Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Oliko Urpo Martikaisen esittämä syytös aiheellinen?
29.06.2016 Johanneksen poikaUrpo MartikainenSoitin sunnuntaina 26.06.2016 puhelun Urpo Martikaiselle siihen numeroon, mikä oli julkisesti jaettu konventin tiedotussivulle. Martikaiselta sai siis kuka tahansa kysyä mitä tahansa. - Martikaisen kuva: Ilta-Sanomat.

Kerroin puhelun alussa koko nimeni ja tein muutamia kysymyksiä, joihin Martikainen hyvin avoimesti ja ystävällisesti vastasi. Vasta puhelun loppuvaiheessa hän kysyi, ketä minä edustan. Kerroin, että olen yksilö ja että minulla on sellaiset nettisivut kuin johanneksenpoika.fi ja minä pyrin tiedottamaan kaikenlaista.

Sillon Martikaisen ystävällisyys katosi. Hän syytti minua siitä, että minun olisi pitänyt kertoa jo puhelun alussa, mihin tämä haastattelu tulee. Hän viittasi "journalistin eettisiin ohjeisiin", minkä mukaan pitää ilmoittaa ennen haastattelua mihin tarkoitukseen ja välineeseen haastattelua käytetään.

Kerroin, etten ole journalisti vaan yksityinen henkilö ja aion julkaista otteita puhelusta sivuillani. Martikainen sanoi, ettei keskustelua voi laittaa nettiin. Vastasin, että kyllä voi. Martikainen korosti uudelleen, että journalistin ohjeiden mukaan ei voi laittaa.

Oliko Martikainen oikeassa? Pitääkö yksityishenkilönkin kertoa aina puhelun alussa, jos puhelun sisältöä aiotaan julkasta?

Lyhyesti vastaten Urpo Martikainen jätti kertomatta ne poikkeukset, milloin ei tarvitse ilmoittaa, mihin haastattelua käytetään. Joten minulla oli täysi oikeus julkaista haastattelusta ne otteet, jotka katsoin välttämättömäksi.
Tarkastellaan hieman julkisen sanan neuvoston ohjetta. Siinä sanotaan mm. näin:

"Työtä tehdessään journalistin on suositeltavaa ilmoittaa ammattinsa. Tiedot on pyrittävä hankkimaan avoimesti. Jos yhteiskunnallisesti merkittäviä seikkoja ei voida muutoin selvittää, journalisti voi tehdä haastatteluja ja hankkia tietoja myös tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla."

Kun ottaa huomioon sen, että Jehovan todistajat on yksi Suomen suurimmista uskonnollisista yhteisöistä, on perusteltua hankkia siitä tietoja myös "tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla" varsinkin, kun Jehovan todistajat uskonnollinen yhdykunta toimii Suomessa salaseuran tavoin. Sillä on runsaasti salaisia kirjoja, kirjeitä ja toimintaohjeita, joista tavalliset rivijäsenet eivät tiedä mitään. Lisäksi sen harjoittama julma karttamis- ja hylkäämisoppi aiheuttaa valtavalle joukolle ihmisiä mielenterveysongelmia, jotka johtavat usein terapiahoitoon ja pahimmissa tapauksissa itsemurhiin. Tällaisista hengellistä ja henkistä väkivaltaa harjoittavista yhteisöistä ei aina saa tietoja "tavanomaisin keinoin". Urpo Martikainen olisi varmasti kieltäytynyt keskustelusta, jos alussa olisin ilmoittanut, että tämä haastattelu julkaistaan johanneksenpoika.fi -sivustolla.

Tässä on julkisen sanan neuvoston ohjeita. Ne todistavat Urpo Martikaisen syytökset minua vastaan vääriksi.


Voit lukea kaikki ohjeet täältä.


Korostettakoon vielä sitä, että itse en ole journalisti. Olen eläkeläinen, jolla on harrastuksena tiedon jakaminen Jehovan todistajista ja Vartiotorniseurasta. Jos nettisivuillani on virheitä, pyydän ilmoittamaan niistä, niin korjaan ne mahdollisimman pian.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity