Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Ilta-Sanomat: Tutkintaa omassa piirissä
13.06.2016 Johanneksen poikaVartiotornin varjossa:

Jehovan todistajat ohjeistavat seksuaalisesta väkivallasta, mutta eivät kehota ottamaan yhteyttä poliisiin ja lastensuojeluun.


Jehovan todistajien nuorille suuntaama "Mitä minun olisi hyvä tietää seksuaalisesta väkivallasta" - tietopaketti, ei kerro seksuaalisen ahdistelun olevan rikos.

Oppaassa ei myöskään neuvota ottamaan yhteyttä poliisiin, lastensuojeluun tai terveydenhuollon puoleen.

Asiasta on jo herännyt keskustelua esimerkiksi Kotimaa24-lehdessä (14.5.), jossa Jehovan todistajien tiedotusosaston Ari Hakkarainen kommentoi, että seksuaalisen häirinnän ilmoittaminen poliisille on itsestään selvää.

Hengelliseen väkivaltaan perehtyneen tietokirjailijan ja teologin Aila Ruohon mukaan tilanne ei ole niin yksiselitteinen. Hänen Jehovan todistajia käsittelevässä Vartiotornin varjossa –tietokirjassaan tulee ilmi useita tapauksia, joissa yhteisöön kuuluvat naiset ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteiksi eikä heitä ole neuvottu ottamaan yhteyttä poliisiin. Ruoho sai kirjaa varten yli 60 haastattelua ja perehtyi muun muassa Jehovan todistajien oikeuskomiteakäytäntöön:
- Muutama naisista kertoi, että heidät oli raiskattu. Kun asioita käsiteltiin oikeuskomiteassa, syy saattoi yllättäen kääntyä naisten niskoille. Yksi uhreista oli oikeuskomitean mukaan pukeutunut liian provosoivasti, vaikka hänellä oli raiskauksen tapahtuessa yllään tavallinen t-paita ja farkut.
- Eräs raiskatuista oli 17-vuotias, eli alaikäinen, mutta asiasta ei tehty lastensuojeluilmoitusta. Tämän tytön ystävä oli myös raiskattu 18-vuotiaana, ja hän oli päätynyt itsemurhaan, Ruoho kertoo.

Hengellisen väkivallan asiantuntijana Ruohoa huolettaa se, että Jehovan todistajat sanovat, että poliisille ilmoittaminen on itsestäänselvyys, sillä hänen kenttätyönsä on osoittanut muuta:

- Haastattelemiani uhreja ei ole ohjattu poliisille. Jos samaan yhteisöön kuuluva veli on raiskaaja, molemmat saatetaan tuoda oikeuskomitean eteen. Jos syytetty on kuulusteluissa kieltänyt raiskauksen eikä tapauksella ole ollut silminnäkijöitä, asia on jätetty Jehovan haltuun.

Ruohon haastattelujen perusteella oikeuskomiteakäytäntö ei koske pelkästään yhteisön veljien tekemiä raiskauksia, vaan pätee myös silloin, jos rikoksen on tehnyt joku seurakunnan ulkopuolelta. 
- Tämä ei ole vain sisäpiirin juttu. Osassa kirjankin tapauksista raiskaaja on ollut yhteisön ulkopuolinen.
- Pahimmillaan raiskauksen uhri on erotettu yhteisöstä.
Ruohon mukaan huolestuttavaa on myös se, että Jehovan todistajien oppaan esimerkkitapauksista toinen on 10-vuotias. Eikä hänenkään kohdallaan mainita mitään esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen tekemisestä.

Ruohon mukaan se, että Australian Jehovan todistajien yhteisössä paljastui hiljattain yli tuhat vuosien varrella tapahtunutta pedofiliatapausta, joista ei ilmoitettu poliisille, kertoo osaltaan siitä, että kansainvälisessä yhteisössä ei ohjeisteta tarpeeksi seksuaaliseen väkivaltaan puuttumiseen. Selvitys Australian tilanteesta julkaistiin loppuvuodesta 2015.
Hän ei silti usko, että seksuaalinen väkivalta ja pedofilia Suomen Jehovan todistajien keskuudessa on laajaa.
- Pitäisi kuitenkin selkeämmin tuoda esille, miten täytyy toimia.
- Jehovan todistajien tapauksessa seurakunta halutaan pitää puhtaana ja se halutaan esittää täydellisenä yhteisönä. Siinä lähtee koko homma lapasesta, jos kilpeä halutaan kiillottaa uhrien kustannuksella. Etenkin silloin, jos uhri syyllistetään ja erotetaan seurakunnasta raiskauksen jälkeen.

Toimittaja
Heidi Hietala”Kyseessä ei ole opas”

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kieltäytyy vastaamasta IS:n esittämiin tarkempiin sekä ohjeistusta että Jehovan todistajien raiskaustapauksia koskeviin kysymyksiin, sillä ne ovat hänen mielestään johdattelevia ja lähteet ovat paikkansa pitämättömiä.

Hän ei kuitenkaan halua eritellä, mitä lähteitä hän pitää epätodenmukaisina.

- Nettisivuillamme oleva ”Mitä minun tulisi tietää seksuaalisesta väkivallasta” ei ole mikään toimi näin -opas. Siellä on vain elämänohjeita eri tilanteisiin.

Leinosen mukaan huoli siitä, että Jehovan todistajien yhteisössä seksuaalirikosten uhreja neuvottaisiin olemaan ottamatta yhteyttä viranomaisiin, on turha:


- Se on ihan väärin. Jehovan todistajien nuoria opastetaan parhaiten! Yleensä näistä asioista ei puhuta mitään.

Leinosen mukaan todistukset siitä, että raiskausten uhreja olisi yhteisön piirissä kielletty ilmoittamasta poliisille raiskauksista on ”suoraan sanottuna valhe”.


- Vähän harmittaa, että julkisuudessa kirjoitetaan, että meillä on kielletty ilmoittamasta raiskauksista. Mutta kun ihmiset tuntevat asioita eri tavalla ja muistavat niitä eri tavalla.

Leinosen mukaan Jehovien piirissä neuvotaan kääntymään raiskaustapauksissa poliisin puoleen. Hän kertoo yhteisön seuraavan tarkasti myös lakimuutoksia:

- Olemme aina ajan tasalla. Muutama vuosi sitten tuli voimaan lastensuojelulain muutos, jossa opettajia neuvotaan ottamaan yhteyttä poliisiin tällaisissa tapauksissa. Meitä se koskee ilman muuta, ja pidämme tätä ehdottomasti ohjeena.

- Emme milloinkaan neuvo mitään lainvastaista. Pyrimme auttamaan sitä, joka on kärsinyt, mutta myös sitä, joka on jollain tavalla vaikeuksia aiheuttanut.

Yhteen IS:n kysymykseen Leinonen suostuu vastaamaan.

Jehovan todistajien vanhimpien salaisen ohjekirjan mukaan seksuaalirikoksista tulee tehdä ensisijaisesti ilmoitus haarakonttorille. Kuinka paljon teille tehdään ilmoituksia vuositasolla, ja kuinka moni niistä viedään eteenpäin poliisille?

- Ilmoituksia tulee hirveän vähän. Tämäkin on sellainen ohje, joka annetaan vanhimmille siksi, että he voisivat auttaa tilanteissa parhaalla mahdollisella tavalla ja saada kokemukseen perustuvia ohjeita haarakonttorilta.

Millaisia ohjeita vanhimmille annetaan?


- Yksittäisiä asioita en kommentoi. Kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaukset www.jworg-sivuiltamme. Mainosta sitä. Se on hieno tietopaketti, jossa on elämänohjeita eri tilanteisiin.

Näin uhrit kertovat

Tapana oli, että pimitetään sisäisiä ongelmia, ettei tule huonoa todistusta. Muulle maailmalle eivät ikään kuin kuuluneet seurakunnan sisäiset asiat ollenkaan, eivätkä varsinkaan perheen sisäiset. Jos joku juopotteli tai löi vaimoaan tai lapsiaan, se oli perheen sisäinen asia.

Hannele

Olen ollut kerran oikeuskomitean edessä. Minut raiskattiin, ja jostain tieto meni seurakunnan vanhemmille ja kutsu kävi. Komitea kesti tunnin, ja koko sen ajan minua syyllistettiin ja kyseltiin intiimejä kysymyksiä. Kuten miltä se tuntui, miten kaikki tapahtui, kauanko kesti, sainko minä. Loppupäätelmä veljiltä oli, että olin pukeutunut niin, että oli vain ajankysymys kun noin olisi tapahtunut. Minun vikani siis täysin.

– –

Minua syytettiin suoraan, että minut oli sen takia raiskattu, että olin pukeutunut ”maailmallisesti”. Vaikka minulla oli tapahtumahetkellä päällä farkut ja normaali t-paita, mikä minusta oli ihan normaalia pukeutumista."

17-vuotiaana raiskattu
  

Ilta-Sanomat 18.05.2016.

Kaikki kuvat: Ilta-Sanomat.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity