Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Kotimaa: Uskon nurjien puolten tuntija
09.03.2017 Johanneksen poika

Kotimaan paperilehdessä ja näköislehdessä on 09.03.2017 julkaistu koko aukeaman juttu Aila Ruohosta ja hänen uudesta kirjastaan.

Kotimaan jutussa kerrotaan, että omasta lapsuudestaan Aila Ruoho muistaa vain yhden hengellisesti pelottavan tilanteen. Elettiin 1970-lukua ja vihainen vanhoillislestadiolainen mies tuli Ailan kotiin puhuttelemaan hänen vanhempiaan. Silloinkin Aila pelkäsi ihmistä, ei Jumalaa tai paholaista.

Ailan vanhoillislestadiolaisesta suvusta kotoisin ollut isä teki parannuksen ja palasi yhteisöön Ailan ollessa pieni tyttö. Näin äidistä ja Ailastakin tuli lestadiolaisia.

1970-luvun puolivälissä perhe koki merkittäviä kriisejä. Ailan isosisko erosi kirkosta ja liittyi Jehovan todistajiin. Äitiä vaadittiin tuomitsemaan aikuisen tyttärensä ratkaisu. Sitä äiti ei kuitenkaan tehnyt. Siitä seurasi ero lestadiolaisesta yhteisöstä eikä heitä enää tervehditty Jumalan terveellä.

Kotimaa kirjoittaa, että Ailan lapsuuden ankara uskonmaisema vaihtui rippikoulun jälkeen iloiseen ja aktiiviseen seurakuntanuoren elämään. Seurakuntanuorissa hän kohtasi myös puolisonsa. Heille syntyi kaksi lasta.

Teologisen heräämisen Aila koki 2000-luvun vaihteessa, kun hän alkoi seurata internetin keskustelupalstoja, joilla entiset Jehovan todistajat jakoivat kokemuksiaan. Näin hän tajusi, miten julmasti sellaisia ihmisiä satutetaan, jotka eivät pysty pysymään mukana yhteisössä.Aila keskusteli tuohon aikaan paljon myös Jehovan todistaja -siskonsa kanssa Jehovan todistajien käyttämästä Raamatun Uuden Maailman käännöksestä. Näin hänelle heräsi halu oppia Raamatun alkukieliä.

Aila opiskeli kuusi vuotta töiden ja lastenhoidon ohessa. Gradun hän kirjoitti hengellisestä väkivallasta. Siitä avautui tietokirjailijan ja luennoitsijan ura.

Vuonna 2013 ilmestyi Aila Ruohon ensimmäinen kirja Päästä meidät pelosta. Seuraavan kirjan hän kirjoitti yhdessä Vuokko Ilolan kanssa. Kirja Usko, toivo ja raskaus ilmestyi 2014. Vuonna 2015 ilmestyi kolmas kirja, Vartiotornin varjossa.

07.03.2017 ilmestyi Aila Ruohon neljäs ja uusin kirja Pyhät, pahat ja pelokkaat. Se käsittelee itsetuhoisuutta ja pelkoja kymmenessä eri suomalaisessa uskonyhteisössä. Haastatellut ovat kuuluneet Jehovan todistajiin, lestadiolaisiin, helluntailaisiin, mormoneihin ja moniin muihin ryhmiin.

Kun Aila perehtyi pelkoaiheeseen, hän huomasi, että erityisesti Jehovan todistajat näkevät paljon hengellisiä painajaisia. Heidän yhteisössään on paljon sellaista lapsille tarkoitettua materiaalia, jonka kuvitus on sisällöltään osin raakaa ja julmaa. Lisäksi lasten kuullen puhutaan demoneista, lopun ajan vainoista ja Harmagedonista.

Aila korostaa haastattelussa sitä, että aikuisen kuuluisi huolehtia siitä, ettei lapsi pelkää hengellistä puhetta tai kuvia. Aikuinen ei saa tartuttaa lapseen omia pelkojaan. Lapselle saa puhua vain turvallisia ja myönteisiä asioita hengellisyydestä. Lasta ei saa koskaan hylätä, vaikka tämä valitsisi eri uskonnon kuin vanhemmat.

Kirjan toinen teema pelon lisäksi on itsetuhoisuus. Hengellisissä yhteisöissä masentunutta ei aina kehoteta lepäämään tai hakeutumaan ulkopuolisen avun piiriin. Joskus pikemminkin kehotetaan tekemään enemmän yhteisön hyväksi, jolloin masennus muka helpottaisi.

Aila Ruoho sanoo, että masentuneelle osoitetut vaatimukset altistavat itsetuholle. Masentunut kokee olevansa arvoton, syyllinen ja huono. Jos yhteisö hylkää tai tuomitsee ja alkaa karttaa masentunutta, hän on todella heikoilla.

Erityisesti Jehovan todistajilla on paljon kokemuksia jäsenten itsemurhista.

Aila Ruoho kertoo lopuksi omasta kirkkosuhteestaan, joka on murroksessa. Hän pohtii hyvin vakavasti evankelis-luterilaisesta kirkosta irtautumista. Ailan mukaan kirkon linja on hukassa, yhtenäisyys puuttuu. Edes piispoilla ei ole enää kantaa juuri mihinkään.

 

 
Kirjoitus perustuu Emilia Karhun tekemään haastatteluun, joka julkaistiin Kotimaassa 09.03.2017.

Kotimaan näköislehden voit lukea kokonaan täältä. Tarvitset lukemista varten verkkotunnukset.

Osta lukuoikeus Kotimaa24:n uutisiin. Samalla saat lukuoikeuden myös Kotimaan näköiselehteen ja KotimaaPRo -julkaisuun. Tilaa Kotimaa-tuotteita täältä.


Kotimaa24:n blogeja voit lukea ilmaiseksi täältä. Jos haluat kommentoida niitä, osta lukuoikeus uutisiin, niin pääset kommentoimaan samalla blogeja.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity