Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Ei korppi korpin silmää noki, mutta toisaalta - osa 1
07.01.2017 Johanneksen poika
Kuva: Pixabay

Suomalaisen sananlaskun mukaan korppi ei korpin silmää noki. Sananlaskun voi soveltaa myös Jehovan todistajien seurakunnan vanhimpiin. Hyvin harvoin he hyökkäävät jonkun keskuudessaan olevan vanhimman kimppuun, tai sitten näitä tapauksia ei kerrota.

Pääkaupunkiseudulla eräässä seurakunnassa kolme palveluskomiteaan kuuluvaa vanhinta alkoi hiillostaa neljättä samaan seurakuntaan kuuluvaa vanhinta syksyllä 2005. Kyseessä oli epäily "vääränlaisesta" ajattelusta. Niinpä syytetty vanhin joutui kolmen vanhimman kuultavaksi. Kyseessä ei kuitenkaan ollut oikeuskomiteaistunto.

Tästä jutusta voit lukea ensimmäisen osan syytetyn kuulustelusta. Äänite on muutettu tekstiksi. Tekstistä on poistettu valtava määrä "niinku" ja vastaavia täytesanoja. Melkoinen määrä on kuitenkin säilytetty, jotta oikeanlainen ja aito tunnelma välittyy lukijalle.

Vanhinten nimet on muutettu. Palveluskomitean vanhimmat, jotka kuulustelivat syytettyä, on nimetty seuraavasti:
  • Veli Valta
  • Veli Itsevarma
  • Veli Hukka
Syytettynä ollut vanhin on nimetty yksinkertaisesti: veli Syytetty.

Äänite, mikä on muutettu tekstiksi, on saatu veli Syytetyltä. Tekstin julkaisemiseen on veli Syytetyn lupa.Veli Valta:

Me ollaan huolissaan sinun tilanteestasi ja ajatuksistasi, veli Syytetty. On ollut useita sellaisia tilanteita, joiden takia katsottiin, että on varmaan hyvä keskustella sun kanssa.

Veli syytetty:

Sen verran vain sanon, että minä en ole valmistautunut mihinkään muuhun kuin näihin kahteen asiaan, mistä nyt oli puhe. Katotaan nyt sitten... en minä tietenkään kieltäydy vastaamasta, mutta minä en millään tavoin pysty... kun mä en tiedä... jos jostain määrätystä asiasta keskustellaan, niin olis hyvä tietysti mun tietää, mikä se on, mutta mä oon vain näistä kahdesta, mikä oli...

Veli Valta:

Ne ei kovin kummallisia sinänsä ole.

Veli Itsevarma:

Ja sit toinen asia, tehdään ihan selväksi, että tämähän ei oo oikeuskomitea.

Veli Syytetty:

Juu juu...

Veli Itsevarma:

Me nyt palveluskomiteana ajateltiin, että me jutellaan sun kanssa. Meillä ei oo mitään edellytyksiä tehdä mitään päätöksiä.

Veli Syytetty:

Mä vain sanoin veli Vallalle, kun hän soitti, että mä oikeesti haluaisin, että ensiksi selvitettäis kahden kesken, mutta veli Valta sanoi, että kun sä olit jo sitä puhunu mun kanssa, mutta sähän et kahden kesken vaan sähän ihan yleisesti salissa haukuit mua, ja sanoit, että mä vien seurakunnan uskon vastauksilla.

Veli Valta:

Mutta ennen kuin mennään pidemmälle, niin mitä, jos pidetään rukous, koska tässä on kuitenkin isoista ja vakavista asioista kysymys. Nähdään sitten asioita siinä valossa, kuin Jehova haluaa meidän niitä katseltavan.

Veli Valta:

<Rukous... kesto 1 minuutti 56 sekuntia>

Veli Valta:

On niin kun tuommosia tapauksia tullu vastaan, että vähän niin kun ollaan epävarmoja siitä, että minkälainen sun niin kun luottamus siihen ohjaukseen on, mitä uskolliselta ja ymmärtäväiseltä orjalta tulee ja tuota myöskin sitten noin mitä nyt järjestössä... mitkä nämä menettelytavat on ollu... Tulee mieleen se, että joku syy varmaan sulla oli, kun sä kasvatit silloin partaa, ja sitten näitä kahta tapausta, mistä veli Itsevarma on varmaan puhunut sun kanssa siitä ohjelmasta, joka sulla oli tästä kehitysasiasta jollain tavalla esillä ja sitten tämä, että Daniel ja nämä hänen kolme toveriaan... että miten he... että olivatko he todella uskollisia siinä vai menivätkö he tekemään sellaisia, mitkä oli tavallaan vastoin silloisen Raamatun kirjoitusten toimintatapaa. Meitä kiinnostaisi erityisesti se, että onko sulla joku erityinen syy, että mikä sua niin ku tavallaan tällaiseen rajanvetoon niin kun jotenkin vie. Vai onko nämä ollu ihan sattumanvaraisia...

Veli Syytetty:

Mitä tarkoittaa rajanvetoon?

Veli Valta:

No tavallaan se parran kasvattaminen. Sä oot nähnyt sen, että veljet ei käytä semmosta, ja siitä niin kun mä sanoin sulle, että ois hyvä, jos konventtiin mennessä ottaisit sen pois. No sä et halunnut sitä ottaa, ja sitten nämä kaks opetustilannetta, jotka seurakunnassa oli. Ne ei mene ihan sen mukaan, mitä meille on... Onko joku erityinen syy? Jos on, niin yritetään poistaa se syy.

Veli Syytetty:

Niissä on aina jokaisessa oma syy, että... Siinä partahommassa mä... Mä oon sen kyllä sulle sanonu, että ensinnäkin mä en ensinnä ollu uskoa... mä ajattelin, että se oli vain vitsi sulta, mutta se varsinainen syy on siinä, että kun Paavali sanoi, että meidän pitää olla kaikkea kaikenlaisille ihmisille, ja sanotaan nyt vielä silleen, että se että mä nyt sen laitoin, se oli oikeesti ihan sattuma. Mulla oli ollut se tilanne, että mä olin ollut kipeenä, ja minä en ollu sitten leikannut, ja sitten vaimo sanoi, että katotaas, minkälainen... ja siinä yhteydessä mulle tuli mieleen, että hetkinen, eräs [toimeton] veli oli maininnut sen yhtenä tämmösenä piirteenä, että ei oo minkäänlaista vapautta. No sitten mä sanoin, että mitä sä oikein tarkotat? "No on niitä moniakin asioita". Mä sanoin, että kyllä sun pitää nyt kertoa joku malli, mikä on, niin sitten oli mm. se, että kun tulee kokoukseen, niin kaikilla on sileet posket, silti siellä puheessa sanotaan, että teillä on vapaus... Jotain siinä on hämärää, koska suunnilleen melkein puolella suomalaisista miehistä on viikset tai parta. Silloin mulle tuli mieleen, että mä voin tehdä juuri niin kuin Paavali sanoi, että ollaan kaikkea kaikenlaisille ihmisille. Tavallaan partamiehelle on partamies... Mähän sain sen silleen, että sehän oli konventissakin mun kanssa tämä [toimeton] veli. Se oli tavallaan siinä se ajatus, että vapauden kuuluu näkyä myös.


Partainen Jeesus, kuva: Vartiotorniseura

Veli Valta:

Toisaalta, ajatteletko sinä, että se Paavalin ajatus siitä, että on kaikkea kaikenlaisille, tarkoittaa, että jos on todistanu jollekulle, joka on vaikka juopporetku, niin täytyis olla samanlainen?

Veli Syytetty:

Ei tietenkään.

Veli Valta:

Tavallaan niin kun minä oon ymmärtänyt sen Raamatun kohdan sillä tavalla, että ei tavallaan niin kun asetu moittimaan sitä toisen tilannetta, mutta että kuitenkin pitää oman elämän sillä tavalla puhtaana ja niiden periaatteiden mukaisena mitä Raamatussa on opetettu. Se ei tarkoita sitä, että menee samanlaiseen käytökseen.

Veli Syytetty:

Olihan siellä malleja, missä jossain ne ympärileikkas kuitenkin jonkun, että siinä oli esimerkiksi tämmönen...

Veli Valta:

Niin, ettei aiheuttais hämminkiä niiden joukossa, jotka olivat...

Veli Syytetty:

Mutta siinä kohdassa just... Onko sulla se kohta, missä oli kaikkea kaikenlaisille?

Veli Hukka:

Onko se Korinttilaisille?

Veli Syytetty:

Siinä otetaan vasta kolmantena seurakunta, että siinä ollaan ennen kaikkea huolissaan, että se halus niitä kreikkalaisia...

Veli Itsevarma:

Ja juutalaisille juutalainen...

Veli Syytetty:

Minä voisin kysyä näin, että minkä takia te ajattelette, että Jehova on antanut meille miehille parrankasvun? Sanotaan nyt vaikka näin, että haluaako hän ehkä kiusata meitä? <naurua>

Veli Itsevarma:

No tää parta ei oo siinä mielessä hyvä esimerkki, että
pari vuotta sitten oli Vartiotornissa hyvä kirjoitus justiin siitä, että me voidaan uhrautua semmosista asioista, joihin meillä sinänsä olis oikeus, jos se on asialle eduksi. Eli mäkin oon sanonut, että mulla on hyvä parrankasvu, mä varmaan Harmagedonin jälkeen kasvatan komeen parran itelle. Mutta yksinkertaisesti se, että jos mä nyt tekisin sen, niin se olis kyllä Vanhalle Vihtahousulle mieleen, koska sen jälkeen minä en pystyisi hoitamaan niitä monia asioita, joita mä hoidan tänä päivänä, joista on enemmän hyötyä seurakunnalle, kun pidän itseni sillä tavalla moitteesta vapaana.

Veli Syytetty:

Toisaalta sä myös tiedät, että toisissa maissa toimii esivalvojinakin aivan täyspartasia miehiä...

Veli Itsevarma:

Joo, tiedän...

Veli Syytetty:

Niin nytten mä oon hyvin ymmärtänyt sen, että 1960-luvulla ja sen jälkeen... must se oli niin kun päivänselvä, ettei täällä voinut pitää partaa, koska se yhdistettiin radikalismiin. Mutta tänä aikana enää ei yhdistetä. Koska presidentin miehellä on parta, ministereillä on partoja, tiedemiehillä on...

Veli Itsevarma:

Mut siis, tässä tulee lähinnä vastaan se, että jos Suomen haaratoimistokomitea nyt on vielä sitä mieltä, että Suomessa se ei vielä käy, niin tästä tulee niin päin se kysymys, että miksi meidän pitäisi kapinoida sitä vastaan?

Veli Valta:

Tää oli se ajatus... Sen takis mä sanoin sulle, että kun konventtiin mennään, kun sulla oli tehtävä siellä, että aja se pois, niin ei tuu turhaa hämminkiä. Mulla oli niin kuin tämä ajatuksena, että ei aiheuteta hämminkiä kellekään.

Veli Itsevarma:

Minä olen keskustellut haaratoimistokomitean kanssa tästä asiasta ihan lämpimässä, järkevässä hengessä ja todettiin, että tämä asia voi hyvin tulla muuttumaan, mutta...

Veli Syytetty:

Missä se on sanottu? Minä en ole nimittäin sitä missään... Esimerkiksi tässä kun on Teokraattisen koulun ohjekirja, niin siinä se sanamuoto esimerkiksi ulkoasusta on nimenomaan semmonen, että joillain alueilla pidetään sileeks ajettua partaa sopivana, elikä siitä saa kuvan, että se on melkein yleisempää... Eihän niin ole, että parta...

Veli Itsevarma:

Joillakin alueilla, ja se on ihan tieten tahtoen kirjoitettu sillä tavalla, että se antaa näille haaratoimistokomiteoille tavallaan valtuuden siihen... Ihan samahan se oli silloin, kun mä menin naimisiin, niin silloin oli tanssiminen meikäläisiltä kiellettyä. No sit myöhemmin todettiin, että ei siinä oo mitään, ja sit alettiin tanssimaan. Tässä niinku punnitaan meidän alamaisuutta, että ollaanks me halukkaita siihen, vaikkei sitä jossakin kirjassa lukisi, mutta jos matkavalvoja tuo meille tän tiedon, että me odotetaan Suomessa tällaista, niin tää on ihan tällainen, jolla testataan meidän nöyryyttä.

Veli Syytetty:

Tän takia mä kysyin tästä, että minkä takia te ajattelette, että Jehova antaa meille parrankasvun. Mulla oli [teokraattisen koulun] kohokohdissa joskus... Tämän minä sattumalta muistan... 3. Mooseksen kirjan 19. Siinä sanotaan [jakeissa 27 ja 28] näin:

"Ette saa leikata hiuksianne sivuilta ympäriinsä lyhyiksi, etkä saa leikkaamalla turmella partasi reunaa. Ette saa myöskään tehdä viiltoja lihaanne kuolleen sielun tähden ettekä saa panna itseenne tatuointimerkkiä. Minä olen Jehova."

Tässä on nyt mielenkiintoista selvittää, että minkä takia. Tätäkin mä kysyin, että minkä takia Jehova sanoi tämän. Tässä oli niin kuin kaks tavallaan päinvastaista, toinen oli, että ei saa partaa leikata ja sitten oli tää, ei saanut tehdä tatuointia. Toisessa ei saanu lisätä ja toisessa ei saanu ottaa pois. Nyt sitten, että miksi tämä laki oli? Se on sitten tässä 1. jakeessa samaa lukua. Tässä sanotaan näin:

"Ja Jehova puhui vielä Moosekselle sanoen: ”Puhu Israelin poikien koko kansankokoukselle, ja sinun on sanottava heille: ’Teidän tulee osoittautua pyhiksi, sillä minä, Jehova, teidän Jumalanne, olen pyhä."

Ja sitten aletaan kertoa näitä, että se liitty tähän pyhyyteen. Tästä on hirveen helposti, jos sitä vähänkin ajattelee asiaa, tulee heti mieleen, että Jehova loi Aadamin kuvakseen. Hän oli pyhä. No nytten ihminen oli tavallaan pyhä tuote. Nyt näille tavallaan korostettiin sitä, että ei saanut siitä ottaa mitään pois, elikä partaa ei saanut leikata. Eikä toisaalta saanut mitään lisätä, joku kaunis kuvio... Se oli vain tämmönen malli jostain muusta, mikä on Raamatun teema, elikkä Jumalan sanasta ei saa ottaa mitään pois eikä mitään lisätä. Se mulla tuli silloin mieleen.


Veli Valta:

No tuota tähän parta-asiaan ei kannata sen syvällisemmin palata. Ajatus oli vain se, että tavallaan sä tiesit että mikä on se käytäntö, jota sua pyydettiin noudattamaan sitä ja sä et noudattanut sitä. Ja se tuli vastaan sitten siellä konventtipaikalla. Veljet konventtikomiteana katsoivat, ettei ole soveliasta...

Veli Syytetty:

Kuka siitä tuli sanomaan?

Veli Valta:

Kierrosvalvoja esitti, että ei...

Veli Itsevarma:

Siis eikö kukaan tullut sinulle sanomaan?

Veli Syytetty:

Ei.

Veli Valta:

Se tuli mun kautta.

Veli Syytetty:

Siinä ei menetelty tietenkään raamatullisesti, mutta...

Veli Valta:

No tavallaan, että jos nyt ohjeen antaa, niin... kun joku organisaatio on olemassa, niin on ihan luonnollista, että menee sitä kautta...

Veli Syytetty:

Mutta...

Veli Valta:

Mutta toivon, että mennään tästä partakysymyksestä eteenpäin, mutta todetaan se, että tässä sulla oli semmonen niin kun tietyllä tavalla...

Veli Syytetty:

Yks kysymys vielä. Onko siitä olemassa joku selkee ohje, kun en mä oo tiennyt sitä?

Veli Valta:

No kyllä sä varmaan olet nähnyt, että partaisena ei...

Veli Syytetty:

Joo joo, mutta onko siitä ohje?

Veli Itsevarma:

Siitä ei oo kirjallista ohjetta. Ihan sama, kun ei aikanaan siitä tanssimisestakaan ollut suoranaista kirjallista ohjetta, mutta siis meille tulee osa ohjeita näissä vanhimmiston kokouksissa, joita kierrosviikolla pidetään. Se on semmosessa...

Veli Syytetty:

Mä ajattelin, että jos siitä on tämmönen Seuran...

Veli Itsevarma:

Ei oo...

Veli Valta:

Ei. Mähän annoin sulle sen artikkelin, jossa... Pitääkö meillä olla joka kohtaan niin ku Raamatun ohje. Siitä kun, jos sä mietit sitä mitä siinä sanottiin, niin ei sitä tarvii... Meidän täytyy niin kun tavallaan tajuta, mikä Jehovan tahto on ja toimia sen mukaan. Täällä on semmonen systeemi, ja meidän pitäs pyrkiä olemaan yhteistoiminnassa sen kanssa eikä iskee kapuloita niinku rattaisiin. Että siinä sulla on niinku semmonen niinku linja, joka ei ole hyvä. Jos sinä vanhimpana toimit sillä tavoin, että panet kapuloita rattaisiin, et mene sen mukaan... niin tavallaan toisten on hankala toimia sun kanssa silloin.

Veli Hukka:

Tuosta tuli Raamatun periaatteista mieleen, että jos lähetään sille linjalle, että mikä on nimenomaan kielletty, niin nythän Raamatun periaatteilla ohjataan meitä, ei niinkään talmudin sääntöjen ja käskyjen viidakkoja... Hyvä esimerkki... joku [Jehovan todistaja] vois järkeillä, että hän voisi mennä diskoon, koska Raamatussa ei sellaista sanaa ole. Ei ookaan. Mutta, siinä tulee sitten ohjaava periaate, että huono seura turmelee hyödylliset tavat. Eli nyt näiden periaatteiden mukaan se, että onko joku kielletty tai ei, niin näkis vähän tätä kokonaisuutena, ja... Mä tuossa mietin sitä aikaa, kun me veli Syytetyn kanssa "tutkittiin" ja oltiin yhteistyössä, sä varasit ihan ruokatunninkin siihen. Oli oikein mukavaa ja mentiin eteenpäin... Onko nyt jotain sitten sellaita sattunut, että josta sä ajattelet, että Jehovan tai järjestön sanan ohjeet ei kumminkaan ois sitten ihan korkein auktoriteetti?

Veli Syytetty:

Ei kun siis ne kirjoitukset, mitkä mä sain tästä parrasta, niin... Mä vastasin veli Vallalle ennenkuin minä olin sen saanut, säkin olit siinä, niin siinä oli mielenkiintoista, kun mä luin sit jälkeenpäin, että ne syyt, millä siinä sanottiin, että pitää tai mitkä viittas siihen, kun siinähän ei parrasta varsinaisesti [kirjoitettu], viittas siihen partaan, niin ne oli ne, että me ei saada omia mielihaluja pelkästään mennä... Mutta ei mulla oo ollu semmosta halua, että mun pitäis...

Veli Itsevarma:

Eiku, joo...

Veli Syytetty:

Anna mä sanon vielä. ...sen, että mä tarttisin pitää partaa... että esimerkiksi komeutta lisää. Ja sitten siinä oli toinen syy, että meidän pitää ajatella niinku muita ihmisiä, miten se niitten omalletunnolle... Mä mielestäni just sen mukaan toimin. Se oli se syy, niin kuin mä sanoin siitä...

Veli Valta:

Tässä, jos vielä tähän palataan, niin sä toimit sen mukaisesti siinä jonkun tuota, joka ei ole Jehovan palvelija, niin tuota...

Veli Syytetty:

Niin...

Veli Valta:

... miellyttääkses häntä. Mutta eikö totta, että meidän pitää toimia niin, ettei aiheuttais seurakunnassa hämminkiä, se on se ensisijainen...

Veli Itsevarma:

Tota, me ollaan nyt väärässä asiassa, kun me ollaan täs parrassa. Veli Syytetty ei tarkoittanut nyt partaa vaan näitä muita kysymyksiä.

Veli Valta:

Joo. Ihan oikein. Mennään pois...

Veli Itsevarma:

Nyt nää eriävät ajatukset, jopa siis Raamatun tekstin kanssa eriävät ajatukset...
 

  
Kuulustelu jatkuu osassa 2.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity