Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Valehtelun määritelmä
28.05.2016 Johanneksen poikaJehovan todistajien Suomen tiedotusosasto on vuosia antanut väärää tietoa julkisuuteen erotettujen ja eronneiden kohtelusta. Tiedotusosasto ja varsinkin Veikko Leinonen ovat väittäneet, että entisten jäsenten karttaminen koskisi vain ns. "hengellisiä ja uskonnollisia" asioita. Perhesiteet eivät Leinosen mukaan katkea. - Kuva: YLE.

Jehovan todistajien tämän kesän konventtivideo silppuaa lopullisesti Leinosen väitteet. Tiedottajan vääristellyt sanat lentävät roskakoriin lopullisesti niin suuren yleisön edessä kuin myös Jehovan todistajien seurakunnan jäsenten mielissä.


Kuvakaappaus Jehovan todistajien konventtivideosta: Iltalehti

On aika palauttaa mieleen, mitä on valehtelu. Otetaan ensin kertauksen vuoksi näkyviin Leinosen sanat. Mitä tarkoittaa entisten jäsenten karttaminen?

YLE:n toimittaja haastatteli 08.05.2015 Veikko Leinosta. Tässä ote haastattelusta:
Kerrataan pari ajatusta Leinosen sanoista:

Toimittaja: Mutta siitähän on selviä tietoja, että jos on joutunut erotetuksi Jehovan todistajista niin ei saa pitää yhteyttä läheisiinsä?

– Ei asia ei ole noin ollenkaan. Ilman muuta saa pitää yhteyttä läheisiinsä. Kysymys on siitä, että jos joku eroaa tai erotetaan jehovan todistajista, niin uskonnollinen yhteys katkeaa mutta perhesiteet, perheen jäsenten välinen rakkaus, se säilyy. Tää asia on julkisuudessa esitetty kyllä väärin.

Toimittaja: Kiistättekö te sen, että tämän uskonnollisen yhteisön jäsenyydestä erotetut eivät saisi pitää yhteyttä vanhempiinsa?

– Kyllä. Nimenomaan saa pitää yhteyttä vanhempiinsa.

Leinonen vastasi toimittajan kysymykseen sillä tavalla, mitä monet pitäisivät valehteluna. Leinosen sanat ja konventtivideo ovat täysin ristiriidassa keskenään.

Tässä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä. Vartiotorniseura on käyttänyt tiedottamisessaan jo vuosikymmeniä ns. "teokraattista sodankäyntiä". Vartiotorniseura on myös keksinyt oman määritelmänsä valehtelulle. Se poikkeaa normaali-ihmisten määrittelystä.

Tässä on vartiotorniseuran määritelmä valehtelusta vuodelta 2016.

Valehtelu

MITÄ SE ON? Valehtelu on väärän tiedon antamista jollekulle, jolla on oikeus tietää totuus. Siihen voi sisältyä se, että esittää asian väärässä valossa tai vääristelee sitä toisen harhaanjohtamiseksi, jättää kertomatta olennaisia tietoja toisen pettämiseksi tai liioittelee tosiasioita väärän vaikutelman antamiseksi.

Normaali-ihmisten määritelmä valehtelusta on paljon yksinkertaisempi. Lähde: Wikipedia.

Valehtelu tarkoittaa esittämistä vilpillisesti jotakin, joka ei ole totta.

Tässä on kaksi kuvakaappausta vuoden 2016 Vartiotornista nro 1.

Kun Jehovan todistajien johtomiehet kertovat jotain julkisuuteen, he ensin punnitsevat mielessään, onko kysyjällä OIKEUS TIETÄÄ asiasta totuus. Tuon "oikeuden" he määrittelevät itse. Sen jälkeen he sitten soveltavat tätä omaa määritelmäänsä valehtelusta. Kätevää, eikö totta!

On kiinnostavaa, miten ovelasti Vartiotorni-lehti käsitteli valehtelua 15.06.2009 lehdessä sivulla 12:

12 Vanhimmat pyrkivät parhaansa mukaan suojelemaan seurakuntaa niiltä, joka esittävät pahansuopia valheita. (Lue Jaakobin kirjeen 3:14–16.) Ilkeämielisen valheen tarkoitus on vahingoittaa toista: tuottaa hänelle jollakin tavoin kärsimystä tai tuskaa. Siihen sisältyy enemmän kuin se, että esittää harhaanjohtavia tietoja vähäpätöisistä asioista tai liioittelee tosiseikkoja. On tietysti aina väärin valehdella, mutta totuudesta poikkeaminen ei joka kerta vaadi oikeuskomitean käsittelyä. Vanhinten täytyy siksi olla tasapainoisia ja järkeviä sekä osoittaa hyvää arvostelukykyä ratkaistessaan, onko joku perättömiä puhunut veli tai sisar ottanut tahallisen, pahansuovan valehtelun tavakseen, mikä vaatisi oikeudellisia toimia. Vai riittäisikö se, että hänelle esitetään Raamatun perusteella vakavia neuvoja rakkauden hengessä?

Tuo kappale antaa ymmärtää, että vain "pahansuopa" ja "ilkeämielinen" valehtelu olisi väärin. Tuosta voi joku vetää sen johtopäätöksen, että on myös "hyväksyttävää" valehtelua. Jos joku syyllistyy valehteluun, oikeuskomiteaa ei aina pystytetä. Eipä tietenkään, koska siinä tapauksessa olisi vaara, että tiedotusosaston veljet olisivat säännöllisiä oikeuskomitean "asiakkaita".

Edellä lainattu Vartiotornin kappale ei ole mitenkään ainutlaatuinen Vartiotorniseuran kirjallisuudessa. Melkein aina kun valehtelusta kirjoitetaan, eteen laitetaan jos jonkinlaista määritettä. Esim. tässä on sellainen kohta:

*** lv 14. luku s. 163 Ole rehellinen kaikessa ***

Jos jollakulla on seurakunnassa tapana valehdella räikeästi ja pahansuovasti ja hänen tarkoituksenaan on selvästi loukata toisia, vanhinten voi olla aiheellista ryhtyä oikeudellisiin toimiin.

Taas sanat "räikeä" ja "pahansuopa". Eikö Vartiotorniseura tunne valehtelua ilman noita lisämääreitä?
 
Täysin avointa ja puolueetonta valehtelemisen käsittelyä on vaikea löytää Vartiotorniseuran kirjallisuudesta. Todisteeksi tämä lainaus:

*** g00 8/2 s. 21 Onko valehtelu koskaan hyväksyttävää? ***

Vaikka kaikki valehtelu on tuomittavaa, jotkin valheet ovat vakavampia kuin toiset. Esimerkiksi joku saattaa valehdella ollessaan kiusaantunut tai peloissaan. Jollakulla toisella taas saattaa olla pahansuopa tapa valehdella tarkoituksenaan vahingoittaa tai loukata toisia. Ilkeämielisten vaikuttimiensa takia tällainen tahallinen valehtelija on vaaraksi muille, ja hänet erotetaan seurakunnasta, jollei hän kadu. Koska kaikki valheet eivät johdu ilkeämielisyydestä, on varottava tuomitsemasta toisia tarpeettomasti. Kun joku on valehdellut, on sen sijaan varmistuttava siitä, että kaikki asiaan liittyvät seikat ovat tiedossa. Tulisi ottaa huomioon vaikuttimet ja lieventävät asianhaarat. (Jaakobin kirje 2:13.)

Huomaa taas sanat "ilkeämielinen" ja "tahallinen".

Tässä tulee sitten selitystä sille, että Jehovan todistajien tiedottajat varaavat itselleen oikeuden poiketa totuudesta silloin, kun siitä näyttää olevan hyötyä Jehovan todistajien maailmanlaajuiselle järjestölle:

*** g00 8/2 s. 21 Onko valehtelu koskaan hyväksyttävää? ***

Rehellisyys ei tietenkään merkitse sitä, että meillä on velvollisuus paljastaa kaikki tiedot kenelle tahansa, joka kysyy. ”Älkää antako pyhää koirille älkääkä heittäkö helmiänne sikojen eteen, etteivät ne vain – – kääntyisi ja raatelisi teitä”, Jeesus varoitti Matteuksen 7:6:ssa. Esimerkiksi pahaa aikovilla ihmisillä ei ehkä ole oikeutta tietää joitakin nimenomaisia asioita. Kristityt ymmärtävät elävänsä vihamielisessä maailmassa. Niinpä Jeesus neuvoi opetuslapsiaan olemaan ”varovaisia kuin käärmeet” samalla kun he pysyisivät ”viattomina kuin kyyhkyset”. (Matteus 10:16; Johannes 15:19.) Jeesus ei aina paljastanut koko totuutta, varsinkaan silloin, kun kaikkien yksityiskohtien kertominen olisi voinut aiheuttaa tarpeetonta vahinkoa hänelle itselleen tai hänen opetuslapsilleen. Silti hän ei sellaisissakaan tilanteissa valehdellut. Sen sijaan hän joko pysyi vaiti tai ohjasi keskustelun toisaalle. (Matteus 15:1–6; 21:23–27; Johannes 7:3–10.)

Mikä on Jehovan todistajien käsityksen mukaan valehtelijoiden kohtalo? Koska he sanovat uskovansa Raamattuun, se on tämä:

(Ilmestys 21:8) 8 Mutta pelkureiden ja epäuskoisten ja iljettävän saastaisten ja murhaajien ja haureellisten ja spiritismiä harjoittavien ja epäjumalanpalvelijoiden ja kaikkien valehtelijoiden osa tulee olemaan siinä järvessä, joka palaa tulesta ja rikistä. Tämä tarkoittaa toista kuolemaa.”

Huomaa, että Raamatun lainauksessa ei ollut sanan "valehtelija" edessä mitään täytesanoja. Ei ollut "ilkeämielinen", ei "pahansuopa" eikä "räikeä". Wikipedian määritelmän mukaan sana "valehteleminen" ei kaipaa lisämääreitä, vaikka Vartiotorniseura niillä tekstinsä maustaakin.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity