Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Veren "fraktiot" ovat suuri eettinen ja moraalinen ongelma Jehovan todistajille, vaikka he eivät itse sitä tule ajatelleeksi
02.05.2016 Johanneksen poika (Päivitetty kerran)
Kuva: Pixabay

Jehovan todistajat ovat olleet vuosikymmeniä tunnettuja siitä, että he eivät hyväksy verensiirtoja. Useimmiten he vetoavat tähän raamatunkohtaan:

(Apostolien teot 15:28, 29) 28 Sillä pyhä henki ja me olemme nähneet hyväksi olla lisäämättä teille enempää taakkaa kuin nämä välttämättömät: 29 että kartatte epäjumalille uhrattua ja verta ja sitä, mikä on kuristettua, sekä haureutta.  – –

Jehovan todistajien kanta vereen lieveni hiukan suurin piirtein vuosituhannen vaihteen tienoilla. Vartiotornissa kerrottiin näin:

*** w00 15/6 s. 29 Lukijoiden kysymyksiä ***

Lukijoiden kysymyksiä

Hyväksyvätkö Jehovan todistajat mitään verestä johdettuja lääketieteellisiä valmisteita?

Pohjimmiltaan vastaus on se, että Jehovan todistajat kieltäytyvät verestä. Uskomme lujasti, että Jumalan laki verestä ei kaipaa kulloistenkin mielipiteiden sanelemia uudistuksia. Uusia kysymyksiä herää kuitenkin siksi, että veri voidaan nykyään jakaa neljään peruskomponenttiin ja niistä voidaan erottaa vielä pieniä aineosia eli fraktioita. Miettiessään kantaansa näihin kristityn tulee punnita muitakin näkökohtia kuin mahdollisia lääketieteellisiä hyötyjä ja riskejä. Keskeistä hänelle tulisi olla se, mitä Raamattu sanoo ja miten asia saattaa vaikuttaa hänen suhteeseensa Kaikkivaltiaaseen Jumalaan.

Jehovan todistajien kanta verenluovutukseen on sen sijaan ehdottoman kielteinen. Kukaan Jehovan todistaja ei voi luovuttaa verta ilman että häntä uhkaisi erottaminen. Jehovan todistajat eivät suostu veren luovuttamiseen edes itseään varten etukäteen.

*** km 11/06 s. 3-6 Miten suhtaudun veren fraktioihin ja hoitotoimenpiteisiin, joissa käytetään omaa vertani? ***

Miten suhtaudun veren fraktioihin ja hoitotoimenpiteisiin, joissa käytetään omaa vertani?

Raamattu käskee kristittyjä karttamaan verta (Apt. 15:20). Siksi Jehovan todistajat eivät suostu kokoveren tai veren neljän pääkomponentin – punasolujen, valkosolujen, verihiutaleiden ja plasman – siirtoihin. He eivät myöskään luovuta eivätkä anna varastoida omaa vertaan siirtoa varten. (3. Moos. 17:13, 14; Apt. 15:28, 29.)

Jehovan todistajien "fraktio-oppi" on eettisesti ja moraalisesti kestämättömällä pohjalla. Toisaalta Jehovan todistajat eivät saa luovuttaa verta, mutta toisaalta he voivat ottaa esim. tietyissä lääkeaineissa kehoonsa veren pienen pieniä osia, fraktioita, jotka on erotettu kokoverestä, jonka joku ei-jehovantodistaja, ts. ns. "maailmallinen ihminen" on luovuttanut.

Tänään oli aika selvittää tätä veriasiaa vähän perusteellisemmin.

  Suomen Jehovan todistajien haaratoimisto

Soitin Jehovan todistajien Suomen haaratoimistoon ja pyysi yhdistämään palvelusosastolle henkilölle, joka tuntee hyvin Raamatun ja Jehovan todistajien kirjallisuuden. Puhelimeen vastasi Ari Hakkarainen.
Voit kuunnella puhelun tästä linkistä. Tässä puhelu pääpiirteissään tekstinä:

Ari Hakkarainen: Ari Hakkarainen

JP: Täällä on Jari-Pekka Peltoniemi, hei!

AH: Terve!

JP: Mulla ois yks kysymys liittyen vereen. Minä tiedän, että Jehovan todistajilla on kielto, ettei saa syödä verta. Sitä minäkin noudatan, en syö verta, mutta tämä minun asia koskee vereen liittyviä muita juttuja. Voiko Jehovan todistaja luovuttaa verta?

AH: Meidän toimintaa ja ymmärrystä ohjaa Raamatun periaatteet, ja siellä on ohjeita siitä, miten veren suhteen tulisi toimia.

JP: Voitko sanoa vaikka jonkin raamatunpaikan?

AH: Apostolien tekojen 15: 19,20, ja sitten veren käyttöä on käsitelty Raamatussa paljon...

JP: Luepa tuosta ne kohdat, jotka tästä juuri kertoo.

AH: Kenenkäs kanssa minun on tässä etu keskustella tässä?

JP: Jari-Pekka Peltoniemen.

AH: Okei.

JP: Mutta eihän se vaikuta vastauksiin. Ettekös te vastaa kaikkiin kysymyksiin samalla tavalla kysyjästä riippumatta?

AH: Minä uskon, että sinä tiedät...

JP: Ei, kun minä eilen nimenomaan tutkin tätä verenluovutusjuttua, ja se on erittäin vähän Jehovan todistajien kirjallisuudessa mainittu. Sen takia minä haluan tietää, kun minä en löytänyt oikein siihen... Jotain pieniä mainintoja oli, mutta...

AH: Mutta sinä tiedät yhtä hyvin kuin minäkin ne Raamatun periaatteet, jotka ohjaa sitten semmosissa asioissa, jos ei oo sitten ihan suoraa jotain ohjetta, että sen perusteella jokainen oman omantunnon mukaan...

JP: Ei se mene ihan noin yksinkertaisesti. Nimittäin verensiirto ja verenluovutus on sen verran monimutkainen juttu tähän verikysymykseen, että sen takia minä olisin halunnut tietää, että missä kohti... että minä löytäisin esim. Vartiotornista suoraan sellaisen kappaleen, missä sanotaan tämä... Etkö pysty löytämään siihen mitään?

AH: Mä oon nyt pahoillani, että minä en nyt...

JP: Et pysty?

AH: En ehdi keskustella tällä kertaa...

JP: Eihän sulla kiire voi olla... :D Mulla on sitten toinen kysymys tähän liittyen...

AH: Toisella kädellä teen töitä tässä koko ajan.

JP: Mutta tuota, eikös Raamatussa sanottu, että olkaa aina valmiit vastaamaan... Tämänkin perusteella... Tähän liittyen tähän verensiirtoon ja verenluovutukseen, kun nythän on muuttunut viime vuosina suhtautuminen vereen, että jotkut puhuu, että voi ottaa jotain fraktioita kehoonsa. Täähän edelleen pitää paikkansa, että Jehovan todistaja voi ottaa pieniä osia verestä omantuntonsa mukaan?

AH: Minä en nyt, kiitos, ehdi keskustella tän pidempään, mutta toivon menestystä tutkimiseen edelleen!

JP: Oli tämä nyt pettymys, kun ei mitään saa selville.

Ari Hakkarainen sulki puhelimen.


Koska puhelun "anti" jäi vähäiseksi, yritin uudelleen keskustella jonkun toisen palvelusosaston veljen kanssa. Puheluun vastasi Jukka Ropponen.
Voit kuunnella puhelun tästä linkistä. Tässä puhelu pääpiirteissään tekstinä:

Jukka Ropponen: Ropponen.

JP: Täällä on Jari-Pekka, hei!

JR: Hei hei!

JP: Juttelin äsken Hakkaraisen kanssa, ja hänellä oli niin kiire, ettei hän ehtinyt vastata kuin pieneen alkukysymykseen.

JR: Kuka Jari-Pekka?

JP: Jari-Pekka Peltoniemi.

JR: Just just. Meillä on tuskin paljoa ajatustenvaihtoa.

JP: Meillä?

JR: Mmm...

JP: Eikös Jehovan todistajien haaratoimisto oo paikka, mistä saa tietoa, minä olen nimittäin viime päivinä etsinyt paljon verenluovutuksesta ja minä en oikein löydä Seuran kirjallisuudesta sellaista lehteä tai muuta, mikä kertoisi tästä suoraan. Elikä, mulla olis ollu sellainen kysymys, että voiko Jehovan todistaja ottaa mitään osia verestä kehoonsa, elikä tällaisia "fraktioita".

JR: No kuule sähän varmaan löydät tuolta, kun menet JW.ORG:iin, niin sieltä löydät hakukoneen, millä pystyy hakemaan...

JP: Joo, mutta minä en löytänyt siihen asiaan, mitä minä nyt olisin halunnut tietää. Minä olen hakenut sieltä kyllä. Minä olen hakenut myös Watchtower Librarysta...

JR: Siellä ne tiedot on, mitä on olemassa.

JP: Kyllä niitä tietoja on muuallakin, esimerkiksi konventtipuheissa on tullut, ja nyt ei minulla ole kaikkia konventtipuheita käytettävissä, ja siellä olis varmasti joissakin puheissa tietoa, mitkä sinä varmasti muistaisit ihan tuosta vain...

JR: En en en kyllä muista.

JP: Elikä et halua vastata vai et voi vastata?

JR: No en en en pysty vastaamaan tähän kysymykseen, jos olet Librarya käyttänyt, sitä minäkin käyttäisin, kun etsin tietoa.

JP: Joo, mutta kun ei löydy suoraa... esimerkiksi Jehovan todistajien lehdissä on lukijoiden kysymyksiä, ja niissä on usein... mutta ei tätäkään kysymystä ollu siinä... nimittäin tuota miten "fraktiot" saadaan verenluovutuksessa? Tästä minä en löytänyt tietoa tarpeeksi.

JR: Joo, no minä nyt valitettavasti lopetan tämän puhelun tähän.

JP: Et halunnut auttaa?

JR: No en voi auttaa.

JP: Et voi vai halua?

JR: Sekä että.

JP: Kiitos!


Puhelun "anti" jäi taas varsin vähäiseksi. Sitten eräs henkilö ehdotti, että soittaisin haaratoimiston sairaalapalveluun, siellä nämä veriasiat tiedetään. Puhelimeen vastasi Veikko Leinonen.
Voit kuunnella puhelun tästä linkistä. Tässä puhelu pääpiirteissään tekstinä:

Veikko Leinonen: Veikko Leinonen

JP: Täällä on Jari-Pekka, moi!

VL: No moi moi!

JP: Mun käskettiin soittaa sairaalatietopalveluun, kun mulla oli niin vaikeat kysymykset, ettei osattu vastata.

VL: Jaa.

JP: Se liittyy tähän veriasiaan. Niinkuin sinä tiedät, että minä tiedän, että Jehovan todistajat ei saa syödä verta, ja minäkin noudatan tuota, että en minäkään koskaan syö verta. Mutta sitten paljon monimutkaisempi on tämä verensiirto- ja verenluovutusasia. Minä olen nyt yrittänyt etsiä Vartiotorniseuran kirjallisuudesta aineistoa tähän, että miten "fraktiot" saadaan, elikä voidaanko niitä saada ilman verenluovutusta jollakin keinolla vai saadaanko fraktioita ainoastaan verenluovutuksen kautta?

VL: No, aika paljon sinulta näköjään tietoja puuttuu, ja toi on sen verran laaja kysymys, että sinä voit jatkaa sitä tietojen etsimistä. Siellähän on meillä JW.ORG:ssa ihan riittävästi tietoa tästä.

JP: Joo, mutta ei löydy sitä, että saadaanko sitä [fraktioita] muuten kuin kokoverenluovutuksessa. Nimittäin tässä on semmonen asia, että jos se saadaan vain kokoverenluovutuksessa, niin silloin käy niin, että Jehovan todistajille sallittuja fraktioita saadaan vain "maailmallisten" ihmisten verestä, koska Jehovan todistajille verenluovutus on kiellettyä. Ja tällöin tulee vähän semmonen ajatus, että se [fraktiot] on saatu kielletyllä menetelmällä, ja minä vertaisin sitä siihen, että menis varastetulla pyörällä kenttäpalvelukseen.

VL: <naurahdus> Sä oot ihan hukassa noiden ajatustes kanssa, koska tuota eihän niitä fraktioita... niitähän käytetään lääkkeenomaisesti...

JP: Niin, mutta miten ne saadaan?

VL: Teollisesti tehdään, niin tämä koko kysymys on ihan absurdi, että tästä on ihan turha...

JP: Ei ole. Millä tavalla fraktioita saadaan?

VL: Tästä on ihan turha jatkaa.

JP: Niin, mutta millä tavalla fraktioita saadaan?

VL: No, siihen on monenlaisia menetelmiä, siihen on monenlaista tekniikkaa.

JP: Kerro!

VL: Lääketeollisuus tietää sen.

JP: Niin, mutta onko se verenluovutus se ensimmäinen askel?

VL: No, mä en tiedä millä lailla lääketiede ottaa nämä... lääketehtaat ottavat näitä aineita, taikka siis tätä materiaalia, mistä näitä fraktioita tehdään teollisesti, mutta minkäänlaisesta luovuttamisesta tässä ei oo kysymys.

JP: No mutta jos esimerkiksi kutsutaan ihmisiä verenluovutukseen, niin ei siellä koskaan sanota, että luovuttakaa fraktioita, vaan siellä luovutetaan tietyn veriryhmän veriä.

VL: Joo, no ei hyödytä jatkaa tätä keskustelua. Kiitos vaan. Hei!

JP: Kiitos hei!

   Kirja "Jumalan rakkaus", julkaissut JW.ORG

Huomautus:


Veikko Leinonen lukee JW.ORG:n nettisivuilla tekstin aiheesta "Veren fraktiot ja kirurgiset toimenpiteet". Voit lukea tuon tekstin täältä tai kuunnella luettuna täältä.

Kuten kolmesta em. puhelusta käy ilmi, Jehovan todistajien Suomen johtoportaaseen kuuluvat veljet eivät halua antaa oikeaa tietoa siitä, miten Jehovan todistajille sallitut "fraktiot" saadaan kielletyllä menetelmällä. Niinpä oli lopuksi aika soittaa paikkaan, missä ei kenelläkään ole mitään syytä jättää kertomatta tosiasioita. Niinpä soitin Punaisen ristin veripalveluun.Punaisen ristin Veripalvelu kertoi puhelimessa mm. nämä tiedot:

SPR:n verenluovutuspisteissä luovutetaan kokoverta, noin 800 pussia päivässä. Verestä erotellaan monenlaisia tuotteita, mm. punasoluvalmisteita, verihiutaleita ja plasmaa. Normaalissa kokoverenluovutuksessa ei palauteta mitään veren osia takaisin. Eri tilanteissa tarvitaan erilaisia veren osia, siksi niitä erotellaan luovutusverestä. Verenluovutuksen yhteydessä otetaan verestä näytteitä.

On olemassa sellainenkin verenluovutustapa Helsingissä, missä luovutetaan vain verihiutaleita. Tässä tapauksessa otetaan vain verihiutaleita, ja palautetaan muut osat.

Jehovan todistajien tarkoittamia "fraktioita" ei kuitenkaan saada muuten kuin kokoverenluovutuksessa.

Näistä fraktioista mainitaan Vartiotorniseuran kirjallisuudessa mm. albumiini, immunoglobuliinit, hemiini yms. - Valtakunnan Palveluksemme marraskuu 2006, sivut 3-6: Miten suhtaudun veren fraktioihin ja hoitotoimenpiteisiin, joissa käytetään omaa vertani?

Lääketeollisuus tekee veren "fraktiot" luovutetusta verestä.
 
www.veripalvelu.fi-sivustolla on kerrottu lisää verenluovutuksesta. Usein kysyttyä -palstalla annetaan mm. tällaista tietoa:

Myykö veripalvelu verta ulkomaille?

Luovutettu kokoveri jaetaan kolmeen osaan. Siitä erotellaan punasolut, verihiutaleet ja plasma. Varsinaisia verivalmisteita ovat punasolu- ja verihiutalevalmisteet. Ne tehdään loppuun asti valmiiksi Veripalvelussa ja käytetään potilaiden hoitoon Suomessa.

Silloin tällöin Veripalveluun tulee yhteydenottoja eri maiden veripalveluista, esimerkiksi tilanteissa, joissa potilas tarvitsee erittäin harvinaisen veriryhmän punasoluja. Mikäli sopiva verivalmiste löytyy eikä toimitus uhkaa verivarastoja Suomessa, voidaan valmiste poikkeuksellisesti toimittaa Suomen rajojen ulkopuolelle. Yksittäisiä verivalmisteita toimitetaan ulkomaille keskimäärin kerran, pari vuodessa.

Tarvitaanko minun apuani todella?

Suomessa on tähän saakka riittänyt verenluovuttajia hyvin. Uusia verenluovuttajia tarvitaan kuitenkin jatkuvasti, sillä osa luovuttajista joutuu lopettamaan verenluovutuksen esimerkiksi täytettyään 71 vuotta tai sairauden takia.

Verta tarvitaan päivittäin lähes 1000 pussia. Sekä verenluovuttajien että potilaiden veriryhmäjakauma on sama, joten kaikkien veriryhmien luovuttajia tarvitaan. Pulaa voi tulla myös kaikkein yleisimmästä veriryhmästä.

Toistaiseksi ei ole keksitty tekoverta, joka korvaisi luovutetun veren. Sopivien keinotekoisten hapenkuljettajien (punasolujen tehtävä) kehittämiseksi tehdään tutkimusta, mutta kuluu vielä paljon aikaa ennen kuin nämä valmisteet saadaan rutiinikäyttöön. Kaikkia veren eri soluja ei varmasti koskaan voida korvata keinotekoisesti.

Lopputulos kaikesta tiedon hankkimisesta on tämä:

Verestä saadut "fraktiot" on kaikki saatu vain luovuttamalla kokoverta. Tämä menetelmä, verenluovutus, on Jehovan todistajille kiellettyä. Näin ollen vain "maailmallisten" ihmisten veren pikku osat kelpaavat Jehovan todistajille. Moraalinen ja eettinen pulma tämä tietenkin on. Kun kielletyllä menetelmällä hankittua tuotetta otetaan käyttöön, se on todellakin samassa sarjassa sen ajatuksen kanssa, että Jehovan todistaja ajaisi varastetulla polkupyörällä julistamaan hyvää uutista Valtakunnasta.
  


JW.ORG:n sivuilla on oikein kaavio siitä, mitkä veren osat ovat kokonaan kiellettyjä ja mitkä jokainen voi ratkaista oman omantuntonsa mukaan.Jehovan todistajille mietittävää:
 • Voiko Jehovan todistaja luovuttaa verta?
 • Millä perusteella ei voi?
 • Raamatun peruste? Missä puhutaan verensiirrosta tai verenluovutuksesta?
 • Seuran kirjallisuudesta löytyvä peruste? Mikä lehti tai kirja, mikä sivu?
 • Voiko Jehovan todistaja ottaa mitään osia verestä kehoonsa?
 • Millä perusteella joku fraktio on sallittua ja millä ei?
 • Miten fraktiot saadaan verenluovutuksessa? Voiko pelkkiä fraktioita luovuttaa?
 • Onko niin, että Jehovan todistaja voi vastaanottaa veren fraktioita vain ns. "maailmallisilta" ihmisiltä?
 • Eikö tämä ole vähän "outoa", tai "kummallista" tai "kieroa", jos JT voi vastaanottaa veren osia, mitkä on hankittu kielletyllä menetelmällä?
 • Onko Vartiotorniseuralla kahdet punnukset asiassa?
 • Maailmallisten veren osaset kelpaavat, mutta JT-veren osaset eivät - millä tavalla "maailmalliset fraktiot" ovat hyväksyttävämpiä?
 

  
Katso tästä, millainen on Jehovan todistajien lompakossaan pitämä verikortti. Ohjesivun löydät täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity