halutaan päästä eroon, joten heillekään ei tarvitse enää kulukorvauksia maksaa.

Leinosen logiikka ei oikein toimi tässä asiassa.

Leinonen kertoi Hämeenlinnan konventissa kuulijoille Betelin rakennustöiden edistymisestä näin: "Me tulemme toteuttamaan loppuun saakka kaikki suunnitelmat, joita on tehty entisen painon ja kirjavaraston aluetta varten. Työ näillä alueilla saadaan päätökseen todennäköisesti helmikuussa 2016." Helsingin Sanomille Leinonen sanoi, että "remontti saadaan valmiiksi vuoden vaihteessa". Miksi tässäkin asiassa piti antaa kahdenlaista tietoa?

Leinonen kertoi Hesarille, että "jatkossa rakennushankkeissa keskitytään valtakunnansalien remontointiin ja rakentamiseen". Kummallista, että Jehovan todistajilla on Suomessa useita valtakunnansaleja myynnissä. Ainakin yksi on jo saatu myytyä. Onko siis todellista tarvetta rakentaa saleja? Julistajamäärähän ei Suomessa kasva vaan päin vastoin vähenee. Remontteja toki on pakko tehdä silloin tällöin.

Kaiken huipuksi Leinonen vääristelee haaratoimiston henkilökunnan irtisanomisen. Henkilökunnan vähentäminen ei Leinosen mukaan tarkoita samaa kuin irtisanomiset yrityksissä. Siinä Leinonen on kyllä oikeassa. Jos yrityksestä irtisanotaan ihmisiä, he normaalisti saavat irtisanomisajan palkan ja jonkin aikaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, elleivät heti samassa löydä uutta työpaikkaa. Betelistä lähtijät eivät saa ansiosidonnaista päivärahaa eivätkä irtisanomisajan palkkaa. Jos heillä ei satu olemaan valmiina asuntoa ja työpaikkaa, he putoavat tyhjän päälle ja joutuvat turvautumaan Saatanan maailman sosiaalitukeen.

Raamatussa kerrotaan kiinnostavasti:

(Jaakobin kirje 2:15-17) 15 Jos joku veli tai sisar on alastomana ja sen päivän ruokaa vailla 16 ja silti joku teistä sanoo heille: ”Menkää rauhassa, pysytelkää lämpiminä ja hyvin ravittuina”, mutta ette anna heille heidän ruumiinsa tarpeita, niin mitä hyötyä siitä on? 17 Samoin uskokin, jos sillä ei ole tekoja, on itsessään kuollut.

Suomen haaratoimisto sanoo nyt käytännössä lähtijöille, että "menkää rauhassa, pysytelkää lämpiminä ja hyvin ravittuina", mutta ei anna heille toimeentuloa, kun heidät on potkittu pois Betelistä, vaikka he olivat sitoutuneet tekemään vapaaehtoistyötä järjestölle. Moni on uhrannut vuosikymmenten työpanoksen ja koko elämän Betelille. Leinonen sanoi Hämeenlinnan konventissa, että "Betel-perheiden vastakaiku näihin muutoksiin on ollut sydäntä lämmittävää." Betelistä on tullut kyllä toisenlaistakin informaatiota. Ihan kaikki eivät ole olleet innoissaan potkuista.

Leinonen sanoi Hesarille, että "moni palaa niihin töihin, joissa on ollut aikaisemminkin". Niinkö? Jos henkilö on tehnyt vuosia tai vuosikymmeniä vapaaehtoistyötä Betelissä, sitä työpaikkaa, mistä hän lähti, ei välttämättä ole olemassakaan enää. Ja on otettava huomioon vielä se, että kun Betelistä joutuu lähtemään, menettää sekä työpaikan että asunnon. Näin ei käy normaalisti työelämässä, ellei satu asumaan työsuhdeasunnossa.

Tämä kirje on nyt luettu kaikissa Suomen Jehovan todistajien seurakunnissa. Moni Jehovan todistaja ihmettelee, mihin suuntaan järjestö on nyt menossa.


       
 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity