Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Miksi Ari Hakkarainen ei kerro valtakunnansalien myynnistä koko totuutta niin kuin se on?
28.01.2017 Johanneksen poika

 


Jehovan todistajien tiedottaja Ari Hakkarainen kertoi Turun Sanomien haastattelussa, että valtakunnansaleja ei ole aiemmin juurikaan myyty Suomessa. Sitten Hakkarainen lisää, että koska päätös on tuore, saleja on tullut nyt myyntiin. - Kuva: Jehovan todistajien konventtivideo 2016, Helsinki.

Hakkarainen antaa virheellistä tietoa. Salien myynneistä ei ole vasta juuri nyt päätetty vaan tuo päätös oli tehty jo toukokuussa 2015 tai sitä aikaisemmin. Silloin kuulin huhuja Karjaan ja Tammisaaren valtakunnansalien myynnistä. Pelkän huhun perusteella en tee uutista, joten soitin Suomen Jehovan todistajien haaratoimistoon ja pyysin yhdistämään puhelun henkilölle, joka tuntee valtakunnansaliasiat. Niinpä minut yhdistettiin Eskolle (nimi muutettu henkilön suojelemiseksi). Kysyin, pitääkö paikkansa, että Karjaan ja Tammisaaren valtakunnansalit aiotaan myydä.

Esko vastasi myöntävästi ja totesi, että se ei toteudu ihan heti, mutta sellainen suunnitelma on. Tarkoitus on myydä molemmat salit ja rakentaa Tammisaaren ja Karjaan puoliväliin uusi pieni valtakunnansali.

Esko avasi sitten tietokoneensa ja luki otteita kuntotarkastusraporteista. Saleihin olisi tarpeen tehdä jonkinlaisia remontteja, eikä niihin haluta lähteä. Nykyiset salit ovat kummallekin seurakunnalle Eskon kertoman mukaan liian suuria, joten uusi sali olisi huomattavasti pienempi.

Esko kertoi saman puhelun aikana myös Porin kaksikerroksisen salin myynnistä ja Helsingin Käpylän salin myynnistä. Käpylän sali onkin mennyt kaupaksi.

Esko kertoi tuolloin myös, että lisää saleja tulee myyntiin, mutta niistä saa lisätietoa joskus myöhemmin.

Joten Hakkaraisen väite, että useiden salien myynnistä olisi tehty päätös vasta aivan äskettäin, ei pidä paikkaansa. Se päätös on tehty keväällä 2015 tai jo aikaisemmin.

Turun Sanomien jutussa Hakkarainen antaa ymmärtää, että kaikki myytävät salit olisivat huonokuntoisia, kun hän sanoo: "Me olemme aikoinaan rakentaneet saleja varsin tiheään. Nyt kun niitä vanhenee ja niitä pitäisi ryhtyä korjaamaan, se ei ole aina järkevää."

Kaikki myytävät salit eivät suinkaan ole huonokuntoisia. Esimerkiksi Rauman seurakunnan vanhin Pekka (nimi muutettu henkilön suojelemiseksi) kertoi, että myynnnissä oleva Rauman valtakunnansali on hyvässä kunnossa. Pekka kertoi, että myynnissä oleva sali on rakennettu 1970-luvulla. Se otettiin käyttöön helmikuussa 1976. Saliin on tehty laaja peruskorjaus vuonna 1992. Siihen aikaan tehtiin hyvillä materiaaleilla ja neutraalilla sisustuksella, joten kun salille menee, asiasta tietämätön luulisi sen olevan vain muutama vuosi sitten rakennettu.

Porvoon salin kuntokaan ei voi olla kovin huono, koska hintapyyntö on 220000 euroa.

Vartiotorni-lehdessä julkaistiin 15.07.2015 kirjoitus, missä käsiteltiin valtakunnansalien kunnossapitoa. Sivulla 31 sanotaan mm. näin:

*** w15 15/7 s. 31 kpl 17-19 Tämä on palvontapaikkamme ***

Jehovan palvelijat näkevät vaivaa palvontapaikkojensa hyväksi myös huolehtimalla tarvittavista korjaustöistä. Juudan kuningas Joas käski pappeja korjaamaan temppelin hyväksi annettujen lahjoitusten turvin ”huoneen halkeamat, mistä vain löytyi jokin halkeama” (2. Kun. 12:4, 5). Yli 200 vuotta myöhemmin myös kuningas Josia käytti temppeliin tuotuja lahjoituksia tarpeellisiin korjaustöihin. (Lue 2. Aikakirjan 34:9–11.)

18 Haaratoimistojen raporttien mukaan joissakin maissa rakennusten ja välineiden kunnossapitoa ei yleensä pidetä kovinkaan tärkeänä. Näissä maissa kenties vain harvoilla on asiantuntemusta tai varoja tällaisiin töihin. Mutta jos valtakunnansalin kunnossapitoa laiminlyötäisiin, rakennus ennen pitkää ränsistyisi eikä olisi paikkakunnalla hyväksi todistukseksi. Toisaalta kun seurakunnanjäsenet tekevät parhaansa pitääkseen valtakunnansalin hyvässä kunnossa, Jehovalle koituu ylistystä ja veljiemme lahjoittamia varoja säästyy.

19 Valtakunnansali on Jehovalle vihitty rakennus. Siksi sen ei voida sanoa olevan kenenkään yksilön eikä minkään seurakunnan omaisuutta, kuuluupa juridinen omistusoikeus kenelle hyvänsä. Kristillisten periaatteiden mukaisesti meidän tulee yhdessä huolehtia siitä, että sali täyttää tarkoituksen, jota varten se on rakennettu. Me kaikki voimme toimia tämän päämäärän hyväksi osoittamalla arvostusta palvontapaikkojamme kohtaan, tukemalla lahjoituksillamme uusien valtakunnansalien rakentamista ja käyttämällä aikaamme ja voimiamme jo olemassa olevien salien siivoamiseen ja kunnossapitoon. Näin osoitamme Jeesuksen tavoin palavan intomme sen paikan puolesta, jossa harjoitetaan Jehovan puhdasta palvontaa (Joh. 2:17).

Jos Suomen Jehovan todistajien edustajat väittävät, että suurin osa myytävistä valtakunnansaleista on huonossa kunnossa ja sen takia ne myydään, se herättää kysymyksen: Eikö Suomessa valtakunnansaleista huolehditakaan niin hyvin kuin Vartiotorniseuran virallisissa ohjeissa neuvotaan.


Kuva: JW.ORG

Vartiotorniseura on antanut paljon ohjeita valtakunnansalien kunnossapitoon ja siivoukseen. Jos Suomessa valtakunnansalit on päästetty huonoon kuntoon, ovatko Suomen Jehovan todistajat laiminlyöneet salien hoitoa?

Kirja "Ketkä tekevät Jehovan tahdon nykyään?" opastaa Jehovan todistajia näin:

*** jl 26. oppijakso Miten voimme pitää huolta valtakunnansalista? ***
OPPIJAKSO 26

Miten voimme pitää huolta valtakunnansalista?

Jumalan pyhä nimi liitetään jokaiseen Jehovan todistajien valtakunnansaliin. Siksi salin pitäminen puhtaana, edustavana ja hyvässä kunnossa on meille etuoikeus ja tärkeä osa pyhää palvontaamme. Kaikki voivat osallistua tähän työhön.

Tarjoudu auttamaan kokouksen jälkeen siivouksessa. Veljet ja sisaret siivoavat valtakunnansalin jokaisen kokouksen jälkeen. Aika ajoin tehdään perusteellisempi siivous. Vanhin tai avustava palvelija jakaa työt, tavallisesti muistilistan avulla. Seurakuntalaiset tarjoutuvat tarpeen mukaan imuroimaan, lakaisemaan ja pesemään lattioita, pyyhkimään pölyjä, järjestämään tuolirivejä, puhdistamaan ja desinfioimaan WC-tiloja, pesemään ikkunoita ja peilejä, tyhjentämään roska-astioita sekä tekemään ulkosiivousta ja hoitamaan piha-alueita. Vähintään kerran vuodessa varataan yksi päivä suursiivoukseen. Opetamme myös lapsiamme kunnioittamaan palvontapaikkaamme ottamalla heidät mukaan työhön. (Saarnaaja 5:1.)

Tarjoudu tekemään korjaustöitä. Valtakunnansali tarkastetaan huolellisesti joka vuosi sisältä ja ulkoa. Tämän tarkastuksen perusteella salilla tehdään säännöllisesti huolto- ja korjaustöitä, jotta se pysyisi hyvässä kunnossa ja välttyisimme tarpeettomilta kustannuksilta (2. Aikakirja 24:13; 34:10). Puhdas ja hyvin hoidettu valtakunnansali on sopivan arvokas paikka Jumalan palvontaan. Kun osallistumme sen pitämiseen hyvässä kunnossa, osoitamme, että Jehova ja hänen palvontapaikkansa ovat lähellä sydäntämme (Psalmit 122:1). Lisäksi tämä kaikki tekee myönteisen vaikutuksen paikkakuntalaisiin (2. Korinttilaisille 6:3).

Valtakunnansalien myynnin ympärillä liikkuu kaikenlaisia spekulaatioista ja arvauksia. Mihin rahat käytetään? Miksi nyt myydään niin paljon saleja?

Löytyisiköhän vastaus Suomen rajan takaa? Venäjän Jehovan todistajat ovat hyvin ahtaalla nyt, kun Venäjän viranomaiset yrittävät rajoittaa ja jopa tukahduttaa Jehovan todistajien toiminnan Venäjällä. Suurimpana uhkakuvana on jopa Venäjän haaratoimiston takavarikoiminen. Jos valtio ottaa haltuunsa haaratoimiston, Venäjän haaratoimistokomitean ja muun järjestön johtoportaan on lähdettävä Venäjältä ja siirryttävä johonkin turvalliseen maahan, esimerkiksi Suomeen.

Onko Suomen haaratoimisto varautunut jotenkin venäläisten veljien tuloon? On todellakin. Muutama vuosi sitten kuulin huhun, minkä mukaan Jehovan todistajien haaratoimisto olisi hankkinut tontin läheltä nykyistä haaratoimistoa. Koska en julkaise uutisia ilman asianmukaista taustan varmistamista, soitin Jehovan todistajien haaratoimistoon eräälle henkilölle, joka on pitkään palvellut siellä vastuullisessa työssä. Heikki (nimi muutettu henkilön suojelemiseksi) kertoi, että Suomen haaratoimisto on tosiaankin ostanut suurin piirtein nykyisen kokoisen tontin aivan läheltä nykyistä haaratoimistoa. Kysyin Heikiltä, onko se tontti sitä varten, että jos Venäjällä tulee vaikeuksia, sille tontille voidaan rakentaa uusi haaratoimisto venäläisiä varten. Heikki ei myöntänyt eikä kieltänyt tätä mahdollisuutta.

Joku voisi vetää tästä seuraavanlaisia johtopäätöksiä:

Jos nykyisistä myytävistä valtakunnansaleista (13 myynnissä ja 4 jo myytyä) saataisiin yhteensä noin 1,5 miljoonaa euroa ja Oulun konventtisalista se 2 miljoonaa euroa, minkä hinnan Veikko Leinonen salille antoi, kassaan kilahtaisi 3,5 miljoonaa euroa. Olisihan se jo jonkinlainen "pesämuna" uuden haaratoimiston rakentamiseksi venäläisille nykyisen haaratoimiston läheisyyteen Vantaalle.

Jehovan todistajien järjestö on tunnettu siitä, että se ei paljon rahaliikenteestään kerro. Niinpä usein joudutaan olemaan arvailujen varassa. Mutta aikanaan näemme (ehkä) mihin valtakunnansalien myynnistä saadut rahat käytetään.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity