Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto





Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto



 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennustelu



Muita aiheita:
   



Kastavatko Jehovan todistajat lapsia?
05.04.2017 Johanneksen poika



Miika Metsälahti sanoi Helsingin yliopistolla 23.03.2017 näin: "Mun vanhemmat opetti näitä asioita, mutta meillähän ei oo lapsikastetta."

  
Miika Metsälahti, kuva: konventtivideo 2016

Puhuiko Miika Metsälahti totta? Eikö Jehovan todistajilla ole lapsikastetta? Tätä asiaa kannattaa tarkastella vähän lisää, muuten totuus tästä asiasta ei selviä. Miika Metsälahti ei ole itse keksinyt tätä asiaa. Hän vain opettaa Vartiotorniseuran virallista opetusta.

Raamatun ymmärtämisen opas, Jehovan todistajien kaksiosainen "tietosanakirja", selittää myös, etteivät Jehovan todistajat hyväksy lapsikastetta.

*** it-1 s. 1200 kpl 4 Kaste, I ***

Ei lapsikastetta. Kun otetaan huomioon, että ’sanan kuuleminen’, ’sanan omaksuminen sydämestään’ ja ’katuminen’ edeltävät vesikastetta (Ap 2:14, 22, 38, 41) ja että yksilön täytyy tehdä vakava päätös kasteen suhteen, niin henkilön täytyy ilmeisesti olla ainakin siinä iässä, että hän pystyy kuulemaan, uskomaan ja tekemään tämän päätöksen. Jotkut esittävät väitteitä lapsikasteen puolesta. He viittaavat siihen, että joissakin tapauksissa kastettiin ’huonekuntia’, esim. Corneliuksen, Lyydian, filippiläisen vanginvartijan, Crispuksen ja Stefanaan huonekunnat (Ap 10:48; 11:14; 16:15, 32–34; 18:8; 1Ko 1:16). He uskovat tämän osoittavan, että myös noiden perheiden pienet vauvat kastettiin. Mutta Corneliuksen tapauksessa ne, jotka kastettiin, olivat kuulleet sanan ja saaneet pyhän hengen, ja he puhuivat kielillä ja kirkastivat Jumalaa; nämä asiat eivät voi soveltua pikkulapsiin (Ap 10:44–46).

Vartiotorni-lehti on samoilla linjoilla. Siinä kerrotaan, ettei Jeesus opettanut lapsikastetta:

*** w81 15/4 s. 23 Syvempää näkemystä uutisiin ***

Kastettiinko pikkulapsia ensimmäisen vuosisadan kristillisyyden mukaan? Ei, sillä Jeesus ei opettanut lapsikastetta, ja hän itse oli 30-vuotias oman kasteensa aikaan. (Luuk. 3:21–23) Raamattu osoittaa selvästi, että vain ne tulee kastaa, jotka ovat kyllin vanhoja hankkimaan täsmällisen tiedon kristillisyydestä ja jotka sitten tarjoutuvat vesikasteelle. Jeesus neuvoi: ”

Suomessa luterilainen kirkko suorittaa ns. "vauvakasteen". Wikipedia kertoo siitä näin:

Lapsikaste suoritetaan nykyään yleensä valelemalla lapsen pää vedellä.

Samalla nettisivulla Wikipedia kertoo Jehovan todistajien kasteesta näin:

Jehovan todistajat toimittavat kasteen kokonaan upottamalla. Kastettavan edellytetään katuvan syntejään ja tunnustautuvan Jehovan todistajaksi. Nykyään kastettavan edellytetään myös osoittaneen seurakunnalle, että hänen uskonkäsityksensä ja moraalinsa vastaa Jehovan todistajien oppia ja käytäntöä. Kasteen toimittaa miespuolinen kastettu liikkeen jäsen. Kastettavalta ei edellytetä tiettyä ikää; nuorimmat kastettavat ovat alle kymmenvuotiaita.

Wikipediassa kerrotaan, että nuorimmat Jehovan todistajat, jotka kastetaan, ovat alle kymmenvuotiaita. Ja se pitää valitettavasti paikkansa. Useimmat Jehovan todistaja -perheiden lapset kastetaan tosin vasta teini-ikäisinä, yleensä aikaisintaan 12-vuotiaina. Monet menevät kasteelle 15-vuotiaina.

Onko oikein väittää, ettei Jehovan todistajilla ole lapsikastetta? Vauvakastetta heillä ei ole, mutta lapsikaste on kiistatta olemassa.

Jehovan todistajien virallisella JW Broadcasting -kanavalla maaliskuun 2017 kuukausivideolla kerrottiin mm. kasteesta. Tässä on muutama kuvakaappaus maaliskuun Broadcasting-videosta:

















JW Broadcasting -videolla hallintoelimen jäsen Stephen Lett aivan selvästi puhui lapsikasteesta. Hän kertoi jopa 10-vuotiaan lapsen menneen kasteelle.



Toinenkin hallintoelimen jäsen on puhunut hyväksyvästi lasten kastamisesta. Mark Sanderson kertoi, että hän ja muutamat muut olivat menneet aikoinaan kasteelle 9 - 11 vuoden ikäsinä. Itse asiassa hän painosti vielä kastamattomien lasten vanhempia toteamalla näin:

"Eräs kokenut vanhin sanoi nuorista, jotka ovat kelvollisia kastettaviksi mutta joiden vanhemmat estelevät heitä:" Nuoren kieltäminen menemästä kasteelle voi pysäyttää hänen edistymisensä totuudessa ja lannistaa häntä." Eräs matkavalvoja kirjoitti: "Nuori voi alkaa tuntea epävarmuutta tai huonommuutta hengellisten asioiden suhteen. Hän saattaisi lähteä etsimään onnistumisen tunnetta maailmasta." (Vartiotorni 15. kesäkuuta 2011 s. 6)

- - -

"Vaikka lapset olisivat kelvollisia kastettaviksi, heidän vanhempansa saattavat käskeä heitä siirtämään kastetta. Mitä syitä he mahdollisesti esittävät? Pelkään, että jos lapseni menee kasteelle, hän saattaa myöhemmin langeta vakavaan syntiin ja tulla erotetuksi." Onko järkevää ajatella, että kastettaan lykkäävä nuori ei olisi teoistaan tilivelvollinen Jumalalle? - - Niin kastetut kuin kastamattomatkin Jumalan palvojat ovat hänelle tilivelvollisia. Älä unohda, että Jehova suojelee palvelijoitaan eikä anna kiusata heitä yli heidän kestokykynsä. (Vartiotorni 15. kesäkuuta 2011 s. 6)

Lue lisää Sandersonin ajatuksista täältä.

Vuoden 2011 vuosikirjassa kerrotaan meksikolaisesta tytöstä, joka meni kasteelle 7-vuotiaana:

*** yb11 s. 58 kpl 1-2 Saarnaamis- ja opetustyötä kautta maailman ***

KASTEELLE SEITSEMÄNVUOTIAANA. Länsi-Meksikossa asuva Paola elää isovanhempiensa kanssa. Isoäiti alkoi tutkia Raamattua Jehovan todistajien kanssa, kun Paola oli viisivuotias. Tyttö kuunteli keskustelua, ja totuus juurtui hänen nuoreen sydämeensä. Isoäiti ei edistynyt, mutta Paola alkoi käydä yksikseen kokouksissa. Hän pyysi isovanhempiaan auttamaan häntä pukeutumisessa ja saattamaan hänet kadun yli valtakunnansalille.

Heti kun hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan, hän ilmoittautui teokraattiseen palveluskouluun ja alkoi toimia julistajana. Rakkaudesta Jehovaan hän meni seitsemänvuotiaana kasteelle. Kun häneltä kymmenvuotiaana kysyttiin, miksi hän käy kokouksissa ja saarnaa niin innokkaasti, vaikkei saa perheeltä tukea, hän vastasi: ”Pidän kokouksista kovasti siksi, että puheet kannustavat minua tutkimaan Raamattua ja pysymään kaukana ikävyyksistä. Saarnaamassa käyn siksi, että haluan kertoa ihmisille, mitä Jehova tekee heidän hyväkseen tulevaisuudessa, ja siksi, että Raamattu voi tehdä heidät onnellisiksi jo nyt.”

Miten määritellään se, onko joku lapsi vai ei?

Wikipedia määrittelee lapsen iän näin:

Lapsi on ihminen syntymästä murrosikään. Yhdistyneitten kansakuntien Lastenrahasto UNICEF ja Suomen ratifioima Lapsen oikeuksien sopimus määrittelee lapsen alle 18-vuotiaaksi. Myös Suomessa oikeudellisesti täysivaltaisen ikäraja on 18 vuotta. Lapsi on käsitteenä iästä riippumatta ihmisen jälkeläinen.

Pääkaupunkiseudun liikennevälineissä saa matkustaa lasten lipulla alennettuun hintaan, jos on alle 17-vuotias.

Kuka voi matkustaa lastenlipulla?
7–16-vuotiaat voivat matkustaa lastenlipulla, jonka hinta on 50 % aikuisten lipun hinnasta.

Alle 7-vuotiaat lapset pääsevät kyytiin maksutta.

Miksi Vartiotorniseura antaa ristiriitaista tietoa lapsikasteesta? Miksi se kiistää ajatuksen lapsikasteesta ja toisaalta kehottaa lapsia menemään kasteelle. Kasteelle hyväksytään jopa 7-vuotias, ja 10-vuotiasta kastettua ylistetään videolla hallintoelimen jäsenen toimesta.

Vartiotorniseura sanoo jäljittelevänsä Jeesusta Kristusta kaikessa. Miksi se ei jäljittele Jeesusta kasteasiassa? Jeesus kastettiin noin 30-vuotiaana, vaikka hän oli jo 12-vuotiaana osoittanut olevansa erittäin hyvin perillä Jumalan asioista.


Kuva: JW.ORG
 
Alaikäisten kastaminen on täysin vastuutonta sellaisen järjestön sisällä, joka pakottaa hylkäämään erotetun tai eronneen jäsenen. Alaikäinen lapsi ei voi millään käsittää niitä seurauksia, joita tapahtuu, jos myöhemmin ei haluakaan enää olla Jehovan todistaja.

Puhelinsoitto tiedottaja Veikko Leinoselle ei tuottanut selvyyttä asiaan. Leinonen ei pystynyt kysyttäessä määrittelemään edes sitä, minkä ikäinen ihminen katsotaan lapseksi. Hän totesi, ettei ole olemassa mitään määritelmää. Leinosen mukaan lapsikaste on kyseessä ainoastaan silloin, kun kastettava on kasteen aikana jonkun toisen henkilön sylissä. Kahdeksanvuotias todistaja muuttuu mystisesti aikuiseksi kasteen ajaksi ja joutuu samalla itse vastuulliseksi päätöksestään koko loppuelämänsä ajaksi. Sillä, onko hän juridisesti lapsi, ei ole mitään merkitystä.

Varhaisina vuosina todistajien järjestön ollessa nuori, mukaan liittyi vain aikuisia ja nuoria aikuisia. Nyt kun suuri osa todistajista on järjestöön kasvaneita, heidät halutaan sitouttaa jo nuorina. Uuden tilanteen myötä kasteikä on laskenut ja laskenee yhä. Kastekäsitys ei ole seurannut muutoksia. Aikuiskasteesta halutaan pitää kiinni kaikin voimin ja selityksin, sillä järjestö on pitkään kritisoinut muiden yhteisöjen lapsikastetta. Niinpä lasten kastamista ei todistajuudessa voida kutsua lapsikasteeksi vaikka se sitä onkin.


Lue karttamisesta täältä.

 
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 



Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity