Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Miten vanhinten salaista kirjaa säilytetään kotona? Onko se todellakin salainen? Onko olemassa vieläkin salaisempi kirja?
19.03.2017 Johanneksen poika (Päivitetty 22.03.2017)Jehovan todistaja -vanhimmilla on oma salainen ohjekirjansa, mitä ei saa näyttää tavallisille rivijäsenille. Kirjan nimi oli aikoinaan "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan" (julkaistu suomeksi 1991). Uusin versio on nimeltään ”Paimentakaa Jumalan laumaa” (julkaistu suomeksi 2010).

  
Englanninkielinen ja suomenkielinen ”Paimentakaa Jumalan laumaa” -kirja

Miten tätä kirjaa säilytetään vanhinten kotona? Onko vaarana, että perheenjäsenet tai muut henkilöt voivat saada sen käsiinsä ja lukea sitä?

- Kun kirja minulle annettiin, neuvottiin, että ”tätä ei muille näytetä”, kertoo eräs vanhimpana toiminut. Tämä entinen vanhin ei muista, että tätä varten olisi ollut kirjallista sääntöä ja ohjetta.

Toinen vanhimpana toiminut kertoo, että hän ei muista enää oliko ohje kirjallinen vai suullinen, mutta piti jotenkin varmistaa, että kukaan, joka ei ole vanhin, ei pääse kirjaa lukemaan. Hän kertoo näin: ”Itsellä kirja oli välillä jossain kaapin perukoilla tai sitten kokouslaukussa. Laukku ei ollut lukollinen”.

Kolmas vanhimpana toiminut kertoo, että siitä ohjeet oli, ettei kukaan saisi päästä käsiksi vanhinten kirjaan (siis kukaan ulkopuolinen, ei vanhin) ja se niinkuin muutkin vanhinten paperit ohjeistettiin säilyttämään paikassa, jossa muut eivät pääse niitä lukemaan. Hän muisteli, että oli ihan kirjalliset ohjeet, mutta ihan satavarma siitä hän ei ole. Hänellä itsellään kirja oli aina helposti saatavassa paikassa. Hän asui yksin ja mahdollisuus, että sitä olisi joku muu päässyt lukemaan, oli todella pieni.

Onko varmaa, että kukaan sivullinen ei ole päässyt lukemaan tuota kirjaa?

Toinen edellä mainituista vanhimpina toimineista kertoo, että hän ei tiedä, lukiko kukaan sitä kirjaa. Mitään estettä kotona ei kuitenkaan lukemiselle ollut.

Toinenkin vanhimpana toiminut kertoo, että kirjan lukeminen hänen tietämättään olisi hyvinkin ollut mahdollista. Hän säilytti sitä makuuhuoneen kirjahyllyssä. Aivan hyvin hänen vaimonsa olisi sitä voinut lukea.

Kolmas vanhimpana toiminut näytti siitä kirjasta kohtia veljelleen, joka oli avustava palvelija. Hän ei kokenut tekevänsä siinä mitään suurta syntiä, koska hänen mielestään kirjassa ei ollut erityisen salaista tietoa.

Vanhinten kirjaa ovat aivan varmasti päässeet lukemaan myös sivulliset. Tässä on muutamia kommentteja Jehovan todistaja -perheissä kasvaneilta henkilöiltä:

- Meiltä löytyi nämä luettavat kirjahyllyn yläosiosta, jossa oli isän omat kirjat ja jonne en pituuteni puolesta yltänyt. Vaan osasinhan tuolia toki käyttää.

- Mun isä oli vanhin. Tiesin, että oli kirja mitä ei saanut lukea, ja muistan, että isä sitä joskus luki, mutta kun oli sanottu, että sitä ei saa lukea ja että se kuuluu vain vanhimmille, en koskaan edes etsinyt sitä käsiini.

- Ekan kerran kuullessani tuosta vanhinten kirjasta luulin sen olevan oikeasti ”luopiovalhe”! En vaan uskonu et järjestöllä vois olla mitään salaisuuksia.

- Itse teini-ikäisenä luin salaa isälläni ollutta vanhinten kirjaa samoin kuin kaikki vanhimmistolle tulleet kirjeet, koska tiesin missä isäni niitä säilytti. Aivan tavallisessa lipastossa muiden tärkeiden paperien joukossa. Se ei ollut lukollinen.

Onko tuo vanhinten kirja todella salainen? Sen voi päätellä seuraavasta kirjeestä, mikä lähetettiin kaikille vanhimmille lokakuussa 2010:

Kaikille vanhimmille

Asia: "Paimentakaa Jumalan laumaa" -kirjan kierresidonta

Rakkaat veljet

"Paimentakaa Jumalan laumaa" -kirjan julkaisemisen jälkeen useat vanhimmat ovat tiedustelleet mahdollisuutta saada julkaisu kierresidottuna. Mikään ei estä vanhinta henkilökohtaisesti sitomasta tai laminoimasta kirjaa itselleen tai muille vanhimmille. Jos työn tekee kastettu veli, joka ei ole vanhin, vanhimman on valvottava työskentelyä. Ulkopuoliset yritykset, ei-uskovat tai sisaret eivät saa tehdä tätä sidonta- tai laminointityötä. Kirjan sisältö on luottamuksellinen ja luottamuksellisuus on säilytettävä.

Jokaisen vanhimman tulee tehdä seuraava sivumerkintä "Lauma"-kirjan ensimmäiseen pääotsikkoon: "Ks. kirje päiväyksellä 7. lokakuuta 2010, kaikille vanhimmistoille koskien tämän kirjan kierresidontaa".

Olkaa vakuuttuneita lämpimästä kristillisestä rakkaudestamme ja parhaista terveisistämme.

Veljenne
Jehovantodistajien kristillinen seurakunta

Kopiot: Matkavalvojille

PS. Sihteereille

Tämä kirje tulee säilyttää seurakunnan pysyvässä kirjearkistossa. Päivitäthän samalla seurakuntanne kopion vanhimmiston kirjeiden luettelosta (S-22).

Miksi Vartiotorniseura jakaa seurakunnan vanhimmille paljon enemmän tietoa kuin tavallisille rivijäsenille?

Tiedon jakaminen eri tavalla eri ryhmille liittyy lauman hallitsemiseen. Kun vanhimmilla on enemmän tietoa kuin muilla, he tuntevat olevansa "pomoja", joilla on sellaista valtaa, mitä toisilla ei ole. Vanha sanonta "tieto on valtaa" pitää todellakin paikkansa. Tässä on pieni ote aikaisemmin ilmestyneestä kirjoituksesta (Pikkupomot):

Pikkupomot tuntevat itsensä tärkeiksi monella tavalla. Onhan hienoa, kun koko seurakunta katsoo arvostavasti. On hienoa kulkea kiiltävä salkku kädessä kokoukseen, kaivaa sieltä tärkeitä papereita ojennettavaksi muille pikkupomoille. On hienoa, kun aika ajoin saa "erikoisetuja", saa mennä käsittelemään ihmisten avioliitto-ongelmia ja muita pulmatilanteita. Ja jos kutsu käy oikeuskomitean jäseneksi ja jopa sen puheenjohtajaksi, voi miten hienoa on päästä näyttämään jollekin nollalle, kuka on pomo ja millainen valta pomolla on.

Silloinkin, kun kyseessä on paljonkin koulutusta saanut JT-mies, seuraa lähes aina samat ongelmat kuin kouluttamattomilla vanhimmilla. Kaikkien ongelmien syy saattaa olla siinä asennevammassa, minkä Vartiotorniseura kaikkine salaisine ohjeineen aiheuttaa. Kun vanhin saa käteensä salaisen vanhimman ohjekirjan, hän tuntee kuuluvansa etuoikeutettuun luokkaan. Hänellä on sellaista "tietoa", jota ei takapenkin Taavilla ole eikä tule. Ja kun hän pääsee käsiksi vielä salaisempiin dokumentteihin, hänen egonsa vain kasvaa.

Vaikka vanhimmilla on käytössään oma salainen ohjekirjansa, hekään eivät tiedä kaikkea. Haaratoimistojen ylimmän johdon käytössä on vielä salaisempi ohjekirja. Sitä eivät tavalliset vanhimmat saa nähdä. Sen nimi on "Correspondence Guidelines".

  
Correspondence Guidelines

Kirja sisältää ohjeita oikeustapausten käsittelyyn seurakunnan sisällä. Tämä ohjeistus on julkaistu ainoastaan englanniksi ja se on vain haaratoimiston käytettävissä. Edes seurakuntien tai kierrosten vastuuveljet eivät tiedän tällaisen ohjeistuksen olemassaolosta, puhumattakaan tavallisista seurakunnan julistajista.

Kirjan esipuheessa sanotaan näin:

Nämä ohjeet on annettu auttamaan vastaamaan ja ne on pidettävä salassa. Älä tee tästä kopioita. Kun annat vastauksia, muista että vastaat yleensä veljellesi tai veljien ryhmälle. Joten vastauksesi ei pidä olla vain käytännöllinen, persoonaton yleinen ohje. Osoita kiinnostusta kysyjää ja asiaa kohtaan. Todennäköisesti kirjoittajalla on mielessään tietty tilanne tai ongelma. Sinun täytyy siis yrittää osoittaa ymmärtämystä tätä nimenomaista tapausta kohtaan. Varo kuitenkin antamasta tunteittesi tulla mukaan, kun punnitset tilanteita.

Lue lisää kirjasta täältä.

Onneksi Vartiotorniseuran sisältä vuotaa tietoa ulospäin. Oikeastaan Vartiotorniseura vuotaa kuin seula. Se on niiden harvojen yksilöiden ansiota, joiden omaatuntoa vaivaa salailupolitiikka. He haluavat jakaa tietoa kaikille, jotka sitä etsivät.

Jehovan todistajien järjestöä hävettää heidän oma käyttäytymisensä, siis karttamisrangaistusten langettaminen ja jäsenten vahtiminen kuin poliisivaltiossa. He eivät kehtaa kertoa edes omille jäsenilleen ja varsinkaan potentiaalisille uusille jäsenille sitä miten yksityiskohtaista ohjeistusta järjestön pikkupomoille annetaan kurin ylläpidosta.

Salaisten kirjojen ero on se, että "Correspondence Guidelines" on paljon yksityiskohtaisempi kuin "Paimentakaa Jumalan laumaa". Siinä on paljon yksityiskohtaisia esimerkkejä erilaisista mahdollisesti eteen tulevista tilanteista. Esimerkiksi, voiko Jehovan todistaja työskennellä siivoojana sotilastukikohdassa? Entä voiko Jehovan todistaja työskennellä siivoojana kodissa, jossa joku työskentelee sotilastukikohdassa?

Mikä on "Paimentakaa Jumalan laumaa" -kirjan tarkoitus? Se selvinnee näistä otteista:


Voit tarkastella muutamia kohtia "Paimentakaa Jumalan laumaa" -kirjasta klikkaamalla seuraavia linkkejä:
Internetissä on myös suomen kielellä luettavissa vanha vuoden 1991 versio tästä "lauma-kirjasta". Se löytyy helposti Google-haulla kirjoittamalla kirjan nimi: "Kiinnittäkää huomiota itseenne ja koko laumaan".

Muutamia lainauksia "Correspondence Guidelines" -kirjasta (numerot tarkoittavat sivunumeroita):

Notes from correspondence guidelines

6

In many cases the question raised is one that should be taken up with someone else. For example, a minor should consult his parents, particularly his father. (Eph. 6:4; Col. 3:20) A wife ought to consult her husband. (Eph. 5: 22; Col. 3:18) In some matters the local elders should be consulted. (Heb. 13:7, 17) Provide direction according to the need.

9

The Bible commands Christians to obey Caesar’s laws that are not in con- flict with God’s laws. (Acts 5:29; Rom. 13:1) Thus they can have a clear con- science and avoid punishment. If a Christian violates any aspect of Caesar’s law, he must bear responsibility for that. (Rom. 13:3-5) However, the Bible does not charge the congregation or its el- ders with the obligation to report viola- tions of civil and criminal law.

13

The Bible commands Christians to obey Caesar’s laws that are not in con- flict with God’s laws. (Acts 5:29; Rom. 13:1) Thus they can have a clear con- science and avoid punishment. If a Christian violates any aspect of Caesar’s law, he must bear responsibility for that. (Rom. 13:3-5) However, the Bible does not charge the congregation or its el- ders with the obligation to report viola- tions of civil and criminal law.

14

Jehovah’s Witnesses believe that ac- cepting transfusions of whole blood or any of the four primary blood components (red cells, white cells, platelets, and plasma) violates God’s law to “abstain . . . from blood.” (Acts 15:20)
An individual, though, must determine ac- cording to his own conscience wheth- er he can accept fractions extracted from any of the four primary com- ponents of blood. (w00 6/15 29-31)

15

A baptized person who willfully and unrepentantly takes a blood trans- fusion thereby chooses to reject the Scriptural sanctity of blood and violates God’s law. Three elders (not a judicial committee) should meet with him. If a blood transfusion has been accept- ed without repentance, the congregation will consider that the person has disas- sociated himself. It would then be an- nounced: “[Name of individual] is no longer one of Jehovah’s Witnesses.” The matter would be dealt with as in other cases of disassociation.—w86 10/15 31; w73 9/1 543-4.

20

Married women wisely consider the wishes of their husbands.—1 Cor. 7:34; Eph. 5:22-24.
Minors should obey their parents (or guardians), submitting to their deci- sions.—Prov. 1:8, 9; Col. 3:20.

25

If a baptized person insists that he does not want to be part of the congre- gation or be one of Jehovah’s Witnesses, it would be well for him to put his de- cision in writing and sign it, and that signed statement should be retained in the congregation files. (1 John 2:19) If he refuses to write such a statement but states resolutely before witnesses his de- cision to disassociate himself and not be known as one of Jehovah’s Witnesses, the witnesses should be asked to put this in writing and sign it. The branch office should be notified of his disasso- ciation. The congregation should be in- formed by a brief announcement that he is no longer one of Jehovah’s Witness- es. He should be treated as a disfellow- shipped person.

29

A disfellowshipped person is free to attend meetings at the Kingdom Hall. However, he must sit quietly and may not participate in the meeting or converse with others in attendance. The person may attend even if he was dis- fellowshipped for apostasy and may be suspected of having bad motives in attending. If a private home is being used as a Kingdom Hall and a disfellowshipped person is evidently making an effort to return, he might be permitted to attend the meetings in the home if the householder does not object. However, if the only meeting held in the home is the Congregation Book Study, the disfellowshipped person may not attend.—km 11/74 4.

66

If the elders learn of illegal ac- tivity or serious crime on the part of one of the congregation members, they may not be obliged by law to report the offender or offense to secular au- thorities. If the law requires that cer- tain situations about which the elders have knowledge be reported to the au- thorities, it is best before proceeding in such cases to consult with the branch office. In cases of illegal activities that also involve a breaking of God’s law, the elders should give consideration to the case according to the circumstanc- es. Still, God’s Word does not charge the Christian congregation, through its

77

While a doctor may believe that allowing a pregnancy to continue will pose a po- tential threat (even a serious one) to the mother, that “potential” does not justify taking the life of a child.

78

Psychiatry: Whether a Christian will consult a psychiatrist or psycholo- gist or other practitioner who deals with mental or emotional problems is a mat- ter for personal decision. True Christians have deep faith in the Bible’s value and power to give guidance, realizing that its Author knows more about humans, in- cluding the human mind, than physi- cians do. Thus, what is often of great value is balanced Scriptural counsel. In cases of serious mental illness, it may be advisable that the individual concerned seek professional help, but this is a de- cision to be made by him or by those au- thorized to act on his behalf. (w90 3/15 29-30; g87 11/8 16) Any advice or ther- apy that may be offered by a mental- health professional should be examined in the light of “the wisdom from above.” (Jas. 3:17) It is good to recognize that the methods used may vary from psychia- trist to psychiatrist.—w96 9/1 30-1; w88 11/15 21-4; w88 10/15 25-9.

79

Transplanting of body organs:
While some Christians find human or- gan transplantation repugnant, viewing it as cannibalistic, others observe that the Bible does not definitely rule out medical transplanting of human tissue (or organs) as long as this does not also involve blood transfusions. The in- dividual should carefully and prayerful- ly weigh matters and then decide before God. Direct attention to The Watchtower of March 15, 1980, page 31. Though blood is sometimes considered a human organ, accepting a transfusion is not the same as accepting other organs. There is no Scriptural objection to accepting a transplant of an animal part other than blood.—g82 6/22 26; w80 3/15 31.

87

An Office of Public Information has been established in Brooklyn to help counteract the increasing use of the me- dia by those trying to slander Jeho- vah’s name and his organization. This department operates under the supervi- sion of the Coordinators’ Committee of the Governing Body. As to how branch- es can cooperate with and/or utilize the services of this department, see Branch Organization.

98

This involves showing proper restraint even during sexual relations, not resorting to unclean acts. Christians should always have a hatred for all perverted practices —homosexuality, lesbianism, bestiality, oral or anal sex, and the like.

Vanhinten ohjekirja tulisi antaa automaattisesti kaikille, jotka harkitsevat liittymistä Jehovan todistajien seurakuntaan. Silloin he voisivat tehtä liittymisen tiedon mukaan. He tietäisivät mm. oikeuskomiteoiden toiminnasta, syytöksistä, tapausten tutkimisesta, kahden todistajan vaatimuksesta, erottamisesta ja karttamisesta. Nämä ilmiöt pitäisi pohjia myöten selittää kaikille, jotka aikovat liittyä "hengelliseen paratiisiin". Näin he ehkä huomaisivat tarpeeksi ajoissa, ettei se ehkä olekaan sellainen paratiisi, missä on mukavaa elää.
 


  
Lue lisää vanhimpien vallankäytön ongelmista täältä.
 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity