Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Sairaalayhteyskomiteat haittaavat lääkäreiden töitä sairaaloissa
20.11.2016 Johanneksen poika  
Kuvat: Veikko Leinonen kesän 2016 konventissa ja Jehovan todistajien hoitotahtokortti

Jehovan todistajien virallinen tiedottaja Veikko Leinonen on myös Jehovan todistajien sairaalatietopalvelun johtaja. Hän on myös kaikkien Suomen sairaalayhteyskomiteoiden vastuuhenkilö, jolle voi soittaa hätätapauksessa numeroon 0982588210. Suomessa on seuraavat alueelliset sairaalayhteyskomiteat:
  • Helsinki
  • Lahti - Hämeenlinna
  • Turku
  • Tampere - Pori
  • Jyväskylä
  • Kotka - Lappeenranta
  • Kuopio - Joensuu - Kajaani
  • Vaasa - Seinäjoki
  • Oulu - Rovaniemi
Miksi Vartiotorniseura on halunnut perustaa sairaalayhteskomiteat? Mikä on sairaalayhteyskomitea? Herätkää! -lehti kertoo siitä näin:

*** g93 22/11 s. 24 Jehovan todistajat ja lääkärit yhteistyössä ***

Sairaalayhteyskomiteat

Jehovan todistajien hallintoelin on perustanut sairaalayhteyskomiteoita tukeakseen verensiirrosta kieltäytyviä todistajia, poistaakseen lääkärien ja sairaaloiden väärinymmärryksiä sekä luodakseen yhteistoiminnallisemman ilmapiirin sairaanhoitolaitosten ja todistajien välille. Näissä komiteoissa on kypsiä todistajia, joita on valmennettu suhtautumaan ymmärtäväisesti lääkäreihin ja sairaaloihin, ja ne ovat kyenneet laukaisemaan kiristyneitä tilanteita ja luomaan yhteistoiminnallisemman ilmapiirin.

Sairaalayhteyskomiteat on siis perustettu sitä varten, että niiden avulla voitaisiin estää Jehovan todistajille annetut verensiirrot.

Mitä mieltä lääkärit ovat sairaalayhteyskomiteoista? UUT:n tekemä selvitys verituotteiden käyttökiellosta kertoo seitsemän ylilääkärin suhtautumisen tilanteeseen, missä sairaalayhteyskomitean jäsenet tulevat sairaaloihin lääkäreiden työpaikoille.

UUT:n tekemässä selvityksessä lääkäreiltä kysyttiin: ”Onko teillä kokemusta Jehovan todistajien edustajien tulemisesta sairaalaan tilanteessa, jossa Jehovan todistaja kieltäytyy verituotteista? Miten arvioisitte sairaalayhteyskomitean toimintaa tällaisessa tilanteessa?”

Lääkärit olivat hyvin yksimielisiä sen suhteen, että tällaiset asiat eivät kuulu uskonyhteisön edustajille vaan ovat potilaan henkilökohtaisia valintoja. Kaksi lääkäriä esitti myös huolensa sairaalan henkilökuntaan kuuluvista Jehovan todistajista, jotka työnsä puolesta näkevät millaista hoitoa potilaille annetaan, jopa ilman potilastietojen urkkimista. Näin Jehovan todistajat voivat kokea painostusta kieltäytyä verituotteista siksi, että sairaalassa on töissä Jehovan todistajia.

Tässä on joitakin lääkäreiden vastauksia Jehovan todistajien sairaalayhteyskomiteaan liittyen:

“Henk.koht. en onneksi ole törmännyt, mutta meidänkin sairaalassa on tällaista ollut. Täysin edesvastuutonta!!!! Kyseessä on kuitenkin jokaisen ihmisen täysin oma asia, ei tällaiset toimenpiteet, kuten ei mitkään muutkaan lääketieteelliset toimenpiteet kuulu koskaan millekään yhteisölle tai komitealle, henkilökohtaisia, salassapidettäviä asioita kaikki.” - Nimimerkki Siiri, hemotologi

“Minun mielestä tällainen komitea on henkilön manipulointia. Mikäli he näistä asioista keskustelevat oman seurakuntansa parissa, niin se on toki heidän oma asiansa. Ulkopuolisilla henkilöillä ei ole mitään asiaa tulla sairaalaan ja puuttumaan potilaan ja lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan töihin potilaan auttamiseksi. Ulkopuolinen komitea haittaa potilaan hoitoa eikä kunnioita potilaan itsemääräämisoikeutta.” Tommi Vimpeli, naistentaudit ja synnytykset

“En ole osallistunut. Enkä osallistu kuin potilaan kanssa keskusteluun” - Nimimerkki Päivystävä Lääkäri

“Olen keskustellut sairaalayhteyskomitean edustajan kanssa Jehovan todistajien kieltäytymisestä verituotteista, mutta minulla ei ole kokemusta sairaalayhteyskomitean paikalle tulosta verituotteista kieltäytymisen aikana. Ylilääkärinä annan kaikille alaisilleni vapauden päättää verituotteiden käytöstä potilaan toivon vastaisesti henkeä pelastavana toimenpiteenä työntekijöiden omatunnon mukaisesti.” - Katja Hämeenoja, naistentautien ja synnytysten ylilääkäri

“Ei ole kokemusta ko komiteasta, mutta tietysti uskonveljiä käy potilasta tapaamassa. Ongelma voi olla myös sairaalassa työskentelevät Jehovan todistajat: leikkaussalissa, poliklinikalla ja osastoilla (sairaanhoitajat, sihteerit ja lääkärit), jotka pystyvät jo työnsä puolesta, ilman potilastietojen urkkimista näkemään annetun hoidon.” - Raino Terho, urologi, kirurgi, ylilääkäri

“En ole tavannut. Minua on kyllä huolettanut se että olen ollut töissä sairaalassa, jossa hoitohenkilökuntaan kuului Jehovan todistaja enkä voinut olla varma toteutuuko potilaan vapaa tahto ja tietosuoja.” - Nimimerkki Ortopedi

Lääkäreiden vastauksista heijastuu selvästi se ajatus, että he eivät pidä sairaalayhteskomiteoiden vierailuita sairaaloihin suotavana. Lääkärit kokevat komiteoiden haittaavan heidän työntekoaan ja puuttuvan potilaan ja lääkärin hoitosuhteeseen. Lääkärit ovat sitä mieltä, ettei potilaan yksityisyyden suoja toteudu, jos sinne tulee ulkopuolisia henkilöitä määräämään hoidosta, mikä kuuluu vain potilaalle, ja ehkä hänen omaisilleen.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity