Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Ilta-Sanomat: Jehovan todistajista eronnut Heidi, 37, kertoo rankasta lapsuudestaan
08.03.2017 Johanneksen poika

Tiistaina 07.03.2017 ilmestynyt Aila Ruohon kirja "Pyhät, pahat ja pelokkaat - Pelko ja itsetuhoisuus hengellisissä yhteisöissä" nostaa tapetille, millaisen hinnan etenkin lapset ja nuoret joutuvat maksamaan pelottelusta epäterveissä uskonyhteisöissä. Pahimmillaan pelottelun seurauksena voi olla henkistä pahoinvointia, mielenterveyden häiriöitä ja jopa itsetuhoisia ajatuksia tai tekoja.

Heidi Jääskeläinen on jättänyt Jehovan todistajat, mutta muistot eivät unohdu.Ilta-Sanomat haastatteli Heidiä, joka kertoi eronneensa yhteisöstä virallisesti 25-vuotiaana. Heidi kertoo, että ei ollut enää käynyt kokouksissa eikä saarnaamassa sen jälkeen, kun täytti 18.

Heidi yritti pitää perhesuhteet kasassa viimeiseen saakka, mutta erottuaan järjestöstä kaikki muuttui. Heidin vanhemmat eivät halua olla missään tekemisissä Heidin kanssa.

Nyt kun Heidillä on oma lapsi, hän ymmärtää vanhempiaan entistä vähemmän. Heidi ei voisi ikinä hylätä omaa lastaan vain siksi, ettei uskoisi samalla tavalla.

Heidillä on kolme sisarusta, eikä kukaan heistä ole enää mukana Jehovan todistajissa. Heitä kaikkia peloteltiin koko ajan Harmagedonilla. Uhkaus oli, että jos lapset eivät ole kiltisti, he eivät pääse paratiisiin. He kuolisivat Harmagedonin sodassa.Isä luki lapsilleen iltasaduksi kirjaa, jossa oli kuvauksia Harmagedonista ja demoneista. Lapset heräsivät usein siihen, että he olivat varmoja siitä, että huoneessa on demoni ja tavarat liikkuvat. Heidi näkee vieläkin unia lapsuudesta ja Harmagedonista ja siitä, että demonit hyökkäävät.

Jehovan todistajien lehdissä on ollut paljon pelottavia kuvia. Harmagedon-kuvissa on itkeviä lapsia, halkeavaan maahan putoavia autoja ja demoneja hihittämässä pilven reunalla.

Jehovan todistajille Harmagedon ja demonit ovat todellisia. Niinpä he pelkäävät näitä asioita ihan oikeasti.

Heidi kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että hän on käynyt äitinsä kanssa saarnaamassa ihmisten ovilla jo alle kouluikäisenä. Vanhempien painostuksesta Heidi oli myös nuoruudessaan tienraivaaja. Se tarkoitti sitä, että hän sitoutui tekemään saarnaamistyötä 90 tuntia kuukaudessa.

Saarnaamistyön lisäksi Heidi kävi kolmesti viikossa Jehovan todistajien kokouksissa. Siellä hän piti noin viiden minuutin mittaisia harjoituspuheita. Hän yritti olla viimeiseen asti hyvä Jehovan todistaja, vaikka ei enää lopulta uskonutkaan asiaan.

Heidi kertoo, että kotona oli kova kuri. Kokouksissa ja konventeissa heidän perheensä oli ns. "kiiltokuvaperhe", mutta kotona kiiltokuva mureni.

Jehovan todistaja -perheiden lapset eivät yleensä saa viettää paljoa aikaa muiden kuin Jehovan todistaja -perheiden lasten kanssa. Näin oli myös Heidin kotona. Jos joskus Heidi oli ollut kuitenkin tekemisissä "maailmallisten" nuorten kanssa, hänen tavaransa pengottiin kotona. Kerran Heidi jäi kiinni tupakanpoltosta. Häntä syytettiin siitä, että Saatana oli vallannut hänet.

Heidi kertoo traagisen kertomuksen Jehovan todistaja -ystävästään. Tämä ystävä oli raiskattu, ja hän joutui seurakunnan vanhinten puhutteluun. Tätä ystävää kiellettiin ilmoittamasta rikosta poliisille. Uhri syyllistettiin. Hän oli syytösten mukaan pukeutunut väärällä tavalla ja näin herättänyt huomiota. Vanhimmat kyselivät lisäksi tältä raiskatulta täysin epäasiallisia kysymyksi, kuten esimerkiksi "Nautitko?"Seuraavana päivänä tuo raiskattu tyttö tappoi itsensä. Myöhemmin löydettiin hänen kirjoittamansa kirje, missä hän kertoi, ettei jaksa enää. Hän oli juuri täyttänyt 18 vuotta.

Heidi kertoo, että nyt hänen elämässään on kaikki hyvin. Hän on naimisissa ja opiskelee mielenterveyshoitajaksi.

Äiti ottaa välillä yhteyttä, mutta sanoo myöhemmin, ettei tarvitse olla enää missään yhteydessä. Heidin isäkään ei saa olla missään yhteydessä, vaikka hän ei ole edes kastettu Jehovan todistaja.

Heidi kertoo, että ikävöi vanhempiaan. He ovat jo yli 70 vuotiaita ja aika käy vähiin.

 

 
Kirjoitus perustuu Ilta-Sanomien paperilehden juttuun 08.03.2017, sivu 12.


     

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity