Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Johanneksen pojan uutissivut - arkisto
Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Jehovan todistajat "unohtivat" mainita poliisin nuorille suunnatussa valistuskirjasessa
14.05.2016 Johanneksen poika   Kuva: JW.ORG

Jehovan todistajien uusi nuorten kirjanen puhuu luvussa 8 seksuaalisesta väkivallasta, mutta jättää kertomatta kaikkein oleellisimmat neuvot. Kirjasessa ei kehoteta ottamaan yhteyttä poliisiin. Tämä ei ole mitenkään uutta. Jehovan todistajien salaisissa ohjeissa ei koskaan neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin, sen sijaan ohjeissa pyydetään ottamaan yhteyttä Jehovan todistajien haaratoimiston lakiosastoon.

Tässä kaksi lainausta seurakunnan vanhimmille lähetetystä salaisesta kirjeestä vuodelta 2012:

Suomen laki velvoittaa joissakin tapauksissa vanhimmat ilmoittamaan tietoonsa tulleista hyväksikäyttötapauksista viranomaisille. Siksi kahden seurakunnan vanhimman tulee soittaa viipymättä haaratoimiston lakiosastolle ja pyytää lainopillisia neuvoja aina, kun vanhinten tietoon tulee syytöksiä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
- - -
Lakiosasto antaa asiassa lainopillisia neuvoja, jotka soveltuvat tapaukseen. Mikäli lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty on seurakunnan yhteydessä, ilmoittakaa lakiosastolle hänen syntymäaikansa ja kastepäivänsä (jos kastettu). Sen jälkeen kun tapauksesta on raportoitu lakiosastolle, vanhimpia saatetaan tarpeen mukaan pyytää olemaan yhteydessä myös palvelusosastoon, joka voi neuvoa vanhimpia siinä, miten tapaus tulisi käsitellä seurakunnassa ja miten suojella lapsia.

Lähde:
Kirje kaikille vanhimmistoille 01.10.2012: Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö


Kuvassa Jehovan todistajien Suomen haaratoimiston valtaa käyttäviä jäseniä. Vasemmalla tiedottaja Veikko Leinonen, keskellä hallituksen puheenjohtaja Jukka Ropponen ja oikealla hallituksen varapuheenjohtaja Jouni Palmu. Kuva: YLE

Poliisin ohjeet seksuaalirikostapauksissa sen sijaan ovat hyvin selkeitä ja yksiselitteisiä.Raiskaus

Jos joudut raiskauksen uhriksi:
  • Tee rikoksesta heti ilmoitus poliisille soittamalla numeroon 112.
  • Älä pese itseäsi tai vaihda vaatteita, sillä rikoksentekijästä mahdollisesti jääneet tahrat, karvat ja kuidut ovat tärkeitä todistuskappaleita.
  • Paina mieleesi rikoksentekijän tuntomerkit ja tapahtumapaikka. Jos olet ollut rikoksentekijän autossa, paina mieleesi auton rekisterinumero, väri, merkki ja erityistuntomerkit.
  • Jos joudut käymään lääkärissä ennen kuin otat yhteyttä poliisiin, ilmoita selvästi joutuneesi raiskauksen uhriksi ja pyydä lääkäriä ottamaan tarvittavat näytteet. Poliisi ohjaa uhrin aina myös oikeuslääkärin tutkittavaksi, sillä tutkimus on tarpeen todisteiden saamiseksi.
Rikoksen uhria tukee valtakunnallinen Rikosuhripäivystys. Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa maksutonta neuvontaa valtakunnallisesti. Seksuaalisen väkivallan uhreja auttaa myös Väestöliitto. Neuvoja saat myös paikallispoliisilta, kunnan sosiaaliviranomaisilta ja kunnan yleisestä oikeusaputoimistosta.

Koska asia on vakava, kerrataan tämä vielä poliisin nettisivujen kuvakaappauksella:Tarkastellaan sitten hiukan Jehovan todistajien nuorten ohjetta.

Luku 8 on otsikoitu "Mitä minun olisi hyvä tietää seksuaalisesta väkivallasta?"

Tuossa kirjasessa kehotetaan puhumaan tapahtuneesta raiskauksesta seurakunnan vanhimmistolle ja omille vanhimmille, mutta ei muille. Tässä toteutuu taas se salailun kulttuuri, mikä aina ennenkin. Missään ei mainita, että asia on vakava RIKOS, mikä pitää ilmoittaa poliisille. Missään ei mainita, että pitää heti mennä jonnekin sairaalaan tutkimuksiin, jos on saanut vaikka jonkin sairauden, ja jotta syyllisestä saataisiin DNA-näytteet. Kirjasen tekstiä:

PUHU TAPAHTUNEESTA

Raamatussa kerrotaan, että ollessaan rajun tunnekuohun vallassa Jumalan palvelija Job sanoi: ”Tahdon puhua sieluni katkeruudessa!” (Job 10:1.) Sinun kannattaa tehdä samoin. Jollekin luotettavalle ihmiselle puhuminen voi auttaa sinua pääsemään tasapainoon ja helpottaa ahdistustasi.

Puhu tunteistasi jollekulle. Näin voit saada tarvitsemaasi apua niiden käsittelemiseen. Näin tapahtui Annettelle. Hän sanoo: ”Kerroin asiasta hyvälle ystävälleni, ja hän kehotti minua puhumaan joillekin seurakuntani vanhimmille. Olen iloinen, että tein niin. He keskustelivat kanssani useita kertoja ja sanoivat minulle juuri sen, mitä minun oli tarpeen kuulla – tapahtunut ei ollut minun syytäni, vaan olin täysin syytön.”

Natalie kertoi hyväksikäytöstä vanhemmilleen. ”He tukivat minua”, hän sanoo. ”He kannustivat minua puhumaan tapahtuneesta, ja kun tein niin, suru ja viha sisälläni helpottivat.”

Kotimaa24:n haastattelussa Jehovan todistajien tiedotusosaston Ari Hakkarainen vastasi sähköpostilla toimittajan tekemiin kysymyksiin. Tässä yksi kysymys-vastaus-pari:

Miksi Jehovan todistajien artikkelissa, jossa vastataan nuorten esittämiin kysymyksiin, ei opasteta kääntymään poliisin puoleen, jos kokee seksuaalista väkivaltaa?

– Asia on itsestään selvä. Viranomaisille pitää ilmoittaa, Ari Hakkarainen kommentoi.

Kummallista. Vaikka asia on "itsestään selvä", miksi sitä ei kuitenkin kirjoiteta vanhinten ohjeisiin, vaan kehotetaan ottamaan yhteyttä lakiosastoon? Vaikka asia on "itsestään selvä", miksi sitä ei kirjoiteta kokemattomien nuorten ohjeisiin? Ei se heille varmasti ole itsestään selvä. Rikoksen uhriksi joutuminen voi olla niin paha järkytys, että itse ei osaa toimia loogisesti ja järkevästi. Siksi muiden ihmisten tulisi ohjata uhri heti poliisin ja lääkärin kuultavaksi.

UUT teki 2014 keväällä selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden käsittelemistä seksuaalirikoksista. Tuo selvitys suunnattiin oikeusministerille. Sitä käsitteli myös sisäministeri. Saaduissa tosielämän kokemuksissa ei yhden yhdessäkään tapauksessa otettu yhteyttä viranomaisiin eikä sitä neuvottu tekemään. Joten ei tuo "itsestäänselvyys" toteudu. Lue kyseinen selvitys täältä ja lue siihen liittyvät omakohtaiset kokemukset täältä.

Lainataan tähän lopuksi kokonaan Jehovan todistajien julkaisema ohje:

 

  
Jehovan todistajien julkaisema nuorten kirjanen löytyy täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity