Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista
Uutisia Vartiotorniseurasta ja Jehovan todistajista - Uutisarkisto
Takaisin johanneksenpoika.fi etusivulle * Hakusivulle * Uutissivuille * Uutisarkistoon


Jehovan todistajat, uutisarkisto

Tutustu myös näihin sivuihin:
Johanneksen pojan kotisivut

* Etusivu
* Hakusivu
* Oppikysymykset
* Uutiset
* Uutisarkisto 
Jehovan todistajien lapset

Oikeuskomiteat

Karttaminen

Henkilötietolaki

Miten Vartiotorniseura kerää rahaa?

Vuosi 1975, ennusteluMuita aiheita:
   Turkulainen Pia Hasan pääsi Jehovan todistajista irti vertaistuella: ”Ammattiauttajilta ei saanut apua”
10.06.2017 Johanneksen poikaEntinen Jehovan todistaja Pia Hasan kertoi vertaistuesta ja ammattiauttajista. Tässä ote Turkulaisen jutusta:

Hasan kokee, etteivät lääkärit, asiantuntijat tai terapeutit tunnista tai osaa käsitellä uskonnollista traumaoireyhtymää. Terapiaan voi mennä, mutta uskonnosta ei haluta puhua.

– Minulla on terapeuteista sellaisia kokemuksia, että uskontoon ei osata suhtautua, Hasan kertoo.

Hän on sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuollon opintoihin täytyisi kuulua hengellisen väkivallan käsittely.

Turkulaisen jutussa mainitusta "uskonnollisesta traumaoireyhtymästä" löytyy onneksi tietoja, joa vain vaivautuu etsimään. Mikä on "uskonnollinen traumaoireyhtymä"? Mitkä ovat sen tunnusmerkit? Miten se vaikuttaa ihmiseen? Näistä asioista kerrotaan hieman Turkulaisen jutun jälkeen.
 
Uskonnollinen traumaoireyhtymä on asia, mitä ei valitettavasti tunneta tarpeeksi. Lääkärit ja terapeutit ovat usein ihan hukassa näiden asioiden kanssa. Se johtuu juuri siitä, ettei koulutuksessa huomioida tämän kaltaisia ongelmia riittävästi.

Yhdysvaltalainen Heidi Hough tuntee tämän asian. Hän luennoi asiasta ICSA:n vuosikonferenssissa vuonna 2015. Tässä ote Kaisa Klapurin tekstistä:

Hough esittelee listan varoitusmerkeistä, jotka altistavat uskonnollisen traumaoireyhtymän synnylle. Varottava oppi sisältää hänen mukaansa vaatimuksen itsekieltäymyksestä, opetusta maailmanlopusta, mustavalkoista ajattelua, voimakkaan me-he-jaottelun ja ylemmyyden tunteita (”vain meillä on totuus”).  RTS:lle altistaa lahkoon syntyminen ja voimakas riippuvuus lahkosta myöhemmin elämässä. Riippuvuus voi olla esimerkiksi taloudellista tai sosiaalista. Myös voimakas, narsistinen johtaja on altistava tekijä.

Tyypillisiä oireita uskonnollisesta traumaoireyhtymästä kärsivälle ovat Houghin mukaan hämmennys, vaikeus ajatella ja tehdä päätöksiä itse, tarkoituksen ja suunnan puuttuminen elämästä, huono itsetuntemus, pelko ”olla maailmallinen ja maailmassa”, tuomion pelko, masennus, itsemurha-ajatukset, viha, katkeruus, syyllisyys, suru, kostonhimo ja tunteiden ilmaisemisen vaikeus. Monilla on ongelmia syömisen, nukkumisen ja seksuaalisuuden kanssa. Yksinäisyyden ja huonommuuden tunteet ovat tavallisia, samoin perfektionismi.

Lähde: Kaisa Klapurin kirjoitus UUT:n nettisivuilla: Uskonnollinen traumaoireyhtymä.


  
Alkuperäiset Turkulaisen internetsivut täällä.
 

 
Takaisin arkistosivujen alkuun
Takaisin etusivulle

 Kotisivuohjelma: KompoZer  *  Kuvankäsittely: GIMP  *  Äänenkäsittely: Audacity